Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Ty Syčáci: Nesmysl s myšlenkou

06. 05. 2005
3
0
2951
Autor
Zbyhoň

Hodlám tohle odevzdat v češtině jakožto reportáž. Čili prosím o pozitivní i negativní ohlasy. Ty první potěší, ty druhé pomohou :o)

Některé hudební skupiny jsou jako tvarůžky. Buď je doslova „žerete“, nebo je nemůžete ani cítit. Výsostně alternativní banda Ty Syčáci z Brna je jednou z nich. Milujete je, anebo je nemůžete vystát, ale nic mezi tím, ledaže byste je snad neznali. S tušením nezapomenutelného večera jsem se vydal na jejich koncert do olomouckého Divadla hudby.

   Byl jsem připraven. Jednak svědomitě naposlouchanými cédečky a především už dřívějším setkáním s tímto fenoménem. Byl jsem jím oblažen na folkovém festivalu Zahrada 2004 a hluboce se mi zarylo do paměti. Nezávislý pozorovatel tam mohl spatřit překrásnou scénu: na pódiu Ty Syčáky, pod ním nějakých třicet křepčících fanoušků a pak po celém amfiteátru dobrých pět tisíc (!) vyjevených očí patřících ortodoxním trampům, bluegrasserům, keltařům a vůbec všech těch, kdo přijeli na SVOJI ZAHRADU a vůbec nechápali, co se to dole na pódiu odehrává...

   Publikum se podrželo nepochopitelného zvyku; má-li koncert začínat v sedm, velí bonton přijít nejdříve v 19.05. Ale okolo čtvrt na osm se přece jen sešlo slušné množství dychtivých příznivců a koncert mohl začít.

   První i každé další setkání se zpěvákem Syčáků Petrem Vášou je vždy zážitek. Petr Váša je zčásti velké dítě, zčásti šílenec, z části ďábel a především bůh nesmyslu. Ano, hudba Těch Syčáků je založena především na nesmyslu – tedy jejich texty – a ten v jejich ústech nabývá neuvěřitelného kouzla. Někdy by se za jeho libozvuk nemusel stydět ani Mácha: „...V hlubokých kopulích plují a kopulují!!!...“ Jindy není nonsensus svázán formou a poletuje po všech koutech pitoreskní Vášovy fantazie: „Pozor na hlavu, Červenáčku, bude z tebe chalupář, trabant, debil, komunistická učitelka, podplukovník!“ Nesmysl si podává ruce s vtipem a ten zas s myšlenkou. Nesmysl s myšlenkou, to je ta nejokleštěnější definice syčácké hudby. Stěžejní texty vhodně doplňuje hudba, v rukou jednoho ze Syčáků bublá basová kytara, další donutí kytaru kvílet kdesi ve výškách, aby vzápětí vystřihl skočný rytmus, při kterém si podupává valná část nohou přítomného obecenstva.

   A tomu všemu dominuje démon Váša, neposedný a uchvacující. Tento „zakladatel fyzického básnictví“ (nedávno vydavší svou básnickou sbírku „Návrat plavce Jindřicha) do sebe klepe, pleská, plácá, tluče, to vše před mikrofonem; se svou rozložitou postavou čarovně předvádí indickou tanečnici, svou obrovitou čupřinu stylizuje do atomového hřibu, dělá vše, co byste od „normálního člověka“ nikdy nečekali a provádí to s šibalskou důstojností a mefistofelským úsměvem. Dělat to kdokoli jiný, prohlásíte ho za blázna – Petr Váša si vás však podmaní.

   Celou tu hodinu jsem seděl, pobaven, okouzlen tím prostředím, kde se stírají všechny hranice „normálního chování“. Ta hodina utekla velice rychle a pak už jsem bohužel musel jít – ještě dnes mě mrzí, že jsem nemohl zůstat do konce, ale jinak to nešlo. Prodral jsem se řadou spolufanoušků. Vycházel jsem ze sálu a za zády mi zněla legendární píseň alternativy „z Brnečka“ : „Kdybych byl tátou Lišákem, zavolal bych ti věšákem...“

   Abych utěšil zármutek, že už víc nestihnu, prohodil jsem po cestě k šatnáři: „Už asi budou končit...“ Odpověděl mi pobaveně: „No, já nevím. Minule hráli dvě a půl hodiny.“

   A tak jsem šel. A příště si ten čas rozhodně zařídím líp...
papouch
30. 05. 2005
Dát tip
Lišák je lišák je lišák je lišák! :-) pěkná recens, nemám co dodat

redbeatle
14. 05. 2005
Dát tip
aVi

JiKo
12. 05. 2005
Dát tip
Vášu koukám už pár let věčinou na Meziplotech a to jak Ty syčáky tak jeho onerecitator show. Po tom čase musím říci že už se zajídá, vlastně je to pořád to samé.... ale na druhou stranu.. Ještě je naděje tři čtyři... ještě je naděje....to je super a taky miluju ..."...ale už si není jistý (Plavec jindřich)" :-)

oleandr
10. 05. 2005
Dát tip
myslím, že to je pěkná reportge a když jsem poprvé Vášu viděl v Olomouci, tak to fakt byl nářez je výbornej, mám ho na kazetě, ale tu už si doma málo kdy pustím, prostě není nad to, aby to celé člověk viděl i slyšel

Žíně
10. 05. 2005
Dát tip
S těma tvarůžkama jsi měl asi pravdu, já patřím do tý druhý skupiny. Váša je pro mě symbolem hystericky afektovanýho pitvořícího se komika, kterýmu se radši vyhnu obloukem, jinak jsem z něho silně nervózní. Jinak recenzička příjemná.

ashentree
08. 05. 2005
Dát tip
jo, trutnov pamatuju překvapili mě tam znám je jenom tady z pekárny a nečekal jsem, co dokážou udělat v amfiteátru :) pěkná reportage ;)

no me taky prave prekvapili dost mile...nejlepsi jejich vystoupeni ktery jsem videl

ashentree
08. 05. 2005
Dát tip
taktak

Vaud
07. 05. 2005
Dát tip
hezká reportage, skupinu neznám, ale podle textu to byl asi mazec :-) *

swetcherlie
07. 05. 2005
Dát tip
..ty jeho vlasový kreace jsou nesmrtelný...:-)!!!!

nejlepsi vec od nich maj trutnov 2003 neuveritelnej kotel a kdyz ja rikam ze je maj tak je maj pribeh jim tam aj bubenik a rozpalili to takovym zpusobem ze byli nakonec daleko dravejsi jak suicidal tendencies

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru