Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Hledání

30. 04. 2005
1
0
2099
Autor
Maryčka

...snažím se pochopit populárnost haiku Zažívá snad autor magické okamžiky při jeho tvoření?

Lotosový květ

podíval se směrem tam

kde se zračil svět

anebo:

Lotosový květ

kvetl z vody směrem tam

kde se zračil svět
houmles
28. 06. 2005
Dát tip
jdes na to blbje. hajku ma naky rocni obdobi, stavbu, na lotosa sere bilej tesak! hajku je ladny!

ale jo, pěkné haiku :o), taky se snažím pochopit jeho smysl, tvoření a tak, ale zatím jsem do toho ještě moc nepronikla...ale tip***

Carodej
30. 04. 2005
Dát tip
Svým způsobem možná ano. I když sám přesně nevím, co je haiku a co už není. Nakolik je nutná spjatost s ročním obdobím a pod..

no určitý lidi hlavně v Asii prý dokážou vnímat přírodu tou hemisférou, kterou většina lidí vnímá jen řeč ... a proto je tak těžký pochopit jejich poezii (řekl náš učitel biologie:) já k těm Japoncům evidentně nepatřim:)

Maryčka
30. 04. 2005
Dát tip
obávám se, že místem v mozku, kterým vnímáme řeč, nevnímáme "jen" řeč, ale veškeré obrazy, které v nás je ta řeč schopna vyvolat... skrz řeč vnímáme svět, bez řeči nejsou myšlenky... tudíž i příroda by se v jistém smyslu dala vnímat řečí, jestliže v nás vyvolá nějakou myšlenku... ne?

jo, napsala jsem to nepřesně, omezovalo se to na zvuky řeči (ne čtení, obrazy, čísla atd) Jednou polovinou(levou asi)vnimame zvuk řeči a ostatni (třeba stroje, hudbu, přírodu)tou druhou.A v Japonsku vnímaj zvuky přírody spolu se slovama. Funkční magnetická rezonance:)

Maryčka
30. 04. 2005
Dát tip
no ona japonstina je tonicky jazyk... tam ta rec funguje naprosto jinak nez u nas... takze to vychazi castecne z toho. Asiati obecne jsou schopni mnohem lepe roreznavat jednotlive prirodni zvuky... nez napr. Evropane.

zkus nějakou nepřírodní evropskou:)

inlajn
30. 04. 2005
Dát tip
..já se nesnažim pochopit popularitu ničeho...nekecám, a i když mi to tady vysvětlovali, a dost důrazně, stejně nevim, co to je haiku ----a je mi to fukanec....

Maryčka
30. 04. 2005
Dát tip
proste jen pohnutky, ktere k tomu vedou. Zda je to jen "davove silenstvi" :-)) nebo za tim fakt neco vezi... jinak ruznym popularitam take moc nepodleham, jen je to zvlastni, protoze haiku rozhodne neni fenomenem dnesni doby...

inlajn
30. 04. 2005
Dát tip
..v tomdle nemám ani ten (svuj) bordel..prostě mlha.....

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru