Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Zlehka

20. 04. 2005
14
0
6272
Autor
ulita

for M., cvičně \"Jak si vůbec někdo může myslet, že mu patří něco tak nepřisvojitelného, jako strom?\" (Ali Smith, Květen)

Zlehka

 

 

Polož si klíčovou otázku: jak zásadní význam mají jednotlivě balené plátky sýru pro tvůj další život?

Směje se.

--------------------------------------------

 

Je ráno. Balkon protějšího domu od včera osiřel. V konvici beznadějně studený zbytek levného „ovocného“ čaje a na záznamníku vzkaz: „Nezapomenu, jak jsem dráždil rukou přítelkyni přes punčochy mezi lidma v Národním při Prodaný nevěstě, pak si tam sama vsunula moji ruku a dvakrát se udělala. Život je někdy supr…“ Márty, 03:57.

 

Seběhne po schodech a ani tentokrát nezakopne o nastražené řetězy, kterými někdo k zábradlí připoutal rohožku. Jako zvlášť nebezpečného, gumového živočicha. Přelétne očima nástěnku: „Vážení nájemníci, zachovávejte kulturu odpadu….“ Směje se.

Venku se stmívá a z taxíku před domem nemohoucně vystupuje zestárlá hvězda českého filmu.

-------------------------------------------

 

Je ráno.

Jedno z těch obyčejných, jen jiné: vedle tebe někdo dýchá. Ještě spí a ty tajíš dech, abys nevzbudila. Tvůj bok hostí velkou mužskou mozolnatou dlaň. Strop je stejně vysoko i nízko jako vždycky, jen ruce se po něm teď projdou dvě.  A až ta tvoje večer osiří, snáz bude hledat cestu – doufáš.

---------------------------------------------

 

Padne osmá a telekomunikační úřad splnil své hrozby: snědí kopáči začnou pod oknem vyťukávat sbíječkami na chodník své tajuplné vzkazy. Z kteréhosi podniku k ní během noci doputoval vzkaz: „Ženská jako ty se má přefiknout v rámci trvalýho vztahu, já do ničeho jít nemůžu páč se mnou spát nechceš a hlavně seš jeho přítelkyně, seš moc fajn charismatická žena, nechci být ctitel-kašpar, ok?“ Márty, 05:27.

Pod víčky se jí míhají barevné rybky z displeje. Usmívá se a s hlavou pod polštářem přemýšlí, jak zachovat kulturu odpadu, co s tím zpropadeným sýrem a jestli rohožky pozdě v noci koušou.

Pak se slastně protáhne. Je hezké být ženou, která zasluhuje přefiknout v rámci trvalého vztahu. Už zase se směje.

 

Čerstvě narozený večer je pak hebký, laskaný neony v centru města.

Jde si.

Na hlavní třídě doprava, pak doleva a do spleti uliček kolem starého náměstí s kaplí. Teď někde blízko zavoněla řeka. (Podpatky do dlažby vzkazují: Sleduješ? Tahle opera se jmenuje Tichý vzdor. Rovná záda, semknuté rty, havu vzhůru, kupředu levá. Trhni si! Klidně se budu vracet v noci sama domů, a je mi jedno co se mnou bude, s lehkým srdcem..)

V lehkém vánku poletují třásně červené šály.

Dárek  z cest, který teď skvěle funguje jako vykřičník za větou: Věci se mění a ty se s tím smiř.

 

„Dvěstě metrů po levý straně“ odfoukne kouř z cigarety holohlavý taxikář. Televizní logo podniku je nepřehlédnutelné, vzduch k nedýchání, černé tričko se okamžitě přilepí na tělo. Jsou nepřehlédnutelní: rozmáchlá gesta, pěvecké improvizace v jakémkoliv jazyce, kolem stolku hradba z velkých desek s výkresy. Pozdraví se, usedne a objedná si víno.

 

Do opuštěného bytu doma zní: „Ale mám tě rád, jseš taková správně vyklidněná inteligentní koukatka…“

Márty, 23:31.

 

                                                                                                                                        (Praha, duben 2005)

 


ulita
11. 01. 2006
Dát tip
no jo filmy...:) dík

crayfish
10. 01. 2006
Dát tip
Soused zdraví sousedku! :-) ...filmově viděný střípky, filtrovaný srdíčkem. Zvláště tím tvým. Pěkný!

Pilar
11. 05. 2005
Dát tip
moc mě to vzalo.je to živý a dobře napsaný a je v tom Praha*

Kastel
08. 05. 2005
Dát tip
...jo, t už mě omrzelo :o)

ulita
06. 05. 2005
Dát tip
č?

Kastel
05. 05. 2005
Dát tip
č

ulita
02. 05. 2005
Dát tip
PecKer: zrát nevím, asi ano, ale v mém případě je všechno otázkou inspirace, což je občas problém, díky :)

PecKer
01. 05. 2005
Dát tip
nadhera, moc se mi to libilo, muzou ulity zrat? (zrat jako jako vino, ne jako prase) jestli ano, kdy prijde cas sklizne? muze to byt jeste lepsi?

Bebitka
27. 04. 2005
Dát tip
checht, já četla napoprvně "vylidněná koukatka" :))) a napodruhý mě sejmulo, že "je hezké být ženou, která zasluhuje přefiknout v rámci trvalého vztahu." holt šikovná, to ona je ;-)

ulita
27. 04. 2005
Dát tip
Beb.: :-) (říkala jsem ti, že mě má přečtenou :))

drfaust
26. 04. 2005
Dát tip
a jestli rohožky pozdě v noci koušou*

chaImin
24. 04. 2005
Dát tip
***! "cvičně" lehce nahozená geniaaivita takhle suchou jehlou umí snad jen Dajč leptá a přezařuje něčím mezi Heliem a Radonem aby to bylo poutavé a nebyly vidět detaily sáhnout na každý a vědět, že je to pořád sýr

Brosqička
21. 04. 2005
Dát tip
působivá, strašně moc... charismatická... *T*

Kytiii
21. 04. 2005
Dát tip
je to super... superlativy se tady rozplývá každý... a tudíž i já... *

neumim ceska, (ne)rozumim (ne)souvislost... asi pockam na ten steak a tri matrace :)

Yeziiinka
20. 04. 2005
Dát tip
No já jsem úplně paf, z toho! Často prózu na Písmáku vynechávám, prostě proto, že jsem líná číst si tu dlouze. S Tebou jsem se odhodlala a teď jsem celá vyděšená z toho, o co bych díky lenosti taky mohla přijít! Je to jako dort, rozplývá se. Uvěřila jsem Ti každé slovo. "přemýšlí, jak zachovat kulturu odpadu, co s tím zpropadeným sýrem a jestli rohožky pozdě v noci koušou." (!) A dost řečí! *****!

Nicollette
20. 04. 2005
Dát tip
Já sem teda spíš paf, že povídka :-) povídka od ulity je to hrozně charismatická povídka, viděla sem Prahu, viděla sem byt, protější balkón, záznamník.... všechno... v tlumených barvách..... zapůsobila na mě už od první věty díky *

StvN
20. 04. 2005
Dát tip
Skvěle napsaný. Celkově.

Evička
20. 04. 2005
Dát tip
víc než dobré počtení ze života mladé ženy ... :-) tip

Bix
20. 04. 2005
Dát tip
Tisknu :o) na domov.

aldebaran
20. 04. 2005
Dát tip
Teda, zprvu mi to připomnělo scénář narychlo přepsaný na povídku, ale pak jsem to hodil za hlavu. Je to zvláštně napsané. Kdyby tam nebyly ty lechtivosti, nečetl bych to do konce. Dialogů tam bylo málo. Kdyby alespoň kdyby byly nějak zajímavé.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru