Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Co by se stalo, kdyby...

20. 11. 2000
13
1
10454
Autor
Danny
Tom stál u pracovního stolu ve své dílně a, ostatně jako vždycky, si něco montoval. Měl pocit, že se mu v hlavě už konečně začínají rýsovat nápady a doufal, že to není jen jeho zdání, že SKUTEČNĚ začíná mít ve všem jasno a teď mu zbývá jen své znalosti zkombinovat. V tom se ozvalo zaklepání na dveře: "Neruším, drahý? Můžu jít dál?" "Ty přece můžeš vždycky, zlato" automaticky odpověděl. Dovnitř vstoupila jeho manželka, Cathy. "Ale Tome, já jsem myslela, že už budeš balit! Vždyť pan Webster přijde už za dva dny a..."."Rozmyslel jsem si to, drahá" přerušil ji Tom "Panu Websterovi jsem vzkázal, že se má poohlédnout po jiných prostorách, myslím totiž, že mi to začalo jít a dílnu prodávat nebudu. Budu pokračovat ve výzkumech a na to nový zaměstnání se vykašlu, nestojí to za to. Však si s tím relativně malým platem vystačíme." "Ale takhle vůbec neuděláš žádnou kariéru! Vůbec se nedereš dopředu, jinej by po tom místě, co ti zajistil tatínek, skočil hned. Pomysli, až budeme mít děti, na tobě vlastně záleží, co z nich bude!" "Ale vždyť nebudu mít žádný čas na výzkumy, to tě nenapadlo!" "No vždyť právě proto přece prodáváme dílnu, těch peněz, co stojí údržba... A vůbec, celý den si montuješ ty svoje hračky, nic s tebou není, vy muži jste někdy jako děti!" "Už jsem řekl, zůstane to tu tak, jak to je! Začínalo mě něco napadat, tak bys mohla být tak hodná a nechat mě pracovat!". Cathy se od Toma žalostně odvrátila. Plakala. "Co je ti, Cathy, vždyť jsem nic neřekl?" začal ji konejšit Tom. "Chtěla jsem ti vždycky jen ve všem pomoct a ty jsi na mě takový zlý. Vůbec už mě nemáš rád a zamiloval ses do těch svých hejblátek, přiznej si to!" "Ale Cathy, já jsem to tak přece nemyslel, no tak podívej se na mě" "Myslela jsem si, že ty budeš jiný, ale i ty jsi takový, takový..." Dílnou se znovu rozlehl vzlykot. "Cathy, lásko, asi to neumím dobře vyjádřit, ale miluji tě víc, než si dokážeš představit. Hned zítra zajdu do města a zařídím to s tou prací." "Stejně mě nemáš rád. To jen tak říkáš." "Cathy, věř mi, ať jdou všechny výzkumy k čertu!" "Ach, Tome, Tomáši, ty blázínku..." Ještě ten večer Tomáš navždy zamčel svou dílnu a vykročil za skvělou a nadějnou kariérou do světa, který nikdy nepozná dynamo, gramofon, žárovky ani spoustu dalších nepostradatelných vynálezů. Celým jménem se totiž jmenoval Tomáš Alva Edison.

1 názor

Hugo Ramon
16. 03. 2017
Dát tip

:-) dobrý


evalota47
10. 05. 2005
Dát tip
charošie dělo, tíííííííp

johanne
25. 03. 2004
Dát tip
jde to trocha ráz na ráz, nejdřív chce prodat dílnu, pak zas brojí že ne a nakonec přece... :))) ale je velmi dobré, skvělej nápad a tak vůbec :D

jednoznačný TIP

Mortimer
24. 09. 2003
Dát tip
...gute...und schoene..(ehm)......Ť

Seregil
24. 12. 2002
Dát tip
Velmi Scifno.... tip

hurvinek
17. 12. 2002
Dát tip
tak tenhle zaver ten je za vsechny prachy

Katerina
29. 03. 2002
Dát tip
Ja si na monitor svitit nemusim, zarovkou ani svickou :-)))

Toxman
05. 03. 2002
Dát tip
Poslední řádek je myslím úplně nadbytečný a Edison vymyslel fonograf, nikoli přímo gramofon. Katerina: No myslím, že většina lidí na Zemi, kteří žárovku opravu potřebují, si ji dovolit mohou. O ostatním luxusu nemluvím. Ostatně svítit si na monitor svíčkou je lusxus, který vyjde určitě mhohonásobně dráž, než vyvinout obdobné osvětlení žárovkou. Povídka dobrá tip.

Popelucha
25. 06. 2001
Dát tip
Jo! Něco jako "Zabil jsem Einsteina, pánové"... chicht Ale je to tak: Cherche la femme...

líbí, líbí, líbí *

www.tip.cz

Deltex
13. 04. 2001
Dát tip
Danny, tak ale za tohle máš jednoznačně *!!! Skvělý nápad, zpracování i pointa.... SUPER. Ach ty ženy...:)))) Mějte se!

Sly
26. 11. 2000
Dát tip
já su taky na civilce a radši svíčku, tmu nebo ohníček než monitorní monitor... jujkt

blazinek
23. 11. 2000
Dát tip
jůůůůůů... chňap :-)) Kátí: já obvykle mžouram do monitoru ve světle svíčky a je to fajné :-)) Laďa: zvláště za druhou poznámku máš u mě jedničku s vyznamenáním a lízátko, ju? nezapomeň se o něj někdy přihlásit, pokus možno dřívěji než ze mě bude žebravý civilkář :-))

blazinek
23. 11. 2000
Dát tip
aví :-))

Laďa
23. 11. 2000
Dát tip
blázínku já se hlásím. Že by na stejné vlně? Civilka furt lepčí než vojna. :-)

blazinek
23. 11. 2000
Dát tip
OK tak na nejbližším srazu a ještě jedinkráte připomínam, nezapomeň se přihlásit, neb já zaručeně zapomenu, prostě jsem sklerotik :-))

Laďa
22. 11. 2000
Dát tip
No právě... Moudrý je ale ten, kdo cítí, že to nepotřebuje.

Laďa
21. 11. 2000
Dát tip
No to by si asi do monitoru nemžourala. :-) Ano i tak by to mohlo být, stačí vždy málo. A nebylo by to tak lepší? Existujou lidi, který jsou bez žárovek, televizí a mnohem mnohem moudřejší než my. Hm. Jinak povídka samozřejmě psaná dobře.

Katerina
21. 11. 2000
Dát tip
Lado, jenom zlomek populace tehle planety si muze takovy luxus jako zarovku a podobne dovolit...

Sly
20. 11. 2000
Dát tip
danny, poklona... je to úžasný. Máš skvělý styl a je to krásně čtivé. Nemám co bych dodal... TIP...

Sly
20. 11. 2000
Dát tip
ještě ten tip... ouha

Katerina
20. 11. 2000
Dát tip
Nepostradatelnych? Predtim se lidi bez toho vseho prece obesli ;-)) Hruza, uz se vidim jak mzouram do monitoru pri svetle svicky...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru