Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

NEDALEKO OD PRAHY

28. 06. 2005
16
0
8268
Autor
vesuvanka

vlak zastavil v Roztokách u Prahy....

NEDALEKO OD PRAHY

Na tento výlet s Communiem jsem se moc těšila, i když naše kroky nevedly středohorskými cestami. Přijel také Pavel, nadšený milovník a znalec přírody, takže naše výprava měla skutečně přírodovědecký charakter. Počasí nám přálo až moc, sluníčko žhnulo naplno již dopoledne.

Naše první zastavení bylo v zámecké zahradě v Roztokách. V roce 2002 byla úplně zatopená, ale jediná stopa po záplavách už je jen na zdi. Zahrada je krásně upravená. Zaujaly nás záhony léčivých rostlin - heřmánek, máta peprná, meduňka, šalvěj, levandule, kozlík, yzop lékařský - ten jsem viděla snad poprvé, má temně modrofialové květy, bodlák ostropestřec mariánský a dokonce i rulík zlomocný - Atropa bella donna...

Naši pozornost upoutalo jezírko s kvetoucím bílým leknínem, obložené kameny, mezi nimiž rostou ozdobné keře a květiny. Ve vodě spousta pulců a nad vodou letí krásná šedomodrá veliká vážka a usadí se na kameni, který je v jezírku, takže si ji prohlížíme jen zdálky. za chvilku vzlétne a my sledujeme její mistrný let. A mihne se menší barevný ptáček se žkutavým bříškem černobílými křídly a šedými zády a delším ocáskem. Je to konipas horský.

Protože je horko, sedneme si na chvilku do stínu k malému rybníčku. Obdivujeme mohutný jasan i další stromy a louku. Malebné romantické místečko, které láká i svatebčany k fotografování. Na zámku je svatební síň a v sobotu je zde opravdu živo.

Ze zámecké zahrady se vydáváme po žluté značce do Roztockého háje. Všímáme si pěkně upravených kvetoucích zahrádek. Cesta odbočuje vlevo podél potoka. Povšimneme si některých keřů a vrby se zvláštními kadeřavými listy. Kdesi v křoví se ozývá pěnice. Objevujeme pěkné, zdravé jilmy, prohlížíme si jejich nesouměrné řapíky listů, které jsou pro tento strom typické.

A jsme v Roztockém háji. Cesta napřed stoupá, ale pak jdeme po rovině. Háj je tvořen převážně duby a habry, což mi připomnělo některé středohorské kopce. V korunách stromů se občas ozve pěnkavák. U cesty dokvétá ještě žlutý kuklík městský a vlaštovičník větší. Podle listů poznáváme dva druhy kokoříků, jsou již odkvetlé. Upoutá nás dub červený - má narozdíl od našich dubů špičaté laloky listů, strom byl kdysi dovezen ze Severní Ameriky.

Po chvíli odpočinku a občerstvení pokračujeme v cestě. Vlevo pod námi Vltava a trať. A pak se dostáváme na louku. U cesty kvete žlutá mochna. Tráva je místy posekaná a jinde vzrostlá, kvetoucí a je co obdivovat. A názvy trav jsou opravdu poetické, například sveřep vztyčený, lipnice luční, psárka luční, srha říznatka, bojínek luční.... a už letí kolem - pestrý, černobílý okáč bojínkový. A jsou tu další motýli - hnědý okáč a několik bělásků.

Z louky je pěkný rozhled na Prahu. Obloha je mléčná. Patrně přijde bouřka. Nad loukou krouží poštolka. Zastaví se ve vzduchu, třepetá křídly na místě a střemhlav dolů.... nepovedlo se, vzlétne znovu a zase se nepovedlo... Pavel nám vypravuje o dravcích, jakou to dá práci něco ulovit. Nakonec nám poštolka zmizí z dohledu.

Cesta nás dovedla do Suchdola.Výlet se vydařil. Vracíme se nabiti krásnými zážitky a vyprávěním Pavla o různých přírodních. zajímavostech, s nimiž se můžeme setkat dokonce i na okraji města. Pavle, moc Ti děkujeme a těšíme se na další setkání.

vesuvanka
11. 07. 2005
Dát tip
Arienalia - děkuji za návštěvu i tip :-)))

Arienalia
10. 07. 2005
Dát tip
:) *

vesuvanka
04. 07. 2005
Dát tip
Eilil - díky za milé zastavení a tip, mám radost, že se Ti moje dílka líbí, i Tobě krásné, pohodové léto :-)))

Eilil
02. 07. 2005
Dát tip
:o) moc děkuji.. Tvá dílka mi vždycky něco přinesou.. krááásné léto.. :o) t

vesuvanka
30. 06. 2005
Dát tip
Snoopík - děkuji za milou návštěvu, slovíčka, tip i krásný obrázek :-)))

Stevenson
29. 06. 2005
Dát tip
asi jako vzdy u TVYCH..-)

vesuvanka
29. 06. 2005
Dát tip
Markel - díky za zastavení, milá slovíčka i tip Craerassy - i já moc děkuji za vše :-))) Stevenson - vítám Tě po delší době a díky za návštěvu :-)))

Eg_Ar_11
28. 06. 2005
Dát tip
připomíná mi to tu pohodu z kolektivních výletů,ktré jsem už tak dávno nezažila

DRAHT
28. 06. 2005
Dát tip
Yzop lékařský

DRAHT
28. 06. 2005
Dát tip
Opět moc hezký výlet. Děkuji Vesuvance a posílám TIP

andromeda
28. 06. 2005
Dát tip
taky jsem si príjemne zavyletila, krásne se to cetlo - T IP

vesuvanka
28. 06. 2005
Dát tip
Eg_Ar11 - děkuji za zastavení, milá slova a tip DRAHT děkuji za milé zastavení, slovíčka, tip a nádherný obrázek, uděal jsi i velikou radost andromeda potěšila jsi mě návštěvou a milými slovíčky... díky i za tip poulett děkuji za návštěvu, milou kritiku i tip. Brzy se uzdrav :-)))

KayTee
28. 06. 2005
Dát tip
**

vesuvanka
28. 06. 2005
Dát tip
KayTee - děkuji za návštěvu i tip

vesuvanka
28. 06. 2005
Dát tip
omlouvám se za avi... ještě jsem doplnila závěr

Alimra
28. 06. 2005
Dát tip
nedaleko od Prahy zahlédnout motýly ... to je dnes už takový malý zázrak*

vesuvanka
28. 06. 2005
Dát tip
Alimra máš pravdu, zahlédnout motýla u Prahy je vzácnost - obzvláště letos jich je celkově nějak málo. Děkuji za zastavení i tip

Zuzulinka
28. 06. 2005
Dát tip
krásné, jako vždy putuji s Tebou..posílám leknínový pozdrav....-)))

Krásné...tip

vesuvanka
28. 06. 2005
Dát tip
Zuzulínka to je kouzelný obrázek, moc jsi mě potěšila, díky za milé zastavení :-))) Čokoládová - díky za milé zastavení i tip

guy
28. 06. 2005
Dát tip
vesuvanko - kdybys psala scénáře k cestomániím do televize, tak bych se díval ... na Lábuse a Kaisera nějak moc nemůžu ... :-)*

vesuvanka
28. 06. 2005
Dát tip
guy - díky za milé zastavení a ocenění dílka, potěšilo mě moc, komentáře Kaisera a Lábuse mě také nebaví, díky i za tip Anien díky za milou návštěvu, slovíčka i tip. Máš pravdu, ráda začínám větu spojkou A, snažím se tím dodat vyprávění trochu náboj a jestli se to daří, jsem moc ráda

Markel
28. 06. 2005
Dát tip
Celá ptačí a motýlí, pěkně jsem si početla a představovala to všechno, co jdi tak zajímavě popsala, díky a T

Craerassy
28. 06. 2005
Dát tip
dík tobě i Pavlovi, krajinková ves:-) *

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru