Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Dobírka

Výběr: Maldecanka
20. 02. 2005
6
2
1962
Autor
Vika

    Bylo to vzácné plátno. Zasazené do docela obyčejného rámu, zastínilo všechna dosud známá díla. Návštěvníci před ním dokázali stát hodiny, někteří by před ním bez přehánění dokázali stát roky. Ten, řekněme obraz, do  Muzea před lety zaslal anonymní dárce. Drahé poštovné za něj museli doplácet. Když tenkrát rozbalili obsah krabice, všichni byli přesvědčeni, že si z nich někdo udělal dobrý den. Plátno napnuté na dřevěné konstrukci bylo zašlé, ale nepoznamenané tahem štětce. Dřevěný rám byl rozložený na čtyři kusy. Nic dalšího uvnitř  krabice nebylo. Naštěstí ten, komu nešťastná „dobírka „ byla připsána k úhradě, si svůj „nákup“ nakonec přinesl domů, rám složil a se zasazeným plátnem, jen tak na zkoušku, zavěsil.

 

    Tak na to přišli. Plátno se stalo senzací. Tomu, kdo před ním stál, dokázalo zobrazit jakoukoliv myšlenku a dovést ji k dokonalosti. Nejvzdálenější kouty vesmíru  se na něm střídaly s barevnými ohňostroji, ožívaly na něm  tváře z dob minulých, stejně jako tváře těch, co teprve přijdou. Fantastické světy, vykreslené živěji, než sama skutečnost. Než jsi stačil zaostřit zrak, už plátno ožívalo, než jsi stačil domyslet myšlenku, už se před tebou vynořil nádherný obraz. Po ostrých střetech odborníků, bylo plátno nakonec vystaveno v Muzeu. Samozřejmě v originále.  Vstupné tak úspěšně kompenzovalo některé jiné názory.

 

    Byl to velký skandál, když plátno shořelo. Novináři zjišťovali nezjistitelné, přihlašovali se pachatelé včetně extrémistických skupin, politici se vyjadřovali a distancovali od jakýchkoliv spekulací. Policisté marně pátrali. Spousta lidí prožila šok, že už nikdy neuvidí to, co mohli na plátně vidět. Naštěstí čas postupně zahladil největší rány nešťastných a přibylo téma věčně vysvětlovaných a  nevysvětlitelných událostí. O plátně se učilo na školách.

 

    Tak plynuly roky. Plátno se stalo přibarvenou historií. Řada solidních vědců i spekulantů pátrala v minulosti. Vynořila se celá řada teorií. Některé sahaly pro vysvětlení do nejvzdálenějších koutů vesmíru, jiné se spokojily s pozemským původem, ovšem pro vysvětlení zacházely do hluboké minulosti stejně často, jako jiné do daleké budoucnosti. Fantastické názory, podané precizněji, než sama skutečnost.

 

    Ve spletitých chodbách fantazie, na všech stěnách, je rozvěšeno statisíce obrazů, nebo spíš pláten. Ještě tam visí. Vím to.


2 názory

Vika
04. 05. 2020
Dát tip

Taky děkuju.


Děkuji Viko, skvělé. 


Alojs
15. 05. 2005
Dát tip
konec ve stylu úvahy. Povídka/nepovídka ve stylu táborového vyprávění. hm... a já říkám - není to špatné, vtáhlo mě to děje. Na konci jsem se zamyslel. asi si tipnu. asi určitě

evalota47
30. 04. 2005
Dát tip
líbí docela dost

Vika
30. 04. 2005
Dát tip
Ď

Vika
21. 03. 2005
Dát tip
Jak říkám, příště. Je to jen kousek z" historie plátna", takže co se dělo jinde jindy je vše otevřené. Jinak taky děkuju.

Griff
18. 03. 2005
Dát tip
Já tento žánr příliš nemusím, ale tohle se mi líbilo. Jen jsem čekal, že ty zobrazované myšlenky někomu něco způsobí. Toť můj pocit... t**

wedle_vazy
18. 03. 2005
Dát tip
t**

Vika
22. 02. 2005
Dát tip
Co není může být. Jinak moc děkuju za tip, pokud se týká výběru mám samozřejmě radost, jen nevím, jestli je ta povídka opravdu výběrová.

emese
20. 02. 2005
Dát tip
hm

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru