Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Dotek jedním dechem

Výběr: Lyryk, Maldecanka
28. 02. 2005
9
1
4997
Autor
Acheron

 

 

Tisíc nožek po páteři

rovné jak ta divnost v Pise

kdo neviděl neuvěří

možná jenom vlci kteří

usnuli u televize

 

sám se žádám o příměří

někdy mluvím divně cize

možná už se ve mně šeří

možná močím mezi keři

častěji než si čtu v knize

 

světlo řeže dvakrát měří

tma se toulá kobkou v Gíze

jenom srdce pořád věří

že ho mozek nezaměří

v třpytné slovní analýze

 

Morri-synku vyjdi z dveří

už se neboj o své vize

jsme jen hloupí amatéři

už se na nás cizí peří

vzňalo v rámci tvůrčí krize

...

 

 

 

 

 

 

 

 

 


1 názor

Zuzulinka
10. 04. 2005
Dát tip
Koukám, že jsi taky diskutoval, obhajoval, vysvětloval....a myslím, že to nemáš zapotřebí.... Je hezká, lahodí očím i uchu čtená nahlas....alespoň pro mě...řekla mi, cos chtěl říci...a o to jde...

Vevet
07. 03. 2005
Dát tip
ááááách jo..sorry, že vám taj budu kazit zábavu..ale mě se to líbí, Pane..ať už si tu plká kdo chce, co chce... nejsem fundovanej kritik, ani žádnej básník..jen si prostě na Písmáku hledám to, co mi sedne..a když nesedne, nevim, jakej má význam si někde vylejvat komplexy.. howg! ;o) *

Diana
01. 03. 2005
Dát tip
Báseň se mi líbí, hádka ne. Upoutalo mne: "..jenom srdce pořád věří že ho mozek nezaměří v třpytné slovní analýze..." Podle mého názoru ses těmi verši strefil do závažného lidského neduhu. Závěr básně je vtipný. T**

Lyryk
01. 03. 2005
Dát tip
taky zdařilá..

Acheron
01. 03. 2005
Dát tip
steve, dík za všímavost. Jak už řekl Lyryk, největší fór a obtížnost v této formě je, že si vezmeš jako výzvu rýmovat takzvaně "frekvenčně", tedy, že si necháš co nejmíň prostoru a musí to mít i nějaké sdělení. Pak formu striktně držíš, je to zábava pro chytřejší hlavičkyx, než je ta skleněná glassy.

Acheron
01. 03. 2005
Dát tip
jdi už někam, glassy, prosíííím. Díky moc.

Acheron
01. 03. 2005
Dát tip
...takže jsi sem páchla bez avíza, jako že co kdyby a tak, viď. Posílám slušné avízo

Deve
28. 02. 2005
Dát tip
:-))....docela pobavilo....t.

Acheron
28. 02. 2005
Dát tip
...glassy mě-mně je můj mor, opravím. Ovšem nenabízej varianty, prosím, ten verš je rytmicky přesný, tvůj rytmus rozbíjí.

Acheron
28. 02. 2005
Dát tip
...já preferuji spíš rytmicky přesný počet slabik, zkus je spočítat. Už jsem zde několikrát říkal, že píšu právě říkanky, nikoli poezii, tak se nemusíš nutit do pichlavostí, jak jsem nevyspělý. O svých kvalitách vím, i o tom, co mi při psaní sedí a co ne. S tím veršem to máš pomýlené.

Bobísek
28. 02. 2005
Dát tip
*

Acheron
28. 02. 2005
Dát tip
...ten verš má 8 slabik, ať se třeba rozkrájíš. Příště si to ujasni. Má 8, slovy osm, slabik, jako všechny ostatní. Zpátky do školy! :-)

Acheron
28. 02. 2005
Dát tip
čas-tě-ji než si čtu vkni-ze -: rovná se 8: tak a ne jinak, mudrlantko.

Acheron
28. 02. 2005
Dát tip
...tohle prostě vzdávám :-))

Acheron
28. 02. 2005
Dát tip
...to jsi opravdu tak nafouklé neochmýřené kuře anebo je to nějaká póza? Zkus radši něco napsat sama.

Acheron
28. 02. 2005
Dát tip
.. myslíš chybu mě / mně ? Díky. častěji je ovšem tříslabičné, je mi jedno, jak to kdo čte, jestli správně nebo hovorově. Zde je napsáno správně a tříslabičně. tečka. Máš poslední slovo, už mě nebaví reagovat. Hodně štěstí do vlastního díla a nosík mírně dolů, táák, už ti to sluší mnohem víc. :-)

Rowenna
28. 02. 2005
Dát tip
Já jsem ještě ze staré školy a slovo častěji čtu taky se třemi slabikami. :-)

Acheron
28. 02. 2005
Dát tip
....glassy, prosím, chyba je na tvé straně, tak už prosím neotravuj. Ukaž mi někde v mých věcech nějakou hrubku - ne v rychlých komentářích, kde nějaká interpunkce ujede. Ukaž mi prosím nějakou hrubku. Nebo už přestaň tlachat. Díky.

Acheron
28. 02. 2005
Dát tip
...psala jsi, že "sypu hrubky", neplivej pitomosti. Klepy klep.

Acheron
28. 02. 2005
Dát tip
:-) takže provokace. ok, finito.

Acheron
28. 02. 2005
Dát tip
snažím se sem tam pochopit podobné zbytečné výlevy. Budu zvědav na tvé reakce na komentáře ke svým věcem, pokud tedy něco uklohníš.

Acheron
28. 02. 2005
Dát tip
..."moje" stránka, ne? Ale jo, děkuji za přínosnou "debatu. Příště nepoučuj, pokud na to nemáš.

prenatal
28. 02. 2005
Dát tip
Rytmus dobrý, rýmy však nikterak objevné...ale vcelku líbí*

Acheron
28. 02. 2005
Dát tip
...prenatal, dík za názor, jen si uvědom drobnost - celá říkanka je v opkajucím se rýmovém obrazci, prostě hříčka, kdy se rýmové koncovky pořád opakují a jsou jen 2: "-eří" a "-ize". Takže variace, zkus si to někdy, není to až taková prdel jak to vypadá. proro pak některé rýmy lepší, jiné míň objevné.

prenatal
28. 02. 2005
Dát tip
Acherone, já vim, že to není prdel. A když už konečně nalezneš slovo s odpovídající koncovkou, zjistíš, že zaboha nemůžeš přijít na to, co by mělo v textu vyjadřovat :o) Ale nenapsal jsem, že je to špatná písnička, ne? :o) Vážně: líbí se mi. Budeš jí někdy někde zpívat? Glassy, taky zdravim. Všiml jsem si, že máme dosti společného, taky neumíš napsat nic kloudného? Ale je tady legrace, to máš recht :o)

prenatal
28. 02. 2005
Dát tip
To je škoda. Už jsem si myslel, že sem našel spříze duši. Tímto končím, neboť zaplácávat takovýmito kritikami díla je prý nekolegiální.

ejke
28. 02. 2005
Dát tip
dílo musí čtenáře zaujmout nikdy se ti ale nepodaří zaujmout všechny protože to by si musel při psaní vyjádřit tisíce pocitů co sednou těm ticícům nálad lidí co to zrovna čtou a mě to sedlo je to pro mě dobrý. a díky za to.

Dobrý... ještě se vrátím (myšlenkově nezvládám na jedno zhltnutí:) )... forma brilantní, rýmy i slabiky sedí (taky jich tam vidím / slyším osm), co se týče rytmu, podle přízvuků by mi líp znělo „častěji než čítám v knize“ (leč, co se tam líbí autorovi, to je koneckonců jeho věc:) ), Slůňu se líbí: světlo řeže dvakrát měří

Stevenson
28. 02. 2005
Dát tip
Asi jsi si to s basnirkou a odbornou kritickou rozhazel..a mozna ja ted take. Ale ten jeji vypocet slabik nehraje, jak pri pocitani, tak pri prednesu, coz je pro mne jeste dulezitejsi. Schvalne si budu toho i u casteji na konci vsimat..-) ale Glassy zrejme by vyhovovalo to KRASNE CASTEJC ??? Tohle ale je, jak uz jsem kdesi napsal mije parkteta.. takze treba jsem trochu zamereny. Ale je to FAJN.. a libi.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru