Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Spatna volba dogmat

13. 12. 2000
0
0
1263
Autor
johnyace

Predne - tohle vzniklo jako COPY a PASTE obsahu souboru *.HTM, vytvoreneho ulozenim puvodne Wordovskeho dokumentu jako HTML. Pokud je to nejaky divny, je mi lito.

Špatná volba dogmat

Johny Ace

Varování: Tato povídka může působit dojmem, že referuje ke katolickému křesťanství. Pokud patříte mezi lidi, kteří nesnáší zpochybňování tohoto náboženství, nečtěte dále. Bylo by zbytečné, kdybyste se zcela zbytečně rozčilovali. Zejména by tuto povídku neměli číst ti, kteří byli kvůli filmu Dogma schopní fyzicky napadat jeho tvůrce. Nerad bych odskákal něčí (jejich) omezenost. Děkuji za pochopení.

I.

"I pravil Nejvyšší: Pouť člověčí začíná okamžikem početí. Tehdy se člověk stává smrtelnou bytostí, zdědivší dědičný hřích a odvěkou ctnost. Během své cesty životem se dopouští hříchů a žije podle ctností. Neexistuje člověk bez hříchu ani bez ctnosti jeden hřích zdědil od svých rodičů a jednu ctnost mu nejvyšší vložil do vínku při početí.

Pouť člověčí pokračuje očistcem, do nějž vstupuje po své smrti. V očistci přistupuje k vahám pravdy. Zde jsou z něj postupně snímány hříchy i ctnosti a pokládány na misky těchto vah. Každá ctnost vyváží jeden hřích, každý hřích vyváží jednu ctnost."

Duchovní se odmlčel, aby dal vyniknout svým dalším slovům, aby na své stádo věřících zapůsobil varovným poselstvím.

"Pravil též Nejvyšší: Nelze získat nesmrtelnost, dokud je člověk obtěžkán hříchy a nadnášen ctnostmi. Teprve bytost bez hříchu může vstoupit do věčné radosti a bytost bez ctnosti je uvržena do věčného utrpení. Proto střeste se hříšného života a konejte dobro, byste ve věčné radosti po mém boku navěky šťastní byli."

Kázání skončilo.

II.

Náraz auta tu dívku odmrštil proti nosiči semaforů. Páteř se prohnula a poté přetrhla míchu. Tělo se překulilo kolem tlusté trubky a pokračovalo v letu. Když konečně dopadlo, nebyl na ně hezký pohled. Člověk by až nevěřil, že může za tak krátkou dobu vytéci tolik krve

Následující část příběhu se odehrávala v rozměrech, které lidé normálně nedokáží kvantitativně ani kvalitativně zachytit, snad kromě případů, kdy z nich přispěchá "pomocná ruka", aby přispěla k hladšímu průběhu děje v našich čtyřech rozměrech. Taky se těmto případům říká zázraky. Přesto lze s trochou zjednodušení tuto část převyprávět v termínech lidem dobře známých.

Letištní hala byla neuvěřitelně přecpaná a stále přicházeli další a další lidé. Krystal se kolem sebe nevěřícně rozhlížela a připadala si bezmocná. Zmocňovala se jí panika kdyby se jí tu něco stalo, nikdo by si toho ani nevšiml.

Stála tam několik dní, možná týdnů, aniž by se čehokoliv napila či cokoliv snědla, přesto necítila únavu, žízeň ani hlad. Pomalu jí docházelo, že ačkoliv vše vypadá normálně, nefunguje to tak. Tak například letadla věděla moc dobře, že na normálních letištích je startujících letadel alespoň zhruba stejně jako přistávajících, zatímco tady přistávala letadla téměř neustále, ale odlétalo tak jedno denně. Taky po přistávacích drahách jezdilo nezvykle hodně pohřebních aut, doslova kličkovala mezi koly přistávajících letadel. A nejpodivnější na tom bylo, že to NIKOMU NEVADILO! Lidé se mačkali jeden na druhého, ale přitom byli nezvykle klidní. Žádná panika, žádný křik, žádný spěch. A žádná zavazadla

III.

"Krystal Omenová? Následujte mě," promluvil uniformovaný zaměstnanec letiště, náhle se zjeviv přímo před ní. Aniž by čekal na odpověď či alespoň potvrzení příjmu sdělení, otočil se a vyrazil svižným krokem skrz dav k přepážce. Krystal se nejdříve bála, že ho v davu nebude schopna sledovat, ale dav z nějakého neznámého důvodu přesně ve směru jejich chůze vytvořil volnou cestičku o šířce, která plně postačovala pohodlnému průchodu, aniž by byla zbytečně velká. Po pár minutách tiché chůze dorazili k přepážce. Úředník na přepážce poděkoval uniformovanému průvodci a ten se vzápětí ztratil v náhle nepřehledném davu lidí.

"Máte něco k prohlídce? Zavazadla nebo tak?" zeptal se úředník.

Krystal prohlásila: "Ne, žádná zavazadla ne-," ale náhle si všimla, že drží dva kufry, v každé ruce jeden. Udiveně se na ně podívala, ale pak je mlčky zvedla nad úroveň pultu a položila je na něj.

Úředník cvakl zapínáním a víka prudce odskočila. Zalovil v levém kufru a vytáhl sadu používanou narkomany pro intravenózní užívání drog. Zkoumavě se na Krystal podíval. Krystal vytřeštila oči, chabě začala argumentovat: "To nemůže být moje, já už tři roky" Úředník ale jen pokrčil rameny ve stylu "vždyť na tom nezáleží," zalovil v pravém kufru, vytáhl občanku s mužskou fotografií a náklad obou rukou hodil přes hlavu kamsi za sebe.

Následujících několik hodin Krystal nechápavě zírala, co všechno měla ve svých kufrech. Pomalu jí ale začínalo docházet, že jde o symboly jejích skutků skutečně kdysi brala drogy a skutečně kdysi našla něčí doklady a zanesla je na policii. Skutečně jednou převedla slepce přes silnici a skutečně jednou okradla nechutně bohatě vyhlížejícího hosta v restauraci o dva tácy. A tak dále Po několika hodinách (a stovkách předmětů hozených za hlavu úředníka) jí dokonce přestalo připadat nemožné, aby se to všechno do těch kufrů vešlo.

A pak s sebou úředník trhl a zarazil se. Nenápadně stiskl malé červené tlačítko na spodní straně pultu a s úsměvem Krystal požádal o chvilku strpení.

IV.

Přišel další úředník, který měl na náramenících o jedna křidélka víc než dosavadní odbavovatel. S úsměvem přišel až k otevřeným kufrům, stále ještě s úsměvem do nich nahlédl, načež nedokázal zadržet výkřik "Ach!" následovaný zakrytím úst dlaní levé ruky. Následujících několik minut jen nervózně těkal pohledem po různých částech stropu letištní haly a zoufale se snažil nalézt řešení. Vzpomněl si, co mu říkal jeho nadřízený: "Vždycky se na to dívej jako šachista. Když je šachista šachován, má tři možnosti zneškodnit útočníka, zakrýt napadeného krále nějakou překážkou, nebo s ním uhnout do bezpečí. Obvykle v reálu najdeš analogie ke všem třem metodám, a když ne, alespoň nějaká tam bude vždycky."

Na čele mu vyrazil pot, jak se snažil nalézt řešení. Náhle se rozzářil, protože objevil analogii k umístění bariéry mezi krále a útočníka. Obrátil se k hodnostně nižšímu úředníkovi a řekl: "Vraťte všechny ty věci zpět do kufru a začněte znovu." Pak si uhladil vlasy a odešel.

Úředník, dočasně velice šťastný, že se problém - alespoň zdánlivě vyřešil, uposlechl. Vracení předmětů trvalo zlomek času, který zabralo vyhazování týchž předmětů ven, ačkoliv si Krystal matně vzpomínala, že dřív jí naopak uložení věcí do zavazadla trvalo mnohem déle než jejich vyjmutí z téhož

Úředník znovu začal kombinovat jednotlivé předměty a házet je za sebe. Poučen z předchozího nezdaru tentokrát začal tím, že vzal záhadný mentolový bonbon, který předtím zbyl na dně kufru, a spolu s ním za sebe mrštil dvěma tisícovými bankovkami, které při prvním pokusu přišly na řadu v druhé dvojici.

Ale ačkoliv se opravdu velice snažil, nakonec se situace s drobnou obměnou opakovala na dně jednoho kufru zůstala stařecká hůlka a druhý nabízel prášek na těžkou nespavost. JENOM ten prášek

V.

Přivolaný nadřízený nejdříve velmi dlouho nevěřícně hleděl na to, jak jeho zdánlivě dokonalé řešení selhalo, pak se na stejně dlouhou dobu zamyslel, aby nakonec řekl: "Už vím! Vy, úředníku, si vezměte volno a pošlete sem za sebe náhradu." Jo! Pomyslel si, tak dokonalý úhybný manévr jistě problém vyřeší.

Nevyřešil. I nový úředník musel po chvíli nevěřícného zírání povolat šachů znalého nadřízeného, protože si nevěděl rady se vzniklou situací.

Nadřízený si uvědomil, že mu zbývá jediná možnost, jak zabránit tomu, co bylo neslýchané. Jenže JAK zlikvidovat nepohodlnou dívku za pultem? Přemýšlel velmi dlouho. Slunce několikrát zapadlo a zase vyšlo, než připustil, že je v koncích. Tak pomalu, že to bylo nepostřehnutelné, otočil hlavu k úředníkovi a potichoučku, jako by se bál, že ho uslyší někdo, kdo by jej slyšet neměl, nařídil podřízenému: "Dokončete odbavení." Pak hlasitě polkl, utřel si kapesníčkem zpocený zátylek a kvapně odběhl do své kanceláře.

Úředník, s kůží lesknoucí se potem, uchopil do dlaně uspávací prášek a druhou rukou vyňal stařecko hůlku. Pak se zhluboka nadechl, pokusil se polknout, ale nešlo to, zavřel očí a poslal velkou hůl i nepatrný prášek do neznáma za sebe. Pak řekl: "Jste odbavená. Můžete jít na plochu."

VI.

Krystal sice netušila, KAM na plochu má jít, ale když se otočila, dav se spořádaně rozestoupil a ukázal jí tak přesně cestu. Spíše jako ve snách si uvědomila, že tentokrát je špalír výrazně širší skoro se jí zdálo, že musel někdo z davu opustit budovu, aby bylo možné uvolnit tolik místa. A také pocítila, že se začíná drobně chvět země pod jejíma nohama

Prosklené dveře se samočinně rozestoupily a Krystal opustila přeplněnou halu. Rozhlédla se a spatřila svoje letadlo. Vlastně netušila, jak to poznala, ale jakoby instinktivně vyrazila právě k tomuto letadlu. Stálo k ní bokem a schůdky byly přistaveny přímo před dokořán otevřenými dveřmi. Krystal doslova jako náměsíčná došla až ke schůdkům, nastoupila na nejspodnější z nich a nechala se vyvézt nahoru automaticky spuštěným eskalátorem. Teprve když jí dovnitř zbývalo půl kroku, všimla si nevelkého černého kruhu s bílým křížem uprostřed, namalovaného na boku letadla kousek od dveří.

Nepřikládala tomu důležitost a vstoupila dovnitř. Zarazilo ji, že je tam sama, protože až doposud vždy, když se jí poštěstilo zahlédnout přípravy k odletu nějakého letadla, vcházelo do něj několik desítek lidí. Co se to děje? - ptala se sama sebe.

Usadila se na sedadlo a připoutala se. Letadlo začalo rolovat na začátek rozjezdové dráhy. Když tam dorazilo, otevřely se dveře pilotní kabiny a objevil se jeden z pilotů. Přišel až k ní a zeptal se: "Kam to dneska bude?"

"Jak to, dneska? Copak já už s vámi letím poněkolikáté?" podivila se Krystal.

"Ne, to ne. Ale tohle letadlo od teď patří vám a můžete jej používat, jak často chcete. Proto se ptám, kam poletíme dnes?"

Krystal to stále nedocházelo: "No, třeba do Paříže, tam jsem se vždycky chtěla podívat."

Pilot se shovívavě usmál a pak řekl: "Aha. Vy to asi ještě nechápete. Takže já vám to vysvětlím. Ta špatná zpráva je, že jste po smrti. Ta dobrá zpráva je, že můžete vstoupit do Věčné radosti. Pak je tu ale i ta zpráva, že můžete také vstoupit do Věčné bolesti." To jsou jediné dvě destinace."

"Co? Jak? Proč? Mrtvá?" nechápala to Krystal.

"Vy jste věřící, viďte? Věříte v Nejvyššího?"

"Nó, tak trochu."

"Pak jistě víte, že existují tři stádia smrtelný život, očistec a věčný život. Ano?"

"Souhlasím."

"No, a víte, že do Věčné radosti mohou vstoupit ti, kdož nejsou zatížení žádným hříchem. A do Věčné bolesti jsou uvrženi ti, kdož nejsou nadnášení žádnou ctností."

"Jo, to už jsem někde slyšela. No a?"

"No, ehm, stala se taková nepříjemná věc. Nikdo tak nějak nepředpokládal, že by k tomu mohlo dojít, ale vy jaksi jak to říct splňujete obě podmínky. Asi jako kdyby dvě přímky byly zároveň rovnoběžné i různoběžné. Chápete?"

"Ne."

"Nebo jako kdyby nějaké slovo bylo zároveň v jednotném i množném čísle. Chápete?"

"Jo ták! Tak tomu už rozumím. Prostě nevíte, jestli do novin napsat Krystal letěla, nebo Krystal letěly. Tak nějak?"

"Víceméně. No zkrátka, vy můžete libovolně přecházet mezi Věčnou bolestí a Věčnou radostí, protože na obojí máte nárok."

"Aha. No, to není tak špatný. Co byste mi doporučil?"

"No, tak celkem přirozeně by bylo dobré se podívat do Věčné radosti, ne?"

"Souhlasím!"

VII.

Nejvyšší a Netečný se sešli. Nedělali to příliš často, vlastně to udělali podruhé od svého narození. Rozhovor začal Netečný: "Vždycky jsem ti říkal, že definovat pravidla pomocí negace není dobrý způsob. Nezabiješ. Nebudeš se rouhat. Ten, kdo NEMÁ hříchy Proč jsi prostě neřekl - konejte dobro? Proč říkáš - nekonejte zlo? A teď se ti to vymstilo. Kdybys rozhodl, že do Věčné radosti vstoupí ten, kdo je pouze nadlehčován ctnostmi, a že do Věčné bolesti upadne ten, kdo je pouze zatížen hříchy, bylo by to bez problémů. Tedy alespoň by ti tady nevznikali pašeráci, kteří můžou cestovat kamkoliv a převážet cokoliv mezi Věčnou bolestí a Věčnou radostí. Taková Krystal Omenová by byla zaseknutá na letišti, ale to je pořád menší zlo než současná situace. Jak se z toho chceš dostat ven?"

"Já jsem Nejvyšší. Na to nezapomeň. Pokud zůstane ve Věčné radosti, tak žádný problém není. A nevidím důvod, proč by měla cestovat do Věčné bolesti."

"No, jen aby ses nedivil"

VIII.

Po nějakou dobu byla Krystal skutečně spokojená tam, kde byla. Putovala nádherným místem, potkávala samé zajímavé a příjemné lidi (lidi?). Cítila se opravdu radostně, nic jí nescházelo a málem zapomněla na to, že může kdykoliv odcestovat do Věčné bolesti.

Jenže pak nabyla dojmu, že něco není v pořádku. Nemohla nikde najít svoji dávno zemřelou babičku, ačkoliv byla přesvědčená, že to byla moc hodná žena, která si Věčnou radost zasloužila. Zašla proto k informačnímu panelu, určenému pro získávání odpovědí, a zeptala se: "Kde je moje babička?"

Odpověď ji znepokojila: "Je ve Věčné bolesti."

"Proč?"

"Bylo tak rozhodnuto. Bližší informace nejsou k dispozici tady, pouze ve Věčné bolesti."

Vzápětí odcestovala.

A Nejvyšší jen nechápavě hleděl, jak místo, odkud právě odletěla, nejnádhernější místo v celé věčnosti a dokonce i v celém Stvoření, okamžitě mizí.

Krystal dorazila do Věčné bolesti. Bylo to ošklivé místo. Nejošklivější, jaké si uměla kdy představit, ba dokonce ještě mnohem ošklivější. A nikde žádné informační panely.

No jasně, pomyslela si. Součástí bolesti je i nejistota. Kdyby se trpící mohli dozvědět, že jejich blízcí jsou ve Věčné radosti, nebyla by jejich bolest taková.

Dlouho hledala, až konečně našla. Její babička, až do pětapadesáti zdravotní sestra, byla významným prvkem v organizovaném obchodu s novorozeňaty.

IX.

"Vezměte mě odsud!" poručila pilotovi. Ten, netuše nic o zániku Věčné radosti, odstartoval. Ihned poté následovala Věčná bolest osud Věčné radosti.

"Co se to děje!?" rozčiloval se Nejvyšší. Kde se vzal, tu se vzal, objevil se u něj Netečný a s úsměvem na rtech mu to vysvětlil: "No definoval jsi Věčnou radost jako místo, kde ctní prožívají věčnou radost. Analogicky jsi definoval i-"

"Vím, co jsem definoval!!" zahřímal Nejvyšší. "No a co?"

"Tím, že Krystal opustila Věčnou radost, porušila skutečnost, že ta radost měla být věčná. A když opustila Bolest, zanikla i ta, protože Krystal necítila bolest navěky. Holt se ti to sesypalo jako domeček z dogmat?"

X.

Dlouho byl vzteky bez sebe. Ale pak se zastavil a začal zvolna psát:

  1. Počet prvků prázdné množiny je 0

Konec


Velmi umně napsané...na druhou stranu...Mahoneyova logika je nepopiratelná a lze ji vyvrátit jen,již výše použitém,slovíčkařením...dílko ma logické trhliny,což ovšem nepopírá jeho uměleckou hodnotu...na TIP to však není

Anonym
17. 02. 2001
Dát tip
Spíš souhlasím s Mahoneym. Asi jsi na mě moc chytrej. Anebo to hraješ. Každopádně si myslim, že čím víc budeš v povídce prosazovat vědu, tím víc z ní budeš ubírat skutečný příběh, tedy to, o co v povídce de.

Anonym
17. 02. 2001
Dát tip
To byl já, StvN

Mahoney
19. 12. 2000
Dát tip
i tak se to dá chápat možná je to tím, že jsem nečetl bibli, ale pro mě prostě věčnost = nekonečná doba :-)) dík za vysvětlení

johnyace
15. 12. 2000
Dát tip
Mahoney, vecnost a NEKONECNO neni totez. Vecnost = ODVZDY NAVZDY, tedy "throughout the whole scale" :-). Jakmile z vecnosti cokoliv odectes, uz jde v nejlepsim pripade o nekonecno. Napriklad: Buh je vecny. Jezis je ale "nesmrtelny" pouze nekonecne dlouho, nikoliv vecne. Ale to je samozrejme slovickareni.

Helena
15. 12. 2000
Dát tip
dílo jde mimo mě, ale za poslední dvě kritiky vám oběma moc děkuji!

Mahoney
14. 12. 2000
Dát tip
ehm, promiň že Ti bořím skvělý nápad, ale... ve chvíli, kdy opustí Nebe (či Peklo, to je jedno), neporušuje to, že v tam může strávit celou věčnost, neboť: od nekonečna můžeš odečíst jakékoli reálné číslo a stále ti zbývá nekonečno, tedy: například, když hrdinka bude trávit v Nebi všechny liché roky, a všechny sudé roky bude v Pekle, pak v Nebi stráví nekonečně mnoho lichých roků, v Pekle nekonečně mnoho sudých roků, tedy v obou stráví věčnost :-)) inu, taková je matika - je nekonečno a je nekonečno... a jedno může být větší a to druhé menší, jedno může obsahovat druhé a nebo taky ne... :-)) jinak, abych nezapomněl pochválit, perfektní dílko, super nápad, skvělý styl, jen by to chtělo vychytat překlepy a hrubky... a téhle nelogičnosti si stejně skoro nikdo nevšimne :-))

johnyace
13. 12. 2000
Dát tip
Pro ty, kteri nechapou: Po znacnych potizich s ruznymi paradoxy byla Teorie Mnozin vybudovana na axiomu prazdne mnoziny. Teprve pak byla bezesporna.

Ramona
13. 12. 2000
Dát tip
prazdna mnozina je proste vsechno co se nevylucuje, nemyslim, ze se v tom da hledat vic, nez co si kdo uz nasel ~ ~ ~

Ramona
13. 12. 2000
Dát tip
tak to tady mas johny, a jsi opravdu ledovy

ruby
13. 12. 2000
Dát tip
no ok, je videt ze jsi o tom premyslel jen se mi jednak nelibi jmeno krystal prijde mi jak od danielle steel, ale to je tva vec a pak je tam mala chyba. mas tam:doslova kličkovala mezi koly přistávajících AUT.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru