Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Vzdát se individualismu...

Výběr: Print, vesuvanka
27. 05. 2005
10
0
3531
Autor
Vesly

Mnohdy je život autora více zajímavý než jeho díla... L.J.ASH

Vzdát se individualismu...

 

pronásledován minulostí

jež zviditelňuje přítomnost

v záblescích odkazů

    vepsanou krví zesnulých

šeptem memoriálů a nespočtem psaných životů

 

to jasné světlo

přítel zbloudilých

pohasíná

 

stěny praskají

a plavec uprostřed proudů

touží najít ten největší kus

co ho stáhne do hloubky

hloubky jež není...

 

zatím co zbytek těla zmítán

trhán silnými na kusy...


Vesly
23. 06. 2005
Dát tip
Jony: Těší, díky :)

Jony
21. 06. 2005
Dát tip
Přečtu si jich víc... věty do pranic. Nejsem na volný a přeci teď "jsem"... t* víc nedokážu... snad potěší!

Vesly
16. 06. 2005
Dát tip
Všem moc děkuju! :) A zvláště pak Děvčeti, jež mi udělala obrovskou radost svou kritikou. Abych pravdu řekl vůbec jsem nečekal, že někdo bude tak snaživý a rozkryje báseň / dostane se tak blízko /... Jelikož se to Zdeňce z velké části podařilo, za odměnu ji osvětlím zbytek, ikdyž to normálně nedělám. Jak už nepřímo napsalo Děvče, k této básni mě inspirovalo přečtení si životopisu Jacka Londona. Zamyslel jsem se nad tím, co vlastně je individualita a jak se jí každý člověk chtě nechtě vzdává... Narodili jsme se na tento svět a jsme neustále ovlivňováni... "pronásledován minulostí jež zviditelňuje přítomnost v záblescích odkazů vepsanou krví zesnulých šeptem memoriálů a nespočtem psaných životů" Kde je ta hranice být sebou, když bylo tolik předurčeno minulostí...? "to jasné světlo přítel zbloudilých pohasíná " Tato sloka symbolizuje neustálé bloudění člověka, hledání pevného bodu ve svém bytí... mnohokrát světlo nalezené znovu a znovu pohasne. To díky dění se okolo a proměnám uvnitř. I London byl na počátku svého žití silným individualistou, ale události jeho života ho natolik změnili, že kritikou egocentrismu lidí chtěl dojít k sociálně utopickému stavu...paradoxní je, že sám se mnohdy choval jako absolutní egocentrik... "stěny praskají a plavec uprostřed proudů touží najít ten největší kus co ho stáhne do hloubky hloubky jež není..." Zde se schoduji s děvčetem... Ano stěny jsou ochranou před vnějším světem / sic spíše mysli nežli těla / Ale pokud, žijete ve společenství vždy tu zeď někdo rozboří a vy se zase octnete uprostřed proudů a to nutkání se něčeho chytnou je přece lidské... to je ten okamžik kdy světlo pohasíná a vy hledáte ten největší kus co tu změnu zastaví, ten základ pro nouvou zeď... Jenže není hloubky bez proudů, je to jen iluze vědění všeho o bytí...znalosti odpovědí na otázky nezodpovězené, nezodpověditelné... člověkem našeho věku a věků minulých... "zatím co zbytek těla zmítán trhán silnými na kusy..." Děvče: No, v tomto světle se mi báseň nelíbí, jsem individualista a navíc ona poslední sloka mi přišla hodně "drsná". Jasně silní jsou vždy silnější proti jednomu, ale... Ano ani mi se to nelíbí, ale... vědět o pasti je první krok k tomu past obejít... Navíc jen zbytek těla trhán silnými na kusy... nějáká naše část vždy přečká nezměněna, to je ten kousek individuality co nám nikdo a nic nevezme. I Jack London to pochopil před svou smrtí a zemřel jako individualista...

Zbora
16. 06. 2005
Dát tip
Předně se mi dílo zamlouvá svým postojem...jazyk, jímž je napsané je mi blízký, i když bych možná ocenil menší přímočarost...obraty vcelku nápadité...příjemná (nebo spíše adekvátně nepříjemná) věc.t.

Vesly
16. 06. 2005
Dát tip
Zbora díky :) /nebo spíše adekvátně nepříjemná/ - finta FŇ...o)

Zbora
16. 06. 2005
Dát tip
:o)) ...příjemně (nerušivě) napsaná s nepříjemným (dráždivým) obasahem.

Markéta
11. 06. 2005
Dát tip
***

forma tu spí s obsahem.. a je to krásný akt.. tak akorát.. tw

pozorovatel
06. 06. 2005
Dát tip
i zamyšlená* moc dobrá

velmi pěkné t.

Matylda
01. 06. 2005
Dát tip
Na mě to působí moc skepicky a pesimisticky, ale napsané je to zajímavě.

Matylda
01. 06. 2005
Dát tip
Na mě to působí moc skepticky a pesimisticky, ale napsané je to zajímavě.

děvče
29. 05. 2005
Dát tip
Tak tahle básnička se mě docela dost dotkla (v pozitivním i tom druhém smyslu slova :-) Nejvíce na mne působila ta první sloka: pronásledován minulostí jež zviditelňuje přítomnost v záblescích odkazů vepsanou krví zesnulých šeptem memoriálů a nespočtem psaných životů Viděla jsem v tom hodně podobného se sebou samou ( člověk asi vždy nějak čte báseň podle toho, jak mu je a podle toho jaký je vůbec...) Snad by mě to u jiné básně postačilo, to že jsem odhalila alespoň nějaký smysl, ale tahle báseň mě svým názvem vyprovokovala k něčemu většímu, než k malým osobním asociacím. V prvé řadě jsem zjistila, že Jack London je John Griffith Chaney. Dále jsem o něm na serveru literatura.kvalitne.cz dopátrala že: "Kritizoval individualismus..... Postupem času se zhoršoval jeho zdravotní stav, navíc propadl alkoholu a dluhům. Nakonec spáchal sebevraždu, když se předávkoval morfiem." Mnoho zajímavým na první pohled paradoxních zpráv. :-) A co říká filosofický slovník? "Individualismus je postoj založený na přesvědčení o hodnotě a centrálním významu člověka.....F.A. Hayek uvádí, že nikoliv individuální, nýbrž skupinové sobectví je hrozbou...". A báseň? Vezměme předposlední sloku! stěny praskají /- stěny jako symbol chráněnosti či izolace před vnějším světem?/ a plavec uprostřed proudů /- individuum zbaveno "ochrany" ?/ touží najít ten největší kus co ho stáhne do hloubky hloubky jež není.../- má tento obrat znamenat marné pachtění se individua po hloubce, která není?/ zatím co zbytek těla zmítám /má tam být zmítán ?/ trhán silnými na kusy... /- předchozích slokách je původce jeden, zde v poslední sloce to jsou silní, kteří trhají na kusy, což může působit jako obrat a rozuzlení básně... pointa?.../ No, v tomto světle se mi báseň nelíbí, jsem individualista a navíc ona poslední sloka mi přišla hodně "drsná". Jasně silní jsou vždy silnější proti jednomu, ale... Jelikož mě však tato báseň podnítila, dávám tip.

Vesly
28. 05. 2005
Dát tip
Hrbol: Jo, ale kde je ta hranice... neříkej, že v každém okamžiku nejsi ovlivňován... Print: Díky :)

vesuvanka
28. 05. 2005
Dát tip
a plavec uprostřed proudů touží najít ten největší kus co ho stáhne do hloubky hloubky jež není... Je krásná celá, zaujal mě i prolog.... TIP a V

Vesly
28. 05. 2005
Dát tip
Vesuvanko a DRAHT díky, jsem poctěn :) Přeji hezký den...

overflow
27. 05. 2005
Dát tip
krví plavec je zajímavej, jinak nevím, kam to plave...ale vzdát se individualismu v každym případě:))

Vesly
27. 05. 2005
Dát tip
overflow: Díky :) A proč se vzdát individualismu? To je ta otázka na niž odpovídá...

DRAHT
27. 05. 2005
Dát tip
pronásledován minulostí jež zviditelňuje přítomnost v záblescích odkazů To se mi moc líbí. TIP

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru