Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Mrtvoly

26. 11. 2000
2
0
4553
Autor
FLO

Tohle je pro silný nervy. A nezapomeňte - já vás varovala.

Tma. Tmavý chodby, chlad a smrad. Mlhavý obrazy, nezřetelný obrysy. Poznávám školní chodby. Tak už sem tady zas, myslím si a narůstá ve mně strach - co to bude tentokrát. No, musím jít. Jdu ke schodišti. Nikde nikdo. Opatrně se rozhlížím a čekám. Odkud to přijde? Přemýšlím nad tím, jestli je to sen a nebo skutečnost. Nebo snad je něco mezi tím? Přemýšlím, přemýšlím a jdu pořád dopředu. Boty mi v něčem čvachtají... nevšímám si toho, nedívám se pod nohy, jdu dál. Dojdu do velké chodby. Je tam šero, spíš tma. Přesto vidím. Vidím, jak na zemi leží spousta těl. Spousta mrtvol. Smrdí. Rozkládají se a smrdí. Škola. Celá škola - mrtvá, tichá ... tady to místo Bůh opustil, tady se mi ukazuje peklo. Někdo je vedle mě. Někdo na mě mluví. "Představ si, že ti živí tady leží třeba tři dny pod těma mrtvolama." Zděšeně se podívám pod nohy. To, v čem šlapu je - je jenom hrozný na to pomyslet - je to bláto z rozložených lidských těl, je to kaše z jejich vnitřností, je to kašovitá hmota smrti, pod kterou se něco hýbe. Natahují se ke mně ruce. A ten někdo vedle mě říká: "Pomoz jim." Chytám jednu ruku, vytahuju napolo mrtvýho člověka. Je mladý. Jako všichni. Jako všichni, co tu leží. Mrtví a nebo napolo živí a pak je tady ta hmota na zemi... Pomáhám dalšímu na nohy. Někteří se zvedají sami. Procházím chodbama a křičím:"Vstávejte! Kdo žije - vstávejte, odcházíme." Slyším škodolibý smích. Někteří zůstávají ležet - už jim nepomůžu. Čvachtáme chodbama a míříme ke schodišti. Já, ten hlas vedle mě, na který sem se ještě nepodívala a skupinka těch, kteří se vynořili z břečky na podlaze. Mají divný pohyby a možná ani nejsou živí, možná to ani nejsou lidi. Před nama se objeví pár bledých postav a mávají - gestem naznačují, abych je následovala. Jdu za nimi, u schodiště se mi ztrácejí. Jdu po schodech, skupinka následuje. Bledý postavy stojí nahoře na schodišti a pozorují nás. Přicházím do prvního patra. Skupinka lidí za mnou už není, možná našli cestu ven. Jsem sama. Pořád je šero. Přicházím k nákladnímu výtahu. Otvírají se dveře. Vstupuju do něho a mačkám nejnižší tlačítko a nadějí, že se konečně dostanu do přízemí a dostanu se pryč. Ve výtahu je strašná zima a stěny sou pokrytý námrazou. Je to něco jako mrazící box. Nenapadne mě nic jinýho, než že je to zvláštní. Výtah zastavuje, otvírají se dveře a vystupuju. Jsem zase v tom patře, co předtím, když sem do výtahu nastupovala. Poznávám to podle šachových stolků. Procházím chodbou na druhý konec a konečně se dostávám do haly. Hrůzou zůstávám stát. Na podlaze leží mrtvý kůň v kaluži krve. Tak to už je na mě moc. Jako vždycky, když nátlak všech hrůz už nemůžu vydržet, utíkám. Utíkám po schodech dolů a ocitám se na chodbě, která smrdí něčím...už vím. Zase jsem na začátku. Padám na kolena do té kašovité hmoty a nemám sílu ani křičet. Je mi jasný, že už se odtud nikdy nedostanu. Chtěla sem někoho zachraňovat - ale kdo teď zachrání mě?
Vole
25. 10. 2001
Dát tip
Prijemne.zahranicne.a pravdive.poviem to ludovo- FLO mas talent JAK SVINA!!! :-))))) inak- *! (uz mi to ide!)

Vole
24. 10. 2001
Dát tip
co vam hrabe? ved to je genialne! (za to hrabanie pardon, je viem ze kazdemu sa paci nieco ine. a mne sa paci FLO!!!! :-)

FLO
24. 10. 2001
Dát tip
To je příjemný, taková pozitivní zahraniční kritika :o) díky.

Yeziiinka
18. 09. 2001
Dát tip
Tohle se Ti zdá??? Mívám také noční můry, ale horrorům jako je tenhle se nepodobají ani v nejmenším (i když bych neřekla, že méně děsí). To o útržcích prvních několika obrazů hrůzostrašného filmu, jak o tom hovoří _JiKo_, docela sedlo... Po čem a proč se Ti zdají takové příšernosti???

Kandelabr
10. 05. 2001
Dát tip
tahle je myslím až zbytečně moc dekadentní, i když některé obrazy mají svůj půvab (můžu li použít v této souvislosti takového slova) zmar a beznaděj

FLO
27. 11. 2000
Dát tip
Tady bych chtěla něco vysvětlit.Clovrdik a ufo:diky,ani sem nečekala,že by to někdo mohl takhle pozitivně vzít.Díky za povzbuzení,to potěší a zehřeje u srdíčka.A teď k té povídce-je to skutečně popsaný sen,tak jako několik dalších věcí.Nějakou dobu jsem váhala,jestli to sem mám vůbec zařadit,protože se mi to zdá taky nechutný a možná trochu přehnaný.Ale koneckonců-jednou sem to napsala a je dobrý znát každej názor.Takže díky za to,že ste to dočetli až do konce a díky za všechny vaše názory :o))

JiKo
26. 11. 2000
Dát tip
Já ti nevím začátek je dosti pomalej a vlažnej. Kladeš si otázku odkud to přijde a nedostávám na ní odpověď. Jako námět na horor by to asi bylo dobrý ale pouze jako fragment 1 - 2 scény maximálně. Ve střední části to máš samou ruku dost se to opakuje a brzdí děj. Celkově chybí nějaká pointa nějaké poselství..o čem to je? Lyrický popis hnusu ?

Javert
26. 11. 2000
Dát tip
Doporučuji zvolit si jiného koníčka než psaní pseudomorbidních povídek.

clovrdik
24. 11. 2000
Dát tip
jaj, to je krásně morbidní, dobrou chuť :-)) ale jinak i tady platí to, co už jsem psal víckrát, totiž že dokážeš čtenáře vtáhnout do děje :-) TIP

StvN
24. 11. 2000
Dát tip
Asi tě zklamu, ale se mnou to nic nedělalo. Podle mě je dost těžký navodit strašidelnou atmosféru-nestačí napsat kaše z lidskejch vnitřností a všude smradu jak v krematoriu. Na to potřebuješ více slov. Aby mi to přišlo třeba jenom odporný, musí se to táhnout, zezačátku delší věty a pomalej děj. Potom se to může stupňovat, zrychlovat a vyvrcholit, to chce zase krátký věty. A konec? Volnější asi.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru