Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Kytice

Výběr: empathetic_embryo
26. 06. 2005
18
0
7867
Autor
Empty

   S trhnutím se probudil celý zpocený. Zhluboka dýchal a z očí mu líně stékaly slzy. Ten sen. Byl tu zase. Opakoval se v nepravidelných intervalech už téměř dva roky. Od chvíle kdy se to stalo. Pravidelně se probouzel s nechutí. Dny teď byly tak prázdné a bezútěšné. I jemu samotnému bylo s podivem, že zatím každý den sebral sílu vstát a fungovat. Živil se vzpomínkami.

   Opatrně si sedl na kraj postele a docela zřetelně ucítil, že vzduch v pokoji není právě nejčerstvější. Šel otevřít okno.

   Neměl moc pěkný výhled. Pod jeho oknem se rozprostírala gigantická komunistická fabrika, naštěstí již opuštěná. Kdyby změť všech těch šedých komínů podivuhodných tvarů a velikostí byla v provozu, jeho astma by jistě brzy vzalo definitivně za své.

   Venku bylo pěkné počasí. Oblohou se agresivně řítily chuchvalce černých mraků a jako by už už čekaly, aby mohly vyvolat děsivou šarvátku.

   Tohle počasí měl nejraději. Nenáviděl ty prosluněné dny, kdy lidé posedávali na trávnících parků, usmívali se, sportovali a flirtovali spolu. Cítil se jako cizinec a ke všem těm rádobyšťastlivcům cítil opravdovou nenávist.

   Ale když se nebem valila temná mračna a na ulicích nebyla ani noha, dokázal se procházet celé hodiny, vychutnávat rytmy dopadajících kapek a všude okolo bylo jinak hrobové ticho. Když pak přišla bouře, bylo to něco, co ho fascinovalo. Ta ohromná demonstrace síly, kdy nebe křižovaly pavučiny záblesků a ze všech stran se ozývaly mohutné rány, vyháněla ustarané lidi do svých kutlochů, kde pak trpně celou tu gigantickou podívanou přečkávali. To byla chvíle, kdy on bloudil městem.

   Ve vzduchu bylo cítit dusno. Sňal z věšáku kabát, nasadil klobouk a vyrazil do ulic, které se začaly pomalu vylidňovat. V dálce se ozývalo první burácení a na horizontu byly patrné drobné záblesky. Brzy to přijde.

   Vydal se po obvyklé trase. Prošel Nádenickou ulicí, na rohu odbočil na Hlavní třídu, došel na náměstí a poté se vydal do parku Budoucnost. Tam natrhal několik květin, schoval je pod kabát a vydal se na kraj města.

   Mraky v tu chvíli ze sebe již doslova zvracely celý svůj obsah a doprovázely tuto proceduru oslňujícími záblesky a děsivým duněním. I když bylo před polednem, vše okolo halilo ponuré šero. Vypadalo to, jako by se nebe vzbouřilo a chtělo nastolit hotové peklo. Vítr nabíral rychle na obrátkách a zanedlouho začal očesávat stromy. Takhle prázdno bylo ve městě jen málokdy.

   Byl promoklý na kost a zmítal se v poryvech větru, ale bylo mu dobře. Dělalo mu dobře, když mohl svoje psychické utrpení přebít fyzickým. A byly chvíle, kdy opravdu něco takového potřeboval. Hluboké jizvy na rukou a nohou mluvily za vše.

   Měl vysokou školu s bakalářským titulem, což bohatě postačovalo k nějaké pohodlné slušně placené práci v kanceláři. A nebylo to až tak dávno, kdy podobné zaměstnání měl a žil si poměrně na úrovni. Ale ve chvíli, kdy se mu zbortil svět, dal okamžitě výpověď. Jenže brzy pocítil, že kdyby se každý den užíral o samotě doma, byl by úplně zešílel. Právě v té době se objevily na jeho končetinách první jizvy.

   Sehnal si nakonec práci skladníka uhlí v jedné místní továrně. Byla to dřina, kterou dříve nepoznal. Pracoval ve dvanáctihodinových směnách a fyzické vyčerpání a každodenní únava mu dávala zapomenout na ten děsivý den. Přestal úplně komunikovat se svým okolím a ztratil všechny své přátele. Bylo to tak dobře. Rozhodně nechtěl, aby ho viděli takhle.

   Stoupal lesem po cestě na nejvyšší kopec v okolí města a čím více se blížil vrcholu, tím intenzivněji se do něho vkrádala šílená úzkost. Skoro myslel, že nenajde sílu, aby došel na ono místo.

   Po chvíli opustil les a ocitl se na holém výběžku jen malý kousek od stromu, který právě před dvěma lety rozpůlil blesk. Rozšklebený vnitřek na něho tiše zíral a jemu se z očí spustily slzy. Opatrně vyjmul  zpod kabátu kytici a položil jí dovnitř. Celým tělem mu projelo nepříjemné mrazení. Vzpomínky. Spousta vzpomínek, které ho bodaly a rozežíraly zevnitř. Podlomila se mu kolena. Přitom to nebyly vzpomínky na špatné věci. Naopak. Byly to nejkrásnější chvíle jeho života.

   Otočil se k městu a chvíli se kochal zuřící bouří, která bičovala krajinu za městem stále většími záblesky. Znovu se postavil, rozpřáhl ruce a už ani nevnímal dopadající kapky.

   „Tak si mě taky vem! Slyšíš?! Sem tu a chci to taky skončit! Stejně jako ona! Sešli na mě svůj hněv! Nemám sílu udělat to sám! Tak už to, kurva, skonči!“ řval zoufale jak smyslů zbavený a bezradně klesl do bláta.

   V tu chvíli začal déšť postupně slábnout, záblesky ztrácely na své intenzitě až zmizely úplně a dunění se ještě chvíli ozývalo jen velmi vzdáleně. I mraky začaly měnit svou barvu do světlejších odstínů. Na jediném místě se mírně rozestoupily a umožnily tak úzkému paprsku slunce ozářit kytici položenou v kmeni stromu.


ruka
22. 07. 2005
Dát tip
je to...hm...kýčovitý...jak z písničky od luneticů.... připomíná mi to moje díla.... patos nad patos.... je to ufňukaný a lidem se to líbí....sorry, ale dneska sem poněkud skeptická a po přečtení tvýho díla mam chuť vymazat všechny moje.....

Alojs
13. 07. 2005
Dát tip
je to jiné, než je u tebe zvykem... možná se mi ale více líbí ty tvé ztřeštěnosti... ale dobře napsané. formou jsi mě překvapil

cmukina
05. 07. 2005
Dát tip
Empty: asi mam kratke vedenie alebo co. ved to nema koniec. co sa snim potom stalo ked sa vyjasnilo. na kyticu zasvietilo slnko? mas velmi dobre diela. pacia sa mi ale asi sa mi na nich paci prave to ze ich nechapem

Markel
28. 06. 2005
Dát tip
Líbilo, bouřky já ráda - T

balsiker
27. 06. 2005
Dát tip
Hm, dobrý. Dalšího hodnocení asi už nejsem a nebudu schopen.

John_Ceder
27. 06. 2005
Dát tip
hm, mám pocit, že ti kdo jsou z tohohle nadšený tak asi nikdy nečetli žádnou knihu.. nechápu proč si furt musíš něco vymejšlet..z toho je úplně cejtit, jak sou ty věty lepený jedna za druhou..

Empty
27. 06. 2005
Dát tip
John: Od tebe sem snad ani nečekal nic jinýho, než takovouhle dementní a nesmylnou kritiku. Vzpamatuj se, blbečku;-*

welcome, darkness ale ceder ma v niecom pravdu;)

Empty
27. 06. 2005
Dát tip
Minim: Povídej;-)

niekedy je v tom taky krc az sa mi to trapne cita ;) Měl vysokou školu s bakalářským titulem, což bohatě postačovalo k nějaké pohodlné slušně placené práci v kanceláři. keby si to napisal ako jednu z tych zabavovych, bolo by to ine ale toto ma byt temne a ja sa smejem na tom ze niekoho zabije blesk ;)

Empty
27. 06. 2005
Dát tip
Mojí dobrou kamarádku opravdu zabil, hahaha:-(

sidonia
27. 06. 2005
Dát tip
Spousta vzpomínek, které ho bodaly a rozežíraly zevnitř. Podlomila se mu kolena. Přitom to nebyly vzpomínky na špatné věci. Naopak. Byly to nejkrásnější chvíle jeho života. *t!!!!!

no jo ... (ale mal som ti chut napisat: sak nie si bakalar tak co ?) tak som to teda nenapisal ;) nemyslim si ze to patri do poviedok ... nejake vysvetlovacky ... ale to je na tebe ;) jedna ma napriklad odradila hned na zaciatku bolo to nieco ako: som obycajny chalan s metrovym kokotom a byvam v panelaku to nezerem

Empty
27. 06. 2005
Dát tip
Já myslim, že to k próze prostě patří

urcite iba preto ze mas metrovy kokot ;)

Eileen
26. 06. 2005
Dát tip
tohle žes napsal?? teda... nemam co rict.. boli to dost

gemina
26. 06. 2005
Dát tip
Kdyby změť všech těch šedých komínů podivuhodných tvarů a velikostí byla v provozu, jeho astma by jistě brzy vzalo definitivně za své. Tohle nevim jestli to nema spis opacnej vyznam. Mne to tak zni. Hmmmmmm Celou dobu se tam vlastne nic nedeje. On nekam jde, prsi. A pak teprve vysvetleni. Je jina nez tvoje ostatni. Nerikam ze horsi, snazis se ctenare asi vic napinat, ale nevim, co se mi libi vic. na tip to je ale urcite (bacha na me, je ze me velkej kritik:))))) )

Eileen
26. 06. 2005
Dát tip
koukam:)))

StvN
26. 06. 2005
Dát tip
Píšeš už celkem dobře.

Empty
26. 06. 2005
Dát tip
StvN: Vždycky sem psal;-)

StvN
26. 06. 2005
Dát tip
Tak proč jsi nic z toho nedal na Písmák?

Kytiii
26. 06. 2005
Dát tip
Tohle mi přijde až příliš prvoplánované. Blízká osoba kdysi zemře a hlavní antihrdina chce taky umřít. Dost ohrané. Myslím. Ale až na výběr tématu je to slohově velmi pěkné, o tom žádná. Jen si myslím, že tenhle druh povídky si vybírají začátečníci... že ty máš na víc :o)

Empty
26. 06. 2005
Dát tip
StvN: Je tu skoro všecko;-)

StvN
26. 06. 2005
Dát tip
Že bych něco přehlíd?

Živil se vzpomínkami.

Jo, dobrý, taky mám rád déšť a bouřku a tak, ale proto že se mi prostě líbí :o) Ta věta s tou fabrikou a astmatem je fakt nějaká nesrovnalá.. Jinak se mi líbí vize zvracejících mraků :o) Dobrá *

fungus2
26. 06. 2005
Dát tip
No, skvělé**

Rabb
26. 06. 2005
Dát tip
Každej velkej odstavec ve tvé povídce mi připadá jako jeden samostatnej mikro příběh. Je to jako na sebe navazující hromada událostí a každá událost má svůj příběh. Líbí se mi to, změnil jsi styl psaní (neovlivnily to osobní problémy?). Ale řekl bych, že ti to prospělo. Podle mého názoru tvůj tvůrčí talent míří nezadržitelně vzhůru. T!P

Klídek
26. 06. 2005
Dát tip
Početl jsem si čistý příjemný

Darkness
26. 06. 2005
Dát tip
Pekne asi si Te prectu celeho :-)... vis me se take stava, ze se rano probudim, a nejradeji bych si prala aby to byl sen, a zjistim, ze jsem se probudila do pravdy a reality, ktera desne boli. Take si nekdy preju, aby si me vzal, ale ironii zivota je, ze kdyz se nechce zit, tak vetsinou zijeme a nejak ta hruza projde kdyz jsme nejstastnejsi.. Davam TIP, protoze je to neco co se me take dotyka...

Friday
26. 06. 2005
Dát tip
to je výborný, booouřka(miluju je), dobrej popis...už jen ta věta Živil se vzpomínkami... je tam spousta vět a slov, který se mi moc líbí a působí to bezvadně i jako celek. a že nedošlo k předpokládánýmu konci..díky za to brad tipp

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru