Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

U RYBNÍKA NA BŘEZINĚ

Výběr: Cannisha
28. 05. 2005
24
0
9575
Autor
vesuvanka

Březina se nachází západně (spíše jihozápadně) od Milešovky - je to náhorní pláň v nadmořské výšce přibližně 650 m. Zajímavostí této lokality je rašeliniště (jediné v Českém středohoří) a stará bučina a rybník, který se stal cílem našeho včerejšího výletu

U RYBNÍKA NA BŘEZINÉ

červen si přispíšil
zaklepal na dveře
a vlčí máky
otevřely své květy...

Bylo jich tolik při trati a na náspech, jakoby tu někdo rozstříkal červenou barvu. Začíná kvést i modrofialová šalvěj luční. Krajina po deštích je svěží zelená. Modrá obloha jen tu a tam s malými řasami a předpověď počasí jsou přísibem horkého dne.

Z Lovosic na Březinu pokračujeme autem malými silničkami a jako vždy nás rozněžní panoráma středohorských kopců, které se před námi rozevře v celé kráse. I když nevysoké, působí mohutně, kopce se zvedají tak nečekaně a prudce - v jejich tvarech se skrývají veliká dramata Země. Před Lovošem se rozprostírá pole ječmenu, který po nedávných deštích pěkně povyrostl. Jeho vousaté klásky sytě zelené se vlní v mírném vánku. Nejednou mě napadlo, jak by tato krajina zapůsobila na Vincenta van Gogha, kdyby sem zavítal, jaké obrazy by namaloval?

Na Březině nás vítá alej ještě kvetoucích kaštanů, která tu byla kdysi uměle vysazeny. Po pravé straně stojí zřícenina bývalé hájenky. Vlevo je na dohled vrchol Milešovky a my se vydáváme k hrázi nevelkého rybníku, lemovanou kaštany - bývalý majitel měl tyto stromy zřejmě v lásce. Vítají nás dvě kukačky - jedna kuká snad někde v aleji a druhá se ozývá z lesa za rybníkem. Na okraji hráze kvete zajímavý nafialovělý druh kakostu, osamělý tmavě růžový kohoutek luční. Objevují se první květy rdesna hadího kořenu v barvě lila. Vůně vody je v horku, které začíná, obzvláště příjemná, tu a tam jemně kuňkají žáby.

Posadíme se na hrázi a sledujeme dění kolem. Poletují tu šídla malá i velká, občas postávají v letu a pak usednou na stéblo trávy nebo list. Roje malých mušek, ale neštípou nás. A je tu bohatý život ve vodě, z níž tu a tam vyrůstají listy zajímavého drobného kapradí, a listy dalších rostlin včetně leknínů.

Pod hladinou se to jen hemží pulci a drobnými rybičkami celkem nenápadně šedohnědě zbarvenými, některé mají po stranách bělavý proužek. Ale pak nás zaujme rybka, která doslova zlatě zazáří - snad jak na ni z určitého úhlu dopadnou sluneční paprsky.... Že by zlatá rybka? Měli bychom vyslovit nějaké přání jako v pohádce.... ani jsme je nevyslovili, rybička snad jakoby tušila, co by nás mohlo potěšit.

Nad námi se objevil velký tmavý pták se zajímavě vykrojenými křídly, který zcela neslyšně přelétl rybník a snesl se na protější břeh. Čáp černý!!! Jaká vzácnost. Černé čápy jsem viděla někdy před dvaceti lety v Jeseníkách. Čáp byl dobře viditelný, vykračoval si po břehu, tu a tam něco sezobl. Po chvíli odletěl. Slunce žhne, sedáme si do stínu. Pozorujeme oblohu, obláčků - řas trochu přibylo, ale nic nehrozí.

Rozhodli jsme se obejít rybník. Cesta byla příjemná, listnatým lesíkem, tvořeným břízami, olšemi, jeřáby. Viděli jsme stezky zvěře vedoucí k vodě. Na bahnitém břehu neklamné důkazy, stopy srnčích kopýtek. Z lesa se ozývá hrdlička divoká a budníček lesní. Kukačky chvílemi utichnou, aby nabraly sil k dalšímu kukání.
Na louce objevíme zběhovec se sytě modrými květy, celá rostlinka připomíná svícen, velkou zajímavostí je osamělý žlutý květ hadího mordu nízkého, zaujmou nás dva druhy rozrazilu a na pokraji lesa mařinka vonná a ptačinec velekvětý, který tu vytváří nádherné bílé kolonie. Zastihneme ještě i úpolín evropský se sírově žlutými květy. Nádhera. Louka se zajímavě rostlými vrbami a kvetoucími rdesny... za týden tu jistě bude záplava jejich květů. Občas přeletí čmelák.

Motýlů je málo, ale přece jen se objeví zejména bělásek, okáč luční a zvláštní pozornost si zaslouží malý drobnější motýlek žlutavé barvy, který na první pohled připomíná padající list akátu. Když se motýlek konečně usadí na kameni a na chvilku rozevře křídla , zjišťujeme, že má na nich krásné černé skvrnky. Ale dlouho neposedí - opět křídla rozevírá a zavírá a vzlétne Je to ohniváček černoskvrnný. Létá jich tu několik.

Cesta nás zavede do lesíka a odtud do kaštanové aleje, kde se uzavírá náš okruh.
Z výletu si odnášíme krásné zážitky, je to jedno z mála míst ve Středohoří, jehož charakter určuje voda se svým zajímavým a bohatým životem.








finarfin
21. 06. 2005
Dát tip
vlčí máky... *

vesuvanka
21. 06. 2005
Dát tip
finarfin - děkuji za milé zastavení i tip

Robinia
09. 06. 2005
Dát tip
Ještě se vracím, kvůli vlčím mákům... Před několika dny jsem jela kolem Přelouče, tolik vlčích máků v polích jsem už léta neviděla... vzpomněla jsem si na Tvůj obrázek, Vesuvanko.

vesuvanka
09. 06. 2005
Dát tip
Cannisha - díky za milé zastavení a ohodnocení.... potěšila jsi mě moc Robinia díky... my jsme viděli jednou ve Středohoří úplně červené pole - fantastický obrázek

synáček
05. 06. 2005
Dát tip
Moc hezký výlet... díky... T****

vesuvanka
05. 06. 2005
Dát tip
synáček - Petře, mám velikou radost, že se Ti líbil, díky za milé zastavení i tip

tw zwláštní..

vesuvanka
02. 06. 2005
Dát tip
Zlý_wětry_vod_řeky Tvoje návštěva mě moc potěšila, díky za tip i výběr - je to pro mě veliká pocta

Kasmodian
01. 06. 2005
Dát tip
Hezké na čtení...líbí se mi moc*

vesuvanka
01. 06. 2005
Dát tip
Kasmodian - děkuji za návštěvu, milou odezvu i tip

velmi příjemné po ránu ve zkouškovém období :o) t.

vesuvanka
31. 05. 2005
Dát tip
Augustin_Šípek jsem ráda, že Ti udělalo radost - díky za návštěvu, milá slova i tip Ať Ti zkoušky dobře dopadnou :-)))

rainman
31. 05. 2005
Dát tip
moc pěkné, člověk si na Tvých stránkách uvědomí, co vlastně nevnímá...ke své škodě...:-)*

vesuvanka
31. 05. 2005
Dát tip
rainman díky za návštěvu a krásnou odezvu, která mě potěšila, i za tip :-)))

vesuvanka
31. 05. 2005
Dát tip
Anien moc jsi mě potěšila svojí návštěvou a krásnou a hřejivou kritikou. Díky moc. Jsem moc ráda, že dílko Tě oslovilo, příroda je moje veliká láska a já se jenom snažím se o tu lásku podělit. Díky i za tip

KayTee
30. 05. 2005
Dát tip
příjemné počteníčko *

vesuvanka
30. 05. 2005
Dát tip
KayTee - díky za milé zastavení, tip a klub

Sarrah
30. 05. 2005
Dát tip
Příjemné a milé čtení, těšila jsem se na tvou procházku :o) tip

vesuvanka
30. 05. 2005
Dát tip
Sarrah díky za návštěvu, milá slovíčka i tip , mám radost, že se Ti procházka líbila :-)))

andromeda
29. 05. 2005
Dát tip
jako když tu krásu mám před očima, posílám TIP

vesuvanka
29. 05. 2005
Dát tip
andromeda - dekuji za mile zastaveni a krasny vlci mak - udelala jsi mi velikou radost a dík i za tip

Zuzulinka
29. 05. 2005
Dát tip
krásné vesuvanko, vlčí máky, rybníčk, stromy, motýlci...úplně to vidím...lehla bych si do trávy a koukala jen tak na mráčky....nádhera...tip

vesuvanka
29. 05. 2005
Dát tip
Zuzulínka - dekuji za mila a hrejiva slovicka, moc me potesila a dík i za tip

Markel
29. 05. 2005
Dát tip
Všechno to vidím šťavnatě před sebou, Tebou malované, do nejmenších detailů, - T

vesuvanka
29. 05. 2005
Dát tip
Markel - díky za krásnou a milou odezvu - moc mě potěšila, dík i za tip

Imminici
29. 05. 2005
Dát tip
Nádhera, člověk zavře oči a všechno dokonale vidí. Rozhodně si zaslouží TIP.

vesuvanka
29. 05. 2005
Dát tip
Imminici - mám radost, že jsi se zastavila a děkuji za milou odezvu a tip

vesuvanka
28. 05. 2005
Dát tip
Sunmoon po knížkách zapátrám v knihovně, prosím jejich název a jméno autorky

Robinia
28. 05. 2005
Dát tip
Moc hezký výlet, i s těmi rozkvetlými kaštany ... (ještě než je ke konci léta zase začne trápit klíněnka jírovcová) Tip (a ještě hodně hezkých výletů, vesuvanko)

Sunmoon
28. 05. 2005
Dát tip
Vesu: pochybuji, že najdeš, bylo to vydáno v dost malém nákladu, ale je to Marta Dudková: Křivoklátsko - Kraj černých čápů, druhý název jsem bohužel zapomněla - ale podívám se doma a dám vědět..

Diana
28. 05. 2005
Dát tip
Čím to, že vždycky zatoužím uvidět tu krajinu, kterou nám tu "namaluješ". Mít tak tvoje oči!!!! T***********

fialowa
28. 05. 2005
Dát tip
nádhera, to já můžu

vesuvanka
28. 05. 2005
Dát tip
Robinia díky za milou odezvu, tip i přání.... máš pravdu, ta nešťastná klíněnka jírovcová Snoopík děkuji za milá slovíčka i tip, v přírodě jsem šťastná...o kameny, motýly, kytičky jsem se zajímala už jako dítě Sunmoon - díky moc :-))) Diana potěšila jsi mě moc milými slovy a zájmem, díky i za tip fialowa - díky za milou návštěvu i slova

DRAHT
28. 05. 2005
Dát tip
červen si přispíšil zaklepal na dveře a vlčí máky otevřely své květy... Jenom za tento úvod, navozující nádhernou atmosféru, si zasloužíš TIP. A potom to krásné vyprávění ... Já jsem se dneska toulal přírodou celý den. "Natoulal" jsem 20 kilometrů a při čtení tvého dílka se mi znovu všechny ty nádherné zážitky z dnešního dne vybavily. Děkuji Ti za to. Veliký TIP.

vesuvanka
28. 05. 2005
Dát tip
DRAHT děkuji za návštěvu a milou odezvu, která mě moc potěšila, i za tip. To je skvělé, že jsi se toulal přírodou - je to balzám na duši - obdivuji Tvůj výkon v tom vedru, obzvláště, když cesta občas vyjde z lesa a vede po silnici otevřenou krajinou. Vzpomínám, jak před dvěma roky jsme začátkem srpna vystupovali na Milešovku, ten den bylo 33 stupňů a na vrcholu Milešovky zaznamenala observatoř 28,5 a byl jen nepatrný vánek - Milešovka je pověstná větrná hora

Craerassy
28. 05. 2005
Dát tip
vlčí mák...krásný je...umíš ves, člověk jakoby seděl před plátnem, na které maluješ a díval se a díval...:-) *

vesuvanka
28. 05. 2005
Dát tip
Craerassy moc jsi mě potěšila krásnými a hřejivými slovíčky, děkuji i za tip :-)))

Delph
28. 05. 2005
Dát tip
vesu: sákriš teď jsi mi spravila náladu. přez dnešní nádherný den jsem se nedostal ani na nos z domu. dopoledne jsem pracoval a odpoledne přišla frontan ízkého ( nebo vysokého?) tlaku a já se stal silně apatickým ke svému okolí páč muj minitlak vyvádí z klidu nejednoho doktora :-D a když e ktomu přidalo to počasí... tak jsem prostě usnul :-D ale díky tobě jsme si na vycházku zašel teď v noci :-D*

vesuvanka
28. 05. 2005
Dát tip
Delph to mě moc těší, že jsem Ti spravila náladu, díky za milou odezvu i tip :-))) Píšeš o svých změnách tlaku - docela dobře to může být předzvěst změny atmosférického tlaku, podobně jako někoho bolí hlava nebo klouby. Podle předpovědi se má počasí zhoršit a včerejší mráčky - ty řasy předvídají blížící se frontální poruchu přibližně během tří dnů.

vesuvanka
28. 05. 2005
Dát tip
gefre - děkuji za návštěvu, milá slova i tip

bá_Snílek
28. 05. 2005
Dát tip
charakter určuje voda se svým zajímavým a bohatým životem finále za který by se leckterá opera nemusela stydět

vesuvanka
28. 05. 2005
Dát tip
bá_Snílek - děkuji za návštěvu a milou kritiku, potěšil jsi mě

bá_Snílek
28. 05. 2005
Dát tip
bylo to mým úmyslem, neb sem si přečet slušnej text a těch není nikdy dost

vesuvanka
28. 05. 2005
Dát tip
bá_Snílek - to je pro mě veliká pocta, díky :-)))

vesuvanka
28. 05. 2005
Dát tip
avi

vesuvanka
28. 05. 2005
Dát tip
Hrbol - díky, budu se těšit :-)))

Siral
28. 05. 2005
Dát tip
Tak tohle bylo moc příjemné čtení. upřímný tip

vesuvanka
28. 05. 2005
Dát tip
Síral - děkuji za přečtení, milou kritiku, která mě potěšila i tip

Arienalia
28. 05. 2005
Dát tip
Příjemný výlet :) *!

Sunmoon
28. 05. 2005
Dát tip
Vesu...tak tohle je zase krásně popsaný výlet... ale co mě přinutilo k úsměvu že jsi viděla černého čápa...opravu vzácnost, něco o tom vím...druhá manželka mého dědy jim věnovala dvě knížky, oni totiž vlastní takovou malou chaloupku ve Skryjích na Křivoklátsku a v minulosti se hodně věnovali mapováním života černých čápů v této chráněné oblasti. Řeknu jí o tom, že jsi ho viděla - bude mít určitě radost... t*

vesuvanka
28. 05. 2005
Dát tip
Arienalia - díky za milé zastavení i tip :-))) Sunmoon děkuji za milou návštěvu, slovíčka i tip. Moc mě potěšila a zaujala Tvoje informace o knížkách a mapování černých čápů v CHKO Křivoklátsko. Ve Skryjích jsem nebyla, ale něco mi napovídají spíše po stránce geologické spilitové Týřovské skály a z dětství si pamatuji Mlečice a nejbližší okolí (Terešovská Huť, Ostrovec, Zbirožský potok, vrch Kohoutov, Lípa...)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru