Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Alkáčova děvka

07. 12. 2000
5
0
4683
Autor
FLO

Sedím ve svým oblíbeným koutě a koukám na televizi, která má vypnutý zvuk. V rádiu hraje smutná hudba a já na tebe vzpomínám. Myslím na tvoje slova, kterýma jsi mi lhal. Myslím na tvoje ruce a na tvoje vlasy... Myslím na teplo tvých dlaní a nenávidím svůj cit, který nedá prostor rozumu. Vidím tvoje oči. Byl v nich oheň. Když ses na mě díval, cítila jsem, jak hořím s tebou. Dál jsem v plamenech. Dívám se na tebe a tvoje oči se upírají do země. Tvoje ruce se chladí o půllitr, tvoje rty se dotýkají skla. Snažíš se zevnitř uhasit, protože víš stejně jako já, že nikdy nemůžem být spolu. Totiž - úděl dvou bumerangů je míjení. Dál hořím. Kolem mě je samá voda a studená země pokrytá ledem. Do obličeje mi fouká studený vítr. Je to varování od přátel, kteří "mi to vždycky říkali." Už nemůžu dál. Je mi zima. Miluju slunce a v noci koukám na hvězdy, zatímco ty se válíš na zemi. Hvězdy totiž narozdíl od tebe hoří. Jasně svítí a svým žárem dávají radost. Naposledy si klekám k tobě na zem do trávy. Já vím, je ti zase špatně. Přesto se směješ, když říkáš, že všechno bude zase dobrý. Jsi přece můj osud. Já brečím. Žhavý uhlíky ti padají na ruce, zakrýváš si tvář. Když se na mě podíváš, vidím v tvých očích oheň. Horkou rukou mě pohladíš po tváři. Skláním se nad tebou a líbám tě na rty, který už zase pálí. Říkáš, že zítra vyrazíme někam za sluncem. Zvedám tě a dlouho mě držíš v objetí. Hoříme jedním plamenem. Večer sama ležím v posteli, myslím na tebe a vím, že ty už dávno spíš. Taky vím, že zítra si nic nebudeš pamatovat. Budu se na tebe dívat a tvoje oči se budou upírat do země.
Košilela
26. 10. 2001
Dát tip
super!

Kandelabr
10. 05. 2001
Dát tip
skvěle zachycený moment, jsem bez dechu TIP

LuFi
08. 12. 2000
Dát tip
Docela zvláštní dílko. Taková lyrika bez děje, která říká víc než leckterý sáhodlouhý román... Kde není zápletka, chybí i rozuzlení, přesto to člověka přinutí, aby se zamyslel. Výborně rozvržené co do délky, být to trochu delší, už by se začínal čtenář nudit (jak tomu u povídek tohoto typu obvykle bývá...). Celkový dojem trochu kazí věta "Zvedám tě a dlouho mě držíš v objetí." V dobře sladěném textu to působí jako pěst na oko.

Albireo
08. 12. 2000
Dát tip
Napsané velice zručně, hezky se čte. Na rozdíl od človrdíka se mi právě věta "úděl dvou bumerangů je míjení" líbí z celé povídky nejvíc. *

clovrdik
07. 12. 2000
Dát tip
Je to velmi dobře vykreslená náladová věc, fakt, jenom to "- úděl dvou bumerangů je míjení" mi přišlo jako pěst na oko. Ne, že by to nebylo hezký přirobvnání, ale přesně tohle se zpívá v písni Hvězdička blískavá od P. Nováka. Škoda, protože jinak je to velmi pěkně a originálně napsaný.

zevl
07. 12. 2000
Dát tip
clovrdiku: hodně si asi pamatuješ, ale Hvězdička je blýskavá. FLO:Líbí se mi o čem píšeš. Kdysi jsem byl ten, o kom to je. Já svou lásku naštěstí neztratil, ale bylo to o fous. "Bejt alkáč" je hnus(!) hlavně pro ty, kteří Tě milují. Vše dobré.*)

clovrdik
07. 12. 2000
Dát tip
zevl : sorry, no jo, to je hrubajzle jak pěst na oko :-) fuj, stydím se

Miki
07. 12. 2000
Dát tip
Zdá se mi to trochu studené a nějak rozházené. Takové neuspořádané. Silná slova mají vzbudit silné emoce, ale nic. Piš dál.

FLO
07. 12. 2000
Dát tip
Abych se vyjádřila k té blýskavé hvězdičce, tak je to fakt, že je to vypůjčený, ale když ono je to tak pravdivý, že se mi to tam hodilo. Jestli vám to trhá žíly, tak sorry, ale myslím, že se nad tím dá přivřít oko. Vždyť je to stejný jako bych použila přísloví. Jinak díky za kritiky, to potěší:o)))

clovrdik
07. 12. 2000
Dát tip
FLO, žíly mi to zcela jistě netrhá, jenom je trochu škoda, že v celém naprosto originálním textu je tahle vypůjčená větička. Pochopitelně, že se dá zavřít oko a taky jsem to udělal :-).

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru