Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Malý princ - další planeta

Výběr: Danny
17. 02. 2005
4
1
1955
Autor
Wattik

 

      Další planetou, kterou malý princ navštívil byla docela malá planeta. Seděl na ni podivný člověk. Před sebou měl počítač a neustále do něj zapisoval čísla. Malý princ se na něj chvilku díval a potom slušně pozdravil. "Dobrý den." "Dobrý? Ty asi nevíš o čem mluvíš. Dobrý den jsem neměl už ani nepamatuji." Odsekl nezdvořile ten člověk. "Kdo jsi?" Zeptal se opatrně malý princ, protože se toho člověka začínal bát. "Já jsem ekonom. Nebýt mě, tak náš podnik zkrachuje." "Co je to zkrachuje?" zeptal se malý princ. "Zdržuješ mě od práce chlapče." odpověděl ekonom a dál zadával čísla do počítače. "Co je to zkrachuje?" zeptal se znovu malý princ, protože se nikdy v životě nevzdal otázky, kterou jednou vyslovil. "Zkrachuje znamená, že přestane existovat." odpověděl ekonom. "To znamená že zemře?" zeptal se malý princ. "Podnik nemůže zemřít. Podnik může zkrachovat nebo expandovat nebo stagnovat... Muže udělat mnoho věcí ale zemřít nemůže" "Nemůže-li zemřít, tak proč se tolik staráš?" "To nemůžeš pochopit. Jsi ještě příliš malý." odpověděl ekonom. Malý princ byl chvilku zticha a rozhlížel se po neznámé planetě. "Máte tu nádherný západ slunce. Podívejte." řekl po chvilce malý princ. "Na takové hlouposti nemám čas." odpověděl ekonom. "Ale západ slunce není hloupost. Je to podívaná, která dokáže uklidnit duši. Měl byste se na něj podívat." "Už jsem ho jednou viděl." zabručel ekonom a ani nevzhlédl od klávesnice. Malý princ zesmutněl a popošel o několik kroku blíže k západu slunce. Uviděl několik malých baobabů, které sem zavál vítr. Došel až k nim a vytrhl je. Potom se vrátil zpět k ekonomovi, ukázal mu je a řekl: "Vytrhl jsem vám baobaby. Měl byste si na ně dávat pozor." "Nemám čas na takové věci." odpověděl ekonom a dál zapisoval čísla do počítače. "Ale tohle je pro vaši planetu nebezpečné." namítl malý princ. "Člapče, já musím ještě dodělat uzávěrku a potom připravit rozpočet pro příští období, vyhodnotit uplynulé období a zkontrolovat průběh tohohle období. Opravdu nemám čas vytrhávat baobaby ani se s tebou vybavovat." Malý princ zesmutněl ještě víc. Poznal, že tenhle člověk nikdy nepochopí jak krásný je západ slunce, ani jak nebezpečné jsou baobaby pro jeho planetu. Tenhle člověk bude stále sedět u svého počítače a zapisovat do něj čísla. To je jeho svět. Ale ten skutečný svět, ten krásný skutečný svět nikdy nepozná. Bylo mu ho velmi líto a před odchodem mu vytrhal na celé planetě všechny baobaby.

 

 

Věnováno Soně, která, doufám, nikdy nebude takovým ekonomem...

1 názor

Danny
25. 02. 2005
Dát tip
supr povídka! tip,výběr

Ragnar
24. 02. 2005
Dát tip
Hm, sorry... Malý princ IMHO toľko nemoralizoval... Bolo by to podľa mňa lepšie bez týchto viet: "Je to nádherná podívaná, která dokáže uklidnit duši." "To je jeho svět. Ale ten skutečný svět, ten krásný skutečný svět nikdy nepozná." - to nech si domyslí čitateľ, nie? A šetril by som slovami ako "krásny", "nádherný" apod. - len vtedy, keď je to NAOZAJ nevyhnutné...

Android
22. 02. 2005
Dát tip
Příběh s klapkama na očích. Nuda, o ničem. Já bych tomu malému princi z fleku jednu natáhl, ať neotravuje...

Wattik
22. 02. 2005
Dát tip
Ách jó.... Četl některý z kritiků knihu Malý princ?

foxie
22. 02. 2005
Dát tip
to Wattik: já jo. A několikrát! A proto vím, že se ti tohle povedlo! ;-) T*

John_Ceder
17. 02. 2005
Dát tip
příběh do nějakýho béčkovýho filmu možná..

nocnisova
17. 02. 2005
Dát tip
super, líbí se mi to, myslím, že to vyjadřuje chování některých lidí v dnešní době

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru