Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

smyčka na haluzi

Výběr: Lyryk, Print, Elyn, Induan, Jinovata, dream
01. 03. 2005
35
0
7273

je duto zvonů       víc než jindy

vrbám do větví se věší

za hříchy       a pentle     vpíjí tmu

v přítmí tonu na půl úst

               a hřeším

        dlouhou haluz neutnu


krásná...t

Tady: díky moc za rozbor, pokusím se na něj odpovědět, dělám to sice nerad, protože obsahy mají zůstat tajemstvím, ale zde to vidím jako nutnou odpověď, aby tvá snaha nepřišla vniveč a snad to taky pomůže dickcockovi :o) zvony - duto zvonů je primárně myšleno jako určitá prázdnota, prázdnota ohraničená, ale nevyhnutelně prazdná, má tvar, ale ne obsah, jako pocit člověka = dutá schránka, další stránku jsi vystihnul, Velikonoce, zvonění, očista, pro křesťany čas jít ke zpovědi apod. -víc než jindy- je celkem jasné, tam není nic moc hlubšího vrby - asi je nutné představit si vrbu ne takovou tu Ladovskou s vodníkem, ale jako trochu vzrostlejší, třeba jako -dědek vrbák- z Tolkiena, tady se spojují dva motivy, vody a stromu jako určité radikální východisko k řešení problému, tonutí, věšení, konkrétně protiklad tonutí a věšení ke křesťanskému pojetí (zvony-naděje) možnosti ukončení života. Tady asi vyplývá ten negativní pocit z vrby, hřích - sebevražda, pentle - věšení pentlí na vrbu, lákadlo, kontrast "viselce" a pentlí, ty pentle tam vstupují jako zlehčení, věší se někdo, něco na vrbu za hříchy a taky se tam věší pentle, ty pentle figurují spíš jako symbol naděje, zase protiklad hříchu, jako zlehčení situace, pentle vpíjí tmu, vpíjí těžkosti, přináší radost. Do větví se věší za hříchy, taky se tam věší pentle, které mimochodem vpíjí tmu (proto jsou tam ty mezery, tady to rozvíjí význam toho řádku, kdyby to bylo všechno jednolitě, význam by se posunul) v přítmí tonu na půl úst - tonutí, člověk trochu "dýchá", ale je mu těžko, bezvýchodno, v přítmí, které vytváří vrba na hladině, neudržetelně ubíjející těkost čehosi nad sebou a hřeším - člověk má problém, který ho ničí, nicméně je s ním svázán tak, že odmítá zpřetrhat vazby, nedokáže to, topí se, hřeší představou toho, že spáchá "sebevraždu odpoutáním se" od problému, ten motiv šeptací vrby je tam taky, jako jediný prostředek vyjádření se, jako "komunikativní společnice". hlavní myšlenkou toho textu je kontrast mezi "hříchem" ze spáchání "sebevraždy" ne ve smyslu zbavení se života, ale jako odpoutání se od něčeho, s čím je člověk spoután (stejně jako je spoután se životem) a "hříchem" z toho, že jí člověk nespáchá a vlastně se dál utápí (čímž se dostáváme k "sebevraždě" druhého druhu :o) to je asi tak vše, co o tom textu prozradím, snad to takhle stačí :o) nevím koho by to mohlo zajímat, ale pošlu avi všem, těm, kterým by to případně mohlo vadit, se velmi omlouvám. A_Š P.S.: ten motiv s vlasy je skvělý, bohužel jsem ho na mysli neměl, ale je výborný :o), mimochodem tuhle haluz už jsem utnul (o 15cm :o)

Tady
17. 03. 2005
Dát tip
super a díky za odpověď, Augustine, to mě potěšilo! :o)

Jeheheman
17. 03. 2005
Dát tip
a_š: no jestli jsi měl v tom tak hluboký smysly, stálo by za to psát míň metaforicky, protože v tak minimálním pojetí to po tvém, nemohl pochopit vůbec nikdo a těm co se líbila, se líbila spíš obrazně. umění je napsat to co má mít hlubší (tedy nejen obrazný) smysl tak aby to aspoň čtvrtině čtenářů mělo šanci (aspoň přibližně) dojít.. toť můj názor na tuto kryptopoesii, kterou ale jinak moc mít nemusím.. jestli jezdíš metrem asi ti neunikla báseň m. huptycha "noční příběh". to je u mě Báseň a přitom šifruje houbelec:o) ahoj

Zbora
17. 03. 2005
Dát tip
Atmosféra básně s Tvým vysvětlením dobře koresponduje...pocit sebevraždy jsem v ní vysloveně necítil...ale na konci je patetismus přesně patrný (i když by mohlo jít o X jiných důvodů, jež by se daly nacházet...třeba už jen podle momentálního rozpoložení čtenáře...což bych si asi z díla ponechal radši)

MilanH
17. 03. 2005
Dát tip
****** TIP

katugiro
17. 03. 2005
Dát tip
řekl bych, že podobný rozbor není čas od času na škodu, aby čtenáři věděli, za čím z básně si dokážeš - a vůbec máš šanci - stát a jak se Tvoje záměry liší od jejich vývodů já jsem tu sice dospěl k tématu sebevraždy, ale brát ji "jako odpoutání se od něčeho, s čím je člověk spoután (...)" by na mě bylo už příliš osobním výkladem taky děkuju

Jehehe: není přece důležité, jestli bude odhalen smysl, který jsem do toho vložil já, ale to, jestli si čtenář vytvoří plnohodnotný smysl vlastní. Neodvážil bych se tvrdit, že můj smysl je vážnější, ten text sem dávám s určitým vědomím toho, že jej čtenáři věnuji k zalíbení a "ztotožnění", ztotožnění ve smyslu nalezení vlastního významu, na proti tomu z toho textu čiší určitá atmosféra, která na všechny působí, řekl bych, dost obdobně, ale vývody jsou třeba různé, není tak úplně mým záměrem, aby všichni pochopili, co vkládám, ale na základě atmosféry vytvářím určitý (ohraničený) prostor pro vytváření vlastních smyslů, dost důležitou roli hraje také zvukovost toho textu, občas bývám nařčen z toho, že obsah podřizuji zvuku, rozborem jsem chtěl ukázat, že to není pravda. díky mnohokrát za reakce :o)

angel1
17. 03. 2005
Dát tip
děkuju za avi - některým obrazům jsem vkládala ještě jiný význam a jsem ráda, že vidím tvůj pohled.

dadik
17. 03. 2005
Dát tip
možná jsem teď ovlivněna výkladem, ale já tam cítím starý venkov mého dětství, vrby u potoka, rozvodněný potok z jara, zvon vě zvonici, zvonící k čemukoliv, třebas umíráček....pentle jsou taky jarně velikonoční a haluz ta bývá většinou k oběšení.... je to takový dumání velikonoční, skoro...po mým....))

:o) velikonoce na Moravě jsou krásné :o)

Tady
16. 03. 2005
Dát tip
Zkusím si takový rozbor, jak to chápu já: Je duto zvonů, víc než jindy - zvony, vyzvánění ke mši a taky vyzvánění, když měl být zahnán mor, symbol očisty nebo blížících se Velikonoc; je duto: potřeba zvonů, očištění, že chybějí vrbám do větví se věší - ta potřeba zvonů, -a tady jsem na tenkém ledu- vrba je tu symbol spíše negativní, možná hříchu? nějaká souvislost s tím jak se jí dlouží vlasy? za hříchy a pentle vpíjí tmu - takže ano, ty zvony jsou symbolem vykoupení nebo očištění; pentle jako přípomínka pomlázky, vpíjí tmu-možná hřích v přítmí tonu na půl úst - přítmí jako polotma, asi na půl cesty, tedy ten kdo píše zůstává napůl ve tmě, jakoby se topil a hřeším dlouhou haluz neutnu - zvláštní, že je tu vrba jako nějaký negativní symbol; jedině mě napadá, že do vrby se šeptá (a jí z toho pak rostou vlasy :o) Co ty na to? *

Tady
16. 03. 2005
Dát tip
Ostatně, není divu, že vrbě neutneš dlouhou haluz - když se podíváš do zrcadla, je to hned zřejmější :o)

Acheron
15. 03. 2005
Dát tip
Augustine, ty si nedáš pokoj :-) Pořá jeden a tentýž styl - pořád tě baví, nebo nechceš ztratit pel své vizuální originality?

absurd
15. 03. 2005
Dát tip
Nádherná!!

dickcock
15. 03. 2005
Dát tip
Nejsem schopen to pochopit, tak musím ke své škodě konstatovat, že mi to nic nedává. :-(

Jinovata
14. 03. 2005
Dát tip
v přítmí tonu na půl úst

leenai
12. 03. 2005
Dát tip
Uf, uf uf, tak tvoje básně jsou pro mě těžkej oříšek, ale prokousala jsem se tim a dokonce pochopila. Nejen, že se mi líbí forma, ale i klad slov a nakonec i smysl, takže je to jasné, nevybočím z řady tipujících, ale snad tě nezarmoutím :)

:o) díky za zastavení, jsem rád, jestli se ti líbí, rmoutím se, když mne moje můza opouští a křehne na tři roky zpět...:o)

leenai
12. 03. 2005
Dát tip
eh? tak tohle už ale nepobírám... :( *fňuk* jsem jenom zabedněná... musíš na mě jednodušejc alespoň v normální promluvě zrovna se koušu další básní :))

ne, promiň, nejsi zabedněná, to jen já teď spojuji s tímhle textem cosi, co momentálně prožívám a trochu si ty "haluze" představuji jinak :o) ještě jednou díky...

leenai
12. 03. 2005
Dát tip
*fajn* :))

katugiro
09. 03. 2005
Dát tip
během chvilky si na to už nemůžu vzpomenout něco mi ve Tvé poetice chybí - nebo v mém nazírání na ni ale rád jsem si početl

Bezinka
09. 03. 2005
Dát tip
... na smutečních vrbách se spíš dělaly houpačky z větví.... ale líbí....*t

MilanH
08. 03. 2005
Dát tip
***** TIP

nejak ty tvoje diilka prestaavaam stiihat - plomin,a le treba tohle jsem absolutne nepochopila:)

prostě je duto zvonů no, a pak se někdo věší k pentlím na vrbu, asi je to v noci, no a když se vlastně jako vyvěsí, tak zjistí, že už tu haluz nezlomí, asi tak :o)

ahaa...noo...tak to je vopravdu hlubokaa myslenka;o))) Nee, neber to nijak zle. rposte asi uprednostnuju jinej styl psanii:o)

dělal jsem si srandu :o)

gr_4you
04. 03. 2005
Dát tip
skvělý! konečně jsem tu objevil poezii!! (No, jsem tu nováček, tak se nenaparuj, ale fakt se mi to líbí)

JARUB
03. 03. 2005
Dát tip
smutná a krásná t :o)

Jehehe: nebylo by pro mne možné poslední větu škrtnout, nutně navazuje na to předešlé, nutně..., ale díky za názor ostatním mnohokrát děkuji, hezký den

Induan
03. 03. 2005
Dát tip
no, jako obvykle musím dát t.v. Tvoje básničky skoro nikdy nezklamou.

klipeto
03. 03. 2005
Dát tip
to je haluz :) t*

Eilil
03. 03. 2005
Dát tip
duto zvonů... t

Zbora
02. 03. 2005
Dát tip
t.

pro dnešek vidím oči a uříznutou pusu, jak dělá P_P, což se samozřejmě nevztahuje k dílu - to mi uplavalo ... jakože bych ráda změnu

gabio
02. 03. 2005
Dát tip
*

Lenula
02. 03. 2005
Dát tip
je super, neutínej haluz :-) a ode mě típek

johanne
02. 03. 2005
Dát tip
*

Markel
02. 03. 2005
Dát tip
*

dadik
01. 03. 2005
Dát tip
....t

Noe1
01. 03. 2005
Dát tip
pěkná *t jen mne podivně rušilo slovo "haluz", celé mi to připadá takové české a najednou (pro mne) moravský prvek.

Jeheheman
01. 03. 2005
Dát tip
ta šifra na konci je zbytečná, raděj bych jen tu obraznost..

zaki
01. 03. 2005
Dát tip
pekne *

pozorovatel
01. 03. 2005
Dát tip
líbí se mi, ale je podivná nejen viz. připomínka Noa

supizmus
01. 03. 2005
Dát tip
hm...fajn

Alimra
01. 03. 2005
Dát tip
*

vojtěch
01. 03. 2005
Dát tip
zajíma vé,něco na tom bude...

Nicollette
01. 03. 2005
Dát tip
a hřeším líbí *

vesuvanka
01. 03. 2005
Dát tip
pěkná.... TIP

Candy
01. 03. 2005
Dát tip
Originálně vyjádřeno, k zamyšlení,líbí se mi...

jenaL
01. 03. 2005
Dát tip
meselibiaslovohaluzmaprometrebazvlastnivyznam:)

71_Art_72
01. 03. 2005
Dát tip
Sborrati in faccia.

angel1
01. 03. 2005
Dát tip
haluz je haluz a mít haluz je sakra dobré (aj pro pražáky)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru