Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jak na redakce?

04. 12. 2000
2
0
8000
Autor
Olda

Bavil jsem se s jedním z Písmáckých autorů a byl jsem překvapen, s jakou horlivostí obesílá nejrůznější tištěná periodika a nakladatelství. Na ukázku zasílá výběr ze svých dílek a doslova se dere o místo na jejich stránkách. Snažíte se také? Napadlo mě posbírat vaše zkušenosti a sepsat “průvodce redakcemi”, který by shromažďoval informace o adresách periodik, kontaktních a vstřícných osobách, správných postupech a v neposlední řadě i o vašich jednotlivých dílčích úspěších. Veškeré příspěvky tohoto druhu pište níže, popř. zprávou.
Sala
16. 04. 2001
Dát tip
Něco jsem splácala, ale se o tom radši...:) na písku a při bábovkách poplácáme..:) Oldíku, ten nápad s průvodcem je zamluveníhodnej :) kamarádím s páru redaktorsky vzdělanejma :) tak, kdyby někdo svého štěstí -za nosánek- chtěl :-) ať dá samosebou ovonět a se uvidí :-))) kam s ním? neřešil Neruda?? :-))

Merle
02. 04. 2001
Dát tip
Wopi+Rire: jo baví ty co ji píšou, plus sem tam nějaký ten romantyk, či podivín... ale tady jde o procenta, o zisk, o PENÍZE... na to my hoši "nemáme". Monty: zábava je to co lidi baví... a dnes je holt baví tyhle... ehm...

kalinka
30. 03. 2001
Dát tip
ruku na srdce! Já poezii nikdy moc nečetla! Ale skoro odjakživa jsem jí - s asi tříletou pauzou - produkovala!:o)))

Merle
29. 03. 2001
Dát tip
ale ano, ekonomika funguje spolehlivě jako drtička neprodejného... a kultura je neprodejná (ne tak zábava) ale koho dnes BAVÍ poezie?

Wopi
29. 03. 2001
Dát tip
Merle: mě. Ale já to nevytrhnu. Jedna perlička: před r.89 mi pravil jeden redaktor (v tehdejším Českém spisovateli): "Je to pěkné, ale pracujícímu člověku to nic neřekne. Když to opravíte tak, aby to bylo sdělné pro lid, můžeme to vydat". V devadesátých létech mi na sci-fi pravila redaktorka sci-fi nakladatelství: "Nelze vydávat české autory, to nikdo nekoupí. Kdybys byl Američan...".

rire
29. 03. 2001
Dát tip
Merle: Nas. Basniky. A taky historiky, filosofy, ucitele, jazykozpytce. Lidi kulturne zijici. Vysokoskolaky. Zeny. Mensinu tech, kterym nestaci poslouchat tuctuc a ozrat se do nemoty. :( Basne jsou obskurni zalezitost, jedine mozna s vyjimkou folkovych zpevaku (co jineho dela Nohavica, nez zhudebnuje basne? [ovsem, dela to nadherne]) Fakticky se uz s lidmi ctoucimi basne potkavam pouze na VS a v kruzich okolo... To ale neznamena ze by jich bylo malo, jen je to desne roztristene... A nevim o zadnem nejakem unifikujicim proudu, ktery by to nejakym zpusobem sjednotil a zverejnil. Vezmete jen jak do naseho ceskeho kulturniho zivota pronikly cajovny - az od devadesatych let - a ted uz jsou skoro vsude a je to desna moda. Neslo by vyuzit tohoto fenomenu k propagaci kultury po republice? Vzdyt uz ted se to hodne casto prave k tomu pouziva. Chaoticky sice, ale pouziva.

Wopi: Taky proto u nás spousta autorů publikuje pod jmény neexistujících Američanů...:)

Merle: Ani zábavu moc dobře neprodáš... dnes je "zábavní" trend trapnost (laťku nasadila NOVA - viz Novoty, Tele Tele apod.); v dnešních poměrech by si nejspíš neškrtl ani Werich, ani Poláček... :)))

Dovolte mi pohled z "druhé strany" (i když vzhledem k době, která uplynula od posledního příspěvku jej přímo předurčuje k vyšumění do ztracena). Jakožto publikující autor, který se pohybuje v prostředí knižních nakladatelství, distribucí apod., mám poměrně slušný přehled o tom, jak to funguje. Nechci se příliš rozepisovat, takže to střihnu v bodovém scénáři: 1) Básně jsou zcela neprodejné; poezie je ryze menšinová záležitost. I kdybyste byli reinkarnovaný Orten, nebude o vás zájem a "slávu" si můžete zajistit jen v úzce vymezených intelektuálních kruzích. 2) Klasické nakladatelství vydává knihy v nákladech od 1.500 ks výš. Básní se neprodá ani třetina nákladu, slušný úspěch u beletristy začátečníka je tisícovka. 3) Jako neznámý začínající autor se musíte smířit s tím, že na svém literárním díle nevyděláte. Autorské smlouvy jsou většinou krajně nevýhodné; zálohu buďto nedostanete vůbec, nebo ve výši 5 - 10 tisíc. Na doplatek zapomeňte, dostanete cca 5% z velkoobchodní ceny (maloobchodní cena minus 25 - 28%) a to teprve tehdy, kdy tato částka přesáhne zálohu - což nemusí vůbec. 4) Knihu neznámého autora lze prodat pouze na základě dobré promotion, které narve vaši tvář do tisku a do televize. To stojí peníze a málokdo do toho půjde. Trh je rozebrán a úspěch je značně nejistý. Kritika vás pochválí pouze v případě, jste-li psavec intelektuál a vaše kniha pojednává o submisivitě profesora Rožďánka, který trpí fixní ideou, že se v noci mění v havrana polního (Corvus frugilegus) a sedaje na půdě na hambalku, pročítá Descartovy spisy. Cokoli by se potencionálně líbilo čtenářům, nebude se líbit kritice a už vůbec ne konkurenci. 5) Vydávání knih není samo o sobě příliš drahé. Problém je v propojení s distribucí - stávající distributoři si nevezmou na sklad knihu vyšlou vlastním nákladem a pokud přece, za velmi nevýhodných podmínek. Knihkupci vaši knihu ve skladu přehlédnou, nebudou-li ji znát z tisku a vaši tvář z televize... etc. etc. Už chápete?:)

JET
04. 03. 2001
Dát tip
Vezmu to ze široka....a tuším kdo to završí svými zvratky....:o) Pokud jste se doposud domnívali, že vydavatelství sponzoruje ježíšek nebo Peter Pan, měli byste vytáhnout ruku z nočníku. Je to prostě prachsprostá komerce. Lidé něco chtějí, tak já jim to dám. Animal , fekal, anal frog sex...? Vraždy, podvody, tajemství ložnic předpubertálních školaček? ok, tady to máte! Souvislosti jsou přeci širší.... Pokud je tento národ "na sračky" (což podle mě je...viz pravě ta komerce) nemůžete od něj chtít, aby si kupoval literaturu, kterou vy označujete jako kvalitní. Založit nakladatelství je dnes snad snadnější než se najíst příborem, vytisknout knížku není též dnes nijak obtížné....ale "proboha" kdo si to koupí? Že bysme založili vydavatelství "Písmáci sami sobě" ? Roztlačit mašinérii pompézní reklamy není taková legrace jak by se zdálo, stojí to moc a moc peněz na vstupu. Příklad: Budu-li bezvýznamný zpěvák restaurace 4.cenové skupiny, avšak zalíbím-li se nějakému pracháči svými orálními zkušenostmi nepěveckého formátu, mám skoro vyhráno. Stačí jen natočit nějaký skřehot v nádechu retra a pak zaplatit všem rádiům, jenž se neštítí nevkusu, aby můj hit (shit) hráli 20x denně. Vsadím se, že i ten nejotrvejší zbabělec, který nenajde odvahu rozšlápnout své rádio, navštíví do měsíce nějakou prodejnu, kde já budu vyfocený jako Star No. One, obklopený handycupovanými oddanými dětmi. Banánové poučení: 100x hraný shit se stává hitem. Ovšem má to pár háčků... Musím být i mimopěvecky orálně (možná i análně) zdatný a hlavně musím natrefit na toho pracháče. Znám však jednouho číňana, který by jistojistě šel do mého plánu založit knižní vydavatelství na praní špinavých peněz. Autoři však budou vázáni slibem , že nebudou brečet, až se jejich neprodejné knížky budou vyvážet do sběru... Konec přednášky.

jorel
01. 03. 2001
Dát tip
kdysi dávno jsem chtěl sám publikovat. dnes se stydím i za to, co vyšlo omylem ,o((

Regis
01. 03. 2001
Dát tip
Hmm, sem tam pošlu povídku do Ikarie, když líbí vezmou, když ne, tak ne. :-)) Nikam se netlačím. V Lounech v roce 1991 jsem se nechal přesvědčit k přispívání do místního undergroundového AMP Revue, ale od té doby poezie jen soukromě či na Písmáku. Když já raději to někomu dám a pak si o tom povídáme... I do not want to be paperback writer! (Ať žijí Beatles!!!)

šroubek
07. 12. 2000
Dát tip
pár lidí, co sem tam něco četlo, mi sem tam něco navrhlo ale jelikož jsem nepředstavitelně pohodlná, realizuju se tady, a jelikož je to svobodnější je to i lepší

kalinka
07. 12. 2000
Dát tip
Zolli, třebas udělala chybku!:O) Teda záleží, kdo ten plátek čte! Jestli pacoši, možná jsi přišla o jedinečnou možnost nějakého vředy zmoženého vydavatele v jeho bídě nadchnout a jeho pílí se zviditelnit!:o)))

Merle
05. 12. 2000
Dát tip
ne, to mě nikdy nenapadlo... pár lidí mi už sice vyhrožovalo, že něco podobnýho s mejma věcma udělají, ale nikdy to nevyšlo ze stádia plánů...

Print
05. 12. 2000
Dát tip
dtto: Jákob!:-)

rire
05. 12. 2000
Dát tip
Merle: Hehe, kterých pár lidí to bylo? Třeba jen potřebují dobrého vedoucího! :)))) A k věci: Byl jsem dvakrát požádán o vydání oficiálních sbíreček [z těch, které rozdávám přátelům]. Přímo v novinách a tak - to asi ne, nechce se mi s tím moc drát ven [protože až tady na Písmákovi mám konečně po letech kritiku, která kritizuje a ne jen chválí, za což jsem velice vděčný]. Jinak zmíněnému Písmáčkovi držím palce, protože co jsem slyšel , je to celkem dřina. Le pétite rire

papouch
05. 12. 2000
Dát tip
můj největší úspěch byl text k písničce, která se hrála na Portě dneska se za něj stydím :-))

Vyjan
05. 12. 2000
Dát tip
V šerém dávnověku kolem roku 1985 jsem měl své celkem úspěšné období: pár krátkých básní v Brněnském večerníků a jednu mi četli taky v Čs rozhlase - na Vltavě. Na sbírku to nikdy nebylo. A teď už tedy léta sedím v ústraní v prdeli republiky vystrčené na východ a akumuluji, akumuluji.

clovrdik
05. 12. 2000
Dát tip
Což o to, mojí poezii mi otiskuje časopis Belveder Revue. To zní dobře, že ? Ale pro vysvětlenou, je to undergroundovej časopis, kterej v Teplicích vydává můj kamarád Orry - Francis Garbo ( teda oficiálně se jmenuje jinak, ale co na tom záleží ), časopis vychází asi v 80 nebo kolika výtiscích a množí se na kopírce :-).

PetrViP
05. 12. 2000
Dát tip
c: můžeš mi, prosím tě, napsat něco bližšího o tom časopise (pošta)? k tomu bych chtěl jen říct, že kdo to nezkusí, tak ten nevydá. vypadá to všechno sice strašně obtížně, ale za ten mejl nic nedáte (skoro:)... osobně bych chtěl Písmáky, kteří chtějí být na papíře, podpořit a popřát jim, aby jim to vyšlo.

PetrViP
05. 12. 2000
Dát tip
ufo: Host vychází každý měsíc, kdy by to teoreticky mělo vyjít (vyšlo), kouknu se (pošta).

JiKo
04. 12. 2000
Dát tip
Mým úspěchem je že se dílo správně zobrazí na Písmáku v tom sem dobrej :-))) Horlivost toho Písmáka je vskutku velká, věřísi inu proč ne. Já nemyslím, že bych se měl cítit za spisovalele. A kdybych byl ať si mě najdou :-))

Jákob
04. 12. 2000
Dát tip
hodně zdaru :o)

zolli
04. 12. 2000
Dát tip
Vim toliko o jednom periodiku, ktere mi nabidlo uverejneni nekolika mych basni, vzhledem k tomu, ze slo o nemocnicni drbnu...a mela jsem byt vycpávkou../jak by řekl J. Cimrman/, tak jsem toho nakonec nevyuzila. Jinam jsem se necpala.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru