Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Stesk!

12. 04. 2005
8
6
3763
Autor
Augustus

Na mne velice neobvyklá báseň. Nevím, co mne to popadlo...že by stesk?

Hledám Tě,hledám a nenacházím.

Zlomit se nedám, přesto jsem pln černých sazí.

Uprostřed temných stěn,v nichž ozvěnou zní Tvůj smích,

sedím a je to až groteskní…řekl bych.

 

Rty Tvé cítím jasně na těch svých,

a přesto je to jenom vzduch.

Sám sobě se rouhám

a co na to asi říká Bůh.

 

Očima bloumám po Tvých obrazech,

které tu vlastně nejsou.

Tak trochu bloudím po svých snech

a ptám se – ty sladké,kde jsou?

 

Sám sobě ukrad jsem si náladu,

utopím ji v touze jako návnadu…

…Tobě…

…ke své vlastní zlobě.

 

Hlavní vrchní již pomalu sčítá útratu,

já stále vzpínám ruce k Tvému návratu,

jenž vyvěštěn mi stojí

uprostřed kola honících se stínů svíček.

 

Možná se bojí,

dvě je příliš mnoho těžkých víček…

…pro pochopení.


6 názorů

Augustus
16. 02. 2010
Dát tip
Děkuji.:)

Annalis
16. 02. 2010
Dát tip
Tak tím si prošel snad již každý, ne? Přeji ti ať nalezneš:-) Jinak poezie není věru špatná.

Augustus
18. 07. 2009
Dát tip
Asi většině umělců u nás.

A.H.
18. 07. 2009
Dát tip
Komu by se to líbilo. ;)

Augustus
18. 07. 2009
Dát tip
Asi máš pravdu, i když se mi to nelíbí. Každopádně díky.

A.H.
18. 07. 2009
Dát tip
stesk a láska, to jsou největší múzy *t*

Augustus
03. 08. 2005
Dát tip
Možná nepochopil, pak je to má chyba a Tvá chvályhodná snaha. Ale připouštíš i možnost, že by to mohlo být naopak? S Tvým příkladem nemohu než souhlasit, avšak umožnil náš hypotetický někdo vidět i ostatním méně obdařeným lidem vidět ty domy, koňská spřežení etc.? Tím se totiž dle mého názoru liší umělec od zcela obyčejného blázna. Neměli bychom zapomínat na to, pro koho umění vzniká.

Rowenna
02. 08. 2005
Dát tip
zřejmě nepochopil, nu což. tisíkrát někdo pozoroval mraky - a někdo v nich spatří náhle dům, koňské spřežení... nač popisovat pouhé mraky?

Jerry_Shit
01. 08. 2005
Dát tip
Pěkné a pěkně vystižené, tak se mi to líbí, protože je v tom (po)cit. A proto vzniká poesie: PRO CIT! A je úplně jedno, v jakym jsem století. (A TO je můj názor na poesii.) *TIP*

Augustus
01. 08. 2005
Dát tip
Moc děkuji za krásná slova i TIPy. Jsem rád, že ještě existují lidé, kterým má dílka mají co říci. Nebudu si alespoň připadat ve své době tak ztracený a pokusím, se pro Vás zase něco dalšího vytvořit. Jen aby neuvázl někde daleko za hranicemi vnímání běžného čtenáře (pro koho se to vlastně píše?) nebo co horšího někde za hranicemi smyslu (blábol plný bláznivých metafor sice může pěkně znít, ale bude to stále jen blabol), Rowenno:)

Kezzy
28. 06. 2005
Dát tip
:)) *

Rowenna
28. 06. 2005
Dát tip
Máš dar zpěvnosti, tyhle věci se dobře čtou, je tam pár zajímavých míst a proč se tyhle věci nečtou? no, protože jsme ve dvacátém prvním století, a poezie se někam posunula. Ráda si čtu v klasicích, ale překvapí mě současník, který se pokouší o něco podobného.

Augustus
28. 06. 2005
Dát tip
Dle mého názoru se až na vyjímky v posledních záchvatech moderny poezie sune do míst, která bych zde raději nechtěl jmenovat(viz můj poslední epigram). Literatura byla vždy polem dialektického sváru protichůdných umělevkých tendencí. Nejsem zdaleka sám, kdo tak píše a je to typ poezie mnohem přístupnější lidem (čtenářům). Myslím, že následující generace smetou hračičkování umění pro umění pod stůl a vráti poezii zpět k lidem, jak se tomu již v historii mnohokrát stalo. Velmi děkuji za myšlenkově podnětnou kritiku. Doufám, že jsem se Tě vyhraněností svých názorů příliš nedotkl.

Rowenna
28. 06. 2005
Dát tip
Ano, tvůj názor beru. Psát vázanou poezii je veliký kumšt, a myslím si, že má své místo i v dnešní poezii, o to nic. Jenomže i tady nastupuje jiný slovník, jiná obraznost, která jde daleko víc za hranice běžně viděného, pokud tohle někdo nepřekročí, uvízl někde na začátku dvacátého století. Poezie se vyvíjí, ať jsou umělecké tendence jakékoliv. :-)

Beatles
26. 05. 2005
Dát tip
Líbí se mi to. Takové výstižné... škoda jen, že to je smutné. Dávám přednost veselým, ale stejně dávám tip.

Augustus
26. 05. 2005
Dát tip
Děkuji za TIP a hlavně za tu výstižnost. To člověka potěší vždy, když se snaží něco vystihnout. Obzvláště když člověka, který toto dílko inspiroval znáš osobně. Pokud dáváš přednost veselejším věcem, doporučil bych Ti spíše své fejetony a aforismy.

Augustus
25. 05. 2005
Dát tip
Děkuji všem, kteří zde vyjádřili svůj názor. Doteď nechápu proč jsou některá dílka na tomto serveru vyloženě opomíjena a jiným je naopak dáváno více pozornosti, než by si zasluhovala. DarkWolf: Tvé vyjádření mne tak říkajíc zasáhlo. Pravděpodobně bych se s ním i sám ztotožnil, ale popravdě - nemohu si vzpomenout na proces vzniku této básně. Je na můj styl skutečně velmi netypická. Vytvořil jsem ji též ve velmi krátkém čase, což je pro mne také neobvyklé. Hm...zřejmě nějaký afekt.

Afranat
13. 04. 2005
Dát tip
Jo hošku, u básně "Píseň noci" jsi mi napsal, že máš rád spíše veršovaná dílka. Vidím. A nedivím se ti. Umět to takhle vyjádřit!!! Já tleskám...clap, clap, clap...já se poroučím...Afranat ..::TIP::..

supizmus
13. 04. 2005
Dát tip
to jaro na nás v Budějovicích nějak prazvláštně působí (:

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru