Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Oči

23. 03. 2005
28
2
7974
Autor
Narvah

Seděli jsme v takové nóbl restauraci. Připadalo mi, že se každý, na koho jsem pohlédl odvrátil, abych mu neviděl oči. A když jsem se díval na Terezu, měl jsem pocit, že na mě naopak hledí úplně všichni.

Tereza byla neklidná. S podezřením jsem se rychle otočil ke stolu u stěny. Pán, který u něj seděl však odvrátil tvář a já ho viděl jen zezadu.

„Ti lidé nemají oči,“ řekl jsem tiše Tereze.

Naklonika se ke mně přes stůl: „Cos to říkal?“

Nemají oči, Terezo. Ti lidé nemají oči!“ sdělil jsem jí naléhavě.

„Ty ses zbláznil Petře. Co se to s tebou krucinál děje?“ odvětila naštvaně.

Zdálo se mi, že ten pán u vedlejšího stolu k nám naklonil hlavu, aby nás lépe slyšel.

„Prosím tě nekřič!“ sykl jsem. „Podívala ses do očí tomu číšníkovi, když jsme si objednávali?“

„Ne…,“ nervózně poklepávala prsty o stůl.

„Už jsi tu někdy byla?“ chytil jsem ji za předloktí její aktivní ruky.

„Ne, nikdy. A je to nesmysl. Všichni jsou úplně normální,“ pravila klidně.

„Kdo ti doporučil tohle místo?“ zpříma jsem na ni pohlédl. Napadlo mě, že do toho může být zapletena.

„Andrea. Říkala, že tu dobře vaří,“ odpověděla.

Která Andrea?“

„Tvoje sestra,“ řekla Tereza a výmluvně zakroutila hlavou.

Vzal jsem sklenici se svým vínem a šel ke stolu, kde seděl pán. Na talíři před ním ležely zbytky jídla a prázdná sklenice. Rukama svíral rozložené noviny a upíral do nich obličej.

„Vaše víno“, řekl jsem a postavil před něj svou sklenici.

„Děkuji,“ ozvalo se, ten člověk se však nepohnul. Měl jsem pocit, že mě Tereza probodává pohledem. Rychle jsem podíval k našemu stolu. Nebyla tam. Znovu jsem pohlédl na pána, vzal svou sklenici a vrátil se na místo. Číšník na druhé straně místnosti dával jídelní lístek nějakému staršímu páru. Muž měl na očích brýle s tmavými skly, žena ke mně seděla zády. Nalevo od nich večeřela čtyřčlenná rodina. Tereza nikde. Usrkával jsem vína a podezřívavě si prohlížel tu večerní sešlost. Pak se objevila Tereza. Než přišla ke stolu, dvakrát si přejela rukou po tvářích.

„Takhle to dál nejde,“ řekla, když se posadila, oči uslzené. „Já už na to nemám sílu, Petře. Už prostě nemohu…,“ zasténala.

„Dobrá, dobrá Terezko. Jenom klid. Prostě jsem se zmýlil. Nic se neděje. Nebudeme si to zbytečně kazit, ne? Co říkáš? Všechno je v pořádku, ne?“ co nejúpřímněji jsem se na ni usmál. Sevřela mou dlaň, spočívající na stole a smutně kývla hlavou.

„Už nám to nesou!“ zvolal jsem vzápětí radostně, protože jsem spatřil, jak si to k nám šine číšník se dvěma talíři.

„Tááák: kuřátko s kroketkami pro dámu a kari prsíčka s rýží pro vás, pane,“ řekl číšník úlisně, poněkud nešikovně před nás položil naši objednávku a odešel. Celou tu dobu jsem se Tereze díval do očí, abych ji přesvědčil, že je to pryč. Když zmizel, naklonila se ke mně a políbila mě.

„Dobrou chuť!“ řekla, uchopila mezi prsty vidličku a snažila se na ni napíchnout jednu z kroket. Upřeně jsem ji pozoroval. Nedařilo se jí to. Smála se. Vesele na mě pohlédla: „Nejde to!“

„Podepři si ji nožem,“ poradil jsem jí a povzbudivě se na ni usmál.

„Jen si ji podepři, Terezko!“

Uchopila nůž, plochou ho přiložila ke kroketě se kterou zápasila, zvedla levačku a prudkým pohybem do ní zabodla vidličku. Ozvalo se něco jako mlasknutí. Tereza překvapeně zírala do talíře. Když nožem sloupla strouhanku, zhroutila se ke stolu.

„Já to věděl!“ zvolal jsem nadšeně. Vstal jsem a Terezu posadil. Celý obličej měla upatlaný od tatarské omáčky. Utřel jsem jí tváře ubrouskem a opřel ji o opěradlo. Nechtěl jsem ji křísit, dokud nebylo všechno v pořádku. Vzal jsem její talíř, zbavil krokety obalu a šel nejdříve k pánovi, co hleděl do novin.

„Vaše oči,“ řekl jsem a dal mu do každého očního důlku jednu kroketu.

„Děkuji,“ řekl a otočil stránku.

Pak jsem šel ke stolu, kde rodina zápasila s večeří. „Vaše oči,“ řekl jsem a začal jim dávat krokety. Připadal jsem si jako bych oživoval Golemy. Nejdříve jsem dal oči matce, pak otci, nakonec holčičce a jejímu bráchovi. Obešel jsem všechny stoly a vracel těm lidem oči. Když jsem došel k manželskému páru vzadu u stěny, zbývaly na talíři jen čtyři kousky.

„Tak tyhle jsou poslední.Vy máte ale štěstí!“ řekl jsem rozverně a sundal pánovi brýle abych mu mohl vrátit zrak. „Už je nebudete potřebovat,“ řekl jsem a abych svá slova zpečetil, hodil jsem je na zem a dupl na ně botou. Pak jsem odnesl talíř na bar. Už jsem chtěl jít probudit Tereku, když jsem zaslechl číšníkův hlas: „Pro mě nezbyly?“

Bohužel.Těm dvěma jsem dával poslední.“

Měl jsem se k odchodu. Pak jsem si vzpomněl. Na talíři ležela vidlička s napíchnutým okem. Sundal jsem ho a vstrčil číšníkovi do očního důlku.

„Dobrý?“ zeptal jsem se.

„Dobrý,“ řekl a prsty si s okem trochu pootočil. „Děkuji vám. Dnes to máte zadarmo. A rádi vás tu zase uvidíme,“ volal za mnou, když jsem kráčel k Tereze.

Seděla ve stejné pozici, jak jsem ji opustil. Oblékl jsem si kabát, vzal ten její spolu s ní do náruče a vyšel ven z té nóbl restaurace. Posadil jsem ji na lavečku a popleskal po obličeji.

„Vzbuď se, Terezko!“ zašeptal jsem jí do ucha. „No tak, vzbuď se! Otevři oči!“ naléhal jsem.

Nejdřív pohnula hlavou, pak se zhluboka nadechla a zvedla víčka.

„A sakra!“ vykřikl jsem. Hleděl jsem do dvou černých děr. Její oči byly fuč.

„To je den!“ řekl jsem zoufale. Pohladil jsem ji po tváři, dal jí pusu a řekl: „Chvíli tu počkej.“

Pak jsem se vrátil do restaurace.


2 názory

Naensi
31. 01. 2012
Dát tip
TIP!

Yarrod
22. 01. 2007
Dát tip
Rozhodně zajímavé :)

Markel
05. 07. 2006
Dát tip
Dobře jsem si početla, líbilo - T

antiMIR
21. 05. 2006
Dát tip
skvelá atmosféra***

Salmar
15. 04. 2006
Dát tip
Proč jsou místo uvozovek otazníky? - nejenom zde. Je to takový trend pismaka, ale smysl mi chybí. Vidím zde dvě možnosti, jak je to celé myšleno. Pravděpodobná bude ta první. 1) Lidé nevidí i když koukají. Dalo by se to vtáhnou do množiny na lidské vlastnosti. Asi rozumíš, jak to myslím. Ale v tom případě to není psáno zrovna nejlepším způsobem. Chybí mi tam více náznaku a méně úsměvných částí, které se v tomto případě moc nehodí. 2) úsměvná povídka. Povídka, kde je cilem "make smile" s absturditou. Potom tady vidím až velký přebytek náznaků spojujících k bodu jedna a úsměvné části pro tuto možnost jsou zvoleny skoro akorát. Tip ode mne dostanou ty díla, které bych doporučil na přečtení. Bohužel, tady typ dát nemohu.

Helga
28. 11. 2005
Dát tip
Chybí mi ještě nějaká linie - takhle je dvojí: "lidé nevidí, i když se dívají" a "absurdní povídka o kroketách, co připomínají oční bulvy". Ale proč? To tam chybí - ne vyřknout, ale naznačit, rozvést. Je to krásný nápad, stojí ještě za popřemýšlení.

leenai
17. 08. 2005
Dát tip
Tipec jak hora, dost dobrý, fakt :)

MeTB
04. 07. 2005
Dát tip
Nelíbil se mi osobně konec, ale - dobrý nápad a dobré zpracování. ´Její oči byly fuč. „To je den!“ řekl jsem zoufale.´ Ta věta se tam hodí jak pěst na oko, ale je to parádní. :-) Tip. T.

takové absurdum nonsens :) Početl jsem si. T*

Mrakula
20. 05. 2005
Dát tip
Ze začátku mě to trocha nebavilo, ale pak paráda, škoda, že to bylo předvídatelné. Ale originalita se nedá upřít + výrazy typu ,,kráčel, odvětil" sou bezva:-) (Kusá moderní mluva v textech stojí za pendrek.)

takový povídky mám rád říká se tomu věrojatnost, mám takovej dojem:))*

Narvah
16. 05. 2005
Dát tip
:)

Angína
26. 04. 2005
Dát tip
Brutalitní věci podáváš způsobem, jako by se nic nedělo. To je na pováženou=)

katugiro
17. 04. 2005
Dát tip
To je krása. Říkám já. *

Budeč
15. 04. 2005
Dát tip
nosnej nápad - uneseme ho? kroketa - cha!

Brusinka
05. 04. 2005
Dát tip
Trochu se mi u toho zvedl kufr. Je to krásný-))). Miluju psychárny, co jsou napsaný "úplně normálním" stylem -). *

Barman
31. 03. 2005
Dát tip
Paráda, je to sranda ikdyž morbidní*

Narvah
30. 03. 2005
Dát tip
když ji dáš do klubu, tak ji nesmažu : )

Narvah
29. 03. 2005
Dát tip
stvn: jo, jen sem na tom ještě dělal..

StvN
29. 03. 2005
Dát tip
To je dobře. Rozdíl neposoudim, protože si to nepamatuju. Vim, že se mi líbila a líbí se mi stále stejně dobře. Smažeš ji nebo ji můžu dát do klubu?

Kytiii
25. 03. 2005
Dát tip
uff... až mě to vyděsilo...

Alojs
24. 03. 2005
Dát tip
Zajimave a zrovna kdyz neco hledam do klubu Absurdni povidky :-) Kazdopadne take tip :-) *

Print
23. 03. 2005
Dát tip
*!

Jeheheman
23. 03. 2005
Dát tip
o))

Evička
23. 03. 2005
Dát tip
lidé se dívají, ale nevidí ... tak často! ****... dovedl jsi to povedeně ad absurdum..... (odvětil, kráčel .... není to trošku archaické? :-)

Narvah
23. 03. 2005
Dát tip
ahoj. já nevím. mně se to líbí, když někdo odvětí, kráčí. :)

fungus2
23. 03. 2005
Dát tip
Povedené**

StvN
23. 03. 2005
Dát tip
To už tu bylo, ne?

Kandelabr
23. 03. 2005
Dát tip
líbilo se mi, i když bych to asi zakončoval trošku jinak. tip

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru