Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Kapitola první - Sára

21. 06. 2005
0
0
2165
Autor
Titiyo

Kapitola první – Sára

 

 

Potkal jí na planetě zvané Keypex. Nikdo neví, kdo ten název vymyslel, ani jak na něj přišel. Jasné je pouze to, že slovo klíč v onom jménu rozhodně neznamená žádný klíč k truhle s obrovským pokladem. Velké bohatství tato planeta opravdu neskýtá. Najdete tu všehovšudy pusté planiny a bažiny obývané podivnými chlupatými tvory. Řekla mu, že ti chlupáči šíleně smrdí a tím si chrání svoje působiště v bažinách, kam by ovšem každopádně nikdo, ani při absenci ohromného puchu, se zdravým rozumem v životě nezavítal, jelikož jediné, čeho byste v takové bažině mohli dosáhnout, by bylo utonutí, což je sice považováno za zajímavý způsob života, ale vezmeme-li v úvahu, že počet sebevrahů v celé galaxii zatím nedosáhl nadpoloviční většiny, mohou tyto bažiny sloužit pouze jako ubytovna pro páchnoucí příšerky, případně jako skladiště zrádců intergalaxiálních kartelů.

Jmenovala se Sára. Žádné příjmení, jen Sára. Řekla mu, že její rodina byla označena za největší zrádce v dějinách galaxie. Abych to objasnil, její otec Xavier totiž pracoval ve službách nejmocnějšího mafiána a pána světů, kterému nikdo neřekl jinak než Smraďoch Don, což bylo celkem trefné, jelikož to byl největší Don všech dob, tudíž v něm jeho původní jméno zaniklo, a Smraďochem se pravděpodobně stal díky častým návštěvám Keypexu, což jeho jménu přidávalo na vážnosti a často se stávalo, že se lidé báli při pouhém vyslovení jeho jména. Dějiny Galaxie zaznamenaly i případ, kdy jeden nejmenovaný občan Xeponu zjistil, že na planetě, kam právě s rodinkou přiletěli, právě pobývá také Smraďoch Don. Prohlásil, že s tím pánem na jedné planetě rozhodně nebude, jelikož by to byla velká urážka celé jeho rodiny.

O týden později zmizel a na planetě Keypex, v nám známých bažinách, se objevila čerstvá potrava pro místní faunu.

Sářin otec tedy pracoval pro Smraďocha Dona a díky své píli, skvělé schopnosti pro udavačství, pomluvu a lež, ale také veškerou skromnost a loajálnost vůči svému Donovi se vypracoval až na Donovu levou ruku. Byla to ta největší pocta, jaké mohl dosáhnout. Don přišel o levou ruku, když se kdysi chystal rozsekat neposlušné žraloky, kteří se podle jeho slov k němu nechovali s dostatečnou úctou, jelikož se nezdráhali bezhlavě narážet do Donovy zbrusu nové výletní lodi, když si vyplul pobavit se s přáteli. Jeden ze žraloků strhl Dona do vody a podařilo se mu ukousnout Donovu ruku, když se do moře vrhl také statečný Xavier a dostal Dona zpět na loď, sice bez levé ruky, ale živého. A tak se stalo, že se Donovou levou rukou stal Xavier a celá Sářina rodina si náramně polepšila. Pokud jde o zmíněné žraloky, do moře byla vypuštěna mořící sloučenina, díky níž vymizel veškerý vodní život a planetě prudce klesla návštěvnost a úroveň turistického ruchu se tak dostala na bod nula, jelikož míst, na kterých po sobě Smraďoch Don nechával spoušť, bylo obrovské množství, tudíž na tom nemohla turisticky těžit, to bylo moderní ve třicátých letech.

Jenže po nějaké době udělal pan Xavier největší chybu svého života, protože díky chvilkové nepozornosti přišel o život v jedné vesmírné kolizi. Smraďoch Don tak přišel o svou levou ruku podruhé a rozhodl se potrestat Xavierovu rodinu, která byla dopravena na planetu Keypex. Dostali doživotí na místních vyschlých planinách, ale Don si byl jist, že to jejich doživotí nebude trvat tak dlouho, aby je mohl někdo najít, jelikož než se najde nějaký bláznivý cestovatel objevující i ty nejodpornější kouty galaxie, budou všichni dozajista mrtví. Takto se dopustil svého omylu i Smraďoch Don, jelikož On jí našel. Byla tu sice sama, ale přežila. Nyní je čekala dlouhá cesta.


evalota47
24. 06. 2005
Dát tip
Nu myslím ,že jako začátek příběhu to vypadá docela slibně,jen jestli to bude opravdu pokračovat.

trigate
22. 06. 2005
Dát tip
Začíná to slibně. Těším se na pokračování. Klub.

Mrakula
22. 06. 2005
Dát tip
zatim nevim, co si o tom myslet, moc krátké na hlubší kritiku, nechám se překvapit, co bude dál...

pikacu
22. 06. 2005
Dát tip
asi nechápu ...

Eileen
21. 06. 2005
Dát tip
nejsem na tohle ale precetla sem

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru