Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

spokojená

02. 06. 2005
4
6
2928
Autor
hašigora

Spokojená

 

„Nejznámější iracionální číslo, takzvané Ludolfovo, značíme…“ Neposlouchala. Neměla proč. Žádný důvod. Válela se po lavici a černě nalakované nehty přetahovala ještě průhledným lakem.  „Práchalová! Co si myslíš, že děláš?“ Neměla matikářku ráda. Vlastně neměla ráda všechny učitele. „Lakuju si nehty,“ prohlásila se stoickým klidem. To učitelku rozzuřilo ještě víc. „Okamžitě přestaň! To je na ředitelskou! Maminka přijde do školy!“ To určitě, pomyslela si. Moje matka leží ráno ožralá buď ve vaně, nebo někde v parku. Ta sem tak určitě přiběhne, krávo. Vzdychla, nuceně se opřela a hodila po vyučující otrávený ksichtem. Kantorku to neurazilo. Byla zvyklá. Zničehonic zazvonilo.

  Práchalová vzala černou tašku, stoupla si na nohy obtažené černými kalhotami a svižně odcházela ke dveřím. Pohodila černou hřívou a popotáhla černé obtáhlé tričko. Spíš tričíčko.  „Práchalová, kam se ženeš? Já neskončila!“  „Ale já s tebou jo,“ prohodila potichu a vyběhla na schody. Brala je po třech. Šatny minula s úšklebkem. Pohodila taškou, až na ní zachrastily řetězy.

   Její první kroky z učňáku vedly do hospody „U mloka“. Sedla si, očima si u vrchního objednala pivo a rum, zapálila si startku a předstírala, že zaujatě kouká, jak z učiliště vybíhali chlapci a děvčata. Tak by to řekla učitelka češtiny, co jí nesnáší. Chlapci a děvčata. Ona by řekla ty krávy nafintěný a ty hovada potrhlý. Slunce žhavilo. Pár holek mělo krátké barevné sukýnky. Ona černé kožené kalhoty. Holky měly většinou dívčí tenisky. Ona měla martensky. Modré.

   Vrchní před ní prudce postavil půllitr a panáka. Znal ji už pár let a připadalo mu nesprávné, aby tahle „milá“ holka obalená v černé slupce dopadla jako její matka.

   Dokouřila. Naučeným pohybem típla nedopalek a přestala si prohlížet dívky před školou. Stejně na nich nebylo co k vidění. Otočila do sebe rum a po chvilce i půlku půllitru. Zahleděla se z okna, jak se zatahuje nebe a pak se znovu podívala k pivu ve špinavé sklenici. Pomyslela si něco o alkoholismu a prolila si hrdlem i zbytek moku. Pomaloučku se zvedla, jako by se jí ani nechtělo, vzala poloprázdný chrastící bágl a odnesla sklo k pultu. Zaplatila a vyploužila se na cestu domů.

   Matka doma nebyla, jako obvykle. Hodila tašku do černě vymalovaného pokoje a natáhla se na matraci, která suplovala postel. Připadala si spokojená.

6 názorů

hašigora
25. 07. 2007
Dát tip
ne...ironie ne...jenom tak...konstaty konstaty:o)

JiKo
24. 07. 2007
Dát tip
ironie nebo jak?

hašigora
24. 07. 2007
Dát tip
diky.... miluju technicke kritiky...:o)

JiKo
24. 07. 2007
Dát tip
V podstatě jde jen o drobnosti, takovou brilanci slov. Technická :))) Je to psáno takovým střihovým způsobem který se mi zamlouvá a nese sebou jakousi rychlost textu. Co mi ale nesedí je opakování slov např "Sedla si, očima si u vrchního objednala pivo a rum, zapálila si startku a předstírala..." - to druhé zvratné si je tam v podstatě navíc. Tohle se ti opakuje často. "po chvilce i půlku půllitru" - půl půl - co tak půlku piva nebo čtvrtlitr piva ..

hašigora
24. 07. 2007
Dát tip
ci..ale bojim:o)

JiKo
24. 07. 2007
Dát tip
ceš k tomu říci něco technicky?

hašigora
01. 09. 2006
Dát tip
ehm...:o) dikuji:o)

Jichacka
31. 08. 2006
Dát tip
moc se mi to libilo , je to vlastne tak jednoduche, ze by se kazdy bal to napsat a pritom tak pravdive, ze to kazdeho zaujme

volga
01. 08. 2006
Dát tip
super

hašigora
30. 03. 2006
Dát tip
dekuji vsem:o) mistre: FAKT VELIKY DIK:o) ale, dyt ty vis...:o)

Mr.Pidluke
28. 03. 2006
Dát tip
hů hů...!!§ to je lepší než 22:06...*** Práchalová!§!Jsem tady pro vás...?§ S tebou a pro tebe!

therra
22. 06. 2005
Dát tip
keby len premyslat.... poznam par takych ludi.... hmmm. okrem toho, moja matka je vlastne rovnaka.....

fialowa
02. 06. 2005
Dát tip
no, síla napsané hezky a o obsahu budu ještě dlouho přemýšlet...

Marty73
02. 06. 2005
Dát tip
líbilo

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru