Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

V KRAJI CIKÁD

06. 05. 2005
19
0
9817
Autor
vesuvanka

Zvu Vás na jeden moc zajímavý výlet.. my jsme ho podnikli právě před dvěma roky - 10. května 2003

V KRAJI CIKÁD

Necestovali jsme do Středomoří, ale do Středohoří, do vesničky Třtěno na Lounsku, kde nás zaujal zcela nenápadný, pouhých 285 m vysoký typicky středohorský kopeček - homolička s názvem Syslík. Jeho jižní strana, tak jako u většiny lounských vrchů je bezlesá, na vrcholu a ostatních svazích pak nacházíme občas keře a tu a tam listnáče, na západním svahu ještě uměle vysazené smrky a modříny.

Na dnešní den opět nebyla příznivá předpověď počasí. V noci hodně napršelo, na polích zůstaly po dešti místy rybníčky. Cestou do Lovosic byl pohled na Středohoří dramatický, vrcholy kopců vystupovaly dost ostře z mlhy a nad nimi se valily těžké tmavé mraky. Velmi temný byl severozápad, Milešovku nevidět.... Ale tomu nejhoršímu se nám podařilo ujet.

Vycházíme blátivou cestou ze Třtěna k Syslíku. Nohy se nám boří do bahna, ale postupujeme dále. Mraky zůstávají za námi a dokonce prosvítá sluníčko. Krajina je svěží zelená a prostoupená omamnou vůní kvetoucích hlohů, které ještě s dalšími keři lemují naši cestu. Syslík máme po pravé straně a vlevo jsou pole, za nimiž se tyčí Chožovská hora, Oblík, Srdov a Brník.

Od Chožovské hory se ozývá kukačka a v keřích zpívá spousta dalších drobných ptáčků, z nichž nás zaujmou kouzelné a neopakovatelné trylky pěnice slavíkové. Z květeny nás zaujmou veliké květy pryskyřníku, u cesty kvetou pampelišky a jahoda lesní, v louce modré květy lnu rakouského.

Blížíme se k jižnímu svahu Syslíku, který se místy doslova modrá rozkvetou šalvějí luční. Její květy jsou výrazně modré s nádechem do failova a tato barva výrazně kontrastuje se žlutými květy pryšců. Tu a tam již vykvétá mateřídouška. Ve vyšší partii svahu se vlní kavyly. Naši pozornost upoutají první motýli - zejména bělásci, drobní hnědásci, modrásci a okáči. Na poli zahlédneme srnku.

Náhle je zpěv ptáků přerušen velmi výrazným cvrčením, které se ozývá odněkud z keřů, ale přesné místo nelze určit. Cvrkot je chvílemi tak silný, že v něm ostatní ptačí hlásky téměř zanikají. Nechce se mi to věřit, to cvrčení je mi důvěrně známé z Itálie.... že by to byly cikády? Samečci, kteří přivolávají samičky. Při našich poutích jsme se s cikádami dosud nesetkali. Zdá se mi to natolik neuvěřitelné, že si musím doma ověřit v atlasu, že cikády u nás v teplejších oblastech také žijí. Ne náhodou jsem lounskou oblast Středohoří přirovnala k italské krajině a cikády, nejednou opěvované básníky, mě v tom utvrzují. Naše milované Středohoří nás okouzlilo něčím novým!

Sedíme u cesty a kocháme se pohledem na krásy zdejší krajiny i její zvuky. V polích se vinou cesty a silničky, po nichž neprojede během naší pouti jediné auto. Zřejmě do tohoto nádherného koutu ještě neproniklo dvacáté nebo vlastně již jednadvacáté století. V rybníčku se ozývají žáby. Zatahuje se a mírný deštík nás nemine.

Pokračujeme v cestě podél Syslíku a představují se nám další rostliny - teplomilnější žlutavě kvetoucí ledenec luštinatý, bílý rožec polní, růžová hluchavkovitá rostlina marulka pamětník, růžová vikev z rodu motýlokvětých a modravý rozrazil rozprostřený. Tráva je tu sytě zelená a černozem po dešti ještě černější. Z trávy se zvedá les loňských zaschlých bodláků pcháčů bělohlavých. Při zemi vyrůstají nové, překrásné růžice jejich listů.

Rozhlížíme se po krajině a před námi se vlevo otevřel pohled na něžně zelené nezalesněné homoličky Křížových vrchů. Přestalo pršet a slunce se znovu ujalo vlády nad krajinou, jejíž barevnost je výraznější. Kopce jakoby se přiblížily.
Vracíme se a na jižním svahu Syslíku se znovu ozývají cikády. Květy hlohů obletují včely, které jsou v posledních letech vzácné... Tu a tam zahlédneme čmeláka.

Radujeme se ze všeho, co nám zdejší štědrá krajina nabízí, ale čas nezastavíme. Sluníčko směřuje k západu - a my, plní krásných a hlubokých dojmů se loučíme se Syslíkem a míříme k východu - na nádraží do Lovosic.
Alojs
23. 05. 2005
Dát tip
Pěkně popsaný výlet. Koukám, že jsi zcestovatělá. To mám u lidí rád. Taky píšu o výletech. Ale o fiktivních a jsou trošku (zatraceně dost) přitažené za vlasy :-)

Kasmodian
16. 05. 2005
Dát tip
Opět...t.

vesuvanka
16. 05. 2005
Dát tip
Kasmodian - děkuji za návštěvu i tip

Eilil
14. 05. 2005
Dát tip
krásný odraz Tvé duše.. :o) t

vesuvanka
14. 05. 2005
Dát tip
Cannisha, Robinia, MilanH, Eilil děkuji Vám za návštěvu a milá, hřejivá slovíčka, která jste mi tu zanechali i za tipy Milane, díky za klub

Robinia
09. 05. 2005
Dát tip
Pěkné, poučné, jako vždy. tip

MilanH
09. 05. 2005
Dát tip
Zdá se mi to natolik neuvěřitelné, že si musím doma ověřit v atlasu, že cikády u nás v teplejších oblastech také žijí. Ne náhodou jsem lounskou oblast Středohoří přirovnala k italské krajině a cikády, nejednou opěvované básníky, mě v tom utvrzují. Naše milované Středohoří nás okouzlilo něčím novým! Nádherné TIP+klub

synáček
08. 05. 2005
Dát tip
Moc hezké čtení, Janinko... děkuji. T****

vesuvanka
08. 05. 2005
Dát tip
synáček Petře, i já Ti moc děkuji za vše.... udělal jsi mi velikou radost, cikáda je nádherná

Arienalia
08. 05. 2005
Dát tip
Příjemná :) *

Markel
08. 05. 2005
Dát tip
Krásná procházka, cítím i tu vůni deštěm rozvoněných rostlinek - T

vesuvanka
08. 05. 2005
Dát tip
Arienalia - děkuji Ti moc, potěšila jsi mě Markel - díky moc, mám radost, že se Ti líbí

andromeda
07. 05. 2005
Dát tip
další krásné vyprávění plné vůní a rostlinek včera jsem šla domů a v jedné zahrádce měli plno konvalinek a pomněnek - byla to nádhera, jen je utrhnout..... TIP

Candy
07. 05. 2005
Dát tip
Moc krásná* ...kvetoucí šalvěje, mateřídouška...

vesuvanka
07. 05. 2005
Dát tip
andromeda děkuji za milá, hřejivá slovíčka i tip... tak už konvalinky také kvetou Candy - díky za milá a květinková slovíčka i za tip

DRAHT
07. 05. 2005
Dát tip
Vesuvanko, Ty to umíš tak hezky popsat, že stačí přivřít oči a promítne se mi to celé před očima. Veliký TIP

vesuvanka
07. 05. 2005
Dát tip
DRAHT - moc jsi mě potěšil svojí návštěvou a milými slovy... díky i za tip

Joen_B
07. 05. 2005
Dát tip
Vesuvanko, dlouho jsem tu nebyla, hned jsem zašla na tvé díla, tohle se mi moc líbí :o) Děkuji! TIP

vesuvanka
07. 05. 2005
Dát tip
Joen_B - vítám Tě, udělala jsi mi velikou radost.... děkuji moc... i za tip

Silvita
06. 05. 2005
Dát tip
Jé, tam musí být krásně.*

Zuzulinka
06. 05. 2005
Dát tip
Krásný výlet, máš schopnost prostě vtáhnout do děje, když zavřu oči ...vidím tu krajinu a jména všech těch kytiček, které ani neznám probouzí mou představivost...a vidím motýly....a všechno to kolem a cítím i vůni deště....tip

Craerassy
06. 05. 2005
Dát tip
jsou dny, kdy mi tvé procházky pomáhají víc než cokoli jiného...dokážeš zahnat smutné myšlenky pohádkovými obrazy... *

dadik
06. 05. 2005
Dát tip
vesu víš kde jsem to našla??...:))

vesuvanka
06. 05. 2005
Dát tip
Snoopík - děkuji za návštěvu, milá slovíčka, která mě potěšila, i za tip Silvita - díky moc... i za tip, je tam nádherně a úžasný klid Zuzulínka potěšila jsi mě milými a hřejivými slovíčky, díky za návštěvu i tip Craerassy jsem ráda, když mohu svými dílky rozdávat radost.... Tvoje milá slovíčka mě moc potěšila, díky za návštěvu i tip dadík díky za návštěvu a krásný obrázek lounských kopečků.... tak to nevím, kde jsi je našla - nechám se podat - trochu mi připomněl Fillu, ale ten maloval panoramatické podélné formáty a měl trochu jiný styl, tady si dokonce ani nejsem jista, zd to není fotografie..... :-)))

dadik
06. 05. 2005
Dát tip
http://www.meulovo.cz/dnesek/2003/0308_03.html tady vesu... zadala jsem ledenec luštinatý....:))

Já se raduji, že přinášíš radost... děkuji Janinko!!!! t

Siral
06. 05. 2005
Dát tip
do fIAlova ... Není to docela můj styl, ale velmi pěkně se to čte, skoro mám chuť se tam vypravit.

vesuvanka
06. 05. 2005
Dát tip
dadík - díky moc... podívám se na to :-))) kouzelná_květinka - moc a moc děkuji, i Ty jsi mi udělala radost :-)))

vesuvanka
06. 05. 2005
Dát tip
Siral díky za návštěvu a milou kritiku, Tvůj zájem navštívit tuto krajinu mě moc těší :-)))

vesuvanka
06. 05. 2005
Dát tip
dadík - to je náhodička.... Lovosický dnešek...nevím kdo je autorem obrázku, k článku ho přidal šéfredaktor, možná, že je to jeho dílo, někde se zmiňoval, že také maluje

Siral
06. 05. 2005
Dát tip
vesuvanka: Potěšení na mé straně ;-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru