Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Hlaveň koltu ještě nevychladla

15. 03. 2005
11
0
7315
Autor
Kandelabr

 

Nebylo vůbec jednoduché určit, má-li jeho byt vůbec nějaké stěny. Všude ležely, polehávaly, válely se nebo byly naopak způsobně seštosovány, sestaveny v šik řadách, ve sloupcích, věžích, hromádkách a hromadách, ustoupily jen na jednom místě, velmi neochotně malému ušmudlanému oknu. Knihy.

Ležel v nich celý den, řádky se mu pod očima jen míhaly, lačně sál informace, extrahoval a ukládal do příslušných přihrádek v hlavě, vycucnuté knížky pak odkládal tam, kde bylo zrovna místo a nebo je možná rozmisťoval do prostoru podle nějakého velesložitého klíče, který znal jen on.

 

Zrovna když dočítal jednu knihu o tom, proč by baroko mělo být černobílé, zasvědilo ho cosi ošklivě mezi lopatkami. Roztržitě se poškrábal, očima přišpendlen k utíkajícím řádkům, které se proti všemu očekávání ani trochu barokně nevlnily a dávaly tak jasně najevo svůj nesouhlas k tomu co vyjadřovaly, což bylo přesně v souladu barokního dualismu, což řádky zmátlo natolik, že se lehounce rozvlnily, avšak to náš hrdina již nepostřehl, neboť svědění mezi lopatkami se zintenzivnilo natolik, že odložil knihu, sundal si tričko a snažil se epicentrum nejen náležitě poškrábat, ale i spatřit. Když si téměř vykroutil krk, uviděl, že mezi lopatkami se mu na rudě podrážděné kůži (to asi od toho drásnání) rýsuje veliké černé 

 

H

 

„A kruci!“ vypískl hrdina, oblékl si triko a polekaně se rozhlédl po místnosti. Knihy na to nic neříkaly. „Musím vyhledat lékaře!“, řekl hrdina. A knihám to bylo jedno. A pak, že jsou nejlepší přítel.

 

HLAVEŇ KOLTU JEŠTĚ NEVYCHLADLA A POSLEDNÍ

 

„Je to vážné?“ zeptal se s obavami v hlase o chvíli později náš hrdina lékaře prohlížejícího jeho záda.

„Zatím ne.“, řekl muž, který vypadal jako lékař (a také jím ve skutečnosti byl, i když o víkendech sbíral motýly a lovil brouky a s naším hrdinou měl stejný názor na barevnost baroka, což ovšem nikdy nezjistil).

„Dost se bojím, pane doktore, zatím to vypadá na neškodnou miniaturku, ale aby se to nerozjelo.“

„No právě. S miniaturou je za pár dní po všem, ale nepřál bych vám vidět ty komplikovanější případy. Někdy se to rozjede,“ jeho hlas sklouznul do sykavého šepotu, snad aby to nepřivolal, „až do románu.“

Náš hrdina zbělal.

„Bohužel, můžu vám dát jenom mastičku na zmenšení písma a nějaké prášky proti gramatickým chybám. Víc nic. Čekejte a nepropadejte panice. Ustoupí to většinou samo.“

 

HLAVEŇ KOLTU JEŠTĚ NEVYCHLADLA A POSLEDNÍ ZLOTŘILÝ MRZKÝ BANDYTA JEŠTĚ NEVYPUSTIL DUŠI ZE SVÉHO JAKO ŘEŽETO DĚRAVÉHO HRUDNÍKU

 

Když přiběhl domů, třesoucí se rukou vysypal na dlaň druhé několik pilulek, ztěžka je nasucho polkl, záda namazal nelibě vonící a nelibě vypadající mastí a  nenávistně se rozhlížel po svém království, které teď spíš připomínalo knižní hřbitov. Zachumlal se do deky a usnul.

 

HLAVEŇ KOLTU JEŠTĚ NEVYCHLADLA A POSLEDNÍ ZLOTŘILÝ MRZKÝ BANDITA JEŠTĚ NEVYPUSTIL DUŠI ZE SVÉHO JAKO ŘEŠETO DĚRAVÉHO HRUDNÍKU A PEDRO RAMIREZ JIŽ SVÍRAL V NÁRUČÍ UROSTLOU ČERNOVLÁSKU, JEJÍŽ PARFÉM A PLNÉ BOKY JEJ NAPLŇOVALY DOSUD NEPOZNANÝM VZRUŠNÍM, KTERÉ SE DALO JEN VZÁLENĚ PŘIROVNAT K POCITU, CO MÍVAL PŘI ĎÁBELSKÉM TRYSKU PRÉRIÍ, KDY SEDĚL NA SVÉM PLNOKREVNÉM BĚLOUŠOVI, JENŽ MOCNÝMI KOPYTY VÁLCOVAL VYPRAHLOU ZEM A V PRŮVANU VZDUCHU ZA NÍM SE TŘEPETALY ZELENÉ STODOLAROVÉ BANKOVKY, ČERSTVĚ ULOUPENÉ Z VYSTŘÍLENÉ BANKY A VYPADÁVAJÍCÍ V ZBĚSILÉ JÍZĚ Z TLUMOKŮ.

 

Bylo to čím dál horší, nemoc postupovala a náš hrdina byl stíhán příšernými muky, až to nakonec nevydržel a vydal se vydat se. Kdo ví, třeba mu to pomohlo.
katugiro
07. 04. 2005
Dát tip
:))) *

RuDa
30. 03. 2005
Dát tip
:-) *

alina
23. 03. 2005
Dát tip
:oD))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Kandeeeeeeeeeee... asi Tě zbiju :o))))))))))) Noční můra knihovníkova od A do Z :o))))))))))))))))))))))))) Mám z Tebe škytafku, ty dobráku :o))))))))))))))))))))))))))))))))))))!!!!

Plopez
22. 03. 2005
Dát tip
Dobrá věc!

StvN
18. 03. 2005
Dát tip
Haha. Dobrej nápad. Konec by mi bejval stačil takhle: ....až to nakonec nevydržel a vydal se.

Marnotrat
17. 03. 2005
Dát tip
...moc pěkné. t**

angel1
17. 03. 2005
Dát tip
skvělé ! nápad, vtip, brilantní ba přímo briliantová brilantína :o) T

Tragicus
17. 03. 2005
Dát tip
A kniham to bylo jedno. :] Je to dost dobre napsane, i kdyz nektere veci mi tam nesedely, jak by mely. Ale vazne dobre... :] :

Držpata
17. 03. 2005
Dát tip
:-) snad takhle neskončím nemělo by v textu románu stát spíš "řešeto" ? T

Marty73
16. 03. 2005
Dát tip
Tak tohle je opravdu dobrý. Tip

sosák
15. 03. 2005
Dát tip
Vtipné, vtipné, vtipné ... vydal se vydat .... spravedlnosti? On byl ten bandita? asi néé. nebo jo? t

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru