Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Lapsang Souchong (borový testament)

01. 07. 2005
5
1
5039
Autor
Anatol_Irhem

(Neboli ZHENG SHAN XIAO ZHONG – Čínská delikatesa, kteroužto starší generace často připodobňuje k „vůni“ jakéhosi lyžařského vosku...) Nevím jak lidé, ale stromy jistě mají duši...

Lapsang Souchong (borový testament)

 

Až klidná voda uplyne
a stáří mízu vysaje
tak nechte doutnat tělo mé
tam na hromádce s cypřišem
a listy čaje vůkol dej
ať dýchám na ně naposled
a kromě jejich svíjení
ať slyším jenom tichý zpěv
a příboj háje bambusu
kam chodí jemné duše snít
pak elegii mohu hrát
jen dřeva svého praskáním
a těžký nápoj potom slij
to kdybys mi snad připít chtěl
však beze mne – já budu v něm
tak žít...


1 názor

citam tvoje veci jednu za druhou od konca.. a vychadza mi z toho (s velkym prekvapenim), ze basne inspirovane cajom su tvoja silna stranka! (na rozdiel od - pre mna - trosku slabo vypointovanej osobnej poezie, kde mi chyba originalnejsia obraznost... ) u mna mas co co caj - to tip. a nie je to len tym, ze osobne travim v cajovni viac vecerov nez doma :-) -- sugestivita tvojich tychto versov urcite dostane do spravnej nalady aj tych, co si nevedia okamzite predstavit chut adekvatneho cajiku... moja ucta... davam tip a klub.

Díky za poznatek :)

Eva_S
22. 01. 2006
Dát tip
uklidňující....

Milly: Tedy po nějaké době, ale přece: Díky moc. Myslím, že spousta lidí do nějaké té myšlenky ani nepronikne. Vždyť kolik jich vůbec jen zná tuto pochutinu? O to víc si cením každého ohlasu... A kdo ví, třeba se mi to zase až tak nepovedlo... :)

Milly
28. 09. 2005
Dát tip
mně se moc líbí......,. nějak nechápu, že dost lidem ne.... mně to přijde jako pěkný popis- barva, písmo, myšlenka- text vypadá jako psaný před dost lety někde v Japonsku či kde. Je to nádhera. -t- a dávám do čajovýho klubu.. (až mě přihlásej- já e omylem odhlásila...... )

Vojcek
15. 08. 2005
Dát tip
Já bych sice zvolil jinou barvu písma (třeba růžovou), ale jinak slušné. Mimochodem připomíná mi to, když jsem byl na koncertě Dvořákova smyčcového kvartetu "Cypřiše".

V dobrych cajovnach podavan toliko jako Buddhar :) reknu ti perlicku-do tovaren na lapsang nebyli nikdy lide vpusteni, avsak pred jejich branami se povalovalo nezmerne mnozstvi pneumatik:))))

To mi snad raději ani neříkej, nebo nebudu mít o čem psát... :)

Kistufek: Diky za ohlas. Tuto kombinaci jsem kdysi vyzkoušel v jistém experimentátorském záchvatu, teprve nyní však nacházím stopy o její běžné existenci i bez mého objevu. Na stránkách jakési čajovny jsem například narazil na tuto nabídku: Živý mrtvý – Vyrovnaná směs silných černých čajů PuErh a Lapsang Souchong. Získáme tak nápoj s vůní čerstvě exhumovaného hrobu, který svou silou a nekonformní chutí osvěží i mrtvolu. Takže nezbývá než popřát dobrou chuť.

Nechci podceňovat intelekt zdejšího osazenstva, avšak s ohledem na dnešní uhoněnou dobu si přecejen dovolím doplňující poznámku pro méně všímavé čtenáře, abych předešel nedorozměním: Hlavní postavou tohoto spisu nejsem já! :) děkuji za pozornost.

Styxian
01. 07. 2005
Dát tip
buďsi třeba vedlejší postavou - ovšem podařilo se sepsat dynamický, téměř existencionální verš, který je úderný, čistý ve výpovědi, po všech stránkách silný. teeeps

No s tou postavou... já tam totiž nevystupuji vůbec (žádný člověk, až na pijáky čaje) :) Děkuji nicméně za tak kladný ohlas, který mě vskutku docela překvapil...

Nejlepší jsou tam ty cypřiše - za kteréž ti dávám típek (neboj - není to jen za ně, samozřejmě) ;D

lapsang mam nejradsi s puerem :) tip

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení

© Dobrý spolek

Nahoru