Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Literární trampoty málo ambiciózního taťky

Výběr: Terpsichore
07. 06. 2005
45
38
7964
Autor
Vaud

„Vtipně okomentuj náš článek a pokud bude tvá odpověď zajímavá, tak dostaneš 500 korun“, zněl text upoutávky v  časopise QUO. Abyste rozuměli - QUO byl časoprs. To jest  literatura pro pány, ačkoliv nevím jestli je v tomto kontextu literatura to správné slovo. Dost citelně zde chybělo to co dělá literaturu literaturou. A sice litery. Jen občas byl mezi prsy pubertálně ulítlý článek. Třeba "Test serepetiček do vany"! Vtipně okomentovat takový výplod chorého mozku mi přišlo jako snadné získání zajímavé finanční částky. V podstatě šlo o to, že musíte úchylný článek přebít něčím ještě úchylnějším. To v mém případě není problém. Do redakce jsem text poslal mailem s anonymním podpisem „čtenář z Hradce Králové“ a těšil se na 500 Kč.  Bohužel jsem mail odeslal z oficiální adresy…

 

         Když mi asi za měsíc náš  inženýr od počítačů opravoval v práci PC, tak se pořád ošíval. Jako by se chtěl na něco zeptat. Posléze se osmělil: „Možná je to shoda jmen, pane doktore, ale nejste náhodou autor toho článku v QUO? No toho... co si s sebou vzít do vany na koupání a tak… Já jen, že  jsem se taky jednou koupal s želvičkou!“ 

         Myslel jsem, že mě vomejou! Jen jsem doufal, že ne ve vaně! Mílovými kroky jsem spěchal do novinového stánku. Nejen že otiskli moji odpověď a  nedali mi 500 korun, ještě tam vypsali všechny mé tituly se jménem. A s želvičkou!

 

         Na nějakou dobu jsem se poučil a nepublikoval. Pak mi otrnulo a napsal jsem znovu článek. Tentokrát to bylo do jednoho přírodovědného časopisu. Potíž byla v tom, že se text líbil a  přetiskl ho i jeden celostátní deník. Bohužel i redakčně upravil a zkrátil. To znamená, že si tam napíšou co chtějí.

„Panu šéfredaktorovi se zvedá kufr z formulace „vředová choroba“.  Ta se tam nesmí objevit!“

„Ale tak se ta nemoc, o které je  článek,  jmenuje!“

„To pana šéfredaktora nezajímá!“ 

 

Nebo podtitulek – „tisíce zbytečných operací“. 

„Já jsem nic takového nenapsal!“

„To je jedno, aspoň to přiláká čtenáře!“

„No, a mě v práci chirurgové zabijou!“

 

         Ono stačilo, že jsem psal o breberce velké 8 mikrometrů. Možná, že se  panu šéfredaktorovi  zdála malá, tak ji natáhl. Mikro pružně vypustil a v textu bylo, že v žaludku žije bakterie velká 8 metrů, kterou se povedlo objevit až v 80. letech 20 století. Troufám si odhadnout, že 8 metrové obludy s 15 chapadly by si všimnul někdo už o pár let dřív!

 

         Dostal jsem od čtenářů 9 dopisů (nepočítám-li posměšné telefonáty od kolegů z mikrobiologie). Jeden pán ze severní Moravy mi radil, ať se vyprdnu na medicínu a kloktám slanou vodu (docela jsem o tom uvažoval!).  Osm zbývajících dopisů bylo z ciziny. Nějaký pán z Německa psal, že jsem fašista, když nechci v každém z nás zabít tu (obří) bakterii (dopis měl 6 stran). Pak taky  český student pro změnu opět z Německa, že žádná bakterie neexistuje. Za žaludeční vředy mohou ambiciózní matky, kterým se ve svém díle vysmívám (možná proto, že jsem málo ambiciózní taťka!).   Dopis měl 5 stran a 4 přílohy, včetně obrázků ambiciózní matky.

 

         S oběma jsem si vyměňoval vášnivou korespondenci, kterou časopis odmítl otisknout kvůli množství vzájemných urážek. Se studentem od ambiciózních matek jsme se nakonec dohodli, že zajdeme na pivo a spor urovnáme. Borec se slanou vodou a další Němčour se po několika mailech přestali ozývat.

 

         Asi za půl roku mi nějaký mladý muž klepal na dveře ordinace. Odkázal jsem ho na oficiální konzultační hodiny a chtěl jsem zabouchnout,  když mě zaujala jeho poslední věta: „Našel jsem si vás na internetu a přijel jsem za vámi až ze Zimbabwe dělat výzkum té bakterie v žaludku!“   Moje srdce zaplesalo radostí. Jen na krátko. Bylo mi divné odkud má o mně tolik informací. To snad neví ani tajná služba. Ten člověk si v Zimbabwe vytiskl moje články a mezi nimi i mou intimní korespondenci s oběma čtenáři z Německa!  Všechno totiž otisknuli (a tradičně redakčně upravili). Píšu tam, že nejsem žádný buran, kam jsem chodil do školy a kolik umím jazyků,  čili že blbečkové jsou vlastně oni – emigranti v Německu. Tohle vyšlo v rubrice "dopisy čtenářů" v našem velmi seriózním přírodovědném časopise! Aniž by mi to kdokoliv řekl! Bože můj! Tak jsem se zařekl, že just nic nenapíšu! Ale vydržte to někdo!  Od té doby mi tam vyšly další 3 články a 2 jsou v tisku. Jen  možná pro příště budu psát do přírodovědeckých časopisů pod pseudonymem! Už kvůli tomu článku o želvičkách ve vaně!         


38 názorů

FAE BOMB
16. 02. 2010
Dát tip
Hledej, Šmudlo...!

Vaud
16. 02. 2010
Dát tip
to bych to musel někde najít :-)

FAE BOMB
16. 02. 2010
Dát tip
Prosííím... Aspoň budeš mít možnost to vysvětlit. Stejně to někdo někde někdy vyhrabe...

Vaud
16. 02. 2010
Dát tip
:-)) radsi ne

FAE BOMB
16. 02. 2010
Dát tip
*Tak ten článek se želvičkama bych si docela rád přečet'... :-)))

jejdavilda
07. 10. 2009
Dát tip
Detailisto :-)

Vaud
07. 10. 2009
Dát tip
Vildo, Diano - asi jsem nenapravitelnej smolař :-), ale furt se snažím

jejdavilda
07. 10. 2009
Dát tip
takový Haškův Svět zvířat by zajásal*

Diana
23. 03. 2009
Dát tip
Nojo, "sedmá velmoc", nic nenaděláš. Ohromně vtipný (jak ten film Smolař) :-)**.

Vaud
04. 03. 2009
Dát tip
někdy jo :-))

Santi€
04. 03. 2009
Dát tip
Zimbabwe;-D nechceš zpětně opravit ty otazníky na uvozovky?

Vaud
24. 02. 2009
Dát tip
my jsme nasli jednou u popelnic petilitrovou lahev s kravskyma ocima - nekdo to objednal na biologii a pak je vsechny vyhodil rada mych kamaradu si dodnes paranoidne kontroluje sendvic, jestli z nej nevykoukne "prave volske oko"

no, mohlo by to být zajímavé. Jednou nám ve škole v biologii řekl učitel z legrace že když najdem mrtvou kočku, můžem si udělat pitvu. Kočku jsme "našli" a pak celý další týden důsledně strhávali ze sloupů plakátky "hledá se Matýsek, černý s bílýma skvrnama, volejte prosím na číslo..." :-D

Vaud
24. 02. 2009
Dát tip
surovce - Ty bys pitval zelvicku?? :-))

to s tou želvičkou se dalo možná ještě trošku víc rozpitvat.. ale i tak moc fajn fejetonek.... *

Ideální želvička do vany je Kajmanka supí. Měří sice přes 70 centimetrů, zato dokáže ukousnout ruku v zápěstí. Myslím že určitému druhu čtenářů těchto časopisů by to mohlo připadat atraktivní.

Vaud
14. 11. 2008
Dát tip
to je možný - želvička bývá ve vaně nervózní, protože jí saponát štípe do očička

Vaud
14. 11. 2008
Dát tip
teenage mutant ninja :-) (jiný druh neznám!)

Vaud
14. 11. 2008
Dát tip
přines špunt a nezapomeň želvičku!! (ne žehličku - želvičku!)

Vaud
14. 11. 2008
Dát tip
za půl hoďky tak :-))

Vaud
14. 11. 2008
Dát tip
napustím vanu a předvedu - jen nemám špunt, tak si přines vlastní!

Vaud
30. 10. 2008
Dát tip
Buud se ještě více snažit :-)) díkes!!

Vaud
30. 10. 2008
Dát tip
jo, píšu na Neviditelný pes a do nějakejch doktorskech časopisů... :-) a ty?

Vaud
30. 10. 2008
Dát tip
Cosmo- něco, já tam stejně nepíšu, tak to nečtu :-)

Vaud
30. 10. 2008
Dát tip
už jsem se veřejně ztrapnil tolikrát, že to neřeším :-)

Milly
09. 11. 2005
Dát tip
sem se konečně dostal k tomu avi od sid....... :-) Vaude, líbí se mi dost, jak píšeš- vždycky se zasměju, ale přijdemi blbý nenapsat žádnou kritiku...... ani mě nic podobnýho nenapadá......... -t-

Vaud
09. 11. 2005
Dát tip
ahojda, díky, už jsem dlouho nic nenapsal, tak jsem rád, že se občas někdo ozve ;-))

Che ché :o) Výborný *

Vaud
28. 07. 2005
Dát tip
;-) díkes Ky_vy

.......tv

Petr_Pan
24. 07. 2005
Dát tip
jj - jen - jsem opravdu bez penízků, čímž se možnosti značně omezujou. hned jak jsem se vrátil, pustil jsem se proto do brigádování - i když za pár peněz, aspoň něco .. :-) v srpnu pojedem na pár dní do chorvatska, tak budu asi odpočívat tam + takhle o víkendech chodit ven se psem + číst a jinak se flákat - nestěžuju si :-)

Petr_Pan
23. 07. 2005
Dát tip
tak jsem doma - zvlád jsem akorát polsko - nakonec jsem jel sám a v krakově přišel o kytaru .. pak už to bylo k ničemu .. :-)

Vaud
23. 07. 2005
Dát tip
Hm, tak to je škoda - přijít o kytaru. Ještě pořád zbývá nějakých 6 týdnů prázdnin ;-)

Vaud
07. 07. 2005
Dát tip
To Ti dost závidím! Já jsem prostopoval celou Evropu ;-) a zbytek projezdil vlakem, když byl ještě Interrail za 2000 Kč na měsic. To bylo něco!

Petr_Pan
01. 07. 2005
Dát tip
jj ;-)) nechce se mi k tomu nic kecat - je to fajn počtení TIP

Vaud
01. 07. 2005
Dát tip
Honzo, díky, že ses stavil ;-) Hezký prázdniny!

Petr_Pan
01. 07. 2005
Dát tip
v pondělí razim na slovensko, pak do polska, německa, .. stopem, s kytarou, bez peněz - věřim, že budou .. ;-) stavil jsem se rád - měj se taky co nejvíc pěkně *

Vaud
28. 06. 2005
Dát tip
;-) dííííík

Kytiii
21. 06. 2005
Dát tip
výborné... bakterie u mě vede... včetně redakční úpravy... tip, Vaude... vidím, že Ti má múza vesele pomáhá :o)

Craerassy
20. 06. 2005
Dát tip
a ty opravdu s těmi želvičkami ve vaně..:? to by stálo za přečtení:-)))) *

:)) skvělý, zasmálo se dítě, hýjahýjahou a ta část s bakterií je vůbec nejlepší:) a mimochodem tohle: Ono stačilo, že jsem psal o breberce velké 8 mikrometrů. Možná, že se panu šéfredaktorovi zdála malá, tak ji natáhl. Mikro pružně vypustil a v textu bylo, že v žaludku žije bakterie velká 8 metrů. - to by mohla být velmi trefná stručná charakteristika jedný naší přednášky žurnalistiky jen škoda, že ty bakterie se nám tam neobjevily no prima počtení:)

Vaud
20. 06. 2005
Dát tip
Crae, dítě - ahój a dík!

Craerassy
20. 06. 2005
Dát tip
nesváděj to na dítě:-)))

Vaud
18. 06. 2005
Dát tip
Alojs - díky za klubík!!

Alojs
17. 06. 2005
Dát tip
tradičně dobrý + nemohu si odpustit klub

j_i_r_i_k
14. 06. 2005
Dát tip
Ale tak se za želvičku nestyď, vždyť je to milé :)... By mě zajímalo, kolik zdejších přátel bylo u Tebe ve vaně, že to používáš jako argument :)...

Augustus
13. 06. 2005
Dát tip
Zase jsem se výborně pobavil. Z TIPování u Tvých fejetonů se pro mne pomalu stává příjemná tradice. Apropo, nechceš publikovat v našem malém internetovém magazínu? Redakční korektor:)

Vaud
13. 06. 2005
Dát tip
Auguste díky! Já bych asi něco zkusil publikovat v létě, tak pak budu vědět. Pošli mi odkaz na svůj magazín, rád se kouknu.

Rowenna
13. 06. 2005
Dát tip
želvičky ve vaně. :-))))

Vaud
13. 06. 2005
Dát tip
Přátelé, kdo z vás byl u mne ve vaně, tak tuší, že tam žádné želvičky nejsou. Možná tak ještě kačenka, ale to je vše!

JeanJoche
11. 06. 2005
Dát tip
No proč ne...* Btw. Dream, chtěl bych být na místě toho koťátka;)

JeanJoche
11. 06. 2005
Dát tip
No...na velikosti přec nezáleží;) Sakra, jak já té šelmičce závidím...

Vaud
11. 06. 2005
Dát tip
jo, poslanci chtějí být u koryt a nám literátům stačí žlábek ;-)

Pívíí
11. 06. 2005
Dát tip
:))) "natáhnutá" bakterie. To mi připomnělo našeho internistu, když nám při hodině na tabuli napsal: "Má-li žena více než 180cm je vysokaká a pokud muž měří více než 2km mluvíme o gigantismu."

Vaud
11. 06. 2005
Dát tip
chlapi to maj´ těžší!

Pívíí
11. 06. 2005
Dát tip
Myslíš?

Tak se želvičkou, jo... no teda... Tip Klub

Vaud
10. 06. 2005
Dát tip
RMM díky za klubík! Čtenářka Zelva se tomu taky divila...

Vaud
09. 06. 2005
Dát tip
Delight - už jsem ten fór jednou použil, ale co by člověk neudělal pro nový obrozenecký termín...

MKbaby
09. 06. 2005
Dát tip
Já to zakulatím na 20 tipů. Co bude s tím knižním vydáním tvé tvorby? Píšeš skvěle! :))

Vaud
09. 06. 2005
Dát tip
Díky, díky! V létě na to chci vlítnout, probrat to a to nej tam dát. Jen nevím, co je to nej - možná podle tipů...

Delight
08. 06. 2005
Dát tip
Fakt pěkný... :)) časoprs mě nadchl... *

obluda
07. 06. 2005
Dát tip
heh :)) to je podarene.. mi to pripomina jednu knihu - brevir uspesneho lekare(milo urban - asi :)) vela zdaru v dalsom publikovani *

Vaud
07. 06. 2005
Dát tip
obludo - díky moc za návštěvu!! Cannisho - napsal jsem Ti asi kilometr dlouhou zprávu ;-)

podezdívka
07. 06. 2005
Dát tip
Ještě že společně s délkou, nezaměnili bakterii za baterii ;-) ...pěkné počtení. *t

zelva
07. 06. 2005
Dát tip
jo tak Tebe asi omyje, když se koupeš se želvičkou jo...tip

Vaud
07. 06. 2005
Dát tip
zelva - možná je na čase začít se koupat se zelvou? dream přesně tak ;-) díky za obrázek kočičky podezdívka - taky se mi to jednou stalo ;-)

Toxman
07. 06. 2005
Dát tip
A pak že není s novinami a dalšími periodiky sranda ;o))*

Toxman
07. 06. 2005
Dát tip
Pár drobných překlepů: ...pokud budu tvá odpověď... ...že nejsme žádný buran... :)

Toxman
07. 06. 2005
Dát tip
:( Mělo to být soukromně... pardon

Zbora
07. 06. 2005
Dát tip
:o)) t.

Vaud
07. 06. 2005
Dát tip
Toxman - díky, už jsem to opravil! Perilous_Orange - to jsem rád, když někomu něco po ránu zvedám ;-) Zboro - díky za návštěvu !

Markel
07. 06. 2005
Dát tip
Pěkně jsem si početla jako vždy u tebe - T

Nicollette
07. 06. 2005
Dát tip
už vim, proč se bojim někde publikovat :-) *

basnikalex
07. 06. 2005
Dát tip
publikace = komplikace? do vany jen s kachničkou!!! TiP

Vaud
07. 06. 2005
Dát tip
Erin, Markel, Nicollette, basnikalex - díkas za návštěvu! To je fakt k vzteku, když vaše dílko překroutí. A zatím se tak stalo asi v 80% případů - bez mého vědomí dali jiný název nebo upravili text. Proto člověk musí do tisku posílat jen něco prvoplánově šíleného, kde tohle nevadí.

Vaud
07. 06. 2005
Dát tip
Jo a už nevím, jak to bylo s tou želvičkou, ale FAKT se s ní nekoupu!!

basnikalex
07. 06. 2005
Dát tip
psychedelismu zdar!!!

Terpsichore
07. 06. 2005
Dát tip
Ty nezklames - diik :-)) t&V

Šminka
07. 06. 2005
Dát tip
pěkný, jako dycky:-)))) *

Vaud
07. 06. 2005
Dát tip
Terpsichore, šminko - díky moc!!!

Vaud
06. 06. 2005
Dát tip
Cannishko - díky, hned něco vymyslím

vesuvanka
06. 06. 2005
Dát tip
osmimetrová bakterie :-))) , to se panu šéfredaktorovi povedlo.... celý fejeton je moc pěkný, vtipný.... TIP

Vaud
06. 06. 2005
Dát tip
Jani díky moc!!

sidonia
06. 06. 2005
Dát tip
:) vtipny.. zdálo se mi tam pár chyb (vypuštěný slova a tak), ale to se mi asi jen zdálo:) bwt. by mě zajímalo, jak vypadá třeba taková ambiciózní matka? (potažmo i taťka:))) ok je to *t

sidonia
06. 06. 2005
Dát tip
jo a avi

Vaud
06. 06. 2005
Dát tip
ještě to dolaďuju, proto je to až na zítra ;-) díky za čtení!

:)))a ještě k tomu píšeš na Písmák...

Vaud
06. 06. 2005
Dát tip
to si dost koleduju ;-)

gemina
06. 06. 2005
Dát tip
:)))))))))))))))))))) chicht:))) (patri ti to, pisalku:) ) delam si legru, je to vtipny a realny:) t

Vaud
06. 06. 2005
Dát tip
ono se to někdy nevyplatí pořád psát ;-) Na vlastním příkladu ukazuji nevýhody ;-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru