Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

úsilie korunované...

14. 05. 2005
3
1
2995
Autor
zvedavec

úsilie korunované...

 

 

 

Hovorila, a pritom robila úkon, ktorým chcela zvýšiť kvalitu svojho života – ešte viac zvýšiť slasť z jedla, ktoré si chystala.

V jednej ruke držala rukoväť sitka a druhou rukou doň nalievala smotanu... - aby mala na rezancoch s tvarohom menej srvátky... bola sústredená na to, čo vraví, a trvalo naozaj dlho, kým si všimla, že veci sa dejú akosi - naopak.

 

Moja mama. Keď spomeniem, musím sa usmiať...vždy. S pocitom, že čo sa jej vtedy  stalo, je aj krásne, aj  ľudské. A milé.

 

...

 

Návrh zmluvy poprevracali zo všetkých strán: nie, mandátna to rozhodne nemôže byť! Musí to byť rozhodne príkazná! Ale napokon sa dali presvedčiť na mandátnu. Dali ju však na posúdenie právnikovi. Ten ju posudzoval dlho, naozaj dlho. Podrobne. Aby sa nepomýlil.

 

Potom ešte zjednali dve tisícky. Dobre! teraz už len ten vycizelovaný text v počítači upravia, ešte i sumu zjednali! Vytlačia, a obe zmluvné strany môžu po mesiaci príprav konečne podpísať.

 

Len....

 

Na druhý deň sa váhavo pýtali z účtárne: „A kto vlastne zostavil tú zmluvu?“

 

A do telefónu prečítali: „V súlade s ustanoveniami zákona  NR SR č. 18/1996 Z.z. o cenách v znení neskorších predpisov sa zmluvné strany dohodli, že odmena za služby poskytnuté mandatárom podľa tejto zmluvy mandantovi sa stanovuje paušálnou platbou vo výške 18.000,- Sk mesačne bez DPH (slovom dvadsaťtisíc korún slovenských).


1 názor

synáček
15. 05. 2005
Dát tip
:o)) T**

vesuvanka
15. 05. 2005
Dát tip
První část s maminčiným úsilím je skvělá.... moc mě zaujala a za ni TIP v té druhé části se moc neorientuji (spíše jen tuším určitou souvislost ve způsobu konání s tou první), svět mandantů, právníků, smluv, nařízení atd. je pro mě nějak nepochopitelný

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru