Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Romantická Vysočina

22. 04. 2005
4
1
1934
Autor
MilanH

      Vysočinu mám nejraději na podzim. To když listí na stromech se tak nádherně pestrobarevně zabarví. Ty listy jabloní, třešní, bříz, dubů, ...  vypadají jak malířská paleta.

     Což teprve taková ranní procházka, kdy slunce pomalu vychází nad obzor. To jdu kolem rybníka. Mlha se zlehounka zvedá nad hladinu i nad krajinu, aby odhalila její podzimní rychle pomíjející krásu. Ta krajina s mlhou, tak moc připomíná impresionistické obrazy. Ten neúprosně pomíjející okamžik.

      Mlha zvedající se nad krajinu s oparem zůstávajícím nad rybníkem. To je

romantický obraz přírody. Vyvolávající pocit nekonečnosti. „Jen“ ten krátce žitý okamžik, jdoucí do hloubky a zanechávající v nitru nesmazatelné stopy.

     To již pokračuji dále. Teď jsou kolem dokola vidět,  k Vysočině neodmyslitelně patřící jehličnaté lesy. Další ze symbolů tohoto kraje. Vzbuzují ve mně dojem odolnosti a volnosti. Vejít do těch hlubokých lesů. To znamená být vprostřed ticha a harmonie. Ty hradby stromů tlumící okolní zvuky, vůně jehličí a tlejícího dřeva. Je to jako vstoupit do něčeho trvalého. Je to jistota klidu a pohody.

     Pak vyjdu z lesa a jsem na jednom z nesčetných kopců a kopečků tolik charakteristických pro tuto krajinu.  Ten rozhled do dáli jen zintenzivňuje tu podzimní pestrobarevnost.

     Tak na mně působí procházka podzimní Vysočinou. Zemí drsně krásnou. Jejichž krása není vždy na povrchu, ale někdy až v hloubkách. Je potřeba naučit se jí naslouchat a pozorovat. Pak poskytuje velkou inspiraci.


1 názor

andromeda
29. 04. 2005
Dát tip
ráno má příroda zvláštní kouzlo a vůni...tip

supizmus
26. 04. 2005
Dát tip
Je potřeba naučit se jí naslouchat a pozorovat- nejsilnější a nejpravdivější věta celého tohoto krásného popisu

MilanH
26. 04. 2005
Dát tip
vesuvanka - děkuji moc.To mně teší :o) supizmus - jo,jo,jo děkuji :o)

vesuvanka
22. 04. 2005
Dát tip
Má krásnou atmosféru, zaujala mě a obzvláště poslední odstavec. Z celého dílka vyzařuje veliká láska k tomuto kraji.... TIP a ještě navrhuji zařadit do klubu "Poutníci" Arienalia - avi

scarbo
22. 04. 2005
Dát tip
Je to vroucné, ale pro mě málo nečekaných spojení..s.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru