Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Kde čtete? Kdy čtete? A čím zakládáte knížky?

14. 03. 2005
1
0
9230

Milí čtenáři, čtete-li, pak...

...kde?

A kdy?

V jaké poloze?

Berete si knížky do postele? Do vany? Do školy pod lavici? Do městské hromadné dopravy? Do čekárny u lékaře? Sedíte způsobně u stolu plni soustředění jen a jen na text nebo si klidně čtete u oběda a k tomu na půl ucha posloucháte zprávy v rádiu? Milujete hltání hororů o půlnoci pod dekou za sporého svitu baterky? Dočítáte knížky až do konce? Míváte rozečteno více knížek zároveň?

 

A čímpak knížky zakládáte? Máte záložky? Jaké? Nebo používáte jakýkoli útržek, cigaretový papírek, účet, složenku, kalendářík, vizitku, letáček, jízdenku, savý papír, papírový kapesníček, brčko, tužku, pravítko, párátko, sirku, obal od oplatky.... co je právě po ruce? Nebo si knížky nezakládáte, protože si pamatujete stránku, po kterou jste dočetli, zatrhnete si ji tužkou nebo ohnete rožek? Povídejte...


Rowenna
18. 03. 2005
Dát tip
Takže rada pro mladé dívky: nevybírejte si muže ale tchyni. Hlavně takovou, která nebude kvílet, když koupíte dětem knížku, že zbytečně utrácíte, jako kvílívala ta moje. :-))

papouch
17. 03. 2005
Dát tip
papoušci neumí číst, papoušci umí jen psát!

Rowenna
17. 03. 2005
Dát tip
Prokletí: No jo, i na záchodě čtu, věčně se mi tam válí knihy. Ale při čurání ne. Markel: pobavilas mě. Moje tchyně byla z těch bab, co nechápaly existenci knížek, když byla laskavá, byla schopna konstatovat, že prostě v těch knížkách máme majetek, nebyla schopna se na ně dívat jinak. Naštěstí bydlela 300 km daleko, přesto neomylně věděla, že děti běhají po bytě hladové a nahaté, neumyté, zatímco já si zhovadile čtu. Což mimochodem nebyla pravda, protože v tom období, kdy děti byly tak malé, že nebyly schopny si ukrást samy rohlík a utřít si zadeček, jsem jaksi nečetla vůbec.

angel1
17. 03. 2005
Dát tip
Rowenno, to já znám taky ! Že by naše tchyně byly z jedné kazové várky? StvN - číst konec? Nikdy !

Rowenna
17. 03. 2005
Dát tip
Já bych neřekla, že zrovna kazová várka, sériová výroba... :-))

Markel
17. 03. 2005
Dát tip
Rowen a angel: Takys mne Row. pobavila, nejvíc mne dostalo, že sis zhovadile četla. Já jsem vyfasovala úžasnou paní tchýňku, vždycky přijela do našeho bordýlku doma, uklidila mi, vyžehlila,napekla a navařila, zašila díry dětem kdekoliv, řekla, že jsem unavená, ať si odpočinu-žádná ironie-, nakoupila mi knížky a já si užívala, fakt nekecám. Moc si rozumíme, usuzuji tedy, že jste si, milé dámy, prostě neuměly vybrat. Stále jsem před manželem chválená, kde by prý našel takovou hodnou, ať si mne prý považuje a podobně. Zahrnuje mne dárečky a na svého milovaného synka zapomíná.Dělá mi to hodně dobře kolem srdíčka. Asi je to odměna za to, že matka se mi moc nevyvedla, prostě spravedlnost na světě je, to je jednou jistý. :-)))

pozorovatel
16. 03. 2005
Dát tip
čtu mezi řádkami reklam

angel1
16. 03. 2005
Dát tip
mám období kdy nečtu vůbec a pak období rozečtených několika knih a beru si je všude, kam jsi milé slůůůníčko vyjmenovalo-taky na záchod-tam je klid. Nejradši čtu u jídla (knížky se krásně tetelí strachy, když vidí takový chleba se sádlem). A mám spoustu knih, ke kterým se vracím-podle nálady si přečtu pár stránek...

Prokletí
16. 03. 2005
Dát tip
Dám doplňující otázku: čtete na záchodě i když se Vám chce jen na malou? ;o) m.

Prokletí: Hm, a co třeba: „Čtete na záchodě, i když se vám chce jen číst?"

Prokletí
16. 03. 2005
Dát tip
To neni totéž ;o) Ech... m.

aramis
16. 03. 2005
Dát tip
pro: ja chodim citat na zachod aj ked sa mi nic nechce, je to tam inspirativne :)))

Gonsales
16. 03. 2005
Dát tip
prokletí:jenom casopisy;))

Markel
16. 03. 2005
Dát tip
Teď momentálně nemám na čtení energii. Když jsem byla nezaměstnaná, tak jsem četla ráno vpoledne večer, na válendě vleže. Jen nerada jsem se podvolovala zaběhanému domácímu režimu a chodila nakupovat, vařit a prát prádlo, byla jsem tak zažraná do knížek, že jsem přestala být pro svoje tři děti použitelná matinka. Prostě čtecí stroj se ze mne stal. Četla jsem na záchodě, u jídla, u televize, v koupelně v načechrané pěně, v létě u moře či u rybníka,na balkoně se sklenkou vínka, za mlada ve škole pod lavicí, za socialismu i v práci pod stolem. Měla jsem pocit, že každá nepročtená chvíle je promarněná a byla jsem z toho zoufalá. Stránky zakládám čímkoliv, někdy mám pocit, že by se tím znevážením autor v hrobě obracel a ti živí by mne propleskli.. Už jsem ubrala, mám energii na čtení pouze v sobotu a v neděli, spoustu času trávím na Písmákovi. Tak tak nějak je to se mnou. Jak o život budem číst nebudem spát ani jíst!!! :-)))

StvN
16. 03. 2005
Dát tip
Takže do statistiky. Čtu když mam čas, většinou nejsem doma. Polohy všechny. Zakládám výpisem z knihovny nebo bankovkama. Rozečteno mám víc, páč těžká se nedá hltat a hltvá se nemusí přemýšlet. A rozhodně si někdy po pětině knížky přečtu její konec.

(mathew)
15. 03. 2005
Dát tip
většinou čtu víc knížek najednou a většinou nedočtu ani jednu.. do vany je určená jedná speciální vanová, fejetony od křesťana a kromě vany čtu taky v posteli a v autobuse a v létě taky zevluju s knihou po městě..jako záložku ohýbám růžky nebo si tužkou kroužkuju číslo stránky

Theuška
15. 03. 2005
Dát tip
Čtu v tramvaji, ve vlaku, v posteli, (na wc mám zastrčenou takovou blubůstku o havranech z levných knih)... Záložky nevlastním. Nikdy jsem si nedala tu práci s vymýšlením nějakého systému - a to studuju obor papír - kniha! Jsem prostě ostuda:)

drfaust
15. 03. 2005
Dát tip
čtu kdekoli většinou bez záložek

čtu záložky

faustovy, proto nemá žádný záložky (čáu fausté!:)

drfaust
15. 03. 2005
Dát tip
:-)) já myslel, že jde o záložky a ne o záložky...! záložky čtu taky!:-)) ale nemám rád obaly:-)

v tomto případě jde asi o tamty záložky, ale že by mohlo jít o ty záložky z přebalů knih, tos mi rozsvítil až teď:)) ale záložky jako záložky jsou prima! asi ti budu muset nějakou plyšovou záložku dát (no představ si sám sebe, jak si zakládáš knihu plyšovým dinosaurem! já se picnu:))) )

drfaust
15. 03. 2005
Dát tip
a kdybys něco takovýho dalo egilovi, tak to zkamení! :-)) v mých rukou se to promění v dlužní úpis ďáblu:-))

hé! ajo egil, dobrý nápad:) tak to já už se na vás těším:)))

drfaust
15. 03. 2005
Dát tip
i my se těšíme!

JiKo
15. 03. 2005
Dát tip
já moc nečtu a když tak mám knížku na WC a zakládám si stránky toaleťákem ...

Gonsales
15. 03. 2005
Dát tip
kde?-bud v posteli nebo ve skole... kdy?-tesne pred spanim.. pocet?-kdyz uz ctu tak spis jenom jednu knizku.. do konce?-snazim se.. zalozka?-podle toho co pri ctenim jim-obaly od susenek...nebo bez zalozek..nepamatuju si ale stranku takze ctu vetsinou nektery pasaze nekolikrat...;)

WiruZ
15. 03. 2005
Dát tip
ja ctu jenom zasadne nekomu pres rameno

Empty
14. 03. 2005
Dát tip
Já čtu knížky úplně všude v jakékoliv poloze (Kromě 69) .-) Čtu v každé situaci (kromě 69) Mám momentálně 5 rozečtených knih, z toho jednu už potřetí a jednu podruhý a chci je dočíst do konce všechny a poslouchám při tom hudbu, vždycky!!! Dolaďuje atmosféru Knížky zakládám vším, co mám zrovna po ruce, posledně to byl tušim brusnej papír Zajímavá anketka:-))

Empty
14. 03. 2005
Dát tip
Dero: Tvoje odpovědi jsou pobavující:-))))))

čtu kdekoliv a kdykoliv, pokud to situace dovolí knihy si beru s sebou všude, akorát snad při řízení auta a v zaměstnání nečtu ... běžně čtu několik knih najednou, taky mám knihy pro určité příležitosti (třeba do kuchyně k vaření a pod:_) nejraději čtu v leže na břiše před spaním zakládám čímkoliv vhodným co je po ruce (a to je radosti, když po půl roce znovu otevřu dočasně odloženou knihu a najdu například postrádanou průkazku zdravoitní pojišťovny :_))) do konce jsem nedočetla jen pár knih... ale možná je ještě někdy dočtu citadelu od exuperyho například... jo a u oblíbených knih, které už jsem četla x-krát, pak už jen mlsám - přečtu si některé ze svých oblíbených míst a zase odložím

sk8ergirl
14. 03. 2005
Dát tip
Tedy... postel - ano vana - málokdy škola pod lavici - ech, tam na to neni čas :) do městské hromadné dopravy - nikdy do čekárny u lékaře - vždycky si knížku zapomenu doma ...při čtení nikdy způsobně nesedím a co víc, musím k tomu mít puštenou nějakou hudbu, jinak sem ztracená Milujete hlání hororů o půlnoci pod dekou za sporého svitu baterky? - šmarjá, o půlnoci spím :o) Dočítáte knížky až do konce? - mám zlozvyk, že když čtu, tak si vždycky přečtu první stránku, pak poslední a pak teprve pokračuju ve čtení normálně...ale jo, asi čtu knížky do konce :) Míváte rozečteno více knížek zároveň? - na to nemám nervy Záložku sem neviděla už ani nepamtuju...takže knížky si nezakládám, buď si pamatuju stránku nebo to prostě nějak najdu :o)

papouch
14. 03. 2005
Dát tip
v hospodě u piva večer ve stoje ne ne ne ne ne soustředěně ne ano ne toaletním papírem

Dero
14. 03. 2005
Dát tip
sk8: šmarjá, o půlnoci spím :o) Potom Tě musím upozornit, že jsi velmi nebezpečný somnabulik. :o)

sk8ergirl
14. 03. 2005
Dát tip
Dero: no dobře, tak občas, noo :-)...neprošlo to :-)

Přeno
14. 03. 2005
Dát tip
...kde? - Doma a ve škole, případně v MHD. kdy? - když mám dost času V jaké poloze? - polohy neustále měním a vrtím se. Berete si knížky do postele? Do vany? - Ne Do školy pod lavici? Do městské hromadné dopravy? - ano. Resp. na lavici, ne pod lavici. Sedíte způsobně u stolu plni soustředění jen a jen na text nebo si klidně čtete u oběda a k tomu na půl ucha posloucháte zprávy v rádiu? - ne. Občas si čtu a zároveň poslouchám hudbu, to je tak maximum. Dočítáte knížky až do konce? - jo Míváte rozečteno více knížek zároveň? - ano. Zrovna mám rozečteno 5 knížek (z toho ovšem jenom 1 je beletrie). A čímpak knížky zakládáte? Máte záložky? - kusy tvrdého papíru, popř. čímkoliv vhodným plochým - tzn. třeba takový ty visačky, co sou na oblečení atp.

KayTee
14. 03. 2005
Dát tip
Kde? všude Kdy? kdokoliv mám trochu času a knížku u sebe :-) V jaké poloze? Checht..to je tajné... Beru si knížky: do práce, do metra, do tramvaje, do postele, do vany...a už si nevzpomínám... Když mám lehké čtení, můžu se u toho i dívat na TV a přitom se dokážu soustředit i na čtení... Pokud přečtu v pohodě prvních 50 stránek, tak už knihu přelouskám do konce...tohle byl problém u povinného čtení ve škole, kde děj začíná až na 60 straně :-) Knížek mám rozečteno víc...jednu třeba doma a druhou v práci... Jako záložku používám cokoliv - papírek, kalendář nebo i záložku :-) Zásadně nezahýnám růžky!

Slza_hvězd
14. 03. 2005
Dát tip
kdekoliv, kdykoliv...s kýmkoliv :)

Yfča
14. 03. 2005
Dát tip
Kde? Všude. A kdy? Jakmile mám trochu času. V jaké poloze? Vestoje, vsedě, vleže. Berete si knížky do postele? Samozřejmě. Volím však útlejší svazky, neboť občas při čtení usínám. Před časem jsem byla málem zadušena slovníkem naučným... Jako dítě jsem často tajně četla dlouho do noci za svitu baterky, pečlivě kryta peřinou, abych nebyla odhalena rodiči. Do vany? Jistě. Zvlášť vhodná jsou omyvatelná leporela pro předškolní děti... Do školy pod lavici? Za dob svých studií jsem pár svazků během vyučování přelouskala. Pravda, některé knihy jsem dočítala až o prázdninách, neboť mi byly vyučujícím zabaveny. Do městské hromadné dopravy? I do příměstské. Do čekárny u lékaře? Naposledy jsem si v čekárně četla Psychiatra od Caleba Carra. Vedle sedící babička mne upozornila, že cvokař má ordinaci o patro výš... Sedíte způsobně u stolu plni soustředěni jen a jen na text nebo si klidně čtete u oběda a k tomu na půl ucha posloucháte zprávy v rádiu? U oběda se soustředím celým svým zažívacím traktem na žvanec a dávám pozor na spolustolovníky, aby mi neujídali. Víc toho nestíhám... Milujete hlání hororů o půlnoci pod dekou za sporého svitu baterky? O půlnoci pod dekou u nás horory bežně probíhají. Nemusím o nich ještě číst... Dočítáte knížky až do konce? Většinou. I když někdy jen ze zvědavosti, jak ta blbost skončí. Míváte rozečteno více knížek zároveň? V mé mozkovně se začíná zabydlovat tetka Skleróza. S ohledem na tuto skutečnost mám občas problém vzpomenout si, co mi sděloval autor na předešlé stránce. Pokud bych četla víc knížek najednou, měla bych v kebuli pěkný maglajs... I když... čtu zrovna teď jenom jednu knížku? A čímpak knížky zakládáte? Složenkou, pohledem, prostě jakýmkoli kouskem papíru. Můj kolega si jednou v tramvaji založil rozečtenou knížku jízdenkou a hrnul se ke dveřím, protože měl vystupovat. Revizor ho svým "Revize jízdenek!" tak zaskočil, že se neúspěšně pět minut šacoval a potom zaplatil pokutu. Od té doby jízdenky o tištěné slovo neopírám. Máte záložky? Dvě. Jaké? Dostala jsem je jednou od Kačaby k vánocům. Jsou malované, pěkně tvarované, z "hubeného" dřeva. Nebo používáte jakýkoli útržek, cigaretový papírek, účet, složenku, kalendářík, vizitku, letáček, jízdenku, savý papír, papírový kapesníček, brčko, tužku, pravítko, párátko, sirku, obal od oplatky.... co je právě po ruce? Viz výš. Nebo si knížky nezakládáte, protože si pamatujete stránku, po kterou jste dočetli, zatrhnete si ji tužkou nebo ohnete rožek? Občas si nezakládám, neboť si pamatuji. Dokonce jsem si již několikrát vzpomněla, co právě čtu...

papouch
14. 03. 2005
Dát tip
já si před spaním čtu Mein Kampf. Je to krásné vydání z roku 1942. Vzhledem k tomu, že neumím ani švabach, ani německy, tak než přeblíznu tu první dlouhou větu, tak spim. Má to tu výhodu, že již pátým rokem čtu stále první větu a stále nevím, co znamená... :-)

pozorovateI
14. 03. 2005
Dát tip
proč tě to zajímá?

Hanee: Jo, uvažuju o tom (na internetovou anketu bohužel zatím nemám technické dovednosti) & díky pozorovatel: prostě zajímá... vrozená zvědavost... & osobní & možná i profesní zájem o člověka & čtenáře & čtení & pestrost života & její zkoumání a tak... stačí?

pozorovateI
14. 03. 2005
Dát tip
profesní? zkoumání?

katugiro
14. 03. 2005
Dát tip
čtu si každé druhé úterý v měsíci cestou na ryby knížku si zakládám kolečkem salámu naráz mám vždy nakrájeno několik druhů

Prosímvás, co je to "hlání" hororů?

Rowenna
14. 03. 2005
Dát tip
čtu nejraději ve vaně a pak ty knížky suším na topení a to byste zírali, čím vším si čtenáři v knihovně zakládají knížky já osobně jsem z vrácené knížky vylovila použité šťouradlo na uši, jako obzvlášť pikantní považuji kůži z uzenáče, taky si naši čtenáři zakládají knížku průkazem totožnosti, stokorunou, kartou do bankomatu, milostnými dopisy, fotografiemi lehce hanbatými...

Pišta_Hufnágl: Co je to prosímvás? :o)

Rowenna: Tak to je super! Já jsem v knížkách z knihovny – jako největší kuriozity – našlo dva kalendáříčky z roku 1977, plochý otvírák na konzervy a plátek žvýkačky (zabalený a nepoužitý), ovšem uznávám, že na tvou sbírku nemám:)

Bacil
14. 03. 2005
Dát tip
Momentálně mám knížku založenou jedním nepoužitým zápočtovým testem našich studentů. A čtu ji před spaním, asi tak půl stránky denně. Občas i jinde, třeba ve vlaku. Jinak knížky skoro vždy dočítám do konce, a zpravidla čtu najednou jen jednu, ale někdy i víc, třeba jednu těžkou a jednu odreagovávací, pak je čtu podle nálady...

pozorovatel
14. 03. 2005
Dát tip
Rowenna: fakt? tak já chci být knihovník

aramis
14. 03. 2005
Dát tip
citam takto: kde: vsade tak, kde bolo menovane v otazke, este by som doplni, ze na zachode a vo vlaku, pripadne na zachode vo vlaku :) ... a v polohe zodpovedajucej situacii knizky citam az do konca... vacsinou :) ako zalozky sa mi osvedcili cviknute listky z MHD

Zbora
14. 03. 2005
Dát tip
Poslední dobou čtu hlavně z monitoru...ksakru!...ten Písmák zabere času...pak jsem rád, když se mi podaří v rychlosti přelouskat Reflex a Tvar (většinou u jídla, případně u piva)...doma mám samozřejmě rozečteno několik knih (některé už od útlého dětství) a čekám, až se mi porouchá počítač, případně až přetížením nadobro spadne internet. Náš systémový technik tvrdí, že už to dlouho nemůže trvat :o))

hastrman
14. 03. 2005
Dát tip
já si knížky beru s sebou do rybníka, ale je tam špatný světlo, často dojdu sotva do půlky a knížka se mi úplně rozmočená rozpadá v pařátech - no a když mám půjčenou z knihovny, vždycky mě sprdávaj, že je vracím zkrabacený a zablácený zakládám okounem - ten má totiž oči všude a vidí přesně, kde jsem skončil mám-li mluvit za alta, tak to je suchar - čte si často večer v posteli nebo ve vlaku, ale vždycky nad tím usne (a ve vlaku se mu navíc čte moc nedobře... nemá to rád), takže se zvláště poslední dobou snaží číst víc přes den... zakládá, pokud čte svou knihu, záložkama, který dostal od jedné dávné lásky - hehe, pitomec sentimentální - jednu dobu si knížku zakládal falešnou pětistovkou a strašně ho bavily ty vykulený pohledy důchodců ve vlaku či autobusu...

ctu vsude kde to jde.... knizky docitam.....vetsinou i kdyz me nebavi skoro zasadne mam rozecteno dve a vice knih...(snad krom doby kdy jsem cetl odyssead jsem necetl nic jineho:)))) zalozky neuzivam jenom sporadicky pamatuju si cisla stranek kdyz uz nahodou tak jako zalozku pouziju prvni vec ktera je k tomu vhodna a padne mi do oka...nejcasteji mozna papirove kapesniky nepouzite

Dero
14. 03. 2005
Dát tip
Milí čtenáři, čtete-li, pak... ...kde? Kdekoliv. A kdy? Kdykoliv. V jaké poloze? Nechtěj to vědět. Berete si knížky do postele? Ano. Do vany? Jistě, co tam jinak... Do školy pod lavici? Na lavici. Do městské hromadné dopravy? Zásadně. Do čekárny u lékaře? V čekárně u lékaře je čtivo - rytmus života, žena a život ... Sedíte způsobně u stolu plni soustředění jen a jen na text nebo si klidně čtete u oběda a k tomu na půl ucha posloucháte zprávy v rádiu? Většinou si čtu mimoděk při nějaké jiné činnosti. Milujete hlání hororů o půlnoci pod dekou za sporého svitu baterky? Od "To" nikoliv. Dočítáte knížky až do konce? Nečtu ISBN na zadních deskách. Míváte rozečteno více knížek zároveň? Právě teď sedmnáct (jedenáct z nich jsou básnické sbírky). A čímpak knížky zakládáte? Nezakládám. Máte záložky? Ne. Jaké? Viz. výše. Nebo používáte jakýkoli útržek, cigaretový papírek, účet, složenku, kalendářík, vizitku, letáček, jízdenku, savý papír, papírový kapesníček, brčko, tužku, pravítko, párátko, sirku, obal od oplatky.... co je právě po ruce? Ne. Nebo si knížky nezakládáte, protože si pamatujete stránku, po kterou jste dočetli, zatrhnete si ji tužkou nebo ohnete rožek? Přesně tak.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru