Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Ztráty a nálezy

17. 07. 1999
0
0
2456
Autor
slavek

v proudu života člověk občas získá, občas ztratí.. Jak to je zatím se mnou. Taková drobná minibilance.

Kolik věcí jsem ztratil a získal? Mnoho.. V dětství jsem ztatil duhovou kuličku, co jsem měl nejraději. Naproti tomu jsem si našel prvních pár kamarádů. Jak dětství plynulo, i tato dětská přátelství se kdesi rozplynula... A čas šel dál.. Začal jsem chodit na základní školu. Začal jsem nacházet moudrost. Také jsem nalezl první křivdy, první bolest zrady a ztratil svoji dětskou najivitu. Ztratil jsem touhu po hře a touhu po lidské společnosti. Nalezl jsem zálibu v hudbě. Získal sit. Získal první silné emoce, při čtení dobré knihy. A čas šel dál.. Přišel čas druhého stupně základní školy. Nalezl jsem krásu pravého přátelství. Nádheru lidské sounáležitosti bez jakékoli fyzičnosti. Nalezl jsem krásu v umění, v klasické hudbě a bezmeznou lásku psí. A nalezl jsem také první obrovskou zradu, která mě změnila natrvalo. Nalezl jsem uzavřenost, strach z lidí. Ztratil víru v přátelství. Nalezl svoji homosexualitu. Ztratil sebeúctu a nalezl sebepohrdání a masku přetvářky. A nalezl také úplnou samotu v lidském světě. Nalezl zalíbení v elektronice, i první opravdovou konfrontaci smrti. A čas šel dál.. Nastalo období střední školy. Nalezl jsem řadu kamarádů a možná po dlouhé době opět i známky přátelství. A opět zradu. Tu jsem však již nenalézal. Byla již známá.. Ztratil jsem zálibu ve slepování papírových modelů. nalezl první lásku. Její krásu i bolestivost. nalezl jsem první strach z lásky. Ztratil další přátele a částečně schopnost pláče. Na dlouho. Ztratil jsem dědečka, kterého jsem měl moc rád. Nalezl si zaměstnání. A čas šel dál... nalezl jsem opravdovou a skutečnou zálibu v práci. V elektronice. Ztratil jsem bezelstnost a nalezl uspokojení v sebeklamu vlastní dokonalosti. A čas šel dál... V době civilní služby jsem nalezl sílu pracovat 15 hodin denně bez dne volna po dobu roku a půl. A první opravdové vyčerpání. Po civilní službě jsem v práci opět nalezl skutečné přátelství, které trvá dodnes. Ztratím jej někdy? Proboha prosím ne... Nalezl jsem sám sebe. A nalezl odvahu přiznat svoji homosexualitu doma. A čas šel dál.. Ztratil jsem práci.. Nalezl schopnost pláče.. A čas jde dál... Co ještě přijde? V obávách vycházím vstříc dalším dnům.
zámek
23. 09. 1999
Dát tip
... slávku ... dostal jsi mě ... na takovéhle pojetí jsem dosud nepomyslel ... je to nádherná forma.
A já ... nebudu psát tu svou .... byla by jiná a přitom hodně podobná ... Děkuji ti.

slavek
23. 07. 1999
Dát tip
jsme pro sebe.. Utrpení nezměříš. Naše míry nestači..

snoopy
22. 07. 1999
Dát tip
..nejsme si daleko.. tak podobné osudy.. nemá cenu si stěžovat a měřit.. není komu, není čím.. jsme jen lidé.. a jsme tu pro sebe..

Saša
21. 07. 1999
Dát tip
Nezoufej a věř, že bude líp,
říká mnohý. (Často je to vtip!)
Nezoufej, a zase bude hůř,
to přizná si však málokterý muž.
Věř, zase bude doopravdy líp
zas bude v hrudi srdce bít a cit
nalezneš tam, kde byly ztráty.
Přiznáš pak co tě ještě trápí?
Život je nálezů a ztrát krám,
těžko říct, čeho víc pán bůh nám
jakožto stvořitel přidělil
na dnešek a nebo mnoho chvil
...
Psát se dá ještě moc a stále dál
kam bys ty písmenka všechny dal

slavek
21. 07. 1999
Dát tip
děkuji..

BlackG
20. 07. 1999
Dát tip
Vsechno lze ztratit, Slavku, vsechno. A jsem zvedav, zda se Stvoritel checta pokazde, kdyz neco ztacime, jeho vule je prece definitoricke dobro.

Rivka
19. 07. 1999
Dát tip
Kdybych ještě uměla brečet, zruším kontakty v klávesnici...

slavek
17. 07. 1999
Dát tip
kdo bude mít k této bilanci jakékoli dotazy, prosím napište je. Ani nevím proč jsem to vlastně psal. Ale pomohlo mi napsat to..

Jákob
17. 07. 1999
Dát tip
Nezoufej a věř bude líp. Je přece už kus odvahy přiznat svou orientaci a myslím, že už je mnoho lidí co to berou, jako normální jev. Nevím možná se neumím vyjadřovat, ale pro mne seš človek jako každej druhej a to že opět nacházíš v sobě cit je úplně to nejlepší co Tě mohlo potkat. Tam kde je cit je i láska. A tady mezi námi Písmenkama jsme snad všichni kamarádi a tak nám se uzavírat nemusíš a tvá otevřená duše je vítána ........ Přeji Ti už jen samé nálezy

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru