Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

nenachádzam

08. 05. 2005
6
4
3164
Autor
zvedavec

Niečo nespoznané – večne hľadám.

A nenachádzam.

 

 

Či sa stalo, stane

to alebo iné,

diera v mojej duši

zatiaľ ešte vždy a stále trvá

 

- kde tečiem, ubúdam

kam sa strácam -

 

ako studňa bez dna,

kam opätovne padám

pod ťarchou seba.

 

A na otázku:

A vieš, čo by si chcela?

 

odpovedám „neviem“

alebo

„nie je to dobré,

ale nevidím, neviem“.

 

Nevidím spásu.

Hoc

čítala som, počula som

predstavy a uistenia...

 

Istý bod,

o ktorý sa môžem oprieť,

je diera v mojej duši?

Bez záklopky?

 

 

 

no...,

aspoň že (ubúdajúc) prúdi voda

 


4 názory

:)jsi zvědavá a přesná...tak nějak lehce,přirozeně a samozřejmě


zvedavec
18. 01. 2017
Dát tip

Zdravím Ťa corriente libre :). Prekladač mi napovedal, že v španielčine to znammená "voľný tok". 

Voľným tokom "tečieš" zmenami? 

Báseň som napísala pred 12-stimi rokmi, až sa mi to nechce veriť. Dnes sa necítim byť bez záklopky v duši (čo sa, už viem, môže opäť zmeniť).  Sú také chvíle v živote. Keď na to spätne pozerám, neľutujem ani jednu takú chvíľu, aj keď v tedy by som bola rada prežívala niečo iné. :)


verím,

že každý hĺadá dvoveru,

berie to ako tajomstvo, bojí sa, že o dvovera može odísť

vo zmenu nětreba veriť, vždy príjdě. Něčakaná, tůžená, obávaná, istá svojou neistotou. Vo zmeně rastieme. Nemožme si ju odopierať, lebo s ňou idieme do stretnutia so svojou smrťou. A tá všetko mení.  

Něvedieť je túžba spoznať. Mám taký pocit, že tvoje ubúdanie je  sila zmeny. Zmena je průd a ak sa k nemu staviame čelom, samých nás naplňa. Zmena je nezvyk. Deti nemajů zvyky, ale majů průd. Nič viac nepotrebujů. 

Průdy nás vedů neustále. Od i k...netreba zvykať si na dvoveru istot, ale na istotu nekonečných premien,...tým, že im buděme ísť kludně v ústrety.  Čo nové spoznávať, keby něbolo, nekonečných zmien. Buďme plný zmien, lebo ty nám nikdy nemožu chýbať. A ty predsa tůžiš po samých silných a krásnych zmenách. No, keď budů odchádzať ty, pre ktoré sme chceli žiť, žijme s tými, ktoré sa práve vlievajů. Takto k nám nekonečno štědro prináša svoje tajomstvá...my im otvárame svoje okná a možme uchopiť silu, ktorou oplývaju. Není prečo samotný odtěkať, keď iba ochutnávame a rozvíjame s tým svoje poznávanie čo dosial němá slová. Byť prázdni je pripravenosť, ktorá nemá konca. Byť vždy za všetkých okolností pripravení, čelom ku zmenám, je i cieĺ.

 


zvedavec
10. 05. 2005
Dát tip
ďakujem Vám, že ste tu boli i za Vaše slová, vážim si ich všetky veľmi Don´t_worry: prispievam sem, keď sa niečo vo mne deje, riešim si svoje napätia, a tiež KOMUNIKUJEM. Takže možno vyzerám dosť neisto. (Asi až taká neistá nie som, ako sa možno zdá, lebo množstvo vecí v živote riešim celkom uspokojivo a s istotou. A niektoré zase nie.) Možno jedna vec mi je vlastná: ak neistá som, netvárim sa kŕčovito sebaisto, ale pravdupovediac, mne to pripadá skôr ako prejav väčšej istoty v istom zmysle, ak pripustím, že nie všetko viem, chápem, viem riešiť. Až keď to pripustím, keď si položím otázku, vyjadrím problém, môžem podľa mňa - nájsť odpoveď. A niekedy je to zase i veľmi adresná otázka, vyjadrený postoj, alebo odkaz z mojej strany, a občas dostávam priamo od adresáta i reakciu, alebo odpoveď. Zistila som, že týmto spôsobom viem veľmi dobre vypustiť pretlak v sebe, a tak sa ospravedlňujem, ak je to viac užitočné pre mňa ako dokonalé pre čitateľa :) Možno to nie je veľakrát poézia, ako si naznačila, súhlasím, občas je to aj list, napísaný touto formou, táto forma tak trochu chráni pred ostrým, nekompromisným, možno niekedy chybným a nešetrným vyjadrením niektorých mojich (ktovie či správnych) postrehov, a preto - zdá sa mi lepšia.

Liso
09. 05. 2005
Dát tip
Su iste body, ktore Ta drzia aj ked ich nevidis a ktore spoznas, ked sa ich dotkne(s)... :)

Má v tvých básní místo nejistota? Mně připadá, že si pokládáš mnoho otázek, přespříliš témat, ale všechny jsou nedopovězené. Spíš načrtnuté. Někdy mi chybí ten osobní náboj, někdy jsou mi tvé básně takovým uklidněním po těch všech výkřicích, které se snaží vymyslet, co nejlepší přívlastek ...*

Mirae
08. 05. 2005
Dát tip
...po ťarchou seba... Je to tou slovenštinou, nebo je to úžasný?

vesuvanka
08. 05. 2005
Dát tip
to je zvláštní, zase tu nacházím něco co mě oslovuje, jako by to byly i moje otázky, na které nemohu najít odpověď.... je krásně napsaná.... TIP

beda
08. 05. 2005
Dát tip
Ale, ale .. :-) Všechna díla, která v tobě probouzí krásu (básničky, písničky, budovy, obrazy, krajiny ....) jsou inspirovaná tím, co stále hledáš a protože i tvoje dílka taková bývají, pak je zřejmé, že i ty jsi tím inspirovaná, jen si to ještě plně neuvědomuješ. :-) Svůj problém nevyřešíš hlavou, to bude neustále dočasné a neuspokojující. Řešení je jen a pouze v intenzivním prožitku. Mohu tě stále ujišťovat, že je co prožívat, ale nemohu jej v tobě vyvolat. To neumím na povel ani u sebe. :-)))) Měj se hezky, jsi fajn a rozhodně nejsi tak vzdálená od Toho, jak se zrovna teď domníváš. :-)*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru