Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Vlci

15. 02. 2005
3
0
957
Autor
tron001

Hmm...

Na krajině ležela černá noc. Dusila tmou les i luka, zaškrcovala všechny hlasy. Jen hladové vytí vlků pronikalo nočním vzduchem jako nůž. A ten nůž rozdělil realitu na dvě části. První se hemžila dravou zvěří, ostrými tesáky a dlouhými drápy, druhá… druhá byla někde vzadu, lákavá, ale nedostupná. Byla plná pulsujícího života, který sváděl k ochutnání.

 

Krčil se u kořene vyvráceného stromu. Dlouho šel ledovou vodou, nohy měl promrzlé až do morku kostí, a doufal, že tím smazal svou stopu. Pak se ozvalo dlouhé zavytí a on věděl, co přijde. Znovu se dal na zběsilý útěk. Měsíc byl překryt mraky, proto téměř nic neviděl. Běžel s rukama před sebou, do dlaní se mu zabodávaly trny a vyrývaly do nich hluboké šrámy. Brzy měl ruce celé od krve, několik bodavých ran ucítil i na obličeji.

Vlci ho dohnali ve chvíli, kdy se opět dostal k potoku. Když se mu jeden zakousl do nohy, ochromila ho bolest a on upadl. Ocitl se pod vodou, vlk rozevřel čelist. Podařilo se mu vyškrabat na druhý břeh. Smečka za ním otálela jen chvíli. Čtyři pružná těla skočila do vody a během několika vteřin přebrodila potok.

S poraněnou nohou se jeho běh zpomalil. Navíc mu byla hrozná zima, jak na něm usychala voda. Dostal se na kraj lesa. V měsíčním světle spatřil nevelkou kamennou zídku, neměl však už dost sil přeskočit ji. Zakopl a narazil obličejem na rozložitý balvan. Z přeraženého nosu mu okamžitě vystříkla krev, v ústech ucítil úlomky zubů.

A pak se z lesa vynořili vlci. Dva, kteří byli vpředu, bez váhání zaútočili. V poslední chvíli uhnul před ostrými drápy, jeden mu však přece jen stačil roztrhnout tvář a vyrvat z ní kus masa. Druhý vlk se vrhnul po jeho ruce a ukousl mu dva prsty. Přesto se mu podařilo vstát. Bolest už téměř necítil. Klopýtavě se rozběhl podél zídky a hledal strom, na který by mohl vyšplhat. Uběhl jen pár metrů, když mu další vlk skočil na záda. Zavrávoral pod jeho vahou, tentokrát však neupadl. Běžel dál a vlk se mu zatím zakusoval do ramen a krku. Snažil se ho setřást a nakonec se mu to podařilo, vlk mu však strhl část skalpu. Temeno hlavy měl teď obnažené až na lebku.

Konečně se dostal ke kmeni s větvemi nízko u země, než se však stačil vytáhnout do bezpečí, zabořily se mu z obou stran do boků vražedné drápy. Na stehnu ucítil mocný stisk vlčí mordy. Podařilo se mu zvednout ruku a zachytit se nejbližší větve. Pomalu se začal vytahovat vzhůru nevnímaje nespočet ran, ze kterých mu prýštila krev.

Pak jeden z vlků napjal všechny svaly a skočil mu na ramena. Zaútočil na jeho obličej a vyrval mu kus tváře i s jedním okem, drápem mu roztrhl ucho. Ruka sjela z větve. Vlci ho strhli na zem, rvali z něj kusy masa a nemilosrdně drásali jeho kůži. Jeden mu ukousl zlomený nos a připravil ho o druhé oko, druhý mu rozdrásal břicho a vyrval z něj vnitřnosti, další rval cáry masa z hrudníku a paží.

 

 

Poslední vlk jen seděl a díval se.


Tragicus
17. 02. 2005
Dát tip
Jo, zasmal jsem se. Posledni veta je tam hodne navic. "Měsíc byl překryt mraky, proto téměř nic neviděl." To "temer" mne uplne vyhodilo ze "sedla"... Zni to hrozne. A celkove je to tak hloupe napsana veta. Ten popis ukousnutych prstu apod. je desny... A fakticky, jak rekl kandelabr, je tam moc chyb.

Kandelabr
16. 02. 2005
Dát tip
no jako momentka dejme tomu, je to spíš takové stylistické cvičení, ale příjde mi trošku nedotažené. místy je atmosféra hezká, místy je snaha o ni příliš křečovitá. Taky by to chtělo něčím ozvláštnit a zjedinečnět. Taky by stálo za to dát pozor na faktické otázky, neřekl bych, že z přeraženého nosu krev stříká, spíš teče, taky si nejsem jistý, jestli vlci útočí drápy, řekl bych že moc ne. představa, že někomu skočí vlk za krk a on nejen, že sebou nešvihne na zem, ale běží dál i s vlkem na zádech jako by se nechumelilo mi příjde absurdní. Chtělo by si s tím ještě hodně pohrát...

pomíjivá
16. 02. 2005
Dát tip
Kandelabr: díky za rozbor, já už neměla sílu, ale zcela souhlasím. Z těch faktických věci mě osobně nejvíc překvapilo, když hrdina utíkal před vlky, seč mu síly stačily, a přitom mu byla zima...:))

Jeheheman
15. 02. 2005
Dát tip
to byl dojížděč:o)

pomíjivá
15. 02. 2005
Dát tip
Hm... no styl není nic moc, chtělo by to trochu švihu, a příběh, upřímně řečeno, taky ne...:(

Empty
15. 02. 2005
Dát tip
Styl trochu nuda, ale jinak docela gore:-))) *

fungus2
15. 02. 2005
Dát tip
Celkem dobré***

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru