Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Ježíšek existuje!!!!

04. 12. 2000
18
0
6718
Autor
Sadaf

Kdysi, před lety, jsem si už nevím z jakých novin, vystřihl krásný článek o tom, že Ježíšek existuje. Byl o tom, že jestli je nebo není Ježíšek, záleží hlavně na naší fantazii a smyslu pro krásno a kouzlu vánoc. Ten článek je dnes již kdo ví kde, ale mě už na tom nezáleží, protože.....

Před několika lety, pár dní před vánoci, jsem šel pro tehdy našeho jediného syna do školky. Sníh nebyl, ostatně jak je dlouho v našich krajích zvykem, a cestou domů kolem mě Filip poskakoval a že sníh není nám vůbec nevadilo a povídali jsme si a smáli, když tu najednou se mi Filip chytil za ruku a z upřímností svých pěti let, mi tajuplně povídá: "Ty, táto, víš , že Ježíšek neexistuje???" Vykuleně jsem se zastavil: "Prosím tě, a kdopak ti to povídal" "Přece paní učitelka" "A kdo ti tedy nosí dárky pod stromeček, to neříkala?" "No, že prý rodiče...." bojoval v sobě svůj nerovný boj. Tak Ježíšek neexistuje. A tohle dětem vykládají ve školce. V tu chvíli jakoby ve mě něco umřelo. Zamlkle jsme přišli domů, Filda do svého pokojíku a já, zamračen za ženou do kuchyně. "Co ti zase přelítlo" zeptala se mě ve dveřích. "Ále, představ si, že jim ve školce říkají, že Ježíšek neexistuje" "A existuje snad" odpověděla žena otázkou. "Ty to nechápeš???" sedl jsem si ke stolu "já nevím, proč by dárky Filipovi nemohl nosit Ježíšek, zrovna tak , jak je nosil mě nebo tobě.Kdo má právo těm děckám brát to kouzlo a iluze?" "No jo no, jiná doba" dávala mi žena večeři na stůl. "Prosím tě, jiná doba, vánoce byly,jsou a budou a reality si ty prckové užijou dost a dost" Na jídlo jsem neměl ani pomyšlení a připadal jsem si prázdný jako vypuštěný rybník. Pomalu jsem došel k Filipovi do pokoje a chvíli ho sledoval, jak si hraje. "Filí" oslovil jsem ho " a víš ty o tom, že ten Ježíšek ale opravdu existuje?" "Ale paní učitelka...." "Paní učitelka, paní učitelka...asi paní učitelka zlobila když byla malá a tak k ní Ježíšek nechodil" stále jsem doufal. Díval se na mě svýma velkýma kukadlama a bylo vidět jak v sobě hledá tu jedinou správnou odpověď na tisíc otázek, které mu pokládá jeho mladý mozek. Nevím, na kterou misku vah se převažovali jeho odpovědi, chvíli se sám pro sebe mračil, chvíli jakoby usmíval a najednou jako by ho něco napadlo. Vítězoslavně se na podíval, přistoupil až ke mě a dal mi ruce na moje kolena: "Víš, táto" řekl ve své bezelstnosti " stejně tě mám radši než paní učitelku". Objal jsem toho mého nejmilovanějšího tvorečka a rozezněli se vě mě všechny vánoční zvony světa. A v tu chvíli jsme oba, každý po svém, oba věděli, že Ježíšek EXISTUJE!!!
Sandra
15. 10. 2004
Dát tip
já taky paní učitelce nevěřila ... *!

Petr_Pan
05. 09. 2004
Dát tip
Jak řekl clovrdik - Je to pravda, co píšeš... Je to kouzelný a tak, ale - jako povídka mi to moc nesedlo, nečetlo se tak, jak bych asi chtěl, aby se četla, některý věci jo, některý ne, myšlenka pěkná, ale jak odsuzovat myšlenku, když popisuješ realisticky realitu? :-/ Nelíbí

Sadaf
01. 09. 2004
Dát tip
Díky všem:-) Filipovi je dneska 15 let a měří skoro dva metry ale na Ježíška věříme oba dva do dnes. Ještě jednou díky

johanne
30. 08. 2004
Dát tip
****** jedna z nejkouzelnějších věciček, co jsem tu dnes četla :)

leenai
23. 08. 2004
Dát tip
Jééé, a pak je člověku hezky. Skvělej lék na depku. :) Dík. T.

uff, krásné, sem se vrátila do dětských let, kdy jsem věřila..... :o) je to taaak krásné....t

Fame
22. 08. 2004
Dát tip
Jééé!

sk8ergirl
22. 08. 2004
Dát tip
Moc, moc se mi líbí zakončení... Když sem byla malá, tak sem patrně na Ježíška věřila...pak to nějak postupně přišlo a já začala zjišťovat, že neexistuje...co si dokážu vybavit, tak mě to ani moc nevzalo...kouzlo Vánoc vidím i v jiných věcech...a co sem starší, tak mě to bere čím dál víc :-) ...t

Deltex
24. 08. 2002
Dát tip
:o) Geniální! *!

Bambulka
10. 12. 2000
Dát tip
juuu, Sadáfku, to je krásnýýýýýý! Díky Tobě i Ježíškovi! *!

Bodlak
09. 12. 2000
Dát tip
Jezisi, to je tak krasne napsany, ze mam az slzy v ocich...normalne jsi me dojal a uz popotahuju..) Jsem ucitelka a normalne se stydim..(( Ale ti mi uz neveri...jak rada bych je u toho nechala..) Mas u me OBRTIP Chci, abys byl muj tata..)))))))))

Sadaf
07. 12. 2000
Dát tip
Lidičkové moji, děkuji Vám.... Filipovi je dneska 12 a ví, že Ježíšek neexistuje, ale že se to neříká nahlas... A neříká se to nahlas, protože ví, že existuje...

Bix
07. 12. 2000
Dát tip
Sadaf, touto poviedkou si vo mne vyvolal mnoho nežnosti a veľkej lásky v duši : deti sú také fascinujúce bytosti a ich dušičkám by sa nemalo škodiť...niekto si môže povedať, že je zbytočné deti učiť ilúziám, pretože budú jedného dňa sklamané, keď sa presvedčia, že v žovote je to inak. Lenže keď sa pozrieš na rozžiarenú tváričku Tvojho dieťaťa, ako naradostene očakáva, že zahliadne Ježiška, deda Mráza, alebo kohokoľvek, komu ver, že nosí darčeky, budeš vedieť, na čo sú takéto predstavy...len vtedy pochopíš, čo je dieťa a čo sa máme od neho učiť...Sadaf, môj,jednoznačný tip.

Albireo
05. 12. 2000
Dát tip
Racku, ten Pájin přístup je kouzelný. Věcně střízlivý a romanticky poetický současně.

bláhovey
05. 12. 2000
Dát tip
*!!! Ježíšek! Ježíšek! Jéééééééééééééé...

Silly
05. 12. 2000
Dát tip
asi jsem se tolik nechala unést starostmi, co všechno koupit k vánocům, že jsem úplně zapomněla, že dárky vlastně nosí Ježíšek......

StvN
05. 12. 2000
Dát tip
Jasně že ježíšek, ten pomáhá tátovi nanosit dárky pod stromek. Jenom mě mrzí, že jsme rodičům zbyli jen my, na ty dárky, mě totiž jejíšek nepomáhá. Ale až vyrostu, tak mi pomáhat bude, já už to s nim nějak domluvim.

pampelin
05. 12. 2000
Dát tip
Krásná chvíle... P.S:Jasně,že je. :-)

clovrdik
04. 12. 2000
Dát tip
Jo, je to pravda, co píšeš. A není to o tom, jestli člověk na Ježíška věří a nebo ne ( třeba já jsem tvrdý ateista ), ale pro ty děti to má kouzlo, stejně jako to mělo kouzlo pro mě a pro další miliony lidí, když byli dětma. Jo jo, ty paní učitelky jsou občas pěkný k...y, prostě tak.

Ber
04. 12. 2000
Dát tip
tip

Albireo
04. 12. 2000
Dát tip
Na stejné téma jsem četl povídku publikovanou kdysi za První republiky. Končila slovy, která si pamatuji dodnes: "Kdo dal právo té pokrokuplné přemoudřelé učitelce brát dítěti to nejkrásnější, co má - poezii jeho dětství?" Četl jsem to jako malý kluk, ale od té doby vím, že není dobře, aby pravda vítězila za všech okolností.

Merle
04. 12. 2000
Dát tip
tak tak Albi... Sadaf: jo

Yfča
04. 12. 2000
Dát tip
Když bylo mé dceři Kateřině pět (stejně jako Tvému synkovi), tak se dozvěděla pravdu od svého o několik let staršího bratrance. Asi jí chtěl ukázat, "jak je velký", když ví, kdo ve skutečnosti dárky nosí (mimochodem - jemu to prozradili spolužáci v první třídě a byl kvůli neznalosti terčem posměchu). Zdálo se mi, že je z toho Káťa smutná. Tak jsme si spolu dlouze povídaly o vánocích, o dárcích a o tom, že vlastně ani není nutné, aby je nosil Ježíšek. Poezie vánoc je i ve spoustě jiných věcí. Myslím, že to pochopila. Teď jí bude dvanáct, to že Ježíšek neexistuje jí dávno nevadí, protože každý rok napíše Ježuchovi psaníčko a se slovy "To jsem zvědavá, kdy si to vyzvedne" ho šoupne pod koberec v předsíni. Většinou už tam leží dopis ode mne a od mého manžela...

clovrdik
04. 12. 2000
Dát tip
Yfčo, to je roztomilý :-)

Yoss
04. 12. 2000
Dát tip
Já nebyl podepsanej, tak ještě jednou Tohle mi jde od hercny. I když jsem neznaboh, brát dětem Ježuldu je hřích!

Albireo
04. 12. 2000
Dát tip
Anonyme, to se nestydíš pokládat ženě takovouhle otázku?

pauper
04. 12. 2000
Dát tip
Sice to neni original, ale je potreba to pripominat. A jen tak mimochodem, Jeizsek existuje :-))

papouch
04. 12. 2000
Dát tip
O existenci Jéžiška se my, rozumní, dospělí a realisticky uvažující lidé přece nebudeme dohadovat! To se ví, že existuje!!       :-))

racek
04. 12. 2000
Dát tip
Jasne, ze existuje, na koho jineho bych si mohla narokovat, aby mi presne plnit moje prani! Jasne, ze je, komu bych psala za okno!!!

JiKo
04. 12. 2000
Dát tip
Pláč, Sadafe, pláč ... TýAjPý

racek
04. 12. 2000
Dát tip
Sadafe, ted jsem zacinala vymyslet neco jako Jezisek existuje! Uz mu verim! Prisel jsem k Tobe na veceri... rikam to dceri Paje/10 let/ a ona rika: jasne, ze Jezisek existuje, babicka mi dneska rekla, ze mi v breznu koupi kolo Author. Tak ja rikam: ale to rekla babicka, ne Jezisek.-Bane, to byl Jezisek, sama by na takovou myslenku neprisla! Takze moje dcera v tom ma jasno: kdykoliv dospele napadne neco uzitecneho, neni to z jejich hlav-to za ne mysli Jezisek!

Boule
04. 12. 2000
Dát tip
Hezká povídka i to povídání pod... tíííííííííííííp

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru