Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Smyslem je pocit

Výběr: vesuvanka, Dero, Print, prenatal, absurd, Aymi, jenyk, Noe1, Markéta
16. 03. 2005
40
15
26555
Autor
Zbora

Možná vám to bude připadat vtipné, ale v minulých dnech jsem se snažil zamyslet nad tím, co očekávám od poezie…a co ona očekává ode mne.

Smyslem je pocit

 

Dejme tomu, že

obrazem se protahuje šeď

říkám-li nerozumím

chápu iracionalitu

 

Jednoduchost je silou

Mimovolnost hloubkou

          a Představa přece není smyslem

 

Analýza konkrétnosti

ztrácí logiku

když nezaujme pocit

 

Přesnost spočívá

v ohraničitelnosti

Význam snu uniká

mantinelům reálnosti

Zevní je svět

jalové sdělitelnosti

Výrazem jednotná

neodemknutelnost sevřenosti

 

Pocitům dát jména chci

ne věcem…ty už jména mají

zhmotnit představy

          Rozumět srdcem, ne mozkem

 

Neohraničovat imaginaci

neříkat

to je to

a to je ono

je to tak a jinak ne!

 

Jasně.

Když se báseň váže k bodu

ten bod poznat toužím

...avšak pokud

se rozprostírá do nedohledna

nebudu v ní body hledat.

 

(Prej je efektivní uzavřít úvahu otázkou) 

Nebo ne?


15 názorů

.. móc líbíí

MarK.
09. 11. 2010
Dát tip
..suhlasim! (fajne)*

ano. ale ano.

Prosecký
10. 06. 2009
Dát tip
Filozofie v básnickém rouše. Málo konkrétna. Otázka na konci úvahy má být efektivní?

Sarrah
06. 05. 2009
Dát tip
a o tom to je!!!*

G_B_Show
14. 04. 2009
Dát tip
No já jsem věčně rozlícený objektivista, takže rozhodně ani náhodou!

Zbora
14. 04. 2009
Dát tip
Nevím, lze-li to úplně, ale myslím si, že je to u určitého typu poezie žádoucí. Nedávno jsem se dostal k výboru z díla surrealisty Zbyňka Havlíčka - Otevřít po mé smrti. A zrovna u něj jsem měl pocit, že je tento přístup k uchopení jeho poezie lepší, než třeba konstruktivní. Asi bych i dnes v rámci těch myšlenek, které jsem si tenkrát chtěl utřídit postupoval podobně.

a2a2a
13. 04. 2009
Dát tip
Honzíku, zajímalo by mne, co bys z toho dnes opakoval a co možná již ne. např.: ...avšak pokud se rozprostírá do nedohledna nebudu v ní body hledat. Lze to vůbec? Ovšem s preferencí pocitu velmi souhlasím, pocit, intuice často sbližuje víc než hmatatelné

jH
11. 04. 2009
Dát tip
* zcela netřeba přidávat další kritiky, Alú a další již rozebírali přede mnou, zdá se mi dostatečně

Zbora
09. 11. 2008
Dát tip
Hele, a četl jsi ten text úplně nahoře v tom druhym bílim okýnku, jak je hned pod prologem? A kategorii, kategorii si četl? :o)

Verni
08. 11. 2008
Dát tip
jo a nikdy se mi nechce číst všechny reakce a diskuse, tak koukám že už jsi na většinu námitek odpověděl předtím, ale nechápu že jsi obdržel tak dobré ohodnocení, myslím, že tě to v tomhle případě musí až srát ne?:))))

Verni
08. 11. 2008
Dát tip
no já ti nevím:) za prvé mi to přijde spíš jako výňatek ze seminární práce na nějaké škole a oboru, který nemá v podstatě význam a studujího lidi co mají příliš mnoho času; za druhé tam píšeš něco o tom, že chceš rozumět srdcem a o neodemknutelnosti sdělení racionalitou, ale v tom případě se dopouštít toho co sama odsuzuješ,:D za třetí je to blbost(podle mého názoru, v jednoduchosti sdělení je genialita a srozumitelnost je základ, jinak je ta složitost všechna jen manýra, a manýry jsou to nejlevnější zboží ze všech...) hlavně to s tou jalovou sdělitelností si naservírovala uplně sdělitelně, skoro až jalově, tak mě tedy napadá zda to nebyl záměr, a v tom případě bych tvé dío ocenil z hlediska sdělitelnosti a srozumitelnosti jakožto geniální, ale z hlediska poesie nic moc, za třetí rád nasírám lidi:D (a hlvně nepíšu tak dobře jako kritizuji..:D)

Alú
07. 08. 2008
Dát tip
Dokážeš přemýšlet bez předem vyjetých kolejí: říkám-li nerozumím chápu iracionalitu ................................................... Tohle bych viděla jako úryvek z kritiky básně, negativně kritizované oprávněně: Jednoduchost je silou Mimovolnost hloubkou a Představa přece není smyslem .................................................. Přesnost spočívá v ohraničitelnosti Kdyby i v umění měly být nastoleny hranice, psali bychom dle "narýsovaných plánků"? Už tak dost veršovaných vazeb a strof, u Tebe však vidím odhlédnutí od těžkých pravidel- nadějné. ................................................... Vážně si může tohle dovolit napsat kritik? Nedostal jsi disciplinární černý puntík z klubu? Neohraničovat imaginaci neříkat to je to a to je ono je to tak a jinak ne! ................................................... Och to by bylo krásné kdyby každý čtenář měl možnost zjistit, za jakých podmínek dílo vzniklo. Och, to by bylo vypitých sklenic a prozeb o ticho. Jasně. Když se báseň váže k bodu ten bod poznat toužím .................................................. Tak jsem Ti ji rozkouskovala, jako celek to hodnotím jako přínosné a hodné povšimnutí, nemohu udělat nic víc, než přiložit svůj tip a třeba si někdo řekne: ,, Júúú 32 tipů, to budu číst." A vezme si bez rozšafnosti z toho větší díl. Pokud jsem vynechala nějaké důležité okamžiky- byly důležité pro Tebe. Tak nebudu se omlouvat ani dopředu ani do zadu, za rozdílný názor. *

Fouckault
13. 01. 2006
Dát tip
jo.. to není špatný... škoda že jsi to nenapsal víc poeticky..***

pozorovatel
12. 01. 2006
Dát tip
.....a pořád to neni úvaha

Zbora
12. 01. 2006
Dát tip
Sakra! :o)

sakryš, tato věcička mě jaksi...no, utvrdila v domnění se jít zahrabat...:) chtěla jsem přečíst všechny ty kritiky výše uvedené, ale nemám celý den na písmákování, bohužel... ale opravdu je skvělá a otázka na konci? myslím, že odpověď znáš:)

Zbora
13. 12. 2005
Dát tip
Zahrabat? Proč? Píšeš nadějně. :o)

takhle tu píše každý druhý, nemyslim, že bych byla až tak nadějná, ale potěšils:)

a2a2a
08. 12. 2005
Dát tip
lze souhlasit s mnohým, možná se vším, jak jsem to stačil pochopit, snad jen, že i srdce rozum má, jinak by často ubližovalo sobě či jiným.

Aymi
08. 06. 2005
Dát tip
za tohle opravdu smekám. Je hluboká, tzv. zvrácená zevnitř. Vyprodukovana raciem nebo srdcem? Verim, ze naprostou vyvazenosti techto dvou basniku ... díky aym

Zbora
08. 06. 2005
Dát tip
Díky vám. Zuzulinka: diskusi nečti...nestojí za nic :o) Aymi: tak nějak...není zač, rádo se stalo :o)

_MIR_
08. 06. 2005
Dát tip
Zkus to napsat i jako regulérní úvahu, jinak je to krásný. Poesie je o pocitech, které mnohdy nelze pojmenovat, a oto více, by jsme si jich měli všímat.

Zuzulinka
07. 06. 2005
Dát tip
ráda bych si přečetla tu diskuzi, žel není čas... s úvahou souhlasím...smyslem je pocit....pro mě ano

Aymi
07. 06. 2005
Dát tip
byl jsem tu ... nechám si to projít šedivým srdcem. díky...

Eileen
07. 06. 2005
Dát tip
nejdriv jsem se v tom ztracela.. pak jsem zacala chapat, co chces rict.. jo...

Robinia
06. 05. 2005
Dát tip
Ty jo, to je dobrá úvaha - svědčí o tom i počet diskutujících... tip

Zbora
06. 05. 2005
Dát tip
Díík :o)

Zbora
29. 04. 2005
Dát tip
Ale už mě to moc nebaví...asi jim uteču...tak až se dočteš v novinách o zázračném zmizení, tak jsem to byl já.

checht.... jojo, to si nemyslím.... :-)

Zbora
29. 04. 2005
Dát tip
Co?

Laser
29. 04. 2005
Dát tip
S tím, co píšeš, se dá souhlasit. Jen někteří "tvůrci" tyto poměrně hloboké postřehy chápou špatně, t.zn. zaměňují abstraktní obraz za mazanici, imaginaci (obrazotvornost) za nechopnost nějaký působivý obraz vytvořit. Vyjádřit nějaký nevšední pocit je umění, je uměním dát konkrétním pocitům jména, ne ze zatemnění významu libovolných jmen nechat vyrůstat neznámé pocity, co je iracionální, není uchopitelné rozumem ale širším nahlédnutím a toto nahlédnutí vyjádřeno slovy musí být pojmově v souladu s líčenou iracionalitou, nelze tvořit výtvarné dílo tak, že z nesouvislých črt si divák dokreslí celek (a existuje mnoho podvodníků, kteří z mazanice udělali geniální abstrakci), stejně tak nelze tvořit slovesné dílo tak, že z nesmyslných slovních spojení a odbytých významových zkratek si má čtenář dotvořit celkový obraz, pocit, sen podle vlastní libovůle, t.j. vybásnit si svojí vlastní imaginaci.

co co?

Zbora
28. 04. 2005
Dát tip
Když jsem šel na to náměstí, tak mě u vrat kostela odchytil nějaký fousatý pán v neslušivých šatech. Klanil se mi...a říkal něco o božství. Teď jsem v nějaké pánbíčkářské škole, nebo có. Všichni tady na mě jsou hodní, nosí mi jídlo, dary a slivovicu. Nic nemusím dělat, jen vždycky po obědě chvilku hovořím o čem se mi zrovna chce a všichni mě poslouchají, zapisují si to a hlasitě žasnou.

no, jo.... tak hlavněže se máš docela fajn..... checht... :-)

jéééé se těším..... :-))) nechám otevřené okýnko, jo? :-))

Zbora
26. 04. 2005
Dát tip
Jsem venku...ale nevim kde bydlíš. Poraď...sedim v parku před klecí s dvěma paviánama, za mnou je nějaké bistro a ještě o kus dál nějaký zámeček.

dyť si psal, že dáš celou adresu.... :-)) chi.... a neříkej mi, že jsi byl teď někdy v KM, bych Tě zabila!!

Zbora
26. 04. 2005
Dát tip
...ale to jsem byl blázen. Teď už jsem zdravý a stojim zády k nějakému potoku ve kterém plavou kačenky rozličných velikostí a tvarů a koukám na stádo černých koz v ohradě...kam mám jít, abych Tě spatřil. Na náměstí je nějaké prázdné pódium. Nedáme si sraz na něm?

Já Ti ublížííííím!!!! fakt..... nenapíšeš.... sem si nemyslela.... kdy a kterej den?

Zbora
26. 04. 2005
Dát tip
...no dneska přeci, ne? Nač to odkládat?

v kolik hodin?

Zbora
26. 04. 2005
Dát tip
Hned!

checht, Ty si ze mě střílíš.... Ti nevěřím ani slovo.... a hned nemůžu... heleď, kdybys tu byl, určo bys nebyl na netu... :-)

Zbora
26. 04. 2005
Dát tip
Mám telefon.

to já mám taky telefon.... a kde teď přesně jsi?

Zbora
25. 04. 2005
Dát tip
Drahá kytino, jsem Ti již tak blízko, jak blízko jsem Ti ještě nebyl...píši Ti z psychiatrické léčebny v Kroměříži...toť náhoda! V pátek, když jsem se ve svém ustrojení vyptával kolemjdoucích na cestu do pekel, zastavila mě policejní hlídka, a řka, že mě do toho pekla "hoděj", že to mají při cestě, mě odvezli k nějakému fousatému pánovi, co mluvil podobně jako Inlajn...z jeho nesouvislého monologu jsem postřehl jen něco ve smyslu, že mi tam to peklo vytlučou z hlavy...tak jsem tady. Bohužel mi svatozář nezmizela, což činí velikou radost spolupacientům, jež se do ní strefují zmačkanými ubrousky a stále dokola pořvávají majkdžordn...zato Ti pacienti, co mají klíče, z mojí zářivé hlavy moc velkou radost nemají a pořád do mě cpou nějaké kuličky...ta oranžová je docela dobrá, ale zelená je hořká a navíc se mi po ní všechno houpe...asi jsem to peklo opravdu našel...jsem tu hrozně osamělý, přijď mě prosím navštívit...to se prý může...jen na vrátnici řekni, že hledáš toho s tou svatozáří...a oni už budou vědět. Těším se.

Drahoušku....:-))) Ty jsi mi pěkný číslo.... ale vidím, že terapie je velmi účinná a já za to inkasuji penízky.... to víš, že Tě přijdu někdy navštívit...přinesu Ti banány a pomeranče a ještě pilník, by ses z tama dostal... :-))

Zbora
25. 04. 2005
Dát tip
Ne někdy. Přijď teď!!! Hned!!! Dělej!!! chci, abys za mnou přišla teď!!! Chci!!! Chci!!! Chci!!! Chci!!! Jinak uteču...a v noci k Tobě vlezu voknem a předvedu Ti svojí nejhorší maniodepresi naživo!!! ....už deš?

a vidělo se?

tak to je vážnější, než jsem si myslela.... ale možná by pomohlo ... to mi říkala kdysi babička... nebo prababička? nevím, prostě nějaká pra.... že když by se mi něco takového stalo, tak musíš: - ponořit hlavu do studené vody, setrvat tam asi dvě minuty, nesmíš se dívat, dýchat ni se hýbat - pak si hlavu ovážeš bílým prostěradlem, že utvoří turban - vezmeš med, celým se jím namažeš od hlavy až k patě a přitom musíš mít na sobě co nejvíc oblečení - vyjdeš ven a vyválíš se v bahně - nakonec a teď pozor, to je nejdůležitější to musí být za šera a vydáš se směrem k nejvícero lidem a tam se jich budeš ptát na cestu do pekla... a to je všechno, ráno by jsi se měl vrátit a to co ti svítí okolo hlavy, bude pryč...

Zbora
22. 04. 2005
Dát tip
Díky za radu...jsi hodná...největší problém byl sehnat bahno...teď čekám na šero...nevadí, že to bahno trochu tvrdne?

ne, nevadí, že tvrdne, aspoň si myslím, že ne...

Zbora
22. 04. 2005
Dát tip
Uvidíme.

budeš svatej... :-)) ty zjevení... :-))

Zbora
21. 04. 2005
Dát tip
Něco mi najednou svítí okolo hlavy, co s tím mám dělat kytí???

zab to, rychle to zab, bo to zabije Tebe... :-)) cheč a píšu 200 a první kritiku... :-))

Zbora
21. 04. 2005
Dát tip
Kytko, nejde to, vžycky, když se po tom oženu, tak promáchnu, bo to není hmotné...co mám dělat, takhle nemůžu domů...dostal bych na zadek :o(

no, jo, ale tam se tvářím ještě mile, bych neděsila děti... :-)

Zbora
20. 04. 2005
Dát tip
...mile? ....ježiš!!!

ježiš? ten tam není...

Zbora
20. 04. 2005
Dát tip
...počkej, a kdo to stojí za Tebou?

za mnou nikdo nestojí....

Zbora
20. 04. 2005
Dát tip
U všech svatých...tak to jsem měl vidění.

tsche, náhodou já jsem trvalka!! :-)

Zbora
19. 04. 2005
Dát tip
...no, je fakt, že Ti všechno hrozně dlouho trvá...

eee, všechno zase ne, tak to prrrr..... náhodou, něco mi trvá velmi krátce...

Zbora
19. 04. 2005
Dát tip
co?

Ti neřeknu... a nebo jo..... tak.... třeba někoho rozesmát... :-)

Zbora
19. 04. 2005
Dát tip
No to je pravda...já když Tě vidim, tak se hnedka řežu...co ještě?

si mě viděl? to sou mi novinky, a že sem u toho nebyla... :-)

Zbora
19. 04. 2005
Dát tip
Mám Tvojí fotku...přeci :o)

Zbora
18. 04. 2005
Dát tip
...povídaj? kozy. To by mě zajímalo co ti řikaj hezkého :o)))

jojo, povídaj, jsou na mě hodný a staraj se mě, víš? Jinak bych rostla jak dříví v lese... :-)

Zbora
18. 04. 2005
Dát tip
Kytka nemůže růst jako dříví...dříví má letokruhy.

Kytka je taky letokruhová náhodou... víš...

Zbora
18. 04. 2005
Dát tip
hlavně jednoletky :o)

pche, nepřežvykují, povídaj si se mnou a maj mě rády....dařbujáne holomný...

Zbora
17. 04. 2005
Dát tip
Citoslovce je: bůůů, íá, bééé, mééé ...stádo těchto zviřátek na Tebe pleveli.

náhodou, zvířátka mě maj rády..... což vo Tobě se nedá říct ani náhodou kašpare!

Zbora
17. 04. 2005
Dát tip
Jo, rády Tě přežvykují...to si radči nechám ujít...natrávená potravo.

no, nemá, vím.... ale u Tebe mě to překvapuje.... už takové slovo... a jsi napsal.... jen nevěřícně kroutím hlavou....

Zbora
14. 04. 2005
Dát tip
Jsem holt gényjus...nemůžu za to, jde to země tak nějak samo :o)

Tak nějak samo, já myslela, že samo jde z člověka akorát... hov... a blinkání... :-))

Zbora
14. 04. 2005
Dát tip
...je vidět, že jsi přízemní a fekální...divím se, že se s Tebou ještě bavím..

já nejsem přízemní, kdybych byla přízemní, jsem had a ten jak známo nepíše ani nemluví, jenom když se plazí, tak u toho i leží... se má.... já se tedy taky ještě divím, že se s Tebou bavím...

Zbora
14. 04. 2005
Dát tip
....co co co ......co se máš co divit ty ty ty pleveli...to já se můžu divit.

tak se div.... bych se divila, kdybys to uměl vůbec! neandrtálče...

Zbora
14. 04. 2005
Dát tip
...to teda umim...hele...díííííííííííííííííííív...to koukáš, co uschlino?

sis spletl písmenko, co? místo d, tam mělo být z.... jo, poskládej si prstíky, tak jak máš zdechlino..

Zbora
14. 04. 2005
Dát tip
...já mám prstíky vpořádku...ale Ty máš v nepořádku mozeček...citoslovce pro divení se je zíííív, jo :o)))...tsch...zahnilino uvadlá.

no, nevím, jestli jsi to opět napsal správně.... s si zaměňuješ zase za d.... ale je dobře, že netrpíš zácpami... :-)) Já mám mozeček v pořádku náhodou.... Ty víš co jsou citoslovce? checht... padavko

Zboro drahý otče nebo co z Tebe zbylo..... nechci slyšet vřelá slova, páč od Tebe speciálně bych se jich nedočkala nikdy! takže si je nech a strč si je.... třeba......kam chceš... tak Tady: hele, proč mi připadne, že mluvíš o mi za mými zády? a si myslím, že správná odpověď ( kaktus nebo nějaká jedovatá rostlina) :-) se dovíš od Zbory ... a by mě zajímalo, jak jsem se trefila... :-)

Zbora
13. 04. 2005
Dát tip
Tady, kdybych měl mou drahou kolegini kouzelnou květinku přirovnat k nějaké obyčejné tuctové kytce, což je úkol takřka nadlidský, neb ona je jedinečný egzemplář, byla by to asi slunečnice, bo je také vysoká vzrůstem, také pořád kroutí hlavou...a stejně tak jako KK rozdává radost všem ptáčkům v okolí.

grrrrrr pche zabím Tě!!

Zbora
13. 04. 2005
Dát tip
...pročpak, sakra, vždyť Tě tady vychvaluju až donebes...nevděčnice nevděčná!

Tady
13. 04. 2005
Dát tip
Myslím, Zboro, že při těchto Tvých milých slovech o kouzelné květince bychom to mohli uzavřít :o) Má poklona, kouzelná_květinko a naviděnou.. :o)

Zborouši a kleješ.... jojo, nevděčnice... chi... ani nevíš, jak blízko jsi pravdě... vychvaluješ??? kdeeeeee????? prej rozdává radost ptáčkům.... sezobat bys mě nechal, jo? Tady: čuju nějakou lumpařinu.... naviděnou? seš si jistej? nechceš nějakou nápovědu rači? :-)

Zbora
13. 04. 2005
Dát tip
Kytko, to byl přenesený slova význam. Slunečnice rozdává radost ptáčkům svými semínky...a Ty rozdáváš radost autorům svými milými kritikami...tak se nečil...a nečuj! :o)))))))

aaa já věděla, že to z Tebe dostanu, že mi to vysvětlíš a že mě pochválíš přímo... :-))) tralala..... sem dobráááá... :-))) a já věděla, že v tom bude nějaká lumpárna... :-)) Ty ty...takhle mě vodit za nos... :-)

Zbora
13. 04. 2005
Dát tip
Od kdy mají kytky nos?

vod tý doby, co rostou na hruškách jabka...

Zbora
13. 04. 2005
Dát tip
To jsou nějaký hrušky s vyrážkou, nebo jsi měla namysli hrušeň?

jak hrušky s vyrážkou? žádný hrušky a vyrážky, pleteš jabka s hruškama!

Zbora
13. 04. 2005
Dát tip
...aha...a já bloud až do teď myslel, že to pleteš Ty :o))

myslel? Tys myslel??? TY JSI MYSLEL??? NEUVĚŘITELNÉ! :-)))

Zbora
13. 04. 2005
Dát tip
...víš, každý to nemá tak jak Ty...to Ti ještě v pomošce neřekli???

Tady
12. 04. 2005
Dát tip
Zbora: člověk si musí ticha užívat, dokud je :o)

hele, seš nějakej....trzej kluku jeden, neee??? :-)

Zbora
12. 04. 2005
Dát tip
...už zase došlo...ach jo...kytka je zpátky :o)) ...no, já mám rád ticho v přírodě, nebo prostě venku, ale ticho místností mi třeba vadí.

tsche..... by vám bylo bez mých soustavných písmenkovatých kritik smutno..... nevděčníci jedni voba všichni... :-)

Tady
12. 04. 2005
Dát tip
k_k: kdybys měla dost těžkej květináč, nemusela ses tady už s náma rozčilovat :o škoda, že tě neznám :o) Zbora: ticho blaží. Já teď často ubytovávám Italy, tak o to víc.

Tady: eee.... já jsem prosím bezkvětináčová kytka, takovej samorost... se uchytím skoro kdekoliv... :-)) nerouhej se! buď rád, že neznáš.... :-))

Zbora
12. 04. 2005
Dát tip
Italové...ano, Ty mám rád...obzvlášť v tramvaji, nebo nočním metru :o) ...to mi připomíná, že jsem tady měl nějakou blbůstku s podobným tématem...a je ZDE :o)) Kytko, když tak pořád potřebuješ slyšet vřelá slova o přátelství: ano, bylo by nám smutno...některým i slza by na cibuli ukápla.

Tady
12. 04. 2005
Dát tip
k_k: kouzelný břečťan? ´= O Zbora: Opravdu je to rouhání, když říkám, že bych kouzelnou květinku rád znal? Kdybys měl kouzelnou květinku přirovnat k nějaké kytce, která by to byla? Ta blbůstka není zlá.

Zbora
11. 04. 2005
Dát tip
Tady: pocit je to úžasný...a hlavně zadostiučinění...slyšíš to ticho? :o) Na prezentování svých názorů jako fakt si dávám pozor...ale stejně mi to semtam ulítne...někdy se prostě neuhlídáš :o)

uaaaaa Zborooooo!!! úžasný? zadostiučinění??? Tě bacíííím a řádně, neřáde!!! :-))) Tady: nooo, studená mrcha, ale jak jsem už kdesi psala, nenechali mě se utopit, kdekoho přehlížejí a mě vytahujou... nepochopím, fakt ne... :-))

Tady
10. 04. 2005
Dát tip
Vida, kouzelná_květinka ukončila svůj život a zrovna pod tvým dílem, Zboro. Jaký je to pocit? k_k (nyní již mrtvá): Jaká byla voda? Jinak je to pěkné přemýšlení v básni. A líbí se mi, že jazyk je civilní. Je mi sympatická každý způsob uchopení pravdy, který si na ni nedělá absolutní nárok. Už jsem se s těmi přístupy setkal (hlavně s takovými lidmi) a rád bych si od nich dal pokoj aspoň na pár let. *

grrrrr..... uvadá, nekvete

Zbora
05. 04. 2005
Dát tip
...zřejmě špatně pohnojená.

jo, špatně hnojí.... tak šup se mnou na kompost, se budu vyjímat!

Zbora
05. 04. 2005
Dát tip
...dobře zařídím pro Tebe klub Kompost...jako konkurenci emnic...budeš předsedkyně!

no to mám radost a vo co tam půjde? Nerada bych lezla zas do nějakého kompostu!

Zbora
05. 04. 2005
Dát tip
...zasypat vápnem, nechat zetlít a vypěstovat znovu a líp....ba ne, s altíkem jsme se kdysi domluvili na klub posledních skautů ...ale nějak se k tomu nemůžu dokopat.

posledních skautů? Co je náplní takovýchto skautíků? Tě kopnu jestli ceš a Ti to pomůže...

Zbora
05. 04. 2005
Dát tip
Podle toho kam bys mě chtěla kopat :o( ...díla s přehnanou uvědomělostí.

no, záleží na Tobě.... bych ti vědomě neublížila, neboj... s přehnanou a uvědomělostí? taková jsou? :-)

Zbora
05. 04. 2005
Dát tip
jasně...až na nějaké takové narazím, pošlu avii...Ty jsi snad ještě nečetla žádné dílko, v němž autor vydává své myšlenky za neotřesitelná fakta?

chi, to snad každej autor.... já nejsem vyjímka.... moje díla jsou jenom o faktech... se v nich jednou utopím a utonu

Zbora
05. 04. 2005
Dát tip
...no to určitě..."na nose mi roztála vločka" zavání psychologickou definicí.

ježíš, proč si všici pamatujou tak banální větu a ty fakta přehlížej? chjo, že by to bylo tou roztomilostí? asi vám utnu šem tipec a pudu se utopit... taaak

Zbora
05. 04. 2005
Dát tip
...voda je ještě studená...pusť si radši plyn.

no, já bych to raději měla rychle za sebou..

Zbora
05. 04. 2005
Dát tip
...tak hop.

oki tak papa

Zbora
04. 04. 2005
Dát tip
KK: Hodná??????? Kdy????? Pm: podstata poezie je založena mimo jiné i na tom, že se skrze ní ventilují věci, které jinak sdělit nelze...nezdá se Ti skvělé, když se povede pomocí slov navodit emoce?

tscheeeee..... já su hodná fuuuuuuuuurt...... fňuuuuk... nemáš mě rááááád. uááááááááááááá.... :-/

Zbora
04. 04. 2005
Dát tip
Mám Tě rád...a někdy si na Tebe dokonce i vzpomenu...třeba když du s košem.

BLÉÉÉÉÉ.... seš zleeej.... kytce je teď smutno, moooc smutnoooo... :-(

Zbora
04. 04. 2005
Dát tip
Kytí, nesmutni, je jaro, měla bys kvést.

Pocitům dát jména chci ale na co :-) Nejsou nejnádhernější ty pocity, který nazvat nedokážeš?

jo, o alkoholu mi nemluv.... taky to bylo náročné a safra, proč mi pořád přejete nějaké úrazy a bití? chjo, dyť sem hodnáááá....a přesto sem dostala a mám modřinu... fňuuuuuuuuuuuuuk... škyyyyt....

Zbora
30. 03. 2005
Dát tip
Dítě na skleníku: Vycházelo to právě z toho, že jsem si doopravdy chtěl utřídit myšlenky...dát jim pak formu už byla docela hračka :o)) ...to s tou inspirací mi taky občas nedává spát...ale mám za to, že je vskutku neuchopitelná...stejně tak jako poezie samotná :o) Díky, že ses stavila....bylo to inspirativní :o))))) Kytka: sem to prošvih...počkej příští rok! ...odvyknuj jsem si tam tak maximálně myslet :o)) Písmenková: dík.

Jo, super !

Zbora
24. 03. 2005
Dát tip
Tak to jsme si hodně podobní...já vypadám jak poklop :o) (to je ale debilní co?)

chjo, no sem si mohla myslet, že za každou cenu tam něco plácneš.... :-))) ale o tom debilním si to napsal sám... :-))

Zbora
24. 03. 2005
Dát tip
Ty říkáš mému hrubě obuševnělému projevu plácání? Že já Ti nepopřeju hezké velikonoce?

No, to bys byl celej Ty.... jo, tak možná vobuševnělej seš, ale paličkou na maso... krásné velikonoce papínku.... a moc se nezboř... :-))

Zbora
24. 03. 2005
Dát tip
Taky, taky, dcerunko...bohužel Ti nepříjdu naplácat...neb budu odvykat alkohololu v protialkoholickém sanatoriu "U Jablkůmu" v Českém Švýcarsku...spolu s ostatními písmáky. Hezké svátky.............a at´si do podzimu nesedneš!

no.. psát báseň o poezii, případně o tom procesu psaní, o úvahách před a takdál - to je to, co je na tom nejlepší, nejpozoruhodnější sama bych něco takovýho ráda zmapovala u sebe, nosím to v hlavě dobu, ale netroufám si.. jo, líbilo se mi škoda, že tam není pokus o nalezení (nebo vykreslení) okamžiku inspirace, tyhle okamžiky mě totiž zajímaj, tím, že jako by nešly uchopit, nooo to je jedno *už

checht, taťko, tak to mě neznáš, se ukreju, páč bych si fakt do podzimu nesedla.... :-)) a navíc je to jedinej den v roce, kdy je beztrestné mě mlátit... :-)) tak dobrou odvykací kůru.... a moc se neuč odvykat... .-)) mlack

Zbora
23. 03. 2005
Dát tip
kytko, no to snad ne...Ty po mě...Kryštofova noho...Ty musíš vypadat.

jojo, vypadám.... checht... na mě nemáááš.....vypadám jak kyklop... :-))

Zbora
22. 03. 2005
Dát tip
Sám sebe jsem protahoval (po klubech) ...a to důkladně :o) Už můžeš zas ječet.

uaaaaaaaaaaaaaaaaiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii.... checht, máš kocovinuuuu? :-)) jojo, jsem po Tobě... :-))

Zbora
21. 03. 2005
Dát tip
Clo-e a D_w: Ani ne proto, aby to nevypadalo otřele, jako spíš z důvodu použití jejich českých ekvivalentů. Jak by vypadalo: zhmotnit představy Rozumět srdcem, ne mozkem Neohraničovat představivost. Navíc si myslím, že jde o slova natolik používaná, že je jejich smysl zažitý...ale určitě je to zajímavá připomínka...a souhlasím s názorem, že by se v českých básních měla používat hlavně Čeština...i se zbytkem s Tebou souhlasím. Díky za návštěvu...holky :o)) prenatal: díky. Sn_vojáček: samozřejmě je důležité aby báseň uměla vyvolat v čtenáři pocity...ale u každého jsou ty, či ony pocity vyvolávané rozdílným způsobem. Většinou píšu věci, do nich se snažím vtělit nějaký konkrétní a alespoň relativně postihnutelný smysl...pocitovky jen málokdy...touto "úvahou" jsem nechtěl obhajovat sebe :o) Díky.

koho kde budeš protahovat? :-)) a mám ještě mlčet??? :-))

chlo_e
20. 03. 2005
Dát tip
Jsem si vzpomněla, že jsem tu někde měla ohlas. Pánové, vy jste mimořádně ukecaní. S úsměvem. Je fakt, že je to o lidech; o konkrétních lidech, kteří buď chtějí a nebo ne. Mě tím blokem dokáží iritovat (blízcí), když jsou načichlí ještě komunismem a dýchánky ve škole. Myslím, že nikdo nechce nějaká zrůdná souvětí, která by popisovala jakékoukoliv charakteristickou povahu té či oné poezie. K té záplavě cizích slov: jasně; není jich tolik, ale nejsem zvyklá se v textu zastavovat a přemýšlet nad slovy - že jim vlastně v kontextu absolutně nerozumím a nepoužívám je v "normálním" životě. Tím mě zbržďují, matou. Nevím, zde je dobrý se přiznat, že jsi je tam dal kvůli tomu, aby to nevypadalo příliš otřele. k vám: možná je to tím, že každý člověk má v sobě zafixováno, co vlastně ta poezie je ...; ovlivněni četbou, okolím, svým vnímáním - vyjádřením, které mu je nejbližší (třeba nemám ráda osobní výpovědi, do kterých až příliš vidím, protože ... mi je stydno se dívat - klíčovou dírkou do míst, která by mi byla normálně zakázána a ostatní zase tuhle "poezii" vyzdvihují nad jiné ... třeba) Jako měňavka (ten tvar) je pro mě poezii. Čím víc lidí, tím větší poezie to je. :)

Teď už ve svém. Ta holka se plete akorát pod nohama. Aby sis nemyslel, že sem někdo cizí přišel.

prenatal
20. 03. 2005
Dát tip

no, Ti to schvaluju...kdybych k tomu měla něco říct...pocity určitě, ale viděla bych to i víc z druhé strany...nejen aby báseň byla o pocitech, ale uměla je vyvolat v čtenáři a to můžeš i zcela konkrétními věcmi...nebo jen čistě zvukem... ...ale u mě zatím patříš spíš k autorům, v jejichž básních když se spoléhám jen na pocity, nefunguje to...musím pozvat i trochu logiky... *

Zbora
19. 03. 2005
Dát tip
D_w: nenabourala...přišla jsi s názorem, který tady ještě nezazněl, přestože jsem čekal že zazní daleko dříve a v mnohem mohutnější podobě...ta zeď většinou není postavena nějakým sociálním statutem, případně rodinnou interakcí, je způsobena neschopností poslouchat...která se většinou s věkem prohlubuje a způsobuje, že je jedinec ve stáří schopen poslouchat většinou už jen sám sebe. Někteří lidé mají prostě svoje pravdy...a nikdo je nepřesvědčí o opaku. Erudovanost samozdřejmě v žádném odvětví lidské činnosti není na škodu (samozřejmě znám konečné důsledky třeba zbrojení) ale myslím to obecně...platí to i pro poezii...kolik básníků jen povstalo ze studentů bohemistiky, že? Zas taková zálava cizích slov tam není, ne? A ta troška je, myslím celkem profláklá...nechtěl jsem pořád opakovat ta samá slova dokola, proto jsem použil jejich anglické eqivalenty... Pozorovatel: ano, dejme tomu, že s tebou velmi souhlasím...ALE nemůžeš to prezentovat jako fakt...protože to nemůžeš ničím podložit. Kvítko: hezky mlčíš :-O...dneska se ale určitě pudu někam protáhnout :o))

Markéta
19. 03. 2005
Dát tip
je to tak a jinak ne! Když se báseň váže k bodu ten bod poznat toužím ...avšak pokud se rozprostírá do nedohledna nebudu v ní body hledat. *

pozorovatel
19. 03. 2005
Dát tip
a čím podkládáš poesii? není poesie taky pojem?

Zbora
19. 03. 2005
Dát tip
Dík Markéto. Pozorovatel: srovnáváš nesrovnatelné. Existenci poezie můžu podložit třeba tím, že je uvedena jako umělecká disciplína ve většině slovníků.

pozorovatel
19. 03. 2005
Dát tip
"a čím podkládáš poesii? není poesie taky pojem?" kde vidíš srovnávání? nechceš doufám podkládat slovníkem... tam ti najdu i toho boha...

Markéta
19. 03. 2005
Dát tip
:-)) he he... (viz výše uvedené)

Zbora
19. 03. 2005
Dát tip
...a co konkrétního u něj bude napsáno?

Markéta
19. 03. 2005
Dát tip
pozorovatel, Zbora: :-) ste na tenký lávce, chlapi, ale jen do toho. Jde vám to. Myslím, že mluvíte oba zhruba o tomtéž a vaše názory se až tak neliší (tedy zdálky a šmahem viděno).

pozorovatel
19. 03. 2005
Dát tip
...to je fuk... co si kdo vymyslí... jako u poesie

Zbora
19. 03. 2005
Dát tip
Markéto, přesně! Máme oba vpodstatě ten samý názor, ale hádáme se krutě o jemných niancích, které s tím zas až tolik nesouvisí. Pokračování dementní debaty: Pozorovatel: Jaroslav Seifert dostal nobelovu cenu za poezii. Dá se tedy předpokládat, že je brána jako konkrétní činnost :o)

pozorovatel
19. 03. 2005
Dát tip
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) a nobelova cena se dává i za mír a je mír konkrétní činnost? poesie nemůže být nikdy konkrétní vždyť by to ani nikdo nechtěl..

Zbora
19. 03. 2005
Dát tip
Ano, mír je konkrétní stav. Bůh není konkétní stav :o) Mír není válka Psaní poezie není kopání teplovodního potrubí. Bůh může být kopání teplovodního potrubí?

pozorovatel
19. 03. 2005
Dát tip
mír je idea, tudíž konktrétním stavem být nemůže poesie nemá hranice, poesie je pojem jako např, číslice...je nezničitelná, poesie je snaha básníka nedokonale zachytit ono COSI, poesie člověka spojuje s NĚČÍM člověk vymyslel poesii, aby se k NĚČEMU přiblížil, ale přivlastnit si TO nemůže

Zbora
19. 03. 2005
Dát tip
S tim druhym souhlasim :o) Bude už konec?

pozorovatel
19. 03. 2005
Dát tip
konec? neblázni já si tu zvedám počet kritik

Zbora
19. 03. 2005
Dát tip
Tak jo.......... já zase počet návštěv. zásadně nesouhlasim...píšeš tady celou dobu, že je poezie nedefinovatelná a nakonec mi jí tady takhle ohraničíš. No tak co si mám pak o Tobě myslet. Že si protiřečíš!

pozorovatel
19. 03. 2005
Dát tip
ohraničím poesii tím, že napíšu "poesie nemá hranice"?? já ti jí přiblížil...

Zbora
19. 03. 2005
Dát tip
Ale ne, teď už jsem si dělal srandu. Začalo to všechno srovnáváním poezie s bohem, což nemůžu brát jako korektní příklad...nic víc. Nevěděl jsem, že to bereš až tak vážně.

pozorovatel
19. 03. 2005
Dát tip
jsem strašně vážnej!!! to bys měl už vědět!!! :)))

Zbora
19. 03. 2005
Dát tip
Jo aha, tak to jsem byl v té literární kavárně v pondělí asi s někym jinym :o)

pozorovatel
18. 03. 2005
Dát tip
"poesie je to, co neumim říct" - neříkal jsem ti to už někdy někde? ale báseň to neni, úvaha by to byla leda tak divná, nevim mám na poesii asi stejnej názor a tak si myslim, že ten můj názor je dost chudej a že by se o tom nemělo psát, ale mělo by se to psát(psát ty básně rovnou) radši se nezamýšlet a psát ať si to každý hezky odcítí

Zbora
18. 03. 2005
Dát tip
Madlecanka: na takový krok se podle mě nedá připravit...cílem ani tak ne, spíš potřebou...myslím. johanne: mluvíš mi z duše, díky....žít se s tím každopádně dá :o)) Pozorovatel: já Ti nevim, čoveče, ale napsal jsem to spíš jako reakci na četné názory, že nějaká báseň někomu nedává konkrétní smysl...a proto je to "sračka".

Zbora
18. 03. 2005
Dát tip
Kvítečku plyšový, s Noem jsem si nikdy dobře nepopovídal, protože ses vždycky zpoza rohu vyloupla Ty...a odloudila jsi Noeho pozornost svými bujarými výkřiky.

pozorovatel
18. 03. 2005
Dát tip
to jsem tu nečet´

Zbora
18. 03. 2005
Dát tip
pozorovatel: něco jsem Ti udělal, že se chceš hádat o naprosto zřejmé věci? :o) Pokud jsi četl klipovo dílo - jak dostávat tipy a výběry, jakože si ho četl, tak jsi se s tímto názorem musel jen tady bezpochyby minimálně třikrát v kritikách setkat.

pozorovatel
18. 03. 2005
Dát tip
ježiš, co bys mi měl dělat?:))))))))))))) "že nějaká báseň někomu nedává konkrétní smysl...a proto je to ´sračka´." - tohle jsem nečet´ a je přece jasný, že lidi ne všechno chápou, jak by autor chtěl já si myslim, že tu čtenáři nechápou i povídky,ale jestli ti vadí jen to pojmenování "sračkou", tak tohle označení se tu většinou objevuje pod špatně napsanou básničkou pokud někdo báseň nechápe, tak napíše "nechápu, je to prázdný, nic tam nevidim,..." ale ještě jsem tu nezahlíd, že by tu někdo nepochopil dílo a napsal, že je to sračka.... leda nějakej trotl, který si zájem nezaslouží

Zbora
18. 03. 2005
Dát tip
leda nějakej trotl...trefa! ...jenže těch je tady podezřele moc...hele, třeba jeden z těch známějších: Loaness Mám pocit, že tak 90% volných veršů je pěkná blbost. Šílené abstraktno, které nic neznamená a NIKDO tomu nerozumí, včetně AUTORA!!! Lidé tomu dávají tip 1) Autor je jejich kamarád 2) Nerozumí tomu (géniové jsou géniové i proto, že jsou nepochopitelní. Málokdo z písmáka je asi génius - to o nepochopení ale platí). prima ne?

pozorovatel
18. 03. 2005
Dát tip
nemyslim, že tak 90% básní jsou k nepochopení ono se nic nedá úplně pochopit, ale poznat, co je dobrý a co blbý se dá a neni to nic těžkýho a klipeto v tý básni prokázal znalosti, vědomosti, slovní zásobu,...a už to něco znamená Prima ne

Zbora
18. 03. 2005
Dát tip
To bych se s Tebou asi hádal (přestože jsi mi nic neudělal :o) Dá se to poznat podle čeho? Podle volených slov, nebo snad i jejich seřazení? Podle mého to prostě musíš cítit...což je jako kriterium pro určení kvality dost ošemetné...ale jistě máš jiný názor...sem s nim.

pozorovatel
18. 03. 2005
Dát tip
nevim, proč se mě na to ptáš... asi mě nechápeš... a to nejsem génius klipeto napsal báseň, na který je viditelná práce a nutno dodat, že v některý strofách i cosi vykouzlil můj názor na poesii je, že bych si názor na poesii dělat neměl

Zbora
18. 03. 2005
Dát tip
Pokud nebudeš mít žádný názor na poezii, nemůžeš přece poznat, co je dobrý a co blbý :o)) (jinak to vcelku chápu...ale protiřečíš si) O Klipetovi se nebavme...mojí reakci si můžeš přečíst též pod jeho inkriminovaným dílem...najdeš ji rychle...je s přehledem nejdelší :o)) ...ale je to asi poněkud zbytečné, neboť se dost přibližuje Tvému názoru.

Zbora
18. 03. 2005
Dát tip
TATO ÚVAHA JE REAKCÍ NA KLIPETOVO DÍLO (A diskusi pod ním) - NÁVOD JAK DOSTÁVAT TIPY A VÝBĚRY. Odkaz je ZDE

Zbora
18. 03. 2005
Dát tip
avi.

pozorovatel
18. 03. 2005
Dát tip
neprotiřečim, nemusíš mít na všechno názor, přestože o tom neustále mluvíš

Zbora
18. 03. 2005
Dát tip
Ty vždycky reaguješ na něco jiného než je nosné téma, podle toho, jak se Ti to právě hodí...doporučuju po škole rovnou do politiky :o)) Dobře tedy. Přímá otázka: Jak poznáš dobrou od špatné poezie, když na poezii nemáš žádný názor?

pozorovatel
18. 03. 2005
Dát tip
...a nebo tě neustále vracim k tomu, o čem jsem od začátku psal do politiky jedině jako diktátor!:)) A jak poznáš poesii?

Zbora
18. 03. 2005
Dát tip
Ty budeš nejmíň premijér Já se Tě pořád ptám na jednu věc, a Ty mi pořád odpovídáš na něco jiného. No má to cenu? :o) Prostě si protiřečíš. 1. -nemám žádný názor na poezii. 2. -není těžké rozpoznat dobrou poezii od špatné. 1. -nevím nic o plemených býcích na Čukotce. 2. -ale jednoznačně rozpoznám, který je kvalitní a který ne. :o))) Poezii poznám podle toho, že jsou jednotlivé řádky odďělené Entrem :o)

pozorovatel
18. 03. 2005
Dát tip
ale no tak, takové mezery ve vzdělání... - nemám názor na poesii neznamená - nevím nic o poesii to je jako: - věřím, že bůh existuje ale přesvědčivě o tom mluvit nedokážu je to jen vnitřní pocit =jednoduše řečeno jůůůů, ty nerozeznáš poesii od návodu k použití:))))

kluci, tedy, řádíte... :-))) se mi to nechce číst, přiznávám... :-))) Zboroušku králíčku voňavý(když se umyješ) no, já výkřiky nikoho nemůžu odvádět nikam páč to vůbec neumím, víš... :-)))

Zbora
18. 03. 2005
Dát tip
Věděl jsem, že začneš s bohem...nevím nic o bohu...známá formulace pravé víry. Tou definicí víry jsi se moc vysvětlení ovšem nepřiblížil...to je pravý opak toho, co jsi řekl o poezii...navíc se to absolutně nedá srovnávat...poezie je relativně konkrétní pojem, Bůh ne. 1. mohu mít názor na poezii a mohu o ní něco vědět. 2. mohu mít názor na boha ale nemohu o něm nic vědět. Nechoď hlavně na žádný humanitní obor :o)) ...doporučuju tu politiku :o) Hele, já docela dobře chápu, co se mi tady snažíš říct: Neohraničovat si poezii žádnou možnou bariérou, nevrtat se v ní...a o čem si myslíš, že ta úvaha asitak byla? Teď už se s Tebou bavim, jen protože vim, že nejsi žádnej primitiv...jinak bych to už vzdal...ale štveš mě chlape :o) ...kolikrát nerozeznám, čéče. Kytko, tak vý"kritiky" no :o)

no, a co tu vůbec děláš? Sem myslela, že budeš někde na pařbě... :-))

nevrtat se v ní ... dejme tomu, že smyslem je ruka co se s ní dělá? podává se každý různým způsobem, ale je to znak, že se chceš s někým pozdravit a ten druhý dotyčný musí přistoupit na tu "hru", pokud ne - jsou obě dvě strany rozladěné tahle "úvaha" právě tím, že se snaží něco pojmout, se rozlézá, jestli mě chápeš není třeba o tom psát vážně, myslím

pozorovatel
18. 03. 2005
Dát tip
tyvole, vždyť jsem ti napsal, že s úvahou tak nějak souhlasim! přečti si 1. kritiku poesie je konkrétní???vrrrrr:)))) a hlavně odbočuješ já chtěl jen ukázat smysl... a Don´t worry o tom píše trefně - souhlasim

Zbora
18. 03. 2005
Dát tip
Kytka: Já taky...bohužel pracuju...nestíhám. D_w: díky...chápu...s tou rukou je to přesné. Ano souhlasím...ale dejme tomu (rychlá asociace), že eskymáci se zdraví třením nosů...čili pokud nějakému podáš ruku, nebude chápat co mu sděluješ...a o to jde. Tady spousta lidí očekává od básně nějaký konkrétní smysl, potažmo nejlépe příběh...a nejsou schopni pochopit, že můžeš sdělovat i něco jiného...třeba pocit, nebo sen. Nemyslím si, že by snaha něco pojmout byla v úvaze hlavním aspektem...chci právě naopak vysvětlit, že poezie se nedá vidět jedním pohledem, nedá se definovat...a tak to tam, myslím, i stojí...pokud jsi to pochopil tak, že se snažím vytvořit definici poezie, mrzí mě to. Pozorovatel: Ano o poezii je známá spousta věcí...třeba, že ji tvoří lidé...o bohu nic konkrétního říct nemůžeš.

S Eskymáky zásadně nekomunikuju. Nejenže by mi nerozuměli, proč jim cpu tu ruku, tak dejme tomu - by ani nevěděli, že existuje nějaká čeština. Tedy prostředek k dorozumívání. O zdravení; šlo mi v nějaké společnosti. Jak bych to řekla: třeba pís. sraz. Protože s lidmi, co chodí na osmihodinovky do práce (mám na mysli rodiče) na nikoho jiného nenarážím, cítím, že mají v sobě blok. Zeď, která nejde překlenout. Bojí se poezie, ať je to cokoliv. Může to být vyjádření se z pocitu, ze snu, převyprávění příběhů, jak sám uvádíš. A taky jen odentrované věty. Rozsekané. Abych byla upřímná, v té záplavě cizích slov jsem se ztratila; nepřišly mi volné, tak, jak si poezii představuju. Poezie má sice hranice a může být skoro jakákoliv, erudovanost v nějaké oblasti vůbec není na škodu. Např. "Neohraničovat imaginaci / neříkat / to je to / a to je ono / je to tak a jinak ne! Chápu, co tím chceš říct, ale ta slova mě jakoby navádějí, někam mě tlačí - třeba do ještě větší svobody, ale přesto to není pro mě ono. A co se týče názoru, myslím, že s tebou souhlasím. Já si nečetla diskuzi, takže nevím, jestli jsem opět nenabourala něco, co už tu máte dávno vyřešené, vyjasněné a uzavřené.

pracuješ? ech, no, tak to už neruším.....a mlčím.....:-X

pozorovatel
18. 03. 2005
Dát tip
a boha tvoří lidé....

Zbora
17. 03. 2005
Dát tip
John Ceder: fajn :o) Johane, díky za obsáhlou reakci, jasně, neni to možná bůhvíjak objevné, ale mně to pomohlo uvědomit si určité skutečnosti, které Ty možná už znáš dlouho, ale mám za to, že spousta zdejších autorů nikoli. Vpodstatě jsem si třídil myšlenky a postoje a vyšlo mi z toho toto. Pokud jsem tedy uchopil správně podstatu věci pomocí vlastní anylýzy, můžu být vcelku spokojený, ne? Ve škole, alespoň mě, totiž, jestli si dobře vzpomínám, učili něco jiného. Ale jak říkám, je to úvaha...a ta může a nemusí být správná (třeba Petr Pan si myslí, že jsou to kecy :o) Díky. Sarah: To jsem rád, dík. Craerassy: s tím úsměvem jsem to popravdě moc nepochopil, ale to je asi jedno, dík za návštěvu. Petr Pan: ano, úvaha je: kecy & kecy. :o) Dream: docela díky za podporu :o) K_K: ale kytí, vždyť jsme se o tom včera bavili, ty máš rudá líčka a já jsem vyšisovaný jak záclona na plotě...bůhví s kým Tě mamka měla :o)

Zbora
17. 03. 2005
Dát tip
U_Vulkan: Lenost je krásná věc...taky mě moc baví :o)

MilanH
17. 03. 2005
Dát tip
Neohraničovat imaginaci TIP

Zbora
17. 03. 2005
Dát tip
Madlecanka: no vidíš...takže je všechno vpořádku :o))) Úvaha nemá, v konečném důsledku, něco definovat, ale zaobírá se víceméně otázkami a všemi možnými odpověďmi na ně. Dík za "kritiku". Milan H: díky.

DRAHT
17. 03. 2005
Dát tip
Líbí se mi. TIP

Zbora
17. 03. 2005
Dát tip
Madlecanka: Pokud si dobře vzpomínám, pod klipetovovým dílem - Návod jak dostávat tipy a výběry se rozhořela poměrně zdařilá diskuse. Ať se Ti to líbí, nebo ne, tohle je příspěvek do ní. Proto jsi dostala avízo na inkriminované dílo. Nikdo Tě už nenutil, abys klikala na odkaz, když Tě to nezajímalo :o)) PS.: Jedinec má potřebu sdělovat a konfrontovat své názory, to je přirozená věc. Nechápu, proč se nad tím pozastavuješ. DRAHT: díky.

Zbora
17. 03. 2005
Dát tip
A jsme u toho...pro mě existují dva základní druhy literárního díla...postihnutelné smysly - nepostihnutelné smysly. Já sám se snažím psát to první...ale to druhé ještě z toho principu neodsuzuju...osobně se potřebuju s něčím ztotožňovat (konkretizovat se) ...ale existují lidé, kteří už toto infantilní stadium překročili a skutečně si uvědomují vlastní nicotnost...většinou z toho pramení silná deprese (ano, dala by se čekat vyrovnanost, avšak opak je pravdou) ...a schopnost tvořit umělecká díla, která nejsou svázána právě těmi, mnou zmiňovanými "mantinely reálnosti".

Noe1
17. 03. 2005
Dát tip
neříkat to je to a to je ono je to tak a jinak ne! Za tuhle část máš ode mne obrovského tipana. Tesat do kamene a psát do učebnic pro všechny, co se učí hrát si na kritiky a věrozvěsty pravé víry by se ta slova měla !!!!

drahoušku a jsi si jist, že jsi se o TOM bavil včera a se mnou? :-)))

Zbora
17. 03. 2005
Dát tip
Děkuju Noe...trochu se červenám :o) Kvítko: a ty si myslíš, že se tady na Písmáku stihnu, pro samé kvítí, bavit ještě s někým jiným?

No, Zboroušku koloušku, já nevím, ale třeba s Noem, a dalšími určitě áno... Tě nevomezuju safra!

Craerassy
17. 03. 2005
Dát tip
ten úsměv jsi u mě vyvolal na konci...tou otázkou a tou maličkou větou před ní...je to hezké...líbí se mi to:-)

johanne
17. 03. 2005
Dát tip
Mně je jasný, že spousta lidí, který tady publikujou, si tyhle základní věci, neuvědomuje - jde o to, že možnost publikovat (i když internetově) a získávat reakce na svou tvorbu je velké lákadlo. A tak se občas dílka píšou jen kvůli té kritice, jen kvůli tipům, a čím víc toho bude, tím víc pozitivních reakcí - takhle fakt někteří kalkulují. Nicméně se tenhle postoj projeví i svým způsobem na kritikách, které autoři pak píší. Máš pravdu, opravdu mi tyto věci připadají triviální, je to můj studijní obor :o))... je škoda, že toto povědomí se neujme. Myslím, že i když si lidé podobné texty (tedy jako tvou úvahu) přečtou, nijak zvlášť je to neovlivní. Je to pro ně jen další text, tady na Písmáku. Což je neradostné, ale dá se s tím žít :)).

dobrá úvaha :o)t.

Nebo ano? a mluv normálně, Ti houbelec rozumět! :-)) hračičko t

vesuvanka
16. 03. 2005
Dát tip
Jasně. Když se báseň váže k bodu ten bod poznat toužím ...avšak pokud se rozprostírá do nedohledna nebudu v ní body hledat. Souhlasím... pěkně napsaná úvaha, smyslem je pocit... TIP a V

Lyskoř
16. 03. 2005
Dát tip
Jé já jsem vybraný reagující.. čest:-) *

klipeto
16. 03. 2005
Dát tip
hezký :) t*

dadik
16. 03. 2005
Dát tip
Když se báseň váže k bodu ten bod poznat toužím ...avšak pokud se rozprostírá do nedohledna nebudu v ní body hledat. tohle je zajímavý...t

Zbora
16. 03. 2005
Dát tip
Augustine, dík za schválení :o) Kytí, tady jsem se kupodivu snažil, aby to vyznělo co možná nejsrozumitelněji. Vesuvanko, u Tebe jsem souhlas ve skrytu duše očekával. Díky. Bobe, fajn :o) Lyskoř: ano, Ty ...a ještě asi 35 dalších :o) klipeto, no, ono to má ještě širší souvislosti, ale předpoklám, že víš, co jsem tím hlavně Tobě chtěl říct. Dadik: tak aspoň že něco :o)

Evička
16. 03. 2005
Dát tip
líbí se mi, když se báseň váže k bodu ...a který pak vyústí v ohraničené pocity autora, které mohu pochopit srdcem především,tip

kupodivu... :-))) a musím říct, že se Ti to povedlo..... no, jo....tatí, bráško bo co teď si... :-))

Spirit
16. 03. 2005
Dát tip
..asi ano..*

Zbora
16. 03. 2005
Dát tip
Evička: ano. Vzdálená sestřenice kytka: tak to mi spadnul kámen na nohu. Spirit: vida! Tobě taky musim poděkovat. Odvedla si na tomhle počinu taky svůj značný kus práce, víš čím, že ano? :o)) Je fajn, že ses stavila. Chroustdeathmetal: u Tebe o tom nepochybuju. Šachy, básně a noční přestřelky s revizorama - oblíbená kombinace pocitů.

Spirit
16. 03. 2005
Dát tip
rozumím...

Markel
16. 03. 2005
Dát tip
Souhlas, pěkně podáno, srozumitelně - T

ech, už jsme u vzdálených příbuzných? :-)) chi to bereme hopem... :-)) co to bude příště? :-)

John_Ceder
16. 03. 2005
Dát tip
stejně si to napsal jen kvůli tipům;) úvaze, nerozumím, teda občas něco problesklo..ale vůbec se to nespojovalo s mojí představou..tak podivně to útočilo na mojí upřímnost, že se to bojím číst znovu..

Zbora
16. 03. 2005
Dát tip
Johne, na upřímnost to jistě neútočí, jak vysvětluju v poslední (vážné) strofě. Spíš má za úkol obhájit "pocitovky". Zkus to znovu :o)

John_Ceder
16. 03. 2005
Dát tip
a proč něco obhajovat, pokud cítíš, že to potřebuješ?

Candy
16. 03. 2005
Dát tip
Vystihl jsi to už názvem, teda aspoň podle mě...jinak mě i celkově dílko dost zaujalo- hlavně první tři "sloky"*

Zbora
16. 03. 2005
Dát tip
John: třeba proto, že chci, aby pochopili i ostatní. Jedinec má prostě potřebu sdělovat své názory, to je přirozená věc. Kdyby to tak nebylo, nebyl by ani Písmák. Candy: ano, tady byl skutečně první název...a od něho se odvíjel zbytek...(s těma prvníma třema strofama jsi mě potěšil) Kytka: dva úplně cizí lidé s rozdílnou barvou pleti :o)

John_Ceder
16. 03. 2005
Dát tip
sem se do toho zamotal..v podstatě s tvojí odpovědí souhlasím, ikdyž jsem myslel něco jinýho..no to je jedno..

johanne
16. 03. 2005
Dát tip
Moje první veršovaná úvaha :) - v podstatě s tebou souhlasím, myslím, že v tom není nic moc tak novýho na chápání poezie, je to jen takový shrnutí, jak by to asi mělo být... třeba "Rozumět srdcem, ne mozkem" to se říká, tak často, že už to ztrácí smysl neohraničovat imaginaci - ano, říká se, že ani autor nemá právo na jedinou správnou interpretaci vlastního díla, protože od chvíle nějakého publikování žije svůj život Docela umně poskládaný tradiční myšlenky. Nic víc v tom nevidím.

Petr_Pan
16. 03. 2005
Dát tip
kecy & kecy :-))

Sarrah
16. 03. 2005
Dát tip
Moc se mi líbí ...típeček...:o)

Craerassy
16. 03. 2005
Dát tip
k zamyšlení i úsměvu...:-) tip

s rozdílnou barvou pleti? ech, si vodník? :-)) bo číňan? nebo něco jiného? :-))

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru