Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Ona a on I

Výběr: Dvojlomná, Jinovata, drfaust, Elyn, prenatal, Print, dream, Lyryk, Fouckault, a2a2a
03. 03. 2005
22
0
11116
Autor
egil
i.
 
Byl podzimžebrák,
                     z jeho hrudi
ptačí hejna odlétala; rudé listí
                   drolilo se,
jako když se střílí skála,
než do kaluží
             popadalo
a bílou gázou skrylo hrdlo.
_____
 
Smíchem
otvírala cizí hlasy,
až z nich slova krvácela
a podzim žebral po ozvěně,
již by vítr nespolykal.
 
ii.
 
Ukřižoval panáka,
pak tiše skákal nad žebry ? on: cizí dítě
stříbrné v podlaze letitých fotek
  či tlukoucí u stěn
         žebrovaných bubnů,
kam jeho kůži vepjali
tak trochu nakřivo.
_____
 
U svatých platanů schovaný za tváří – napjatou
                                                 jako odpověď,
co pozřela odpověď větší, než byla,
nastražil ozvěny před slova.
_____
 
Šla pokradmu
územím nášlapných ozvěn
                              jako ten,
kdo chodil napříč vlaky
a říkal To ne já – tvář vylomená ze dřeva  ,
ale kývací černoušek v kostele z kostí,
                     vestavěných do těla:
'vhodíš mi do oka stříbrnou minci
                          a já tvůj sen
za čelem zvolna pohoupu.'
 
iii.
 
Ale nepoznáš měsíc před úplňkem
                                        to věděla
čekáním plná všeho, čím vlčice kojí hlad světla..
 
. . . . . . . . . .

Zuzulinka
06. 04. 2005
Dát tip
Možná chvíli rozumím, chvíli né...ale celkově se mi líbí..asi potřebuje číst víckrát...ale celkově hladí...mám z ní ten dojem...

Markéta
06. 04. 2005
Dát tip
Skvostná, opravdu. Nádherné obrazy... Ještě se k ní vrátím. Nevím jestli to je nějaká archetypální shoda, nebo jestli přeci jen.... Nečetl jsi před tím Skácelovu "Marsyas" :-)? *************

lady1kazoo
06. 04. 2005
Dát tip
nadherna

zirael
06. 04. 2005
Dát tip
ta se ti fakt povedla, bráško*

zirael
06. 04. 2005
Dát tip
*

Markéta
06. 04. 2005
Dát tip
Jen nerada bych se rozplývala nad něčím, co nechápu (fakticky jsem to už udělala :-). Nicméně po pozornějším čtení se vracím: Holan je cítit, ale spíše z jednotlivých fragmentů, než z celku. Tvé verše mají docela jinou melodii, význam potřebuje odlišného úchopu a jen těžko se mi k němu hledá klíč. Nápadně se zde opakuje pár slov, pokaždé v malinko jiných intencích. Proč, to mi je záhadou , která láká... :-) Kdo je On? podzim–žebrák, rudé listí skála cizí dítě tak trochu nakřivo. schovaný za tváří Kdo je Ona? sen To ne já území nášlapných ozvěn stříbrná mince ödpověď čekáním plná všeho, čím vlčice kojí hlad světla.. měsíc před úplňkem ...nerozumím vlastním básním, natož cizím :-)

Rowenna
15. 03. 2005
Dát tip
člověče - jinovato, mě by ta tvoje interpretace zabila spíš než jakákoliv báseň přijde mi to mnohem zašmodrchanější než sebesložitější báseň ale to jen proto, že jsem líná dešifrovat navíc i tebe. :-)

Rowenna
15. 03. 2005
Dát tip
ne, vpravdě, není ti rozumět. Popis svitřního stavu muže, vypjatost není zdůvodněna (snad v rámci více básní...), jen popsána... Symboly ukládané do těla ... atd. atd. proboha! (následuje velký osvobozující smích, že to luštit nemusím).

Elyn
15. 03. 2005
Dát tip
a proč mám já avi, Rowi?

Rowenna
15. 03. 2005
Dát tip
protože ta funkce tady existuje, proto asi. Já to normálně nedělám, a nikdy jsem nechápala příliš ty dotčené reakce, ve smyslu proč mám avi? No, tak teď se stydím, omlouvám se. Ale třeba sis ráda přečetla Egilovu báseň znova, ne? :-)

Rowenna
15. 03. 2005
Dát tip
koneckonců, mě tady taky Jinovata přilákal zpátky a nevadilo mi to. :-)

Jinovata
15. 03. 2005
Dát tip
Rowena: Uznávám, že jsem to napsal zmateně :o) Heslovitě. Protože jsem chtěl jen nastínit ale jsem ukecanej tak se to zvrhlo. Jen mě naštvalo, že té básni vytýkáte zastřenost obrazností a ztrátu smyslu... Tak jsem chtěl nasměrovat, ale asi nešikovně, žejo. Tak to skusím shrnout tak, že ta hlavní linka je v dialogu mužského a ženského principu, že je to o procesu dorozumívání a o způsobu, jakým mluví muž, jakým se to dostává k ženě a o výsledném dojmu. Taky mi přijdou strofy obrazně provázané, příbuzné, logicky se doplňující. To je snad srozumitelnější :o)

Rowenna
15. 03. 2005
Dát tip
ano, tomu bych rozuměla. :-) jen - já jsem nevytýkala, já konstatuji, jak to mám já - pro mě může být báseň jen obrazem a melodií, a to všechno na mě působí - ze všeho nejvíc právě tím tajemstvím. Když je pro mě v jednotě melodie a obraz - což tedy umí málokdo, vnímám báseň jako libou, aniž bych ji složitě analyzovala. A takhle na mě působí tahle báseň. Odpusťe hlupačce. :-))

Jinovata
15. 03. 2005
Dát tip
pro mně tajemství není tajemné, nepokusím-li se jej dotknout...

Rowenna
14. 03. 2005
Dát tip
ta je tak archetypálně krásná že snad ani nemusím příliš rozumět příběhu, který se skrývá za obrazy jako nemusím rozumět hudbě a nemusím rozumět obrazům. Poznámka o onanistické poezii je hloupá a cítím tam zlý úmysl ublížit. Bavili jsme se o tom dýchání (já vím, metrum) - mě okouzluje melodie téhle věci. I když něco "cítím" malounko jinak - někde bych vložila jiný "zvuk" - rozuměj, slovo, někde bych ubrala spojku, slabiku. Ta melodie je taková nejednotná, ale kupodivu mi to nevadí. Moc se mi to líbí, opravdu.

egil
14. 03. 2005
Dát tip
Žeňo, děkuju. :)

Acheron
14. 03. 2005
Dát tip
Rowenno, díky za avízo - příměr "onanistická" poezie jsem vysvětlil, navíc i ve zprávě autorovi, s podsouváním zlých úmyslů se jdi vycpat. Chce to pevnější nervy i při kritice Tvých vlastních děl.

Rowenna
14. 03. 2005
Dát tip
:-))) tak dnes ještě jedno checht to víš, my se slabými nervy se jen hihňáme. :-))

Acheron
14. 03. 2005
Dát tip
echtáš se chechtovně (nebo naopak?), vidíš, jak ti to najednou sluší.

Jinovata
14. 03. 2005
Dát tip
Kurnik... mě přijde skvělá a to nejen obrazně ale i provázaností. Tak zkusím nahodit krátkou interpretaci... Silně cítit Holana, víc než jindy. A to hlavně ve způsobu uchopování ženského a mužského principu: vyhrocenou obrazností realizuješ duševní stav v konkrétní situaci, aniž bys konkrétnost dořekl. i. První strofa je mužýská, nebo spíš o muži. Končí gázou... V dalčí strofě je žena, ale nikoli bez návaznosti na první strofu! Bílá gáza v krku je smích... Napovídá proložení slova smíchem a také napovídá samotné čtení: "než do kaluží/popadalo/a bílou gázou skrylo hrdlo./Smíchem! ... bíllou gázou - smíchem. Výsleddkem je zobrazení napěti ve vztahu obou skrze obrazy, které již pitvat nebudu. Zachycování slov.. komunikace principů... ii. Popis svitřního stavu muže, vypjatost není zdůvodněna (snad v rámci více básní...), jen popsána... Symboly ukládané do těla a tím připisované osobě. Vzhledem k i. jde chápat jako návrat do minulosti. Smíchem se dá zahánět, křižovat... Taky světit, vyrovnánat se ... Kůže je napjatá nakřivo a v další strofě je podle mne nejsilnější moment básně - obraz napjaté tváře ... odpovědi kteá polkla odpověĎ... tváře je napjatá, buben je napjatý nakřivo.. je to jedno a totéž plynule provázané. V minulé strofě šlo mimochodem vše převést rovnou na tělo, krom bubnu.. ten nebyl specifikován konkrétně... Tvář je tedy přirozeně tím bubnem. Ve třetí strofě zas přibývá ženský motiv: jakási smrtelně vážná ironická promluva ženy, která se vztahuje ke slovům jež mužský pricip tak ůzkostně halí do ozvěn a kolem kterých hromadí veškeré vypjetí. Žena mluví daleko méně striktně, mluví volnějí, větrně... zdánlivě o něčem jiném, ale i její promluva je převoditelná na tělo... černoušek je jakési jádro pudla, součást ženské přirozenosti ale i původce problému nedorozumění muže a ženy... žena pohoupe. Vidím opět i erotický obraz.. stříbrná mince, ta, která se furt někomu cpe pod jazyk, je i mincí života (který jediný může umřít) je stříbrná jako spermie, žejo, a to oko ženy... + hupání. Ale to se neděje jen fyzicky, děje se to právě i na rovině rozumění, muž zasívá a žena jej breptu pohoupe ve větru a teskní si krví bůhví kde. "To ne já..." ženská submisivnost... iii. Nakonec dostává i žena vlastní hloubku, vlastní způsob... Pná touhy výt na měsíc jako muž má plnou tvář k prasknutí... ona je plná čehosi nedovysvětleného, jen náčrtkem naznačeného, protože o ženě hlouběji mlčet :o) No jo. Asi mi taky neni rozumět :o)) moc se mi líbí tahleta

Markel
14. 03. 2005
Dát tip
Krásná, na výše uvedenou kritiku nemám, ale to snad nevadí - T

Markel
14. 03. 2005
Dát tip
Tip už jsem dala výše, když dám další tip, tak mi to píše, příspěvek přijat, takže jeden človek může dát na jedno dílko více tipů, tak já nevím...

Makča
10. 03. 2005
Dát tip
Škola poezie a dnes je na pořadu dne Obraznost - nemohl jste vybrat vybranějšího pedagoga, on je jistojistě výborný v rámování obrázků slovy, jak je poutá a vrství, překládá, prokládá, bedlivě sleduje a pořád drží opratě velmi velmi soustředěně, aby vykouzlil ladnost a žáci se také musí velmi velmi soustředit, aby pronikli do mechanismu cizelování obrazu, ale kdo už po nich může chtít, aby z jednotlivin sdýchali komplexnost sdělení? Přiznám se, že jsem jí věnovala dost času a opakovaného čtení, ale ta krása jednotlivých obrazů se mi nesložila do žádného sdělení a zůstala tak jen "školním cvičením", sledem slibných,přesycených fragmentů, které teprve čas a klidná mysl rozředí do skutečné kvality. Myslím, že je to až nelidské pro čtenáře. Jestli chceš kontroverzi, můžu poslat avi, ať se každej vyjádří, o čem si myslí, že ta báseň je, nebo se jen nechal unést na vlnách kouzlící obraznosti, ale moře se z nich složit nepokusil. Makča kritička:-)

egil
10. 03. 2005
Dát tip
Tahle vě je příběh; měl jsem pocit, že když čtenáře povedu po epické linii, neztratí se; evidentně jsem se mýlil — ale to je patrně moje chyba.

egil
09. 03. 2005
Dát tip
Elyn: díky, že ses mě zastal, náčelníku!:) dost podstatná je zde historie této kritiky. asi 5 minut předtím, než jsem ji obdržel, nick Acheron vyjádřil nelibost nad mou reakcí pod básničkou glassy (kritika byla sebeironická - ironizovala mou pseudokritickou minulost; vznikla v reakci na dikuzi pod básní;;; viz). nicméně Acheron označil můj žertík za škodolibý a zlý a... a? následovala tato milá kritika. teď mu pošlu avízo a on začne vypisovat, že se chtěl... mrknout... a... špatná... , či tak něco, ale kauzální souvislost je zde až příliš zřejmá. tudíž takový – emotivně podmíněný – názor je lepší vůbec nekomentovat. nicméně tobě, Elyn, která jsi historii reakce neznala, upřímně děkuji za zastání.

Acheron
08. 03. 2005
Dát tip
Mám za každým slovem doplňova " podle mě", "dle mého názoru", "můj subjektivní pocit" atd. ?

Dirty
08. 03. 2005
Dát tip
nádhera a šeřík

Elyn
08. 03. 2005
Dát tip
Acheron, ne, možná jsem jen nepřesně řekla, o co mi vlastně jde - nelíbí se mi, že podle svého subjektivního neporozumění textu hodnotíš ostatní čtenáře, a to je drobet mimo - resp. reaguju na tuhle tvoji větu: "Typická "onanistická" poezie - autor se baví, ostatní zívají a zbytek - aby nebyl za ignoranty - chválí a výběruje :-)" jinými slovy - nemůžeš přece vědět, proč ostatní čtenáři dílo výběrují... a jak textu porozuměli. Pokud si tohle nárokuješ, jsi buď prorok a nebo demagog. Nic ve zlým.

Acheron
08. 03. 2005
Dát tip
ok, souhlas. demagog

Aida
08. 03. 2005
Dát tip
asi tomu nerozumím, možná jsem jen "blondýna", ale asi tam hloubka bude, jestli na tom vlastně v dnešní době záleží

Elyn
06. 03. 2005
Dát tip
* Acheron... ok, tvůj pohled možná, ale nezatahuj do svého nepochopení ostatní... že to "nepobereš" ty, neznamená, že ostatní jen přikyvují ...

Pilar
04. 03. 2005
Dát tip
Ukřižoval panáka, pak tiše skákal nad žebry – on: cizí dítě stříbrné v podlaze letitých fotek zaujalo moc.t

Pája
04. 03. 2005
Dát tip
*

Acheron
04. 03. 2005
Dát tip
plytké - i navzdory kývacímu černouškovi. Snaha o co nejneotřelejší spojení slov hravě přebíjí jakoukoli výpověď. Typická "onanistická" poezie - autor se baví, ostatní zívají a zbytek - aby nebyl za ignoranty - chválí a výběruje :-)

prenatal
04. 03. 2005
Dát tip
Opakování slov mě vždy vytrhlo z pozornosti. Vím, že mají přesně daný význam a jejich záměna by nemusela působit věrně. Jen postřeh. Báseň se mi líbí. V.

skvělé t. (jen tam asi má být popadalo :o)

oleandr
03. 03. 2005
Dát tip
je to dobré

egil
03. 03. 2005
Dát tip
není:)

Dvojlomná
03. 03. 2005
Dát tip
*****

Zbora
03. 03. 2005
Dát tip
...ale jo :o) t.

Bix
03. 03. 2005
Dát tip
Ale nepoznáš měsíc před úplňkem – to věděla čekáním plná všeho, čím vlčice kojí hlad světla..*****

Deve
03. 03. 2005
Dát tip
tip

Markel
03. 03. 2005
Dát tip
'vhodíš mi do oka stříbrnou minci a já tvůj sen za čelem zvolna pohoupu : tohle moc, jinak pěkná celá - T

území nášlapných ozvěn:) jaro, egile, jaro! (+ ntzvn cklv) *

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru