Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jedna paní povídala...

20. 02. 2005
4
0
3879
Autor
cherubinka

Slohovka

Typický úkaz v našem domě není určitě ojedinělou záležitostí. Zajisté to znáte také. Ráno, jakmile kohout zakokrhá, otvírají se postupně dveře jednotlivých bytů a mezi chladnými stěnami chodeb se začíná ozývat švitoření sousedek – důchodkyň, které ještě v nočních košilích, s natáčkami na hlavě a v papučích vybíhají sdělit světu začerstva vše, co ví, nebo v horším případě to, co samy ani neví. A v tomto okamžiku rozhoupávají pomyslnou kolébku, v jejíž peřinkách se k světu probouzí zatím malá pomluva.

Taková pomluva je ještě docela malinká, ale jak prochází ústy jednotlivých drben a každá ji trošičku přikrmí, tak je z ní nakonec, když se dostane až k vám, paní Pomluva s velkým P. Sedí vám za krkem a šklebí se na všechny kolem. Takže když si pak jdete do koloniálu pro chleba, máslo a noviny, jakmile překročíte práh, přítomné předtím švitořící dámy ztichnou a dívají se na vás a vaši Pomluvu, která se vás stále křečovitě drží, mírně opovržlivým pohledem. Jakmile nakoupíte, dámy začnou znovu švitořit a vy si můžete být jisti, že Pomluva za vaším krkem mohutní, ba dokonce se vedle ní právě usazuje nová.

Největší problém nastává, když se chcete Pomluvy zbavit. Věřte, není to jednoduché. Její ostré drápky jsou zaťaté hluboko ve vašem krku a budete se muset moc snažit, než se vám je podaří vytáhnout. Přítomnost Pomluvy se přímo vylučuje s přítomností dobré pověsti. Pokud vám za krkem sedí Pomluva, můžu vás ujistit, že dobrou pověst sice neztratíte, zato ona ztratí svůj atribut – dobrá. Vaše dobrá pověst se kvůli Pomluvě stává pouze pověstí. V horším případě se změní na pověst špatnou, jíž jsou obdařeni lidé, kteří si nechají přerůst Pomluvu až přes hlavu.

Chcete vědět, jak se pomluvy zbavit a zachovat svou pověst dobrou? Řeší se to různými způsoby očišťování. Očišťování pověsti je složitý proces. Jeho náročnost závisí na velikosti Pomluvy. Je-li Pomluva ještě v kolébce, to znamená, že se vám ji podařilo zachytit, když jste brzy ráno vyšli na chodbu a utnuli slepičí kvokání sousedek, máte očišťovací proces prakticky za sebou. Rozlezla-li se Pomluva do domů v okruhu sta metrů od vašeho bydliště, záleží na vás, zda se vám chce obíhat všechny sousedy a pomluvu vyvracet. Za sebe tuto variantu nedoporučuji. Naroste-li Pomluva do enormních rozměrů, pak už se s tím bohužel nic dělat nedá. Ať se budete očišťovat sebevíc, vždycky tu bude někdo, kdo raději uvěří pomluvě. Shrňme to, pokud se vám nepodaří zabránit pomluvě v raném stádiu a rozletí se do světa, jediné, co můžete udělat, je přesvědčit alespoň své nejbližší. Ti vám dozajista uvěří a vaše pověst se bude moci pyšnit přívlastkem dobrá alespoň v rodinném kruhu. A to přece úplně stačí.

Takže až se ráno probudíte, vezměte pytel do brambor, vyběhněte na chodbu a vytahejte všechny maličké pomluvy z jejich vyhřátých kolébek. Nacpěte je bezcitně do pytle, pevně ho zavažte a utopte je v nejbližší kaluži. A až vylezou drbu chtivé sousedky z pelechů, nebudou mít o čem kvokat.

 


Vaud
21. 02. 2005
Dát tip
Nejhorší je pomluva na malém městě. To Hradec už je celkem fajn v tomto ohledu. Mně se to líbilo a po ránu má fajn náladu! TIP

wolkos
21. 02. 2005
Dát tip
To je klásný.Docela pohoda si tady číst.David

absurd
20. 02. 2005
Dát tip
dobře se to čte t.

slonovina2
20. 02. 2005
Dát tip
sousedky z pelechů Shrňme to Rozlezla-li se Pomluva začnou znovu švitořit s přítomností dobré pověsti

Kastel
20. 02. 2005
Dát tip
docela dobrý T ...a pomluvy v pytli rostou vše se mění ve věc prostou - ostré zoubky plní tlamy v pytli není kousek místa to si paní buďte jistá - praskne pytel s pomluvami

Zbyhoň
20. 02. 2005
Dát tip
Trošku přespříliš abstraktní, po slušném začátku to jde nějak do nekonkrétna. Mně by se třeba líbilo, kdybys názorně předvedla, jak taková pomluva roste; jednu takovou jsme s kamarády tvořili: "Jarda nosí řetízek." -> "Jarda je jak holka" -> "Jarda nosí tanga" -> "Jarda nosí kožený tanga!" -> "A latexovou podprsenku!!" -> "A v kapse má důtky!!!" LET THERE BE A SCANDAL!!!

cherubinka
20. 02. 2005
Dát tip
Jo, držela jsem se takovejch obecnějších věcí, protože jsme to psali ve škole jako slohovku, takže jsem se nepouštěla do detailů, jelikož mě prostě žádný nenapadly.

enehi
20. 02. 2005
Dát tip
nemáš moudra i na jiné než na pomluvy? docela bych si početla

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru