Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

To jsou věci po dvou deci

03. 03. 2005
8
1
3629
Autor
Zbyhoň

Po boku rozhněvaného_malého_muže pod praporem žánru glosa!

Soutěží máme chválabohu stále víc. Některé je třeba pečlivě rozlišovat. Tak třeba Kateřina Smejkalová sice není první česká Miss, zato je první Česká Miss. Soutěže Český lev a Týtý se nám úspěšně rozrostly na dva večery- nominační a vyhlašovací. Nicméně rezervy jsou furt. Hodil by se minimálně ještě celovečer s oznámením, že byla soutěž vypsána, případně jako třešnička střihový pořad „Co v Českém lvu nebylo“. I jiné ankety se množí jako houbičky po dešti. Motocykl roku, Kanoista roku, Svatba roku, Maminka roku. Kdo bude Maminka roku, to se ještě uvidí, ale Strýček roku je tutovka. Komu z nás by se nehodil jeden dobře naložený strýček Vik?

 

Po nástupu těžké literární váhy páně Zemana už po Pánu prstenů neštěkne ani pes. Rozdílnost žánrů je však jen zdánlivá. Zatímco v politice je těžko se orientovat, u obou zmíněných děl je hned jasné, kdo je tady ten hodnej.

 

Jednoho krásného dne přiletěli Američané na Měsíc, zjistili, že tam nemají koho osvobodit, a zase odletěli. Nyní ohlásilo počátek dobývání Měsíce Japonsko. To se japonský turista podiví, až sezře, že tam není zas tak moc co fotit.

 

To by jeden žasnul, jak živá je latina. Římský pontifex po operačním zákroku, nesměje mluvit, napsal na lístek nanejvýš stručnou poznámku: „totus tuus“. Různé deníky si to barvitě vyložily každý po svém: „Jsem zcela ve vašich rukou“ (na adresu lékařů), „Jsem Ti zcela oddán“ (na adresu Bohorodičky). Až se divím, že z toho na základě případného vlastního osobitého překladu nějaké ty politické bodíky nezačal tlouci třeba Miroslav Kalousek.

 

„Obětí mých objetí? Ne, já jsem je neobjel,“ praví Michael Jackson. Když kdysi pojmenoval svoje sídlo „Neverland“, projevil tím obdivuhodnou prozíravost. Až se budou soudci ptát dětí, kde se ty údajné nepřístojnosti děly, dostanou odpověď: „NikdyNikde.“

 

Nezbývá než smeknout čapku a v úctě obdivovat komplexnost reformních plánů. Jsme nejtlustší národ v Evropě, což je třeba řešit razantní reformou. A nebude-li stejně co do huby, nepotřebujeme přece tolik zubařů.

 

 „Vyvinuli jsme super auto Škoda Yeti a vyrábět ho nebudeme.“ Kdyby tohle surové popření všech tržních zákonů někomu přineslo existenciální depresi, je tu myslím jedno Kolumbovo vejce. Ono to – světe div se – asi zas tak super auto nebude...

 

Poté, co se ten minulý pokus jaksi nevyvedl, hledám si jakožto Čech (novou) superstar. Langerovic Aneta má totiž cosi jako vlastní názor. Škandál! To by se teda rozhodně tolerovat nemělo!


1 názor

evalota47
18. 12. 2006
Dát tip
smímli prosím poprosit o názor na rádoby fejeton...DO TŘETICE...díky moc

Finch
07. 03. 2005
Dát tip
Jo,docela jsem se pobavil. tip

Petr_Pan
07. 03. 2005
Dát tip
Ioannes> pokud to avi vzešlo od Tvého názoru na dílko - jen přikyvuju pokud od upoutávky na Tvůj fejeton - dík za upozornění nicméně - oba důvody se mi zdají poněkud slabé .. ale - to jen tak, že jsem to musel číst - samozřejmě mě Tvoje aktivita těší .. :-)

Jedním slovem super! Možná ten poslední odstavec bych škrtl, ale to je jediná výtka. Tip Klub už je...

Zbyhoň
04. 03. 2005
Dát tip
Jak vidno, ke glosám se každý staví rozdílně. Nemá-li jeden dost vtipu na jedno delší téma, považuju glosu za optimální. Tahle se mi docela líbí :o) Ioannesi, ty nevíš, co je to "furt" ? Máme pro to ještě hezký český výraz "imrvére" :o) A nezapírám, jiný účel než pobavit čtenáře to asi nemá. Jen ten odstavec s latinou a papežem mi přijde vcelku obsažnej, poněvač jsem ho odnikud neopsal a přišel na to sám. Minimálně zajímavost...

Krimi
03. 03. 2005
Dát tip
To jsou OK střepiny :o) *

Petr_Pan
03. 03. 2005
Dát tip
jen bych se asi sem tam hádal - ale - nemělo by to smysl - já jen že tady ale není nic moc novýho, tak zase jdu - snad příště :-)

Tomaszlosin
03. 03. 2005
Dát tip
Dobrý fejeton!! Jeden z mála.... Ne dokonalý.....

Vaud
03. 03. 2005
Dát tip
Tohle se mi moc líbí! Je to parádní, vtipný a čtivý! Já jsem moc spokojen! (a není to zapšklý) Určitě TIP a pokud to zvládnu tak i klubík!

Markel
03. 03. 2005
Dát tip
Dobré počtení - T

Zbyhoň
03. 03. 2005
Dát tip
cerna_lovkyne: Neumi šésky...natož francouzsky, či jak to je :o)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru