Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Horké slzy ve sněhu

11. 12. 2000
8
1
4620
Autor
Carodej

Četl jsem na Písmákovi tuto báseň, když...

...v tu chvílí kolem mne byla náhle tma prosvětlená naoranžovělými pouličními lampami, jejichž světlo se odráželo od bílého sněhu. Všude bylo ticho, mrazivé ticho jaké bývá jen ve večerním, sněhem pokrytém parku. Usínající vrána na jedné lampě si protáhla křídla, ale ani ona neporušila nepsanou dohodu nehlučna. Pak jsem udělal krok, abych se podíval na tu dívku, která seděla na lavičce spolu s oním chlapcem. Sníh kolem nich byl jen nedbale smeten jedním pohybem ruky v rukavici, ta dívka dokonce možná seděla přímo ve sněhové pokrývce lavičky. Ačkoliv jednoznačně přišli spolu, jako by to byli dva cizí lidé ...či...dva odcizující se lidé. Nebylo mezi nimi fyzicky mnoho prostoru, ale o to větší propast byla mezi nimi - cítit. Dívka plakala, tiše, jako když padají vločky. Mokré kapky se jí v tom oranžovém světle leskly na tváři a já si maně pomyslel, že možná zmrznou na malé kousky ledu. Chtěl jsem přistoupit a setřít jí ty slzy, ale nemohl jsem blíž k nim pro tu bolest, která se řinula ven z obou jak z otevřené rány v břiše velryby, když vyrvete ven harpunu. Kolem se zachvěl vzduch a bílé mokré sněhové vločky se rozjíveně vrhli vstříc čekající bílé kohortě záchranců. Na chvíli jsem odvrátil zrak abych prohlédl tou bílou clonou a když se můj pohled vrátil k oné lavičce, byly tam jen dvě bílé sochy na které zvolna dopadal sníh.... Ta černá vrána na lampě náhle posměšně zakrákala a já měl náhle pocit, že jsem se probral z podivného snu. Sněhové vločky se mi zachytiy na řasách a reakcí mých očí byly horké slzy, které mi vyrazily z očí. Přitáhl jsem si límec zimníku blíže k sobě a otřásl se při doteku mokré látky. Spěchal jsem domů a pod nohama mi křupal sníh. Bylo ticho jako v kostele. Už jsem se neohlédl.

1 názor

Shellinka
09. 08. 2002
Dát tip
...jako bych tam šla s tebou... :) TIP

J
14. 02. 2001
Dát tip
Raci obecně mívají velmi vynalézavou představivost. Patří to k jejich ctnostem. Tahle vyvolaná básní Včely je moc krásná.

Ha
05. 02. 2001
Dát tip
„Vločky“ jsou jako „ženy“, zacházejme s nimi tak. Taky bych se přimlouvala za to, aby se „činily“ jen kroky abstraktní, jak tomu v literatuře i v životě bylo až dosud. (Tohle není poznámka šťourala, ale dobře míněná rada – i pro příště.)

Carodej
05. 02. 2001
Dát tip
Tudíž to opravím:-)

jahudka
12. 01. 2001
Dát tip
Zase jedna lyrická. Ona ani nemůže mít spád, není to detektivka. Zachycuje jeden malinkatý okamžik, který si člověk běžně ani neuvědomí. TIP!

Harry
27. 12. 2000
Dát tip
Přečetl jsem si všechny tvé povídky. Dobrý. Fakt dobrý. Napsal bych i super, ale mně tvůj styl zrovna moc nesedí. Moc se rozplýváš v opisu dojmů, všeho... Je to takové... No, rozplizlé... Nemá to spád. Moc dlouhé věty (ne, že bych neuměl číst souvětí, to ne). Málo přímé řeči. Malá dramatičnost. Je to zkrátka jen takové počtení, dobré čtení. Pohlazení slovy na duši. Na toto musí mít člověk tu pravou náladu...

Gimi
21. 12. 2000
Dát tip
Snad až mrazivě povědomé.Líbí se mi to. t

olivierek
17. 12. 2000
Dát tip
Sníh v parku na lavičkách, vločky na řasách, malé kousky ledu z pláče, sněhuláci, fantazie. Je to suchá zima, která vlhne rozehřátým srdíčkem. Je to krásné. Vůbec je to nádherné, když jedno dílko dotkne druhé. Tip oboum.

Vcela
15. 12. 2000
Dát tip
Tvá fantazie je až obdivuhodná!!!!! Fakt super!TIP for you!

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru