Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Staré zlaté časy

21. 06. 2005
0
0
1917
Autor
racek

 

Staré zlaté časy

 

 

   Staré zlaté časy byly tak zlaté, až zvonily. Nikdo je nikdy neviděl, ale všichni po nich vzdychali - každý po nich toužil, ale nikdo nenašel. Až jednou se narodil mládenec, který  je měl přinést zpět mezi lidi. Po dlouhé cestě, plné nástrah a nebezpečí, si je nakonec v hlubokých, vysokých horách naložil na ramena a vydal se kamenitou cestou do kraje.

   Procházel nevlídným počasím:  obloha byla šedivá, pršelo a padal sníh. Tím víc zářily staré zlaté časy na mládencových ramenou. Všude zavládl jásot – a to vítání! I v té nejmenší vesnici postavili slavobránu a na stromy rozvěsili girlandy. Ženy se zdobily růžemi, muži si čistili holínky, a všichni dohromady jásali: - Staré zlaté časy se vracejí!

   Mládenec nedbal proseb ani úsměvů, nikde se nezdržel déle, než bylo třeba, a pomalu se blížil krajem ke královskému zámku. Ruce ho bolely, záda ho bolela – staré zlaté časy totiž nechtěl ani na vteřinu sundat z ramenou: mínil je králi věnovat celé a nepoškozené.

   Král s princeznou a celým dvorem už čekal na louce před zámkem. V hlavě se mu honily všelijaké myšlenky, ale především jedna obava: Co si počne se starými zlatými časy?. Kam je dá? Královská pokladnice byla tak plná, až přetékala, pokud jde o krále, on staré časy nepotřeboval, i když byly ze zlata.

   Stejně jako ostatní však okouzleně zíral na jejich záři. Ani déšť jim neublížil, vypadaly stejně krásně, jako když je mládenec našel  v horách. Tak o nich slyšeli všichni vyprávět, tak si je pamatovali. Zlaté časy…

   I počasí se umoudřilo. A jakoby se i nebe nemohlo dočkat, ve chvíli se šedivé mraky rozestoupily a slunce vysvitlo. Sluneční paprsek dopadl na staré zlaté časy.

  Zástup na louce zašuměl zklamáním: - To není zlato! Nejvýš kočičí! Našli se pochybovači, kteří se snažili překřičet ostatní: - To je pravé zlato, to je pravé zlato!, ale za chvilku ztichli sami.

  Na koho svést zklamání? Vždycky se někdo najde…Mládence obvinili, že cestou z hor staré zlaté časy někde vyměnil, nebo nedejbože snad někomu prodal, a vsadili ho do vězení pod zámkem. Ženy si sundaly růže ze šatů a muži prošli schválně blátem. Všichni společně pak strhali girlandy a zbourali slavobrány.

   I pan král dal staré časy odnést z královské louky do obecní rokle. Dlouho tam ležely a pak začaly zarůstat travou a zapadat listím - po několika generacích si už nikdo nepamatoval, kde přesně leží.

   Jednou šel roklí malý chlapeček s babičkou. Povídala mu zrovna o starých zlatých časech. Zeptal se:  - A kde jsou babičko? Usmála se a řekla: - Už nikdo přesně neví, kde leží…- A když je najdu a přinesu, bude zase dobře? – Snad, ty můj kloučku, snad, odpověděla a usmála se.

 

/1.prosince 2004, 11:53  – 21.června 2005, 13:15 hodin/

  


jo , jo, myslel jsem to z legrace...líbí se mi to, takový koloběh života, nadějí a zklamání ...

to je o Grossovi?

racek
21. 06. 2005
Dát tip
Ne, to je vseobecne. O Grossovi ani v nejmensim. napsala jsem to v prosinci, ale nikdy nepisu primo o nekom.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru