Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Festival Potulný dělník -- velmi hrubá recenze

01. 04. 2005
0
0
5690
Autor
ashentree

1.4.2005 Vážení písmoni a písmoňky ještě váženější ;) Jen připomínám, že dnes a zítra probíhá v Brně na Skleněné louce a v hospodě U Sucháča festival Potulný dělník. Povídám to tu jen tak, aby třeba byla větší šance se tam s někým z vás potkat :) Program je pestrý, myslím, že Magorova přítomnost už sama o sobě značí, že nuda v Brně nebude ;) Z dnešního programu bych vytáhl jako lákadla třeba Jiřího Dědečka, Pavla Zajíčka či J.H.Krchovského. A zítra třeba Karla Vepřeka. Podrobnosti naleznete na pěkných stránkách Skleněné louky. Těším se na případné náhodné setkání. eš.

Zúčastnil jsem se festivalu Potulný dělník letos poprvé. Přítomen jsem byl pouze na prvním dni, nicméně si dovolím zde presentovat pár svých postřehů.


Když jsem zavítal do půdních prostor kouzelného brněnského domu Skleněná louka, do galerie Střepy, zrovna se nazvučoval blok Tomáše Vtípila. S Tomášem jsem se setkal poprvé před měsícem na Dannyho čtení na Leitnerce, kde improvizační formou svým velmi osobitým způsobem hry na housle okořenil autorské čtení. Na Potulném dělníkovi předvedl další rozměr své tvorby, kdy pomocí houslí a notebooku se samplerem, doprovázen kytaristou Vladimírem Červenkou, předvedl velmi působivé dílo, v němž dominovala hudba před živelně přednášeným textem. Mám pocit, že celá hudební část díla byla improvizací. Projev tedy neposuzuji dle žádných schémat, ale jako svobodné a spontánní zachycení aktuálních nálad a pocitů obou protagonistů. Myslím, že v Brně máme nového hudebního talenta a osobitého umělce. Mezi jeho čerstvé úspěchy patří vítězství celostátního finále ve slam poetry při Mezinárodním festivalu Poesie bez hranic. Tomáš je také houslistou v kapele Čvachtavý lachtan.


Další blok pátečního programu probíhal v prostorách příjemné pavlačové Literární čajovny o patro níž. Míra Kubín s Radkem Musilem nástrojově ještě v rozšířenější sestavě představil své folkové písně. Texty mne příliš nezaujaly, písně byly celkově slabší, dominovaly především velmi příjemně znějícími flétnami.


Po té Erik (J.E.F.) svým útulně vychlastaným hlasem představil mladou a půvabnou básnířku Marii Šťastnou, jejíž nevtíravý přednes kvalitní citlivé poesie mne velmi zaujal. Posezení bylo zpříjemněno Erikem zprostředkovanou závěrečnou interakcí mezi posluchači a autorkou. Po té nastoupil olomoucký básník a esejista Jiří Olič vyčuhující z davu svým šedočerným oblekem. Z jeho veršů se linula nadčasovost. Čajovnický blok byl uzavřen vystoupením Karla Vepřeka s rozjímavější a ponuřejší částí tvorby. Jeho hlas se vznášel nad mollovými akordy a působil nevtíravě, přitom naléhavě.


Vrcholem dne byl večerní blok v galerii Střepy. Po vernisáži výstavy obrazů Jesefa Žáčka, moderované Jiřím Oličem a minimalisticky doplněné nezvykle nenápadně působícím Magorem s trikem posledního Trutnova, se rozjela seance s Pavlem Zajíčkem. Nejprve si pan básník sjednal klid v galerii, potom se rozezvučely mistrně improvizované hudební plochy členů DG307. Navodily hypnotickou atmosféru, do níž Pavel Zajíček četl ucelený blok svých novějších textů. Po té se na pódiu objevil Vratislav Brabenec doprovázený kytaristou Karafiátem. Jeho saxofonovými a klarinetovými výkřiky doplněné čtení vygradovalo neformální atmosféru večera.


Noční program pokračoval v zakázané brněnské knajpě U Sucháča. Místo je samo o sobě květnatou poesií svobody. Oficiálně se jedná o hernu stolního fotbalu. V proudu hluků zde vážně míněná poesie zcela zaniká. Proto si myslím, že by se zde měla v budoucích ročnících objevovat pouze hlučnější část hudebního programu. Básníkům tohle místo příliš nesluší. Zato Záviš a Dášenka Vokatá zde určitě vyniknuli špicově :)


Rozhodně Potulný dělník je velmi inspirativním festiválkem svobody a už teď se těším na příští ročník.


drfaust
21. 04. 2005
Dát tip
Recenzi na festival Potulný dělník z pera Boženy Správcové naleznete v posledním čísle Tvaru.

ashentree
21. 04. 2005
Dát tip
díky za odkaz, Lukáši má prosim Tě Tvar nějakou www podobu? příp. díky za odkaz a měj se!

drfaust
21. 04. 2005
Dát tip
směju se.... Tvar bohužel zatím aktuání webovou podobu nemá... arcchiv čísel najdeš na http://archiv.ucl.cas.cz/?path=Tvar bohužel to poslední číslo tam stopro nebude.... buď v knihovně anebo zakoupit za 25 kč jinak důvod smíchu je ten, že web Tvaru by měl připravit do budoucna právě Totem.cz... jsem s jejich šéfredaktorem L. Kasalem na tom domluvený.... takže, kdyby byl, tak bych to určitě věděl....

ashentree
21. 04. 2005
Dát tip
jasně ;) díky za info

Prokletí
16. 04. 2005
Dát tip
čeče, jak může Dášenka Vokatá vniknout špicově? ;o) To sem nežral ;o) mn.

ashentree
16. 04. 2005
Dát tip
jako tělem myšleno není kravál jako kravál /ale máš pravdu, zní to zběsile ;)/

jdu náhodou kolem a vidím magora od magora vidím krchovského a pak ještě zajíčka no, muselo to být moc jako čas - výkřik uprostřed noci

Petr_Pan
12. 04. 2005
Dát tip
paclík nevím - zkusím smsnout a dám Ti ještě vědět :-)

Petr_Pan
11. 04. 2005
Dát tip
sám si se přiznal ;-)

ashentree
11. 04. 2005
Dát tip
k čemupak? já myslel jako Jirouse ;)

Petr_Pan
11. 04. 2005
Dát tip
tak jirous - to mi nic neříká - ale - dero & spol nazývá magorem odpradávna jednoho týpka - honzu - popouchovýho obdivovatele - pohodovýho človíka .. :-) jsem si myslel ..

ashentree
11. 04. 2005
Dát tip
a jo magor :) tak to jo psal jsem mu sms a nic třeba má jinči mobil ;) ...a co paclík?

ashentree
04. 04. 2005
Dát tip
chlastá magor chodí nahej a záviš je strašně sprostej :) ale bylo to fajn nechodil tentokrát nahej :))

ashentree
04. 04. 2005
Dát tip
jo, tož takový to bylo, kdyžtak mě sprdněte :))

ashentree
04. 04. 2005
Dát tip
avi ;) btw. Vepřek je z Čelákovic :)

drfaust
04. 04. 2005
Dát tip
obyčejně se festivaly skládají ze čtení, diskuzí, promítání filmů a jiných performancí.... ten Vokolkův patří k největším a co do programu nejzajímavějším... teda soudím podle loňského vydání...

Petr_Pan
04. 04. 2005
Dát tip
ash> honza je týpek - to se musí nechat .. ;-) drfaust> ono - tady na vysočině takovýhle infce moc vůbec nejsou .. a na hledání po internetu jsem buď línej nebo blbej .. každopádně dík, že se mnou máš trpělivost + třebas se někde uvidíme & domluvíme - pokud je to taková párty, určitě se rád vyrazím podívat .. :-)

papouch
03. 04. 2005
Dát tip
nám taky

drfaust
03. 04. 2005
Dát tip
Petr_Pan: Já tam dorazil a přitom jsem se to dozvěděl v pátek v poledne:)

Petr_Pan
03. 04. 2005
Dát tip
tos asi neměl na celej víkend na návštěvě morasten .. :-)

drfaust
03. 04. 2005
Dát tip
no to jste mohli s Morasten dorazit oba... a když jmse o Morasten... ona je z Děčína, že? Tož by mohla zjistit, kdy letos bude festival V. Vokolka... dost by mě to zajímalo...

Petr_Pan
03. 04. 2005
Dát tip
ne-e - je z ústí .. :-) a já jsem bez penízků a brno není zrovna nejblíž ..

drfaust
03. 04. 2005
Dát tip
ale stejně by to s tím Vokolkem mohla vědět... je to poměrně velká a slavná akce.. a bych se jí rád zúčastnil anebo se tam alespoň podíval...

Petr_Pan
03. 04. 2005
Dát tip
co se tam na takový akci děje ? bych třebas taky někdy něco takhle opravdovějšího .. :-)

ashentree
02. 04. 2005
Dát tip
kdybych to býval věděl :(

ashentree
02. 04. 2005
Dát tip
alt: jasanově! plánuje se velkej open-air sraz s Emptym a Hipem, a eště bych nasadil nějakou hospu k temu sobotově či pátkově, podle teho, na kdy padne Plzeň ;)

sjuuu
01. 04. 2005
Dát tip
budu. a se mnou možná ještě negdo...

ashentree
01. 04. 2005
Dát tip
já plánuju neska půjde i Mardou tož see ya tam někde :)

papouch
01. 04. 2005
Dát tip
dooopr!!!! a to jsem se musel dozvědět teprve dnes??? :-(

papouch
01. 04. 2005
Dát tip
pokusím se ukecat ď

ashentree
01. 04. 2005
Dát tip
já bych to taky zasklil, kdyby nebylo Mar ty ženský holt potřebujem i k jinčím věcem :)) tak aspoň na poslední chvilu avi, škoda že nemůžeš :(

ashentree
01. 04. 2005
Dát tip
ukeceeej! neska je sraz v 15:00 u molly mallone, to jest jeden šutr na komeňáku ;) a někdy těsně po tom budem na skleněnce nejspíš :))

Friday
01. 04. 2005
Dát tip
krchovský... hele přemluv ho tam a pojeďte do prahy voba:) přeju tedy příjemnej poslech a pokouk

papouch
01. 04. 2005
Dát tip
eši já Ti brnknu, co a jak, ďvč přijede 15:16

drfaust
01. 04. 2005
Dát tip
místopřísežně prohlašuju, že dorazím! :-)

ashentree
01. 04. 2005
Dát tip
díky, frajdejko zkusim to domluvit :) papí: jasan ;) drfaust: těšim se :)

Petr_Pan
01. 04. 2005
Dát tip
tos měl dát vědět dřív .. :-(

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru