Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Asi jo..

03. 06. 2005
5
0
2231
Autor
Arienalia


Ruby

Zeptám se tě zpříma, jakože oba víme.

Znáš ten pocit, kdy se ti vůbec nic nedaří? Kdy všechno, co zkusíš, nedozraje ani dorůžova, natož pak že by až červeně? Pochopíš, když ti nikdo nedá další konvici útěchy, abys zasytil svoji žízeň po neustálým štěstí? Mělo by prý růst na zlatých větvích pod deštníkem s potiskem hvězd. Ale to asi jen těžko.

Zažil jsi už někdy tíseň, která tě hladí jako hroznýš, když má zrovna hlad, a kolem jsi jen ty zevnitř? Nechápeš a ani nemůžeš, kdo ti zase příště hodí balón opatlaný pryskyřicí, jen abys zase uklouzl a už se nezvedl. Jako by si s tebou život hrál kuželky a tys byl ta poslední nespadlá, co ji má mistr právě poslat do háje, a věděl bys, že na tý vyleštěný hladině není nic než tvoje zaoblená naděje, která jediným úderem letí tam, kde končí všechny hračky po období Vánoc, kdy dětičky mění štěňátka za kalašnikovy, jen aby potěšily učitele nějakou tou šťávou z třešní na tom či onom stvolu kostí.

A proč že vlastně žiješ v tomhle bezbarvým rybníku, kde o pstruha nezavadíš ani červem, natož pak potem nebo třesem kdovíčeho? Třeba umírajících mazlíčků - na stupidní příklad.

 

Zase jsem dneska plula po kolena v asfaltových korunách a zase jsem si zadřela třísku, kterou nemůžu vytáhnout ani hromadou Bachových suit, protože je moc hluboko uvnitř sloní kůže už tak dost rozrytý pohrabáči lovců. Ti taky jenom přiletěli, rozhodili pár úsměvů a vyhořeli jako kytkovaná sukně, co jsem si dneska koupila a která ale vůbec není pěkná, jen tak nějak uměle strojená pro extra-módní svět, kde musíš sežrat, abys nebyl na talíři sám, a oni by tě pak stejně spořádali i s omáčkou, která má být tvým jedem vůči jejich kousnutí. Ale nepomáhá. Nikdy nepomáhá a jakkoli kopeš nožičkama, omotáváš se jen víc a víc na jejich studený příbory, kterýma tě nakonec rozryjí a tvoji chudáčkovskou dušičku típnou o nejbližší obrubník na cestě za zlatem a chválou.

Tak má to vůbec cenu?

 

…Asi jo..

 


Arienalia
21. 08. 2005
Dát tip
Jak myslíš..

Narriel
21. 08. 2005
Dát tip
Já... Jednou, až budu velká, napíšu báseň... O jedné dívce, která už byla unavená tím jak věřila, i přes překážky a podrazy, a pořád dál a dál...A stejně to k ničemu nebylo. Napíšu o tom, jak se jednoho dne začala ptát "Proč ??"... ...jen ještě nemám konec, dvojčátko... Ale moc bych tomu děvčátku přála, aby byl jako z pohádky. Ale jestli bude nebo ne... Na tom nic nezměním To můžeš jen ty.

Arienalia
21. 08. 2005
Dát tip
Doufám, že napíšeš pohádku, pohádku se šťastným koncem.. doufám v to, dvojčátko, věřím v to..

Narriel
20. 08. 2005
Dát tip
Ne, dvojčátko... NE.

Arienalia
11. 06. 2005
Dát tip
Eileen, :) Lúmenn, děkujuu..

Lúmenn
07. 06. 2005
Dát tip
Mě se to velice líbí...krásné řečnické obraty a sedí to na mé občasné nálady pěkné TIP

ledňáček
04. 06. 2005
Dát tip
guy : nemluvila jsem o webovym casu; mluvila jsem o svem casu a rodice uz bohuzel vice jak rok nemam

guy
04. 06. 2005
Dát tip
to ledňáček: promiň ... to jsem opravdu nechtěl ... já vím, jak to bylo myšlený, ale byla to z mé strany jen taková okamžitá reakce na tvé posouzení hodnoty díla ... neuvážil jsem všechny možné důsledky ... je to pro mě poučením a ještě jednou se omlouvám

Arienalia
04. 06. 2005
Dát tip
Vesuvanko, moc Ti děkuji, vždycky mě potěšíš. Tahle změť mě tak nějak napadala, tak jsem psala a psala.. není to dobré.. asi jsem to měla zařadit do "mimo" kategorie.. tak možná příště.. stejně mockrát děkuji! Jsem ráda, že jsi tu byla

Eileen
04. 06. 2005
Dát tip
asi jo.

guy
04. 06. 2005
Dát tip
... Asi jo .. btw - vzkaz i pro ledňáčka: ten webový čas vám určitě zaplatili rodiče ... a určitě to nebude tak významná položka, abyste nad ní projevovali příliš lítosti ... :-)

ledňáček
03. 06. 2005
Dát tip
musim se priznat, ze je mi lito casu straveneho nad timhle textem; nechapu, jakou to muze mit pro koho hodnotu ale treba...:)

Siral
03. 06. 2005
Dát tip
Zajímavé, ale místy nepřesvědčivé... stejně tip

Arienalia
03. 06. 2005
Dát tip
ledňáček: Taky je mi líto tvého času Siral: Může se zdát, díky

vesuvanka
03. 06. 2005
Dát tip
Ten pocit, kdy se nám nic nedaří a toužíme alespoň po slovíčku útěchy známe asi všichni.... Dílko je moc pěkně a poeticky zpracované, pěkně se čte a zaujala mě jeho myšlenka.... Tak proč vlastně žiješ v tom bezbarvým rybníku....... ..... a jakkoli kopeš nožičkama, omotáváš se jen víc a víc na jejich studený příbory, kterýma tě nakonec rozryjí a tvoji chudáčkovskou dušičku típnou o nejbližší obrubník na cestě za zlatem a chválou. Tak má to vůbec cenu? ....Asi jo.... A já dodávám, že určitě to cenu má... obrázek pěkně vystihuje tu zuboženou dušičku, která hledá jiskřičku naděje a síly, kterou jí moc přeji TIP

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru