Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Na dotek

07. 03. 2005
1
0
3029
Autor
MeTB

(Nekladu si za cíl napsat recenzi; tohle je jen pozvánka na velice zajímavý kinematografický počin.)

Have you ever seen a human heart? It looks like a fist covered with blood.“

 

      Takhle drsně popisuje ve filmu Na dotek Clive Owen realitu života Jude Lawovi.

      Ano, takhle drsný film putuje nyní našimi kiny.

 

Vadí Vám sprostá slova? Nuže - tenhle film opravdu nebudete mít rádi.

Máte něco proti lžím a nevěře explicitně zobrazeným na plátně? Na Dotek se zřejmě stane Vaší noční můrou.

A vy ostatní – radujte se, protože máte na dosah snímek, který se Vám bezesporu zapíše přímo do mozku.

 

      Anna je fotografka – portrétistka , Dan píše nekrology pro londýnské noviny (nicméně hodlá vydat knihu), Larry je chirurg, Alice dělá servírku / tanečnici v nočním klubu. Čtyři neznámí lidé – v průběhu filmu čtyři propletené osudy poznamenané sobectvím, touhou a (samozřejmě) láskou.

 

      Režisér Mike Nichols vytvořil strhující drama sledující vztahy mezi muži a ženami převážně z jejich temné strany – v  hektickém tempu vyprávění přeskakuje téměř všechny chvíle, kdy je láska ještě čerstvá a radostná, aby se s plnou vervou vrhl do období úpadku a nevěry.

 

      Pokud se Vám při sledování bude zdát, že sedíte v divadle a to, co se před Vámi odehrává, je činohra, nebudete daleko od pravdy; scénář snímku byl adaptován podle stejnojmenné hry Patricka Marbera z roku 1997 - a tento fakt se až neuvěřitelně sympatickým způsobem projevil na kvalitě dialogů.

 

      Na dotek je pozoruhodným hereckým koncertem všech zúčastněných, vynikají především představitelé mužských rolí (tedy Owen a Law) – něžnější (něžnější? budete možná překvapeni) pohlaví – zastoupené samotnou Julií Pretty-woman Robertsovou a Natalií Amidalou Portmanovou, které se obě vyklánějí ze svých škatulek, si rovněž ostudu nedělá.

 

      “Yeah, that`s exactly what I wanted to hear. Now fuck of and die!”

 

      Na dotek není film, po jehož shlédnutí budete rozesmátí nebo snad dokonce šťastní – pokud chcete tohle, choďte na komedie - nicméně je to snímek, po němž budete mít

1)      husí kůži

2)      pocit, že to stálo za to.

 

Jděte a vychutnejte si.

 

//off


Alojs
13. 08. 2005
Dát tip
film jsem viděl a byl jsem jím stržen. Napsal jsem o něm i recenzi.

MeTB
11. 03. 2005
Dát tip
StvNe: Jak neznechutil a jaká pseudopravda?

StvN
11. 03. 2005
Dát tip
To je fuk.

StvN
07. 03. 2005
Dát tip
Určitě to zní zajímavě, ale já se nějak poslední dobou nemůžu zbavit nechuti k takovým nechutným dílům. Ono je děsně jednoduchý zobrazit černotu, zmar a bídu. Proč na to koukat? Teď si vem, že se v postavách shlídnem, jako že jo, pak je to naše omluva pro naše hříchy? Já věřim, že by lidi byli o 92 procent méně nevěrní, kdyby o tom nečetli v knihách a neviděli to ve filmech, to stejné platí o dalších neřestech, vraždách atd.

MeTB
07. 03. 2005
Dát tip
Možná jsem o tom filmu vzbudil špatný dojem - on není nechutný, jen - prostě nemilosrdný. Je to o hledání, ztrácení, nacházení, opouštění...štěstí a neštěstí. Jsou filmy, které u mě sklounou po povrchu a nezaujmou mě (zdravím pana Felliniho) a na druhou stranu jsou snímky, které se trefí někam dovnitř - a to je třeba tenhle. To není omluva pro hříchy, tohle je ukazováček, který na ně míří.

Vespa
07. 03. 2005
Dát tip
Výbornej film... rozhodně stojí za to vidět.

StvN
07. 03. 2005
Dát tip
Neznechutil. Myslim, že chápu. Ono je to poslední dobou vidět na každém kroku, tahle pseudopravda. Proč je nemilosrdné to, co je "negativní"?

Přeno
07. 03. 2005
Dát tip
Jo, dík za upozornění. Rozhodně si ho zkusim sehnat.

johanne
07. 03. 2005
Dát tip
Tak jo, jen jestli jsou ty dialogy opravdu tak dobrý, jak slibuješ :)...

gabio
07. 03. 2005
Dát tip
chtela jsem na to jít, ale nakonec jsem to vymenila za Sametový vrahy. Taky docela hukot. Ale na Na dotek chci zajít taky...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru