Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

-(Genesis)

22. 02. 2005
0
2
1937
Autor
Wattik

 

Všechno to začalo tím, že jsem dostal stavební parcelu kdesi na okraji města. Byl to kousek půdy, celý podmáčený protékajícím potokem. Nejprve jsem si říkal, že s tímhle kouskem půdy nepůjde nic udělat, ale zkusil jsem to. Nic jiného mi totiž nezbývalo. Času jsem měl dost. Manželka brala poctivě antikoncepci a tak jsme o „rozmnožení“ naší rodiny ještě neuvažovali. Veškeré jídlo jsme kupovali levně v marketech a tak jsem mohl začít se stavbou našeho nového domečku.

 

Nejprve jsem začal hubit veškeré zvířectvo, které se nacházelo na mém pozemku. Vše živé, ať už na zemi či pod zemí žijíci jsem vyhubil. Od malého červa, přes krtka zavrtaného hluboko v zemi až po zajíce, žijícího na mém pozemku, vše jsem zničil a vyhubil. Rozhlédl jsem se kolem a viděl jsem, že je to dobré.

 

Dále jsem zničil zvěř, které žila ve vodě, která byla drobná, že sotva vidět byla, i ptactvo, které poletovalo vzduchem, to vše jsem vyhubil a zničil. Rozhlédl jsem se kolem a viděl jsem, že to bylo dobré.

 

Potom jsem postavil dům, jehož zdi byly natolik silné, aby nepropustily dovnitř nic z toho, co se dělo venku. Pevná střecha mě oddělila od vod, jež jsou nad oblohou a zároveň mě oddělila i od světla, ať již denního či nočního, na obloze. Žádné světlo se nesmělo dostat do mého domu. Nenáviděl jsem to oddělení dne a noci. To střídání většího a menšího světla na obloze. Rozměření na den, noc, dny, týdny, měsíce a roky. Nic z toho se nesmělo dostat dovnitř mého domu. Dům byl postaven, a já viděl, že to je dobré.

 

Dále jsem začal hubit trávu a veškeré rostlinstvo kolem. Veškeré trávy, jakož i símě jejich, stromy i s plody podle pokolení jeho v němž bylo ukryto símě jeho. To vše jsem vyhubil a místo jeho jsem pokryl betonem a asfaltem. Rozhlédl jsem se kolem a viděl jsem, že je to dobré.

          

Ještě potok protékající pozemkem mi vadil. Změnil jsem proto koryto jeho, aby neprotékal přes můj pozemek, a koryto původní jsem vysušil, zavezl půdou a pokryl betonem a asfaltem. Tím jsem se zbavil vod jak nad oblohou, tak pod oblohou. Rozhlédl jsem se a viděl, že je to dobré.

 

Nakonec jsem si všude kolem natahal elektřinu a žárovky. Nebylo už pro mě dne a noci. Byl jenom den a světlo. Mohl jsem kdykoliv pracovat a já jsem viděl, že to bylo dobré. Můj nový dům mi poskytoval takové pohodlí, po jakém jsem toužil. Stačilo se jen nastěhovat.

 

Bohužel jsem právě v té době dostal infarkt a sedm neděl jsem odpočíval v nemocnici.


2 názory

nocnisova
14. 03. 2005
Dát tip
na začátku to vypadá jako hra na Boha, ale jak může člověk říct, co bylo dobré?

Danny
28. 02. 2005
Dát tip
celkem zajímavá analogie

kramny
23. 02. 2005
Dát tip
Ve všem souhlasím s čarodějem. Jako by mi z oka mluvil :o)

Carodej
22. 02. 2005
Dát tip
Hmm... něco to v sobě má, ale ta pointa mne tak nějak zklamala. Jinak počítám, že elektřinu by natahoval dřív, už při stavbě domu a ne, až to celé zabetonuje. Chápu, že je to taková ironická agitka na dnešní města ze skla a betonu, apel proti civilizačnímu šílenství... analogie Stvoření světa. Nicméně - nějak mi to pokulhává.... Ehm, teď jsem si všiml, že nestojíš o hlubší kritiku... tak jako bych tu nebyl:)

Wattik
22. 02. 2005
Dát tip
Pohoda... Rád si počtu jak atheistická veřejnost kritizuje něco, čemu vlastně vůbec nerozumí. :-)

Wattik: Ty si opravdu myslíš, že je to kritika Genesis?

Wattik
22. 02. 2005
Dát tip
Je to to, co je napsáno v názvu.

Kandelabr
22. 02. 2005
Dát tip
nebavila mě ta nejednotnost češtiny, jako by ses nemohl rozhodnout jestli psát normálně nebo archaicky. ani to "podobenství" nebo jak to nazvat mě příliš nezaujalo, jako alegorie mi to přišlo trošku plytké...nějak to k ničemu moc nespěje a pointa to nespraví, protože je chatrná.

Wattik
22. 02. 2005
Dát tip
Tohle beru. S tou nejednotností češtiny bych asi vážně měl něco udělat. Nejspíš i udělám.

Wattik: Sorry za to avízo, nevšimlo jsem si, že jsi autor :-S (to je omluvný smajlík:) )

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru