Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Kluk s elegancí antilopy

07. 03. 2005
9
5
1210
Autor
Bucca

.............................a smrt!

            Seděl jsem před domem na lavičce pokryté řezbářským uměním mileneckých dvojic a nechal se opíkat sluníčkem po tváři. V očích mě štípal kouř cigarety zavěšené v mém koutku úst a já poslouchal dozvuky nedělního červnového oběda linoucí se z oken našeho domu. Sem tam se ozvaly věty typických tatínkovských hlasů jako:“Jez pořádně, podívej se co děláš! Já nevím, maminko…“ a podobně a já si tu plejádu vět, na který do smrti nikdo nezapomeneme dokonale užíval.

            Pod naším barákem jezdí odjakživa tramvaj, ke které kromě chodníku, na jehož každým novým začátku je cedulka: “Chodník se v zimě neudržuje!“(mimochodem, jednu z nich mám doma pod postelí), vede i už dávno vyšlapaná cestička táhnoucí se skrz malý borovicový hájek a parčík, který je ukončen silnicí, za níž se nachází tramvajová zastávka. Kochal jsem se touto romantikou uprostřed panelákového sídliště do té doby, než kolem proběhl.

            Ten kluk běžel jako vítr, když proťal mou zasněnou rozpačitost. Nohy zmítající se přes drny trávy nadnášely jeho tělo s rychlostí geparda a lehkostí antilopy. Dlouhé vlasy mu neposedně poskakovali po hlavě a v tváři měl úporný výraz plný odhodlání. V bílým tričku a trenkách se prořítil kolem mě a okamžitě si získal moje sympatie. Z dáli bylo slyšet pomalu stupňující se lomoz přijíždějící tramvaje. V duchu jsem mu začal fandit a hnát ho do cíle. Celej stadion stál a křičel! Dělej! Val! To musíš stihnout! Připadlo mi, že rychlejšího muže na světě není.

            Nervózně jsem se otočil na lavičce, abych jej neztratil z dohledu, když v tom za ohlušujícího pískotu doběhl do cíle. Proběhl cílovou páskou a padl k zemi. Celej stadion ztichl, nikdo netleskal, někdo vykřikl:“PRO BOHA!“ a všichni s úlekem padli do sedadel. Já ztuhl. Zbělal. Omdlel.

            Probral jsem se po několika minutách a ihned běžel na to místo. Na silnici ležela deka s tmavými skvrnami, z pod níž vylézaly rudě zbarvené kadeře kluka s elegancí antilopy. Zděšení a hrůzu ve tváři řidiče sedícího na patníku vedle dekou přikrytého bezvládného těla v bílém tričku a trenkách, stále dokola opakujícího:“…on mi tam vběhl, já…“ mám ještě teď před očima.

            Vrátil jsem se na lavičku a třesoucí rukou jsem si zapálil novou cigaretu, sleduje za blikotavého modrého světla sanitek příjezd černých vozů s rakvemi. Vytáhl jsem z kapsy nůž a do lavičky chtěl vyrýt nápis:“Běžel rychleji než vítr…“. Neudělal jsem to. Jen jsem si potáhl z cigára a pomyslel si:Proč? Proč je život tak pomíjivý…


5 názorů

pravda...chybky jsou už promlčené:-))))


Bucca
07. 03. 2023
Dát tip

Souhlasím, kaji se, je to šílená hrubka + několik dalších, leč nechávám tak, jak to je, jako originál sebe samého před mnoha lety ... 


Podle mě dobrá povídka (ale ty chybky si odstraň)


Gora
25. 02. 2023
Dát tip

Dobrý text, ještě bych se vrátila ke gramatice, ovšem charakteristiky postav i děj jsou pěkně podané...

/např. vlasy mu neposedně poskakovali - poskakovaly/


K3
22. 02. 2023
Dát tip

Pro dnešek jsem si vybral tohle tvoje dílko. Super drama se špatným koncem jsi vylíčil znamenitě. Smutně poeticky.


johanne
08. 03. 2005
Dát tip
Velmi působivé. Máš tam nějaký chybky, ale napsaný je to perfektně... *

Barman
08. 03. 2005
Dát tip
Dobře napsáno, teď přemýšlím proč nedat tip, asi na nic nepřijdu*

Kandelabr
08. 03. 2005
Dát tip
líbilo se mi...i když jsem doufal, že to bude taková odpočinková a že tu tramvaj stihne. no jo, smrt je všude. občas to drhlo (a pár chyb), ale jinak to má moc dobrou atmosféru. tip

fungus2
08. 03. 2005
Dát tip
Výborné**

Kytiii
08. 03. 2005
Dát tip
připojuji se k předchozím... nejdřív jsem myslela, že se zas chce někdo připojit k té módní vlně psaní o ničem... a pak jsi mi zastavil srdce... doslova... něco podobného jsem viděla a taky na to nadosmrti nezapomenu... tip za dílko...

Bucca
08. 03. 2005
Dát tip
díky...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru