Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Bližní

21. 05. 2005
7
3
9103
Autor
Tragicus


Autobus tichých trhnutím zastavil. S důstojností kněze jsem zvedl batoh a lehkým, pomalým krokem jsem vystoupil do vlhkého, deštivého odpoledne.
Po hmatu jsem, jako vždy, zkontroloval pět nejdůležitějších předmětů: telefon konia -300 stříbrných stříkaček 1/2 OMO, cigarety, zapalovač, klíče a peněženku.
"Krabka, dobrý, ohen, mobil, klíče..."
Polil mne studený pot. Pravá kapsa mi ohlásila se slzami v očích hmatatelnou absenci mojí konie, mojí malé koničky...
"To nemůže být pravda, nemůže!"
"Asi jsem ho zapomněl doma, ano, jistě...!" namlouval jsem si, ač jsem věděl, že v autobuse jsem jej ještě měl.
Rozběhl jsem se, nehledě na nedůstojnost takového počínání, schody jsem míjel po čtyřech, rozrazil dveře a hledal.
Marně.
Zvedl jsem sluchátko pevné linky a vytočil své číslo.
Tón ze sluchátka ohlašoval, že má milovaná konia stále žije, ale byt zarytě mlčel, odnikud se neozýval její něžný hlas.
Operátor po chvíli přerušil marnost mého snažení, ale já okamžitě vytáčel znovu.
"Uživatel, kterého voláte není dostupný..."
"Ne! Ne! Neeeeee!! To není možné, nesmí..."
Ztěžka jsem dosedl na křeslo, z mých očí vytryskly slzy.
"Už ho nikdy neuvidím... Jak jsem miloval společné večery, přes jeho neochvějné mlčení! Už nikdy..."

Ráno jsem s těžkým srdcem usedl na sedadlo, kde jsem byl i včera.
"Hej, Jane!"
"Hmmmm?" otočil jsem se otráveně na spolužáka.
"Zapomněl sis tady včera mobil..."
"Cože?! A pročs mi ho nevzal?!"
"Vzal, vole. Furt ti někdo volal, tak sem ho vypl..."

"Konečně zpátky, moje konička..."

"Dobrý den!" pozdravil jsem vesele paní za pultem.
"Dobrej, dobrej... Co si přeješ?"
"Chtěl bych prodat telefon... Konia -300 stříbrných stříkaček 1/2 OMO."




3 názory

Marcela.K.
05. 12. 2008
Dát tip
To je na psaní to, co se mi líbí...a co někdy čtenář nechce přijmout... že sice je to Tvůj příběh, ale v podstatě se ani nestal... něco je reálný, něco ne... baví mě to u básní...a nejvíc, když mě začne někdo utěšovat, nebo mi radit a přitom je ta básnička třeba x let stará :-)

Tragicus
05. 12. 2008
Dát tip
No, ona je pravdivá jen první část (ale nebyl jsem tak zničený :]), žádný spolužák jej nenašel (možná proto, že s žádnými nejezdím :]). Nemohl jsem se držet reality, abych tam dal tu pointu ("hlubší poslání") - aby z toho nebyla trapná povídka o ztátě mobilu. Jo, občas velmi málo stačí ke štěstí. Díky za čtení.

Marcela.K.
05. 12. 2008
Dát tip
fak je to cítit...ten mužskej styl psaní... můj syn má svý mobily vyfocený :-) Tahle se mi líbila pro to , jak je napsaná... i za ten název... je dobře, že jsi ho dokázal prodat...jinak by to asi byla už nemoc... i tak je to už napováženou. Jednou jsem našla mobil, když jsem šla z práce...i taštičku se všemi doklady... takže jsem ho mohla vrátit majitelce...se mohla zbláznit radostí. A tolik štěstí jsem fakt dlouho neviděla :-))

pekylau
15. 12. 2005
Dát tip
Mě si koupila ta plačící kapsa. I jinak vtipně napsané pousmání nad polidštováním toho nepostradatelného nesmyslu. Taky ten konec mě moc mile překvapil. t.

Pěkné....!!!!! :-)

evalota47
05. 06. 2005
Dát tip
Ty jo to je náhodou dobrý,přesně si dovedu představit jak bych mohla někde nechat mobil-to by byla katastrofe-raději nemyslet.Já bych se totiž kvůli tomu nedostala na internet-no to by mě asi mrásklo.T,protože na tak "nudný"téma je to dobře napsaný.

Mrakula
03. 06. 2005
Dát tip
Já svůj mobil nenávidím říkám mu Debil nebo Kretén i Vůl, ale přijít bych o něj nechtěla. Sloh by možná chtěl ještě trochu vylepšit, ale je to pěkné. Na konci sem se i zasmála. (Tip od Mrakulky.)

Vitex
02. 06. 2005
Dát tip
neba

StvN
30. 05. 2005
Dát tip
No jasně. Ode mě se nedočkáš ničeho očekávatelného, žejo?

Nicollette
30. 05. 2005
Dát tip
schody míjel po čtyřech.... schody míjel.... proč ne něco nového...? .. konia je džoukézní název a snad z toho cejtim i tu nadsázku, protože materialismus nemiluji tolik jako ostatní

Tragicus
30. 05. 2005
Dát tip
StvN: Vetsinou prekvapis, to mas pravdu. swandrow: Vzdy jsem cekal, nevim proc, az mi napises kritiku a asi mne mrzi, zes to udelala zrovna tady. ;] A za, a nejen za ni, pochvalu stylu dekuji.

Tragicus
30. 05. 2005
Dát tip
Nicollette: Protoze, kdybych vymyslel neco noveho, ctenar by se soustredil na takove zbytecne drobnosti. Tady by to nebyl odkaz jako treba u konie. Cely styl je schvalne strozsi, nez je u mne obvykle. Jsem rad, jestli z toho tedy necitis nejake stradani nad mobilem. A dekuji.

pozorovatel
30. 05. 2005
Dát tip
pomíjivost lásky:)))) jo,jo,mě taky každá/ý omrzí... jenomže konec je náhlý vzrat, příliš náhlý... škoda a tip!:))

Tragicus
30. 05. 2005
Dát tip
swandrow: Vazne, toto je tva prvni kritika. Ale take je pravda, ze nepisi nic moc jineho krom povidek. Jen obcas neco "pro radost" ... ;] pozorovatel: Ten nahly zvrat je ucel, abych ukazal, jak je to potom, kdyz se treba neco/nekdo vrati. Dekuji.

pozorovatel
30. 05. 2005
Dát tip
nemáš zač ale mám dojem, že to jde i lehčeji, ne tak jako pěst na oko už jen fakt, že má tak vřelý vztah k takový věci...:)))

Tragicus
30. 05. 2005
Dát tip
Mozna, ze jsem chtel uderit a mozna jsem take chtel opet poukazat na tu alegorii. Protoze, kupodivu, clovek by se vazne takto nezachoval u hmotne veci (asi krom mne :]), ale u toho, co bylo mysleno se tak chova. Ale to uz zni jako hloupe vysvetlovani. - Nechme toho. Jeste jednou diky za cteni etc. ;]

pozorovatel
30. 05. 2005
Dát tip
jo, je asi zbytečný vysvětlovat... já jen věřim v něco jako "rovnováha povídky" měj se:)

Tragicus
30. 05. 2005
Dát tip
To zni dobre. :] Ty se take mej. :]

Tragicus
29. 05. 2005
Dát tip
StvN: Presne ten problem meli asi vsichni, co sem nenapsali kritiku - "kdo by chtěl číst o tom, jak si někdo v autobuse zapomněl mobil." U teto povidky jsem necekal zrovna kladne oceneni od tebe, natoz klub. Miles prekvapil, dekuji. Kandelabr: Tak nevim, jestli byt smutny, zes nenasel "hlubsi poslani" nebo radostny, ze se ti to, kupodivu, libilo i tak. :] Ale i tak diky.

Kandelabr
27. 05. 2005
Dát tip
hlubší poslání nevidím, příjde mi to jako fajn noknie-koninie :) fajn čtení, hlubší poslání netřeba :)

StvN
26. 05. 2005
Dát tip
Líbí a to poměrně dost. Jak styl tak obsah, kupodivu. Neni blbej, a přitom kdo by chtěl číst o tom, jak si někdo v autobuse zapomněl mobil. Nicméně vkusně napsané s jakýmsi hlubším posláním, nebo jak to nazvat. Dám do klubu.

Beketamon
26. 05. 2005
Dát tip
Mě ukradli mobila pred mesicem-ten mi bohuzel nikdo nevratil dneska ho ukradli moji kamaradce-taky ho nikdo nevratil... a to sem na zakladce!!!!

Tragicus
25. 05. 2005
Dát tip
Pointu najdes, kdyz najdes souvislost mezi nazvem a povidkou. ;] Mozna. :] Ale diky. Jsem rad, zes alespon ty mel to stesti a nasel ten telefon.

Alojs
25. 05. 2005
Dát tip
V mobilech se moc nevyznám, ale proč používáš výraz "Konia -300 stříbrných stříkaček 1/2 OMO"? trochu nechápu ten dodatek :-)

Tragicus
25. 05. 2005
Dát tip
To ma poukazovat na to, ze to neni vse, jak na prvni pohled vypada. ;] A alespon mne nikdo nenapadne z reklamy. ;] Ktery dodatek?

Alojs
24. 05. 2005
Dát tip
Pointu jsem nenašel, ale čte se to svižně... já jednou nechal svůj mobilek v lese na lávce a šel pak domů (asi 5 km). Doma jsem zjistil, že nemám svého miláčka, a to jsem se ještě několikrát prozvonil... abych upozornil lidi v lese, že jsem tam něco nechal:)Naskočil jsem na kolo, nahodil světelnou rychlost a ten mobilek ještě stihnul. Nikdo si ho nevzal! měl jsem šťígro. tím jsem chtěl jaksi sdělit, že tyhle pocity znám. i proto tip**/*****

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru