Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Osedlaný koníček

Výběr: Empty, Print
24. 03. 2005
12
0
5685
Autor
Alojs

Člověk končí, aby znovu začal. PART I.

Když se kovově lesklý hrot důlní sekery zaboří do obnaženého lidského masa… když se oběť bolestí prohne v zádech a její ústa se zaplní decilitry červeného vína… když začne řvát, sténat a prosit o milost…

 

Ten pocit uspokojení nelze moc dobře popsat…

 

...

 

„Je to zvíře… Tohle není člověk…“

 

Po stránce marně zakrývané gestikulace a do uší řvoucích citových exhibic se Tom nijak nevymykal standardnímu průměru. Klasický policejní nováček.

 

Za poslední tři roky se po mém boku vystřídali čtyři různí parťáci. Ač jeden z nich byl homosexuál a druhý Asiat schopný vidět dozadu, všichni čtyři měli jedno společné. Všichni u policie začínali a každý z nich to po větším-menším vzdoru vzdal. Nevydrželi ten tlak a rozklepala se jim kolena. Řečeno naší hantýrkou: vygrcali se na pár mrtvol a už to bylo. Ne… oddělení vražd, v němž se pohybuju už dobrých deset let, není pro lecjakého nápadníka, a tak je celkem přirozené, že se více než padesát procent policistů vrací z „vražedného“ zpátky na chodníky, kde nejzávažnějším přestupkem bývá trousící čokl bez náhubku a vodítka.

 

„Tome, uklidni se,“ pokynul jsem svému kolegovi a lehkým - v prostoru restaurace se ztrácejícím - usrknutím snížil objem kávy v keramickém šálku.

 

Pohlédl jsem na okno a nechal se unášet zdánlivě všedním fyzikálním úkazem. Studie dopadajících dešťových kapek a jejich sublimujících trajektorií mě vždy dokázala deportovat do nenapodobitelného stavu „beztíže“. Stačilo se zadívat na jednu z nich a rázem jako bych se ocitl v jiné dimenzi. Pravda – pohled na mě musel na kdekoho zapůsobit „idiotským“ dojmem, ale to mi bylo úplně jedno.

 

„Ty fotky jsou strašný,“ pokračoval Tom.

 

„Mně se zdají dobrý. Dost ostrý a taky dobře nasvícený.“

 

Žádný div, že se můj žert obešel bez Tomova výchovného komentáře. Za dva měsíce si na mě jakžtakž zvykl, a i když mé průpovídky zpočátku nechápal, nakonec si proti nim vypěstoval nezbytnou imunitu.

 

„Bylo jí devět. Byla to ještě malá holka…“

 

„Díval ses včera na fotbal?“ neustával jsem.

 

„Jak můžeš myslet na nějaký fotbal?“ marně se divil můj parťák. Zřejmě nepochopil mé pohnutky a snahu zahnat společnou debatu do jiných kuloárů.

 

„Dobře jsme jim to natřeli.“

 

„Podle patologů umírala hodinu… Při těch zranění, které jí to hovado způsobilo, je to až neuvěřitelné…“

 

„Neměli nárok…“ nevzdával jsem se svého tématu a stále myšlenkami bloudil na pomezí reality a magického vodního skupenství.

 

„Údajně jí nejprve usekl obě ruce… Aby ji udržel při vědomí, tak jí je poté obvázal nějakým zaškrcovadlem, aby nevykrvácela. Moc dobře věděl, co dělá… Což  ostatně potvrzují i naše výsledky na místě činu. Žádné stopy. Zatraceně čistá práce.“

 

„3:0.“

 

„A pak jí začal lámat žebra. Tohle nepochopím. Skutečně. A trhání těch očních víček… Bože…“

 

Tom se stále zrakem nořil v oněch fotografiích a snažil se na nich nalézt alespoň náznak stopy. Cokoliv, co by naše vyšetřování posunulo alespoň o milimetr kupředu.

 

„Zvolni trošku. Jednou ti z toho bouchne v hlavě a skončíš jako mé bejvalky s policejním odznakem v peněžence.“

 

Tom mé rady ale nedbal – prolítla kolem něj jako slepá kulka. „Možná bychom měli pochopit důvody jeho počínání. Simulovat jeho myšlení. Není to přece poprvé, co takhle učinil.“

 

„Tohle mě napadlo taky,“ pokýval jsem hlavou, „ale tohle je spíše práce pro nějaký lidi přes mozkový závity a určitě ne pro nás.“

 

Ano - s Tomem jsme se svátečně shodli. I když… abych se přiznal… já mu spíše schválně naběhl. Přece jen jsme byli oba diametrálně odlišní. Jak povahově, tak i po stránce profesní. Oba jsme upřednostňovali jiné policejní postupy a právě tato rozdílnost častokrát způsobila nějaký ten hlasitější rozkol.

 

„Je šest hodin. Dneska už nic nevymyslíme,“ navrhl jsem nepřímo svému kolegovi dočasnou pracovní rezignaci. Coby logicky uvažující člověk jsem si však hned vzápětí lehounce vydedukoval, s jakým postojem se můj nápad setká.

 

Přesto jsem svému tušení nepřikládal větší důsledky pro mne samotného. Měl jsem přece větší hodnost.

 

„Asi máš pravdu,“ počal Tom překvapivě, „ale asi se ještě mrknu na její příbuzné. Musí tady být nějaká souvislost.“

 

Dopil jsem kafe a lehce vařící tekutinou spražil své hrdlo. Nalepil jsem si na tvář souhlasný nekonfliktní výraz a natáhnul se po pověšeném kabátu. „Ale netlač moc na pilu,“ doporučil jsem svému parťákovi, „nejsou to ani dva týdny, co se stal ten incident.“

 

„Neměj obavy,“ ujistil mě Tom.

 

To už jsem ale pozvolna odcházel z provoněných prostor dálničního bistra. Nijak nezatěžován myšlenkami na ty fotky, nepřemýšleje nad tím, jak si povede můj kolega při neohlášených návštěvách…

 

„Tak zatím čau a zítra,“ rozloučil jsem se a vyrazil vstříc svému potěšení. Bylo třeba využít šance a také si trochu povyrazit. Zapomenout na tu hnusnou práci, kde se člověk musí nepřetržitě přetvařovat a komunikovat s debilním píčusem se stoprocentním smyslem pro spravedlnost. Bylo šest hodin večer a já si musel sundat tu odporně neforemnou masku a porušit již poněkolikáté složený policejní slib. Ten den jsem byl rozhodnutý udělat to, co mě tolik uspokojuje.

 

Nasednul jsem do svého auta, nasměroval klíč do zapalování a nastartoval.

 

Tomova žena byla sama doma a nevyužít téhle příležitosti byl by hřích.

 

Devítiletí capartové mě už navíc přestali brát.


Fehu
03. 10. 2005
Dát tip
no já nevim... vadí me, ze se najednou zacne chovat tak jinak, a to myslim ve své mysli nebo vnitrnim hlase...to ze to na toho hloupockyho bengare hraje je jasny... potom najednou zacne píčusovat a tak dale... jen aby najenou vyznelo to co vyznit ma...no a taky jsem to cekal, a nemyslim ze tady bylo hodne voditek... no ale zase je to pro me takovy nezajimavy, vytrzeny z kontextu a na konci prekvapujic useknuty...

Alojs
03. 10. 2005
Dát tip
osobně to považuju za jedno z nejslabších děl, co jsem kdy napsal, takže svým způsobem souhlasím. byla to hlavně povídka, díky níž jsem tady znovu začal. Nějakou dobu jsem tady nepsal :)

Alojs
20. 06. 2005
Dát tip
no, teď jsem si to po sobě přečetl a je tam dost nedovarků. :-)) Ale i tak díky. Jak jsem psal, vážím si každého čtenáře.

Zuzulinka
16. 04. 2005
Dát tip
No dobré...docela jsem si početla....:-)))

Alojs
16. 04. 2005
Dát tip
spíš si myslím, že by tě uspokojil Beďar, Copperfield (povídky o mé povedené rodince) a mu podobné povídky. Zrovna sis vyhlídla tu, kde se také tu a tam objevuje sprosté slovo a tak. A u té lásky s dítětem, to taky není nic vrcholnýho - takový ten ubrečený papír... však to znáš. Písmák je toho plnej a sám to moc nemusím :-) A k té recenzi na film: jsem rád, že se líbilo popsání - docela chápu, že už tě odradil námět :) Tak a vzal jsem to všechno při jednom :) díky za přečtení

pozorovatel
11. 04. 2005
Dát tip
„Asi máš pravdu,“ počal Tom překvapivě, „ale asi se ještě mrknu na její příbuzné." dvakrát asi je asi blbý:)) občas se ti povede dobrej humor* občas to přeženeš zkus si pohrávat s textem

Alojs
11. 04. 2005
Dát tip
pozornému oku pozorovatele neunikne nic :-) Už jsem to opravil. Sám bych si toho nevšimnul, takže díkes za upozornění. Co se týče hraní s textem... to je takový můj nešvar. Píšu, jako kdybych to někomu vyprávěl. Neexistující osobě vedle sebe. Hračičkář s textem moc nejsem, i když bych jím rád byl. uvidíme... snad se polepším

pozorovatel
11. 04. 2005
Dát tip
dobrej autor vytvoří svět a přizve čtenáře na návštěvu čau:))

Alojs
11. 04. 2005
Dát tip
stejně by mě zajímalo, kde se ti zdálo, že jsem to přehnal. ASi jsem tak zvrácenej, že už tu mez nepoznám... jo... čau :-)

pozorovatel
11. 04. 2005
Dát tip
napiš něco smrtelně vážnýho, na čem ti hodně záleží a uvidíš, jak na tom jsi - takhle to zkoušim já, jestli je to dobrý, to nevim

Alojs
11. 04. 2005
Dát tip
zkusit to mohu... uvidím. měj se a díky za názor

pozorovatel
11. 04. 2005
Dát tip
a klidně krátkou momentku čau:)

pikacu
05. 04. 2005
Dát tip
:-D

Alojs
04. 04. 2005
Dát tip
To jsou zadní vrátka, takze tise, tise :-)

pikacu
03. 04. 2005
Dát tip
He he ... ptáš se co máme všichni s tím pokračováním? Mno .. ono tam totiž na začátku máš v prologu napsáno PART I ... :-))

Havranka5
01. 04. 2005
Dát tip
některé kousky vůbec nejsou, zvláště slohově špatné, ale připadá mi to takové roztříštěné, neucelené neučesané a nedodělané... příliš zmatené, jakoby načrtnuté jedním tahem ... na počátku prostě snažící se odchytit čtenáře a zaujmout tou seriovou klasickou brutální scénkou stupňovanou sdělením, že šlo o nevinnou holčičku a kontrastem s netečnou otupělostí ostříleného policisty zvyklého jako saniťáci již na ledasjaký brutus a závěr s tou podváděčkou parťáka... Tak nějak mi v té plynule v odstavcích nasekané samoúčelnosti chybí vyšší pointa, ale třeba neumím hledat ... Počkám si na další díly, pak třeba změním názor.. budou?

Alojs
01. 04. 2005
Dát tip
For All: dekuji za kritiky, vytky, pochvaly. Vse potesi. Pikacu: prozivam ted krizi, Pismak je ted mozna tim prvnim :-) Hanulinda: Ne, nebyl jsem tim filmem inspirovan, ale kdyz jsem to dopsal a precetl si to, ten snimek me skutecne napadnul :-) Havranka5: diky za fundovanou kritiku, ale mam takovy pocit, ze ti zrejme ten zaver uniknul (alespon to tak vyplyva z tve vety - nevim). A pripada-li ti to jako "nacrtnute jednim tahem" - ono je to dost mozny. Ja povidky pisu vzdycky na posezeni. Jen malokdy se s necim stvu pres vice dni (ale ted na necem takovem zrovna pracuju). A co maji vsichni s tim pokracovanim? :-) Jeste uvidim :-)

Havranka5
01. 04. 2005
Dát tip
Jujky, pravdu díš, ale znásilnit Tomovu ženu i s děckama mohl před tím taky ne? :-)) To víš, trošku jsi mě zmátl tím Freudovsky vícesmyslným: "..nasměroval klíč do zapalování" :-)) tak dobrá T*

wedle_vazy
25. 03. 2005
Dát tip
t**

Griff
25. 03. 2005
Dát tip
...pokračování mi také schází. t**

pikacu
25. 03. 2005
Dát tip
Hezky ... he he, jestli je Písmák teď u Tebe tím druhým, to bych si rád tedy přečetl něco z toho prvního ... :-) T*

fungus2
24. 03. 2005
Dát tip
***

Hanulinda
24. 03. 2005
Dát tip
Pochopila jsem správně, že námět je z filmu Trainning day?

Empty
24. 03. 2005
Dát tip
ty jo!!!! To je nejlepší, co sem od tebe četl. Má-li to symbolizovat Alojsův comeback, tak je to síla! Tak vítej zpět!!! skvělej a šokující závěr, úplně mi zamrazilo!!! Ty jo, trochu mi to připomíná mě:-))) Ne, je to vážně skvělá věc!!! TéVé

Nyklman
24. 03. 2005
Dát tip
Chapu dobre,ze tohle je pouze prvni cast??? jinak gud***

_Psyché_
24. 03. 2005
Dát tip
tuším, že to tu někdo říkal, že se za chvilku vrátíš... ha

wazzup
24. 03. 2005
Dát tip
teda.. jako jó, líbilo, ale ten závěr mi nepřišel nijak šokující a čekala jsem ho. asi jsem četla už lepší díla.... ale styl se mi líbil. tip

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru