Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Pašík

10. 06. 2005
19
1
4423
Autor
StvN

A nakonec pravil: \"Zabijeme pašíka.\"

Miloš ležel v dřevěném chlívku pro pašíka a pospával. Mezi prkny pronikalo slunce; sloupce zlatého prachu lenošily ve vzduchu. Z dálky se ozvalo zachrochtání. Byly tři a Jitka přišla z práce. Otevřela dveře do chlívku, ani nepozdravila a přivětila: ?Kde je pašík??

?Myje se.? Miloš neotevřel oči. Z dálky se ozvalo zachrochtání.

?Takže je to zase na mně,? vydedukovala chytře a opatrně práskla dveřmi. Miloš si pochvaloval její duchapřítomnost. Když se sloupec prachu přesunul nad obličej, vstal a šel za chalupu, kde v neckách dováděla Jitka s pašíkem. Vzal koště a oběma jim umyl záda a protože ho Jitka škádlivě pocákala, dal jí facku a zapálil si cigaretu. Odměřil pět minut a poslal Jitku vařit a pašíka odvedl do chlíva. Celý udřený se svalil na kanape v kuchyni a vdechoval vůni připravovaného jídla.

Večer vedle sebe leželi v posteli. Miloš prohodil: ?Už mi to věčný lenošení leze krkem. Nejsem tak mladý, abych celý den proležel. Začnu pracovat.? A dodal: ?Přemýšlel jsem skoro celý den. Nakreslil jsem do prachu tabulku pracovních příležitostí. V každém sloupečku je nějaké číslo podle toho, jak jsem si vzpomněl a to znamená, že je nejvyšší čas myslet na budoucnost. Začnu budovat kariéru. Zítra se vrhnu na záda a vytrhám si chlupy z nosu.?

Jitka mimicky projevila zděšený údiv a pohybovala čelistí a jazykem a vydechovala jenom proto, aby řekla: ?Zbláznil ses?!?

Z její drzosti Milošovi naskočila vráska na bicepsu, ale ovládl se a nechal ruku pod dekou. Jitka vzala ze stolečku oblázek z chorvatska, vložila si ho do pusy a spustila: ?Vážně. Proč bys pracoval? Jsi přece muž.?

Miloš musel v duchu konstatovat opak, ale řekl: ?Ale já chci.? Pak řekl dobrou noc a nechal si zdát o hokeji. Jitka spala mimochodem až do rána, kdy musela do práce. Miloš spal o něco déle, proto šel na oběd. Ve tři šla Jitka rovnou do chlíva, ale tam byl jen pašík. Zaklekla a už se bála nejhoršího, ale Miloš naštěstí ležel pod zlatým deštěm. Neřekla ani slovo, ale do deníčku si zapsala vzrušující okamžik, který právě prožila na pokožce i uvnitř. Srdce jí bušilo ještě šedesát dva let.


1 názor

JeanJoche
13. 01. 2007
Dát tip
Unikátně šílené...a ta poslední větička,to je skvost;)*

StvN
07. 12. 2005
Dát tip
Já vim, že jsi přišel jenom prudit.

waldekke
07. 12. 2005
Dát tip
jo, chtěl bych zaprudit na oplátku, chtěl jsem se podívat na Tvoji nádheru a nemohu se začíst, Sétévene.

StvN
07. 12. 2005
Dát tip
Mně nevadí, že mi věci stíráš, nakonec nejsi jediný a jistě na tom je dost pravdy, ale udivuje mne, že chválíš Narvahovo dílo, které dle mého názoru není zase tak lepší. Já si ho vážim, ale proto, že je mi blízký, ne proto, že je lepší. Myslim si, že neni. Jestli se to tak dá posuzovat.

waldekke
07. 12. 2005
Dát tip
narvahovy dřívější kusy zanechávaly hlubokou citovou stopu; výsek je absurdní fraška, nemá žádné "volné konce". Graduje to, má to myšlenku, a hlavně, nezapomněl jsem to ty dva tři roky zpátky, co jsem to četl. Už jenom proto, to něco do sebe má. Nepoužívá klišé--to je přeci strašná ostuda. Narvahovy texty potřebují jenom zeditovat. Myslím, že nic víc.

StvN
07. 12. 2005
Dát tip
Z mýho pohledu píše dobře, ale nic mě neučí. Neříká nic nového a nakonec ani ten styl sám o sobě není zvláštní. Je čtivej.

waldekke
06. 12. 2005
Dát tip
volné asociace? objev století?

StvN
14. 11. 2005
Dát tip
To neni úlet, to je realita.

StvN
12. 11. 2005
Dát tip
Díky. Jestli tady mám nějaké renomé, tak díky roku 2003. Podívej se na sbírku. Ale to tady byla taky trochu jiná společnost. Návraty jsou těžké.

plovárna
11. 11. 2005
Dát tip
Já jsem si říkala, že díky Slušňákovi tady asi to renomé nemáš :o) Tohle je moc pěkný. Zasmála jsem se a současně to člověka donutí se někde pozastavit t.

pekylau
05. 11. 2005
Dát tip
Byla jsem si jistá, že jsem Pašíka už ´´názorovala´´, ale jak vidím... . Pašík sedí už dlouho neochvějně na špici mého Písmáckého žebříčku. Byla to láska na první pohled. Díky za ní. Víc jak tip dát nemohu.

StvN
05. 11. 2005
Dát tip
Díky. (Hele, ty nejsi Jiří Novák?:)

Narvah
11. 10. 2005
Dát tip
líbí se mi ten náhled a vráska na bicepsu :)

StvN
01. 10. 2005
Dát tip
Něco mnohem horšího.

Implicite
01. 10. 2005
Dát tip
a co pak tedy?

Implicite
30. 09. 2005
Dát tip
az zije originalita..mas to pekne...realy...

StvN
30. 09. 2005
Dát tip
Budu ti věřit.

Implicite
30. 09. 2005
Dát tip
umelcova paranoa???:-)

Barman
27. 07. 2005
Dát tip
nenudný, nedlouhý a neobyčejně obyčejný příběh*

kramny
20. 07. 2005
Dát tip
Taky se mi zdá, že se tam ta poslední věta nehodí, zakončil bych to tím zlatým deštěm. Zbytek je tam fakt jaksi navíc

Kyrkov
13. 07. 2005
Dát tip
protože po schodech jako za vozem

to se mi líbí.. *

Semeno
08. 07. 2005
Dát tip
Haha, opatrně práskla dveřmi je velmi zdařené . Asi si tady začnu pomalu chybět. Chybim si tady, mělo bych si udělat víc času na sezení doma, a ne bejt jenom venku, pracovat a ostatní hlouposti, číst a chatovat bych mělo, těprsk jo, jo. ... dobrééé pane, razantní, pádné, v krátkosti naplňující. Konečně znovu píši slova mě líbezná, nádherný pocit, a jen tak mimochodem, ví někdo proč nahoru po jezdicích schodech jezdí víc krásných slečen než dolů (teda, je to vidět když zrovna jedete v protisměru) :o)) sem

fajn akorat nechapu jak nekdo muze opatrne prasknout dvermi

MeTB
30. 06. 2005
Dát tip
To jsem se nasmal. :-) Je to tak neohrabane, az se mi to libi - pekna parodie na nepovedene povidky. Je to akorat dlouhe, kdyby bylo vic, zacal bych se nudit. Fajn, tip. Tom

Kytiii
21. 06. 2005
Dát tip
sice jsem příliš nepochopila poslední větu...ale je to vážně povedený... až na to, že pokud je to tak ad absurdum postavený, tak by fackovat měla Jitka a postavit k plotně by se měl spíš Miloš... jinak je to víc Rusko než vtip...

StvN
21. 06. 2005
Dát tip
Poslední věta paroduje v podstatě povídky typu, co píšeš ty - vášnivý polibej, srdce jí bušilo ještě když za sebou zavřel dveře, jak sladký. Celá povídka pak paroduje jak muže, tak ženy, nebo jak ženy, tak muže, pořadí si zvol sama. Mimochodem já ti taky nekecal do chování postav, tak ani ty mi do toho nekecej.

Kytiii
21. 06. 2005
Dát tip
ale ale... Tvé připomínky jaksi hasí tu Tvou hranou nadřazenou nedotknutelnost :o) Jinak jsi mi napsal, že mé postavy jsou k neuvěření šťastné - to se vyrovná mému, že je to víc Rusko, než vtip... nebo parodie, chceš-li :o) Ale taky jsem napsala, že je to vážně povedený - a to jsi zřejmě přehlídnul... tudíž, než se začneš hnedka vztekat, tak si přečti pořádně, co Ti píšu...

evalota47
18. 06. 2005
Dát tip
budu se muset vrátit.

j_i_r_i_k
17. 06. 2005
Dát tip
"Takže je to zase na mě" - zajímavá vazba, já bych použil šestý pád... Bohužel to je pro mě asi nejzajímavější okamžik dílka...

Kimísek
16. 06. 2005
Dát tip
checht...pěkné :-)

Lasy
14. 06. 2005
Dát tip
asi sem úplně blbej . . . Lasy

Tragicus
14. 06. 2005
Dát tip
Ja to asi nectu. Obcas vtipne okamziky, zajimavy styl. Ale asi je to pro mne malo.

Vitex
13. 06. 2005
Dát tip
...zajímavý, vůbec ale nevím, co si o tom mám myslet, originálně absurdní, hodně dobře napsaný ...tip* (a že jsem tak smělý... nechtěl byste si přečíst další pokračování mích dvou povídek o pečivu ?)

Nicollette
12. 06. 2005
Dát tip
teda jako já sem nejdřív nepobrala co s tim pašíkem dělala :-)) *

Jeheheman
11. 06. 2005
Dát tip
a tohle si musím přečíst zrovna když přindu z rachoty:)

Alojs
11. 06. 2005
Dát tip
já s Micrem nesouhlasím (ale jsme lidi, že ano). Tak nějak poslední dobou pozoruju, že už nepíšeš jen ryze vážná dílka, ale že se snažíš zlehčovat a že píšeš i tak trošku (nepatrně) praštěně. a to se mi líbí. rozhodně tenhle přerod oceňuju. měj se

Empty
11. 06. 2005
Dát tip
:-))) Skvělej úlet*

:) sranda! proč bys pracoval? Jsi přece muž. krása...

ano, výborně napsaný, ale je to taková psychedelie, že ani nevím o co tam vlastně nakonec šlo? :)

pozorovatel
10. 06. 2005
Dát tip
já to čtu*

Alojs
10. 06. 2005
Dát tip
ty voe, ty si děláš z nás chlapů prdel! :-) úsměvný *

So_what
10. 06. 2005
Dát tip
míšení soli s cukrem je dobré do rajčatového salátu, ne do povídky :-)

Micro
10. 06. 2005
Dát tip
Nevim, napsany je to docela dobre, ale jinak je to takovy nezajimavy. Od tebe jsem cekal bud neco ulitlejsiho nebo neco poutavejsiho... (z toho, co jsem od tebe zatim cetl, mi tohle prijde nejnezajimavejsi). Tak priste ;).

Vaud
10. 06. 2005
Dát tip
Já bych si myslel, že to StvN myslí obráceně - holky nemakaj a my vyděláváme ty miliony. Dobrý! *

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru