Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Antisemité všech zemí, polibte mi prdel!!!

19. 02. 2005
4
0
1877
Autor
Springpeace

Rozhodně nejsem žádným zastáncem formálních náboženství, ale odhodlání s jakým se Židé v celé své historii rvali se svým osudem je pro mě fascinující. No a musím se přiznat, že mě trochu dráždí, jak se dnes při příležitosti 60. výročí konce 2. světové války na popud pár oholených hlaviček z Německa víc mluví o bombardování Drážďan než právě o odhodlání Židů žít.

Jsou národ vyvolených? -myslím, že ne.

Však od pradávna chránila je pevná víra.

Synové ukřivděných? -snad i ano.

Nejen v nouzi obrací se na otce Všehomíra.

Zástupy dokonolých? -asi těžko.

Kde Žid však přežívá, tam mnohý jiný zmírá.

 

***

 

Svým potem Egypt zbudovali,

než prorok řekl -stačí!

Kdo Mojžíšovi vzdorovali,

ty prý Bůh krví značí.

 

Na chviličku vlastní stát,

ale potom veta;

Židy žene diaspora

do celého světa.

 

Pár století klídeček,

jen sem tam pogrom ňáký,

pak však přišel Kníreček,

s ním orlice a háky.

 

Šest let byli lovnou zvěří,

přátelé je zradili,

vyhnali je od všech dveří,

Židé přesto přežili.

 

A tak při pohledu na Židy

mě, nesemitu, napadá:

Dokud oni budou tady,

má víra v lidi nezvadá.


Springpeace
26. 05. 2005
Dát tip
pro Robynson: Díky moc za dlouhý a povzbuzující komentář. P.S. Jsou lidé demonstrující svou identitu jako kterákoli menšina šťastnější než jiní? -Myslím, že jsou lidé, jejichž štěstí není převážně závislé na reflexi, které se jim dostává od okolní většiny, nýbrž vyvěrá z rovnováhy mezi jejich vírou (vnitřním přesvědčením) a vnějším chováním. Takoví snad mohou být šťastní (nebo dokonce šťastnější) v menšině, která jim umožňuje prožívat takovou rovnováhu. A to aniž by v nich přitom rostla nenávist vůči okolní většině.

Robynson
18. 05. 2005
Dát tip
Každé odhodlání je nám čímsi voňavým a vábivým, neb často míváme pocit, že naše odhodlání jsou gumová, až želatinovaná. Kde se tedy bere síla odhodlání? Je nám předurčena genovou výbavou našich předků? Je naší svobodnou vůlí, kterou řídíme a směřujeme? Kam nás vede "naše" odhodlání? Myslím, že autor ctí vůli, kontinuitu, dosahování a uchopování. Myslím, že autor má nezlomnou vůli dosahovat a uchopovat. Myslím že se mu to podaří. Je to krásný a vzácný dar. Polovina milionové bankovky. No dobrá, polovina bankovky se může zdát bezcennou, nemáme - li tu druhou půlku. Najít tu druhou půlku a spojit obě části bankovek do sebe, a stát se tak boháčem, je metaforicky nastíněné spasení, štěstí, nirvána, či jakkoliv to nazveme. Ta druhá část tu někde je, musí tu být, je - li tu i první část. Autor bude hledat, nikdo neví jak dlouho a zda úspěšně. To je mystérium života. P.S. Jsou lidé demonstrující svoji identitu jako židé šťastnější než jiní lidé?

Chica
22. 02. 2005
Dát tip
Pěkně se to tady rozmluvilo...Mě se to líbí a fandím každýmu, kdo umí takhle fajnově hájit svoje dílko (a názory)!Piš dál a taky dál přemýšlej, protože to co máš v hlavičce je k zamyšlení...papa

gabio
20. 02. 2005
Dát tip
nemyslela jsem, že by tě nadchlo, jen že by tě mohlo zajímat...:)

Přeno
19. 02. 2005
Dát tip
"Rozhodně nejsem žádným zastáncem formálních náboženství, ale odhodlání s jakým se Židé v celé své historii rvali se svým osudem je pro mě fascinující." - no však je taky pudilo vědomí, že ONI jsou přece ten vyvolený národ. Taky tě upozorňuji, že sionismus - tedy ve své podstatě rasistická ideologie - je v Izraeli ideologií oficiální.

Spirit
19. 02. 2005
Dát tip
no neke...tak už tu máme dílko ..jak bys moh taky psát "jen tak o něčem".. ? :)) je to super ! origoš *tYp*

Nicollette
19. 02. 2005
Dát tip
nevim zda blbost.... něco málo na tom je, ale nebrala bych je jako lovnou zvěř, mohla bys je i urazit

Springpeace
19. 02. 2005
Dát tip
diky všem spirit: dík za pohlazení na pošramocený sebevědomí přeno: Vůbec jsem se nechtěl zastávat židovskýho náboženství (Zástupy dokonalých: asi těžko). Vlastně je pro mě fascinující i např. to, co dokázali ve válce nacističtí vojevůdcové na bitevním poli. Do jisté míry je pro mě fascinující i Hitlerův život -je neuvěřitelné, v jak krátké době dokázal ve svých rukou koncentrovat takovou moc. A stejně tak je pro mě fascinující nezlomný duch Židů. Je fakt, že poslední sloka zní asi moc oslavně, ale chtěl jsem hlavně zvýraznit to, jak dlouho a přes jaké potíže si dokázali udržet svoji víru. Tím neříkám, že ta víra je dobrá nebo že je dobře, že si ji udrželi. Jen říkám, že je to pro mě jedna z nejvíc fascinujících věcí na 2. světové válce. P.S. Asi nejsem moc na poezii, ale stejně to ještě zkusím:)

Eileen
19. 02. 2005
Dát tip
zkousej to, ja to taky zkousim i presto, ze prej rymovat neumim a mam radsi zkusit volny verse! btw: jak ve svych rukou koncentroval hitler takovou moc?? to ti klidne reknu, ale ne tady, nehodlam poslouchat naky posmevny blaboly. k veci(dilu) : zajimavej napad.dohromady libi,ale tohle tema mi moc nerika (Židi), ale chapu tvou myslenku.

Přeno
19. 02. 2005
Dát tip
Tak to OK, to máš teda pravdu.

gabio
19. 02. 2005
Dát tip
no, pošlu jedno avi ...pokud bylo zbytečný, tak se omlouvám, ale možná by ses na tohle rád podíval, jak chceš. avi

Petr_Pan
19. 02. 2005
Dát tip
škoda tej formy - myšlenka je to skvělá ( myslím hlavně prolog )

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru