Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Constantine

12. 04. 2005
0
0
1951
Autor
depony

zase film, který se mi šťourá do oboru:)) a tak jsem si neodpustil šťourat já do něj:))

Constantine
Akční / Sci-Fi / Thriller / Fantasy
USA, 2005, 121 min

Režie: Francis Lawrence
Hrají: Keanu Reeves, Rachel Weisz, Shia LaBeouf, Djimon Hounsou, Max Baker, Pruitt Taylor Vince, Tilda Swinton


Pokud se Nebe a Peklo vsadí o vaši duši, věřte, že svodidel z cesty k blaženému posmrtnému životu bude víc než vrabců na střeše. A pokud víte, že půjdete do Pekla, uděláte cokoliv, abyste se tomu vyhnuli. John Constantine se snaží zbavit světa všech potvor z Pekla, jen aby si vykoupil svou duši, ale stačí to?


Co se stane, když jeden průměrný Mexičan najde v troskách budovy v hadříku s nacistickou vlajkou pozlacený hrot? No, každopádně to nevěstí nic dobrého, hlavně ne v situacích, kdy do Hispánce vrazí auto a on si jen povyskočí a jde dál. Scéna, kdy prochází pastvinou plnou dobytka a postupně všechen dobytek padá k zemi mrtvý, mne dostala.  Sám pak míří do víru velkoměsta…

obrazek [http://www.csfd.cz/photos/filmy/11/118298_14.jpg]

John Constantine má od narození dar vidět věci, které ostatní nevidí, rozpoznat démony a padlé anděly od normálních lidí. To jej uvádí do takových stavů, že si v 10-ti letech pokusí vzít život. Na dvě minuty dojde ke klinické smrti, během nichž se jako sebevrah nedostane jinam než do Pekla. Tyto dvě minuty, po nichž je znovu oživen, trvají na onom světě skoro věčnost. Díky této zkušenosti se Konstantine snaží za každou cenu vyhnout Peklu jako čert kříži. Pomáhá Božím zástupcům na zemi tím, že vymítá ďábly z lidí a vrací je zpět, odkud přišli. Jenže i na něj přichází čas a díky své závislosti na cigaretách si přivodil agresivní formu rakoviny a jeho doktorka mu dává maximálně rok života. Návštěva u křížence Gabriely (v ženském těle vystupující archanděl Gabriel) mu nepřinese žádné ulehčení a zakončení rozhovoru slovy Gabriely: „Seš zkrátka v prdeli“ mu bere i poslední naději na to, že by se mohl dostat do Nebe. Jeho setkání s policistkou Angelou Dodson zapříčinil osud, její sestra, která se léčila v sanatoriu spáchala sebevraždu, i když byla bigotní katoličkou. Pro Angelu je to příliš podezřelé a tak požádá Johna o pomoc. Kromě toho, že je napadnou v noci na ulici Požírači duší, či-li démoni z Pekel, si padnou i do oka. Dozvíme se o rovnováze na Zemi, o tom, že ani Peklo a ani Nebe nesmí zasáhnout do dění, ale každý má své „našeptávače“. Jenže někteří ambicióznější se prostě snaží dostat do normálního světa, jako je tomu například u Mamona, syna Luciferova. Využije k tomu mimořádně silného média (dvojčata Angela a Isabel) a Boží pomoc v podobě padlého anděla a Hrotu osudu, který zapříčinil Kristovu smrt. Když už Vám dojdou náboje a síla, proč si nepodřezat žily, když víte, že si pro Vás má přijít samotný Lucifer? Toho by jistě příliš velké ambice syna nepotěšily a zabijete tak víc much jednou ranou, respektive dvěma na zápěstí.

Constantine nemá tolik akčních scén, aby mohl konkurovat Matrixu, má méně zmetků než HellBoy a méně vymítání než Exorcista. Přesto se podařilo velmi úspěšně z komiksové předlohy dostat co nejvíc na plátno a film nepůsobí nijak kýčovitě. Změna prostředí z Londýna do vysokého metropolitního amerického města neuškodila, spíš získala. Bitka s démonem z broučků mohla připomenout například Mumii, počet křížů. amuletů a svěcené vody by spíše věstil přítomnost upírů a Drákuly, ale i na démony z Pekla platí stejné triky jako na havěť krvežíznivou.

Keanu Reeves je jako John Constantine přesvědčivý nihilista, který vše, co dělá, dělá ze sobeckého důvodu, dokud do jeho života nevstoupí „ona“.

Rachel Weiss působí zpočátku nevyrovnaně, což pochopíme později, když prozradí Johnovi, že i ona měla dar vidět, jen se snažila tento dar potlačit a potlačila tím i sama sebe, svoji přirozenost a jedinečný vztah ke své sestře, dvojčeti. Prvotní dojem „nevěřícího Tomáše“ je díky rychlokurzu hydroterapie překonán a děj se může rozvíjet dál.

Peter Stormare se objeví jen na konci coby Lucifer, který si přichází pro svého velkého favorita. Připomíná tak trochu úchyla, leč jeho bílý oblek a působivé tetování mu dává mnohem víc vážnosti. Přesto je jeho rozhovor s Constantinem spíše k pobavení („Jak se má rodina?“ „Díky, celkem to jde, máme toho hodně, budeme potřebovat dovolenou.“ „Tvůj syn Mamon je vedle s Gabriel.“ „No, vkus mu evidentně chybí.“ „A mají Hrot osudu.“ „A mají Hrot osudu…to říkáš jen tak?“

Tidla  Swinton coby padlý anděl (nebo archanděl) Gabriel působí něžným dojmem. To asi dělají ty blond vlasy a jemná tvář, ale když se na konci objeví jako pomocník Mamona, máte spíše pocit, že hledíte do tváře psychopatickému šílenci, který má zatemněný mozek.

Režijní debut Francise Lawrence si dle dosavadních ohlasů kritiků i diváků svoje místo v oblíbenosti filmů na motivy komiksové předlohy jistě najde.


depony
29. 05. 2005
Dát tip
přiznám se, že ti musím dát za pravdu... mrzí mě, že jsem to tak nějak "ošulil":)) příště se polepším:))

Bebitka
12. 05. 2005
Dát tip
dobrý, trochu moc polopatistický, ale dobrý... jen bacha na Konstantine vs. Constantine... btw. filmek jsem včera zkoukla a docela soda, asi mám s věkem slabší nervy ;-) jo a po zmiňovaným rychlokursu hydroterapie by se ze mě stal zapřisáhlej hydrofob! :-))

machal
27. 04. 2005
Dát tip
No pšáááteléé já víděl a líbilo se mi a hnedle jsem si sehnal soundtrack :) Jinak vřele doporučuji. Je to opět velice zajímavý náhled na svět - teda spíše tu cirkevně okultickou část :)

Prokletí
15. 04. 2005
Dát tip
moc se mi líbí kategorizace filmu, tzo je mi mixáž ;o) m.

Alojs
15. 04. 2005
Dát tip
kategorizace? a proč ne... v dnešní době je možné leccos... jen bych trochu ubral z popisu děje. recenze jej má pouze nastíňovat.

Žíně
13. 04. 2005
Dát tip
Ten název filmu si budu muset zapamatovat, abych se náhodou někdy nesplet a na toto dílko omylem nezavítal.

StvN
12. 04. 2005
Dát tip
Z větší části pouze tlumočíš děj, což se do recenze nehodí. Tolik k útvaru. Nenadchl jsi. Jinak na film se těšim.

depony
12. 04. 2005
Dát tip
no jo...nenaděláš nic:)) nemusí nadchnout, stačí osvětlit:))

cherubinka
12. 04. 2005
Dát tip
...snaží se vyhnout Peklu jako čert kříži :-)))))

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru