Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Přepere víla Amálka Makovou panenku?

Výběr: a2a2a, vesuvanka, I_v_a_n_k_a, , sapro, Danny
07. 04. 2005
52
6
16506
Autor
Vaud

Aneb Klíč k rozeznávání vážných povídek (inspirováno úvahou Kytiii O veselé povídce)

         Na přednáškách o bojových uměních se vždycky přihlásí malý školák.  Zajímá ho jediný problém.  Stejná věc,  která ani mně nedala v jeho věku spát: přepere karatista judistu? A co Superman Spidermana?  Vím, dívky asi mají tou dobou jiné starosti (viz název této úvahy), ale já to dodnes nevím. Podobně jsme na tom i při diskusi na téma „je-li hodnotnější psát vážné či žertovné povídky“. Stojí (sedí, leží, běží) snad humor až na samé periferii umění? Je vážná próza vážně cennější?

 

         Ergo, rozhodli jste se stát prozaikem. Velkým Epikem. Horší je,  jste-li náhodou čistokrevná prozaička. Výraz epička není ani ve slovníku. Navíc  navozuje zcela nežádoucí asociace. A to můžete být klasickou epičkou,  případně modernější e-pičkou. Přesto je většina autorek prózy rovněž nevěrně věrná  poezii a na vizitky si nechává raději tisknout hrdý titul „básnířka“.  

 

         Dejme tomu, že jste napsali  humornou povídku. Kam s ní? Tedy kam s ní na Písmáku? Většina veselostí se odehrává mezi fejetonisty. Ale může se stát, že vaše dílko fejeton nakrásně není (jste-li na pochybách pak to fejeton zcela jistě NENÍ). Bdělí fejetonisté vás okamžitě vypátrají a bez milosti veřejně ukamenují. Prohřešky proti formě jsou mnohem horší nežli prohřešky proti obsahu.  Do Zábavné kategorie? Je vaše pětistránkové dílko „blbůstka“ nebo jen hypertrofické „haiku“? Půl dne jste psali do počítače „jen tak pro radost“?  Jste kvůli své veselé náladě úplně „mimo“?  Všimli jste si - jiná kategorie pro veselou povídku není. Takže vám zbývá humor vsunout do kategorie „vážně míněná próza“.  Vznikne z toho takzvaný „vážný humor“. Což je něco jako crazzy komedie kompenzovaná neuroleptiky.

 

         A zde je první kámen úrazu neboli fracture stone. Vážně míněná próza je někdy jen  vážně míněná póza. Je zajímavé, kolik autorů slovo „vážně“ bere vážně. Jak ale rychle  poznáte, že se jedná o seriózní prózu a ne o obyčejnou taškařici? Nabízím hned několik zaručených vodítek, jak oddělit zrno od semene. Jednou z indicií  je  častý výskyt takzvaných klíčových slov. Ve vážném díle se to hemží zapadajícími slůnci  nebo velmi intenzivně osvětlujícím  měsícem. Patognomická jsou též slůvka „pohnutky“, „háv“, „oř“ či „skon“.  Jsou-li přítomny „pohnutky“, pak nejde o humor (výjimkou mohou být slibné „vedlejší pohnutky“).

 

         Zajímavá je také volba námětů. Je-li posláním díla objasnit „jak jsem přišla o panenství“, jde zásadně o tragédii nebo červenou knihovnu.  Naproti tomu obdobný námět  „jak jsem přišel o panictví“ je  vždy humor. Dalším klíčem k určení vážné prózy je místo děje. Odehrává-li se dílko na poušti, v džungli, v temných sklepeních nebo na povrchu Marsu jde o smrtelně vážně míněnou prózu. Ještě jsem nečetl nic veselého z prostředí mostecké hnědouhelné pánve nebo pařížských katakomb. Jede-li hlavní hrdina na služební cestu nebo do lázní jde o veselost. Také lyžák nebo škola jsou semeništěm humoru. Ale pozor! Jsou však díla, která považuje za vtipná jen jejich autor, jeho rodina,  případně autorovy alternicky.

 

         Pak zde máme dílka na téma „den, kdy se nic důležitého nestalo“. Dalo by se říci, že absence „závažna“ dává prostor, který automaticky vyplní humor. Omyl!  „Vážno“ je zákeřně rozpínavé! O tom svědčí i poměr vážných a veselých povídek, který jsem nedávno počítal. Na jedné stránce povídek prohrál humor drtivým skóre 7:41!

 

         Odborné veřejnosti by nemělo uniknout ani medicínské dělení vážně míněné prózy. Třeba kolega epik Měrka vsadil prozíravě na dyspepsie. Hned si povíme proč je to prosíravé. I tady lze nalézt určité pravidlo: jde-li o dílko spadající do oboru gastroenterologie, pak jde o humor. Nevěříte? Málokterý hrdina antické tragédie zmírá na tří týdny trvající průjem. Romantický hrdina blouzní v horečkách, ale nikdy nemá trombotizovaný hemeroid!  Ani Julie se nepřiotrávila tekutinou vyvolávající nadměrnou plynatost. Kdyby ano, možná by Romeo byl ještě nějaký čas na živu! U kardiologie to může být různé: bušení srdce a tep ve spáncích (romantika), rychlý tlukot srdce (drama), srdce přestalo bušit (tragédie).  Traumatologie  - nejspíš  krimi.   Mikrobiologická laboratoř je živnou půdou pro drama. Jinak dost nudné oddělení genetiky přitahuje scifisty.   A pak tu máme gynekologii. Tady se převážně rodí   humor. U kožního záleží dost na prognóze,  místě a svědivosti vyrážky.

 

         Medicínské hledisko se dá aplikovat i při rozdělování  autorů na veselé a vážné. Řada z nich se skrývá  pod diagnózou „grafomanie“. Pokud grafoman nevydává svá díla knižně pustošíce tím lesy, jde v podstatě o neškodnou úchylku (viz já). Ta se projevuje jen občasným výronem děl, který se podobá perivalentýnovské tsunami veršotepců. Grafomani jsou zpravidla veselí „sami pro sebe“. Nejde o humor vážný, ale vlažný. Jen mi není   jasno, zda lze o plodné autorce mluvit jako o „grafowoman“?  Pak zde máme depresionisty. U někoho je depka podmíněna hormonálně (např. pravidelně publikující  nepravidelné cyklistky), jinde jde o životní postoj. Na některá díla lze v lékárně spolehlivě fasovat antidepresiva. Motoristé jsou zpravidla veselejší než autisté.

        

         Občas může pomoci při hledání veselého dílka i nick autora. Ale časem se člověk naučí, že nic(k) není, jak má být. Jen tohle dílko nakonec možná přeci jen neskončí mezi vážně míněnou prózou.


6 názorů

Vaud
25. 03. 2009
Dát tip
to uz mi tu nekdo psal, ze zakonite nemuzu byt dobry doktor :-)) mam samy rozchechtany pacose :-)) ale ja v tuhle chvili lecim jen malo a dostal jsem velevazene znejici funkci - (jeste vic nez nastenkar!)

Diana
25. 03. 2009
Dát tip
Vážná díla převažují z jediného důvodu: "Napsat dobrý humor totiž není žádná sranda" (není z mé hlavy - asi Werich nebo Horníček). Podle mého názoru je jedna dobrá anekdota cennější, než pochmurná pentalogie. Už jen proto, že smích nás odlišuje od zbytku fauny. Četbu tohoto tvého díla jsem prochechtala. A - nezlob se - je to vtíravá myšlenka: může někdo, kdo je tak dobrý autor být taky dobrý doktor? Nevylučuje se to? ;-)*****

Vaud
19. 11. 2008
Dát tip
Kvetoni - prectl sis to nejdelsi, co jsem napsal. Ostatni dilka jsou vhodna i pro kuraky se spatnou prognozou

Bylo to dobré. Nepravidelné cyklistky! Motoristé a utisté! Bravurní! ( Ale ti medvídci...)

Než jsem přečetl všechny reakce, zapoměl jsem, o čem to bylo. Vzhledem k jejich počtu to muselo být dobré. Začnu znovu.

JardaCH
01. 12. 2005
Dát tip
Ono je jasné, proč je víc těch "vážných" povídek. Vážně se tvářící dílko dokáže napsat každý, ale něco opravdu vtipného... On možná ten poměr ve skutečnosti vlastně není takový, jak uvádíš, některé z těch povídek možná měly být vtipné, ale želbohu to z nich nebylo poznat.

ondrech
29. 10. 2005
Dát tip
No je to síla. Trochu chybí konec, ale velice s tebou souhlasím:) Dost se mi líbí, že myslíš i na ženy:) No, tak ti ten tip dám:)

Vaud
29. 07. 2005
Dát tip
sapro, Dany díky!!

........tv

Vaud
27. 07. 2005
Dát tip
díkes moc!!

basnikalex
22. 06. 2005
Dát tip
a pak je taky humor publikovatelný před nebo po desáté večer tip :-)(-:

noeran
10. 06. 2005
Dát tip
když se tak zamyslim, není mi úplně jasno, jak jsem se dostala od spidermana přes kardiochirurgii a humor k plynatosti... ale co.. máš to dobrý, ty epičáku :) Ttt

Vaud
10. 06. 2005
Dát tip
Díky za típek epičko. Je jen málo EpiCzech!

noeran
10. 06. 2005
Dát tip
panejo.. nezasloužim si tento významný titul.. :)

John_Ceder
24. 05. 2005
Dát tip
e-pička:))))))))))))))))))))))))))))))) no, skvělý, jak jinak..

Vaud
24. 05. 2005
Dát tip
;-))

Toxman
13. 05. 2005
Dát tip
Zajímavé postřehy, něco na tom asi bude... ale asi jako všude, výjimky rozvracejí pravidlo :)* P.S.: Všimlo si "toho" více lidí, akorát o tom nemluví... ;)

Vaud
13. 05. 2005
Dát tip
čeho si všimlo? jak to Makovka nandá Amále, co má namále?

Toxman
13. 05. 2005
Dát tip
viz.: 06.04.2005 katugiro 07.04.2005 Vaud ;)

Augustus
12. 05. 2005
Dát tip
TIP* aneb další skvělá věc, na kterou jsem narazil. Tvůj styl psaní i humoru mi je velmi blízký. Někdy mám sice pocit, že je tam na můj vkus až příliš semene. Na druhou stranu se u nás říká: Sprosťák není jen ten, kdo to řekne/napíše, ale i ten, kdo to pochopí. Takže: loučím se, bylo mi potěšením to číst! Jdu doprovodit děvčata do kostela.

Vaud
12. 05. 2005
Dát tip
díky! Četl jsem to ještě jednou semene nenalézaje.

DarkMind
26. 04. 2005
Dát tip
:-)))

Vaud
26. 04. 2005
Dát tip
DM - ;-)

Vaud
13. 04. 2005
Dát tip
StvN ;-)) a ne? andromeda - mně to vrtá v hlavě dodnes ;-) díky za pozdravy!

StvN
13. 04. 2005
Dát tip
Jasně že jo. To je na tom to krásný.

andromeda
11. 04. 2005
Dát tip
tohle se mi moc líbilo, už od začátku jsem se bavila, stejné otázky "přepere karatista judistu? A co Superman Spidermana? "-jsem doma slýchala často od syna, to jsi perfektně vystihl a můj velký TIP a pozdrav pro Honzíčka

pozorovatel
10. 04. 2005
Dát tip
prosíravé dílo:)) mě napadlo, že by bylo dobrý zkusit napsat humorné dílo z nehumorného prostředí a naopak třeba by vyšla dobrá blbost..

Vaud
10. 04. 2005
Dát tip
K_v_v: díky!! pozorovatel - zkus to! budu se těšit

pozorovatel
10. 04. 2005
Dát tip
no, ale trochu se bojim:)) jo a slyšel jsem, že boxer by klidně zmlátil karatistu... kdyby ho teda ten karatista nekopl do koulí.. Maková panenka je tvrdší než Amálka, rozbila by jí hubu o pampelišku

Vaud
10. 04. 2005
Dát tip
no, to asi jo - boxer by mě zmlátil: můj sparing partner byl dvojnásobnej mistr republiky v boxu (profesí kovář) - to jsem kolikrát nevěděl z který strany mi co přilítlo ;-)) Ale zase jsem měl úžasně rychlý nohy (což jest nýčko k prdu). Teď lituju, že jsem nehrál radši víc tenis... Jsou odnože karate, který se blíží boxu (třeba kjokušin), ale já jsem dělal Šotokan, Goju-ryu a Sankukai což jsou "měkký" varianty. Taky jsem se chodil prát s velmistrem něčeho co si říká Kiuxul. A to bylo pořádný maso!

pozorovatel
10. 04. 2005
Dát tip
mě jen jednou učil karate mistr republiky ale já radši fotbal peru se zásadně se střelnou pistolí v ruce

StvN
10. 04. 2005
Dát tip
Jak je to teda s tou Amálkou? No mě nejvíc dostalo: Je-li posláním díla objasnit „jak jsem přišla o panenství“, jde zásadně o tragédii nebo červenou knihovnu. Naproti tomu obdobný námět „jak jsem přišel o panictví“ je vždy humor.

Marnotrat
09. 04. 2005
Dát tip
...prostě, no prostě úžasný. t*

Vaud
09. 04. 2005
Dát tip
Marnotrate, dream - díky moc za návštěvu a názory! Udělali jste mi radost!

Nebudu kamenovat, ale já tohle dílko vidím jako fejeton. Úvaha by to také mohla být, ale víc mi to připadá jako fejeton. Moc super napsaný fejeton :) Tip Klub

Vaud
09. 04. 2005
Dát tip
RMM - díky za klubík i za tip. Já vydávám za fejeton skoro všechno, co napíšu! ;-)

Nezapomeň, že držíš písmáckej fejetonistickej prapor - tak bachy na vostrej vítr!

I_v_a_n_k_a
09. 04. 2005
Dát tip
skvělé. opravdu moc dobré. ale také mám dojem,že by to spíš spadalo do kategorie fejetonů...ale to je věc pisatele. samozřejmě tip, ale i výběr

Empty
09. 04. 2005
Dát tip
Tohle je skvělá úvaha:-)))) Líbí se mi tvůj smysl pro humor i to, že humor humorně obhajuješ:-)) Tip je samozřejmě na místě:-))

Zbyhoň
09. 04. 2005
Dát tip
No a jak je to s tím karatistou a judistou??? To se mi teda vůbec nelíbí - nadhodíš otázku a v rozporu se všemi fundamentálními zákony se s ní nijak veřejně nevyrovnáš :o))) Já to chcu vědět! tip od jednoho z těch nesnášenlivých fejetonistů :o)

gemina
09. 04. 2005
Dát tip
:) hej, hukot jako vzdycky:) mam rada tvuj humor...:) t

drami
09. 04. 2005
Dát tip
Taky fandím Makovce, přestože jsem původně jako Amála od děcka rozená blondýna. (Už jsem ale přešla na ČERVENOU.) GrafoNymfomanie je hrůzná úchylka, na kterou je jen jeden lék: UŘEZAT! (ruce myslím, nééé to co vy, všichni, chlíváci :-)) ). Hodnotit a zařazovat si netroufám, i když troufalost mi občas není až tak cizí... Zatímco skládám písmeno ku písmeni, venku smutně mží chodcům do vlasů a mně na prádlo. To je vskutku TRAGÉDIE. Bez náznaku ROMANTIKY, náhle, DRAMATICKY, zakončím svou poznámku V-TIPEM.

Vaud
09. 04. 2005
Dát tip
RMM - držím jen putovní fejetonistický praporek ;-) I_v_a_n_k_o: díky moc za tip i za výběr!! Empty - ať žije humor! Zbyhoni - jednou jsem se pral s judistou a on mi utrhl rukáv u kimona ;-)¨, tak výsledek nevím, ale já jsem měl větší škodu gemi - to mě moc těší drami díky, nenech se zmást počasím, v podstatě je dnes legrační, že už zase prší ;-) Georgi !! Mohl bych odpovídat dlouze, ale řeknu to pro změnu krátce - můj velký vzor na Písmáku je Big_George - největší z Písmáků nejen vzrůstem, ale i nadhledem. Díky!!

Tak to je úlet :o) Moc hezky napsaná úvaha ***

Terpsichore
08. 04. 2005
Dát tip
Výborná.. a jinak zrovna v tvém případě bych se pustošení lesů nevzpírala, a to jsem jinak poměrně militantní ekoložka (i diplom mi na to dali :-) tiip!

Vaud
08. 04. 2005
Dát tip
zelvi, Terpsi - ;-)) Ahojda a díky!

a muzes za to, ze jsem se o pulnoci smala nahlas... jeste ze mi nenaparili ruseni nocniho klidu :_) ja vedela, proc si te davam do oblibenych a tio

Jeheheman
07. 04. 2005
Dát tip
kilo na makovou panenku! (přijde mi, že má větší svaly:o)

vesuvanka
07. 04. 2005
Dát tip
skvělé postřehy.... vážná úvaha doslova srší humorem..... TIP a V

Sarrah
07. 04. 2005
Dát tip
Tip

Katariina
07. 04. 2005
Dát tip
Paráda. T

Take_Five
07. 04. 2005
Dát tip
my zas máme s kamarády letitej problém, jestli by porazil Fantmas Vinettoua - jí tvrdím, že ano - protiargumetnty jsou stříbrná puška - co vy na to, dochtore? 8¨-)))

Víla Amálka makovou panenku nikdy nepřepere, protože je blondýna...a makové panence navíc pomáhá malá čarodějnice...pápá, člověče...

Solitary
07. 04. 2005
Dát tip
Tak tohle by si mělo přečíst co nejvíc lidí. Tip a jestli mohu - klubík (sic Přátel gramatiky, ale není od věci tam zveřejnit i tohle) *

Vaud
07. 04. 2005
Dát tip
Solitary - ;-) bude mi potěšením!

Brosqička
07. 04. 2005
Dát tip
ještě jsem od Tebe nečetla nic, co by mě nepobavilo.. :)) *T* (jubilejní, dvacátej!! :))

Vaud
07. 04. 2005
Dát tip
Erin - všechno dobrý katugiro - hai! Myslel jsem si, že si toho moc lidí nevšimne. pomerančovko - jsem rád, žes rušila! Jehe - já bych řekl, že Makovka půjde k zemi už v třetím kole vesu - jsem rád, že mě čteš! Sarah, Katariiino díky!! Take_Five: A co Hatatila versus Citroen? Nebo měl Vinettou koně Ilčiho? mravenci - ahój! Brosquičko - díky za jubilejní a jsem rád, že Tě bavím

Nicollette
07. 04. 2005
Dát tip
Ano ano, je tu málo džoukézních povídek s nadhledem. Teda ty si vypisoval věci, že mam chuť začít zuřivě psát nějakou povídku :) Třeba to bude moje první veselá (jsem od přírody tragéd:) hezky napsaný *

Vaud
07. 04. 2005
Dát tip
Nicollette - kdybych měl takovou moc a mohl být Tvým Můůůůůůůzákem inspirujícím k napsání veselé povídky, tak se mi povedlo víc, než jsem původně čekal. Díky!!

Nicollette
07. 04. 2005
Dát tip
uvidíme časem :-)) ale děkuju, je to milý od tebe :))

Evička
07. 04. 2005
Dát tip
:-) vlažný humor ... ale vkusný, tip

Vaud
07. 04. 2005
Dát tip
Evička - vlažný? To jakože nic moč?

Evička
07. 04. 2005
Dát tip
jest to moc dobré .... a máš přehled ... medicínské hledisko? ...možná bys moh´ psát i recepty :-)

Vaud
07. 04. 2005
Dát tip
recepty? rovnou celou kuchařku ;-)

Evička
07. 04. 2005
Dát tip
nejsi náhodou až moc ftipný? :-)) antidepresisto!

zelva
07. 04. 2005
Dát tip
crazzy komedie kompenzovaná neuroleptiky...tak za to...tip

Já vím, že to není fejeton ;o)

j_i_r_i_k
06. 04. 2005
Dát tip
Chjo, jsem byl zvědavej, jaké máš argumenty pro Amálku a jaké pro Makovou panenku a ono nic :(... Ale jinak vtipné, to uznávam, ukecané ale vtipné...

Vaud
06. 04. 2005
Dát tip
j_i_r_i_k: to bude obsahem nějakého dalšího díla, ale navrhuji diskusi. Podle mě - pokud bude Makovou nadále koučovat Emanuel, tak bych vsadil na Amálku. Erin- tiše znamená, že jsem Tě nerozesmál?

katugiro
06. 04. 2005
Dát tip
Motoristé jsou zpravidla veselejší než autisté :))) *

Delahaye
05. 04. 2005
Dát tip
no vida ! nezapomněl, jak se to dělá ... :-)) jen .. co přesně míníš spojením "perivalentýnovské tsunami" ? Tip.

a2a2a
05. 04. 2005
Dát tip
od začátku do konce čtivé, a ačkoliv se celým textem vine docela vážná úvaha "Kam s ní", je zde řada dobrých slovních hrátek, řada dobrých šlehů zrcadlících Písmáka. Jinak poměr veselých a neveselých próz jen dokumentuje, jak vzácným kořením humor je. Tobě se to daří téměř vždy. T,V právě za ten humor ve vážně míněné úvaze

podezdívka
05. 04. 2005
Dát tip
Asi bys měl svá dílka vydávat knižně (bez ohledu na lesy). Myslím, že by si je zasloužili číst i ti, kterým se během života nedostane toho štěstí objevit tento úžasný server. :-) Pro mě je tohle jedno z tvých nejzábavnějších děl! *t

Montrealer
05. 04. 2005
Dát tip
jeden tip od trvale zneuznávaného grafo- a jiného mana.

Kytiii
05. 04. 2005
Dát tip
Tvá úvaha hrdě převálcovala všechny mé kritiky :o) Tudíž stahuji ocas a pokorně se skláním před Tvým palcem :o) Žadoníce o prominutí, skláním se až k zemi... líbám vyleštěný střevíc a s pohnutkou v oku projevující se lesklou kanoucí slzou přes dálnici tváře šeptám v bázni Tvé jméno... tip a klub

Havranka5
05. 04. 2005
Dát tip
To by mě zajímalo, kam řadíš podle mého krákání mne... Kytiii, tě již jako vypsaného zkušeného jezevce psavce dost vychválila, tak já nebudu, aby ti nenarostl hřebínek :-) Také bych se ráda ohradila proti: "Je-li posláním díla objasnit „jak jsem přišla o panenství“, jde zásadně o tragédii nebo červenou knihovnu. Naproti tomu obdobný námět „jak jsem přišel o panictví“ je vždy humor." Asi napíšu na protest veselou příhodičku jak dívčina z vyšších pohnutek v mlžném hávu konce noční šichty přišla o panenství v kabině kráčejícího korečkového rypadla rubajícího za úplňku uhlí v Mostecké hnědouhelné pánvi :) a nakazila panice nějakou strašnou pohlavní chorobou (kterou chytla v ordinaci u lékaře ze špatně sterilizovaného nástroje) na kterou posléze bídně skonal v opuštění...

Kytiii
05. 04. 2005
Dát tip
to by byla zajímavá povídka Havranko :o) už takhle jsem se pobavila dosti :o)

Vaud
05. 04. 2005
Dát tip
Delahaye - konečně jsem se Ti zavděčil!! Vetšina veršotepců kolem Valentýna a prvního máje veršotepe mnohem usilovněji ;-) flétnisto - kdo není grafoman, toho na Písmáku nikdo nezná a2a2a - díííkes!! Snad budu kořenit i nadále! podezdívko - udělal jsi mi velikou radost!! Montrealer - manové jsou fajn, ještě lepší jsou manky. Třeba Rumcajs, Cipísek a (nymfo)Manka ;-)) Kytičko ;-)))) úplně se červenám studem, jak hezky mě chválíš. Díky za klubík!!

Vaud
05. 04. 2005
Dát tip
Havranko - napiš! Veselých příhod z pánve (hnědouhelné) není nikdy dost!!

Markel
05. 04. 2005
Dát tip
Vesele jsem si početla a že bych se taky pokusila zvrátit ten nepříznivý poměr? No, uvidíme a pro Tebe maluji velikýho T I P Í K A.°°°°°°°°°°°°

Vaud
05. 04. 2005
Dát tip
Merkelko díky! Humoristiii kupředůůů prává!!

Elyn
05. 04. 2005
Dát tip
:) fajn:)

Vaud
05. 04. 2005
Dát tip
Elyn díkes, že ses stavila!!

chjo, ..jsem se těšila, jak hodím hlášku "toto není fejeton" :))) a ona to úvaha. Tož tedy: "Toto není úvaha!" (ale fejeton) Tak si to přeber jak chceš :))) Je to dokonalý, ba poučný (populárně naučný) !! Jo a ještě jsi zapomněl na kategorii "ostatní nezařaditelné", ovšem zdá se, že každý touží být kamsi zařazen - snad jen ne na "nepatřičná místa" :) Tip jak hrom a dovolím si avi

Vaud
05. 04. 2005
Dát tip
(v)anilko - Na fejeton je to podle mě moc dlouhý, tak spíš úvažka. Nezařaditelný jsem nějak nezařadil. Třeba se dočkaj příště. Díky za tip!!

Craerassy
05. 04. 2005
Dát tip
každopádně mě donutila k zamyšlení...tento týden už druhá věc, takže tip je tu na místě:-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru