Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Střešní okno

16. 03. 2005
1
0
1550
Autor
Wattik

  Zamysleli jste se někdy nad střešním oknem? Ne? Tak já vám pomůžu. Řeknu vám, jak to vidím já. Začnu ránem. Probudíte se a hned vidíte, jak je venku. Vidíte krásně modrou oblohu nebo třeba uplakané okno, mraky honící se po obloze a nebo, a věřte mi že je to velice příjemné, můžete z tepla postele sledovat sněhové vločky, jež tančí vzduchem a pomalu, pomaloučku klesají níž a níž. A vy si ležíte v teplé postýlce, hlavu zabořenou do polštáře a rozespale je pozorujete. Pak vstanete a podíváte se, jak vypadá svět pod vámi. Střešní okno vám totiž zaručuje byt těsně pod hvězdami. Výš už jsou jenom ptáci a lidi můžete pozorovat kupříkladu od snídaně na terase jako maličké mravenečky někde dole v ulicích.

    Přes den vám může střešní okno sloužit jako sluneční hodiny. Pruh slunečního světla bude putovat vaším bytem a vy na jeho poloze můžete sledovat ubíhající čas. Až doputuje ke křeslu, ve kterém si budete pročítat noviny, bude to znamenat čas na oběd. A dříve než dopijete svůj odpolední čaj nebo kávu bude už světlo šplhat po zdi a začne se barvit doruda. Klidně si můžete jít sednout na chladnoucí terasu a se sklenkou červeného vína nebo koňaku sledovat jedinečný západ Slunce. Každý den je jedinečný a každý západ Slunce také.

    A večer, který tu je neobyčejně tmavý, protože pouliční lampy tak vysoko nesvítí, můžete stuleni ve své postýlce pozorovat střešním oknem zářící hvězdy, přelety družic, putování Měsíce oblohou nebo nehlučné mihnutí netopýra. Díky střešnímu oknu se nebude nikdy nudit. Vždyť co může být krásnějšího než pozorovat oblohu?


Pearlian
16. 03. 2005
Dát tip
ještě jsem se nad tím nikdy nezamyslela.Dobrej nápad. Ale zkus se zamyslet nad dveřmi.....

johanne
16. 03. 2005
Dát tip
Dobrý téma, ale to zpracování mi připadá hodně odfláknutý :(.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru