Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

STŘEDOHORSKÉ LOUKY - 11. 6. 2005

12. 06. 2005
16
0
8060
Autor
vesuvanka

a červen promluvil paletou barev....

STŘEDOHORSKÉ LOUKY - 11. 6. 2005

Sobotní ráno se mračilo až běda. Přesto jsem nasedla do vlaku směr Lovosice. Cestou jsem pozorovala nejen krajinu, ale i pestrou květenu podél kolejí, to je zvláštní kapitola, která by snad zasloužila samostatnou botanickou studii. Oblačnost se postupně trochu protrhala.

Naším cílem byly Moravany, odkud jsme se chtěli jít k vodopádu na Mlýnském potoce.
Cesta zarostlá vysokou trávou po dešti mokrou nás odradila, takže jsme se trochu odklonili a vydali se po silničce, vedoucí do obce Dolní Zálezly, která vedla po okraji lesa, po pravé straně louka, v ní tu a tam keře a stromy. Před námi se rozevíral nádherný pohled do kraje. Pod námi je hluboké údolí Labe a na jeho pravém břehu se zvedají kopečky středohorské, z nichž nás zaujme dominantní Deblík (s nadmořskou výškou 459 m a vlevo na obzoru Hradiště a Holý vrch. Vpravo se tyčí Kletečná do svých 706 metrů nad mořem.

Vrchy porostlé většinou listnatými stromy jsou jakoby kadeřavé, svěží zelené, stejně tak i louky. Poměrně studený vítr prohání mraky po obloze a nálada krajiny se mění podle toho kam právě dopadají sluneční paprsky, pod jejich doteky jsou vrchy plastické, jejich dramatičnost vyniká.

Malebnost krajiny dotvářejí louky, které jsou překvapivé svojí pestrostí snad na každém kroku.Tráva je dost vysoká, už má na květ, všímáme si grafiky květenství kostřavy, lipnice, psárky, bojínku.... Z trávy radostně vykukují žluté květy kozí brady, které se ve větru kývají. Doprovází je modrofialová šalvěj luční. Ve stejném odstínu barvy je vikev, která vytváří v louce celé ostrůvky. Na okraji lesa nás zaujme koberec kakostu krvavého, jehož název tak trochu vypovídá o barvě květu. Další zajímavou rostlinou je růžová večernice vonná. Nenápadné jsou modravé kvítky rozrazilu, ojediněle pomněnek, které tu skoro zanikají, zatímco drobné bělavé kvítky macešky rolní tak trochu svítí. Začínají kvést žluté mochny, objevujeme světle fialový chrastavec, temně růžový hvozdík, modrý zvonek broskvolistý, krásným modronachovým květem se může pochlubit hadinec obecný. Místy už kvete i bílý řebříček. Prohlížíme si krásné chlupaté růžice listů divizny. A modré svícny květů zběhovce ženevského.Ozdobou louky je i jetel zlatý a jetel horský s nápadným tmavě růžovým květem.

Naše cesta se prudce svažuje do údolí. U silnice ve štěrku se uchytil rozchodník ostrý, který se doslova plazí po kamíncích a kvete sírově žlutě, zatímco rozchodník velký se svými tuhými listy stojí zpříma a na květ čeká. Svlačec rozevřel své narůžovělé kalíšky proti slunci.... Nechybí tu ani bodláky. Ozdobou louky je jetel zlatý a tmavě růžový jetel horský. Jsme tou krásou kolem nás unešeni. Barvy jsou doprovázeny i hudbou - sólistou je strnad luční, kterého tu a tam zahlédneme a ještě pěnkava.

Zahlédneme štíhlého menšího broučka s červenými krovkami, v trávě poletuje drobný hmyz, zaujmou nás malé můry a dokonce se objeví i tři motýli k naší velké radosti - dva hnědaví okáči a modrásek. Tak přece jen snad jsou, ale dnes je opravdu zima - "ani motýla by nevyhnal".
Určitou zajímavostí je místy načervenalá železitá půda.

Nemohu zapomenout ani na kamení, které nás tu jen tak tiše doprovází ve skromných šedavých tónech - vždyť ono své barvy už dávno předalo dál. Sluníčko se snad definitivně ujalo vlády, takže se vracíme do Moravan a znovu zkusíme cestu k vodopádu. Tráva trochu vyschla, takže jsme došli v suchu. V lese nás uvítaly kokoříky a listy konvalinek.

A před námi už je vodopád, který tu zurčí v několika kaskádách. Chvíli tu postáváme, díváme se a nasloucháme věčné hudbě vody a kamení... a někde v mé mysli zní tóny Beethovenovy, tentokrát sedmé symfonie.














Přijemně navozuješ přesně tu náladu příjemného hřejivého výletu do přírody:-) Zrovna předevčírem jsem takový absolvoval a ty jsi mi ho hezky připomněla. A abych pravdu řek, tak z těch kytiček více než polovinu vůbec nevím jak vypadá a některé názvy dokonce slyším poprvé;o) (stydím se... strašně) Moc hezký- tip

vesuvanka
05. 07. 2005
Dát tip
EllesarElanesse děkuji za návštěvu, milou kritiku i tip. Jsem ráda, že se Ti dílko líbí a vůbec nic si z toho nedělej, že neznáš ty kytičky... já je mám jako koníčka a zase neznám spoustu jiných věcí...

vesuvanka
28. 06. 2005
Dát tip
Anien - potěšila jsi mě svojí návštěvou a milými slovíčky, díky i za tip

Craerassy
20. 06. 2005
Dát tip
a v mé mysli zní tvé pohádkové vyprávění...:-) *

vesuvanka
20. 06. 2005
Dát tip
Craerassy tak to mě moc těší, že se Ti líbí, díky za milé zastavení i tip :-)))

KayTee
17. 06. 2005
Dát tip
tip a k

vesuvanka
17. 06. 2005
Dát tip
KayTee - díky za návštěvu, tip i klub

tanec
16. 06. 2005
Dát tip
Zavřu oči a vidím mé rodiště.Jezdívám tam jednou za půl roku, mám radost,že se Ti tam též tolik líbí.Tip

vesuvanka
16. 06. 2005
Dát tip
Tanec děkuji za zastavení, milá slovíčka i tip... na Středohoří nedám dopustit

Markel
16. 06. 2005
Dát tip
Cítím tu vůni květin a vnímám s povděkem tu milou atmosféru, co jsi nám tu tak krásně předestřela - T

vesuvanka
16. 06. 2005
Dát tip
Markel - potěšila jsi mě milými slovíčky, díky za návštěvu i tip

vesuvanka
13. 06. 2005
Dát tip
Davoušek díky za návštěvu, milou kritiku i tip. Mám radost, že se Ti dílko líbí a že jsi navštívil tento kraj. Název Dolní Zálezly je legrační , stejně tak Prackovice, které jsou poblíž

andromeda
13. 06. 2005
Dát tip
krásný výlet, přenášíš na mě pohodu a klid...já jsem tam nikdy nebyla, ale ten vodopád musí být nádherný, když zavřu oči, skoro ho slyším T I P

vesuvanka
13. 06. 2005
Dát tip
andromeda Tvoje milá a hřejivá slova mě potěšila, díky za návštěvu i tip Snoopík děkuji za návštěvu, krásná hřejivá slovíčka, tip a nádherný obrázek jetelu zlatého (Trifolium aurea) - mám radost :-)))

vesuvanka
13. 06. 2005
Dát tip
Snoopík - díky ještě jednou :-)))

Zuzulinka
13. 06. 2005
Dát tip
překrásné...slovo od slova...člověk jen zavře oči a vidí to...*

vesuvanka
13. 06. 2005
Dát tip
Zuzulínka díky za návštěvu, milá, krásná slova i obrázek - udělala jsi mi velikou radost, dík i za tip

Sarrah
13. 06. 2005
Dát tip
Moc krásná procházka....vesu:o) úsměv posílám

Sarrah
13. 06. 2005
Dát tip
víš vesuv, díky Tobě si znovu osvěžím názvy květinek. Někdy je až ostuda, když člověk žasne nad tou krásou, kterou často nedokáže pojmenovat. Měj jen a jen krásné dny

DRAHT
13. 06. 2005
Dát tip
Moc krásná procházka. Škoda, že jenom na obrazovce. TIP

dadik
13. 06. 2005
Dát tip
hezká procházka... zdravím moc... t

dadik
13. 06. 2005
Dát tip

vesuvanka
13. 06. 2005
Dát tip
Sarrah potěšila jsi mě milými slovíčky a krásným obrázkem šalvěje luční.... díky moc i za tip. DRAHT mám radost, že jsi se zastavil, díky za milá slova i tip dadík to je symfonie pro barvy a orchestr - nádhera!..... díky moc za vše

Emerwen_mk
13. 06. 2005
Dát tip
je krásné si uvědomit, kolik krásy máme kolem sebe.Trochu mě mrzí, že někteří ji ani nechtějí poznat a raději se vydávají na opačný konec světa, aby zahlédli kousek krásy. A ani si neuvědomují, že takový celý svět mají na louce za domem... diky a tip:)

Krásné, úplně to před sebou vidím... Dávám tip, i za to, že ses zmínila o hvozdíku...Ty mám ze všech květinek nejradši :o)

synáček
13. 06. 2005
Dát tip
Moc hezká procházka... a tolik voní... Jak se tak dívám, za chvíli budeš mít tu svou louku hezky celou ... taky Ti jednu z nich přidám... T****

vesuvanka
13. 06. 2005
Dát tip
Emerwen_mk děkuji za zastavení, milá slova i tip... někdy člověk jede za poznáním cizí země, aby časem zjistil, že snad každá má nějakou zajímavost.... a ta naše jich má opravdu hodně Čokoládová díky za návštěvu, milou kritiku, tip a krásný obrázek - hvozdíky mám také moc ráda synáček Petře, díky za návštěvu, milá slova a krásný obrázek - louka mi tu pěkně rozkvetla, mám radost, díky i za tip

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru